Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

powiinno ale rzeczywistosc jest inna

Przy tak dużych baniakach.Wymieszać od razu i przewracać baniak do góry nogami raz na 12 godzin albo częściej.Ale 12 godzin raczej starczy.Jak Ci już zastygło i jest gruby osad na dnie.Wylej wszystko do jakiegoś garnka,rozetnij baniak,wygrzeb do wszystko z dna poszatkuj mojką i do gara z tym .Mieszadło na wiertarkę i jazda.Na 100% będzie ok.

To są fakty! A z faktami się nie dyskutuje.Ja przerabiam sporo tego towaru.

Edytowane przez Tomy

Panowie a da się polakierować formę z gipsu dentystycznego ale przynęty wychodziły błyszczące? Jeśli tak to jaki lakier zastosować. Puki co podgrzewam palnikiem ale małe gumy się niszczą.

Pozdrawiam

a po co sobie życie utrudniać? Formy pod gumy rób z silikonu Xiameter transparentny.Trwałość jest ok i widzisz jak warstwy itd.Ułatwia odlewanie.Guma żeby była błyszcząca to są dwa wyjścia! Pierwszy patent jak robisz wzorek z żywicy FC52 to potem bierzesz rozrabiasz żywicę i nanosisz na wzorek i przecierasz szmatką,tylko taka żeby nie gubiła kudełek,włosów i paproszków.Po tym zabiegu masz wzorek gładki ale szczegóły zostają nie ruszone.Gładki wzorek=błyszczący odlew!.Drugi sposób-skoro już masz formy i odlewasz na nich a gumy są matowe-kupujesz tetrahydrofuran i po zakończeniu malowania bierzesz miękki !!! pędzel i każdą wystarczyć "smyrnąć" Działa jak lakier na gumie i masz gumy błyszczące :) 

Edytowane przez Tomy
  • Like 3

ok wyleje t wszystko i rozpierdziele jakims mlotkiem ,pozniej sprubuje wymieszac dzieki za rade

Nie ma sprawy!. Marcinowi nie ma co robić pod górę.Wiesz dla niego materiały do gum to temat obok.Tak jak dla mnie odlewanie gum i ich produkcja .Na co dzień zajmujemy się poważniejszymi rzeczami które przynoszą gotówkę.Niedługo będą dostępne farby w modelarni24 na początek cap coat czy jak tam zwą-mogłem przekręcić nazwę a docelowo moje farby ale to daleka droga.Najpierw papiery trzeba na to zrobić a to są koszty duże i sporo czasu.Tylko dlatego nie sprzedaje farb bo bez papierów to kryminał a mi się tam nie spieszy.To jest ciężka chemia.Chodzą na rynku farby bez papierów ale to ma krótkie nogi.Ja jak już wchodzę w temat to szeroko i papiery muszą być.Nie interesuje mnie jakieś tam dziubanie na lewo.

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

a po co sobie życie utrudniać? Formy pod gumy rób z silikonu Xiameter transparentny.Trwałość jest ok i widzisz jak warstwy itd.Ułatwia odlewanie.Guma żeby była błyszcząca to są dwa wyjścia! Pierwszy patent jak robisz wzorek z żywicy FC52 to potem bierzesz rozrabiasz żywicę i nanosisz na wzorek i przecierasz szmatką,tylko taka żeby nie gubiła kudełek,włosów i paproszków.Po tym zabiegu masz wzorek gładki ale szczegóły zostają nie ruszone.Gładki wzorek=błyszczący odlew!.Drugi sposób-skoro już masz formy i odlewasz na nich a gumy są matowe-kupujesz tetrahydrofuran i po zakończeniu malowania bierzesz miękki !!! pędzel i każdą wystarczyć "smyrnąć" Działa jak lakier na gumie i masz gumy błyszczące :)

Dzięki wielkie za cenne informacje

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w temacie odlewania plastisolu, co jest przyczyną wgłębień przy odlewaniu w formach aluminiowych ? Poniżej kilka fotek. Czy problemem jest forma czy sposób odlewania ? Wstrzykiwałem plastisol (z modelarni) w różnych temperaturach i nic nie pomogło, wstrzykuje strzykawką raz szybciej, raz wolniej i dalej to samo :/

Brakuje mi już pomysłów co może być nie tak, miał ktoś podobny problem ??

kilka fotek

cOK8IKu.jpg

iO4eLXD.jpg

GBxIg9b.jpg

GX0JmfB.jpg

Wszystkie wskazówki mile widziane :)

Dzięki za pomoc

Co prawda gum nie leję, jednak oglądając formy domyślam się, w czym tkwi problem. 

Plastisol posiada spory skurcz, tzn. stygnąc jego objętość się zmniejsza. Aby temu przeciwdziałać należałoby dołożyć (spory) zbiornik wyrównawczy, z którego grawitacyjnie materiał byłby zasysany podczas stygnięcia.

• Like 2

Co prawda gum nie leję, jednak oglądając formy domyślam się, w czym tkwi problem. 

Plastisol posiada spory skurcz, tzn. stygnąc jego objętość się zmniejsza. Aby temu przeciwdziałać należałoby dołożyć (spory) zbiornik wyrównawczy, z którego grawitacyjnie materiał byłby zasysany podczas stygnięcia.

Też tak myślałem dlatego wlew jest tak duży, ale niestety nic z niego nie jest zaciągane do gniazd a skoro się kurczy to wytwarza podciśnienie i plastisol powinien byc zassany do gniazda ? Czy sie myle ???

Ja bym też trochę mniej grzał plastisol.

próbowałem, nie grzeje w mikrofali tylko mam naczynko z termostatem i kontrolerem temperatury wiec moge ustawic jaka temperature potrzeba, próbowałem juz od 130 st do spalenia silikonu, wgłębienia pojawiają niezależnie od temperatury.

jeszcze jedna rzecz wydaje mi się że przesadziłeś z odpowietrznikami w takiej formie wystarczają dwa odpowietrzniki na końcu ogonu. Forma dostaje za duży przetrysk i tracisz ciśnienie.

Tomek nie zauważyłem różnicy, pierwsze testy były z formą bez odpowietrzników, poniżej były tylko na ogonie, wczoraj doszły kolejne i nic się nie zmieniło

Postanowiłem zapytać bo mi się pomysły kończą :/

Po pierwsze ten zbiorniczek (kanał ) którym wstrzykujesz jest za wąski i najlepiej by było, gdyby przed każdym modelem był spory zbiorniczek z którego model (przynęta) mógłby  zassać materiał.

Przed zalaniem psiknij też na formę jakimś rozdzielaczem (coś tłustego) i jak to któryś z kolegów napisał spróbuj wcześniej otworzyć.