robertd Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 powiinno ale rzeczywistosc jest inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) powiinno ale rzeczywistosc jest innaPrzy tak dużych baniakach.Wymieszać od razu i przewracać baniak do góry nogami raz na 12 godzin albo częściej.Ale 12 godzin raczej starczy.Jak Ci już zastygło i jest gruby osad na dnie.Wylej wszystko do jakiegoś garnka,rozetnij baniak,wygrzeb do wszystko z dna poszatkuj mojką i do gara z tym .Mieszadło na wiertarkę i jazda.Na 100% będzie ok.To są fakty! A z faktami się nie dyskutuje.Ja przerabiam sporo tego towaru. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano113 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Panowie a da się polakierować formę z gipsu dentystycznego ale przynęty wychodziły błyszczące? Jeśli tak to jaki lakier zastosować. Puki co podgrzewam palnikiem ale małe gumy się niszczą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 ok wyleje t wszystko i rozpierdziele jakims mlotkiem ,pozniej sprubuje wymieszac dzieki za rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Panowie a da się polakierować formę z gipsu dentystycznego ale przynęty wychodziły błyszczące? Jeśli tak to jaki lakier zastosować. Puki co podgrzewam palnikiem ale małe gumy się niszczą.Pozdrawiama po co sobie życie utrudniać? Formy pod gumy rób z silikonu Xiameter transparentny.Trwałość jest ok i widzisz jak warstwy itd.Ułatwia odlewanie.Guma żeby była błyszcząca to są dwa wyjścia! Pierwszy patent jak robisz wzorek z żywicy FC52 to potem bierzesz rozrabiasz żywicę i nanosisz na wzorek i przecierasz szmatką,tylko taka żeby nie gubiła kudełek,włosów i paproszków.Po tym zabiegu masz wzorek gładki ale szczegóły zostają nie ruszone.Gładki wzorek=błyszczący odlew!.Drugi sposób-skoro już masz formy i odlewasz na nich a gumy są matowe-kupujesz tetrahydrofuran i po zakończeniu malowania bierzesz miękki !!! pędzel i każdą wystarczyć "smyrnąć" Działa jak lakier na gumie i masz gumy błyszczące Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Tomy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) ok wyleje t wszystko i rozpierdziele jakims mlotkiem ,pozniej sprubuje wymieszac dzieki za radeNie ma sprawy!. Marcinowi nie ma co robić pod górę.Wiesz dla niego materiały do gum to temat obok.Tak jak dla mnie odlewanie gum i ich produkcja .Na co dzień zajmujemy się poważniejszymi rzeczami które przynoszą gotówkę.Niedługo będą dostępne farby w modelarni24 na początek cap coat czy jak tam zwą-mogłem przekręcić nazwę a docelowo moje farby ale to daleka droga.Najpierw papiery trzeba na to zrobić a to są koszty duże i sporo czasu.Tylko dlatego nie sprzedaje farb bo bez papierów to kryminał a mi się tam nie spieszy.To jest ciężka chemia.Chodzą na rynku farby bez papierów ale to ma krótkie nogi.Ja jak już wchodzę w temat to szeroko i papiery muszą być.Nie interesuje mnie jakieś tam dziubanie na lewo. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano113 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 a po co sobie życie utrudniać? Formy pod gumy rób z silikonu Xiameter transparentny.Trwałość jest ok i widzisz jak warstwy itd.Ułatwia odlewanie.Guma żeby była błyszcząca to są dwa wyjścia! Pierwszy patent jak robisz wzorek z żywicy FC52 to potem bierzesz rozrabiasz żywicę i nanosisz na wzorek i przecierasz szmatką,tylko taka żeby nie gubiła kudełek,włosów i paproszków.Po tym zabiegu masz wzorek gładki ale szczegóły zostają nie ruszone.Gładki wzorek=błyszczący odlew!.Drugi sposób-skoro już masz formy i odlewasz na nich a gumy są matowe-kupujesz tetrahydrofuran i po zakończeniu malowania bierzesz miękki !!! pędzel i każdą wystarczyć "smyrnąć" Działa jak lakier na gumie i masz gumy błyszczące Dzięki wielkie za cenne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki wielkie za cenne informacjeNo problem.Jeśli chodzi o temat gum hand made głównie z czasem zajme się doradztwem,materiałami w tym formy itd.Kwestia czasu.Tak od razu nie da sie przeskoczyć na innego konia. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano113 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Jak się ogląda filmiki odlewanie w necie to wszystko wydaję się proste, do puki się nie zacznie coś robić w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Jak się ogląda filmiki odlewanie w necie to wszystko wydaję się proste, do puki się nie zacznie coś robić w tym kierunkuBo to jest bardzo proste jak bez spiny do tego podejdziesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w temacie odlewania plastisolu, co jest przyczyną wgłębień przy odlewaniu w formach aluminiowych ? Poniżej kilka fotek. Czy problemem jest forma czy sposób odlewania ? Wstrzykiwałem plastisol (z modelarni) w różnych temperaturach i nic nie pomogło, wstrzykuje strzykawką raz szybciej, raz wolniej i dalej to samo :/ Brakuje mi już pomysłów co może być nie tak, miał ktoś podobny problem ?? kilka fotek Wszystkie wskazówki mile widziane Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano113 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Myślę że znaczenie może mieć położenie formy podczas jej napełniania i pęcherzyki powietrza się nie wydostają. Ale to tylko moje sugestie i mogę się mylić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Co prawda gum nie leję, jednak oglądając formy domyślam się, w czym tkwi problem. Plastisol posiada spory skurcz, tzn. stygnąc jego objętość się zmniejsza. Aby temu przeciwdziałać należałoby dołożyć (spory) zbiornik wyrównawczy, z którego grawitacyjnie materiał byłby zasysany podczas stygnięcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Co prawda gum nie leję, jednak oglądając formy domyślam się, w czym tkwi problem. Plastisol posiada spory skurcz, tzn. stygnąc jego objętość się zmniejsza. Aby temu przeciwdziałać należałoby dołożyć (spory) zbiornik wyrównawczy, z którego grawitacyjnie materiał byłby zasysany podczas stygnięcia.Też tak myślałem dlatego wlew jest tak duży, ale niestety nic z niego nie jest zaciągane do gniazd a skoro się kurczy to wytwarza podciśnienie i plastisol powinien byc zassany do gniazda ? Czy sie myle ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Nie rób przewężki przy wlocie tzn. tego prostego odcinka,on pierwszy zastyga i guma nie ma jak zaciągać rozgrywanego tworzywa.Proponuję poszerzyć wylewek tak żeby stykał się bezpośrednio z gumą. I będzie cacy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Thoffi, dzięki za wskazówkę jutro wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 i szybciej otwórz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 i szybciej otwórz hmm raz juz spróbowałem i 2 tygodnie mi się palce goiły bo oczywiście nie chciało mi sie rękawic założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdau Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Ja bym też trochę mniej grzał plastisol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Ja bym też trochę mniej grzał plastisol.próbowałem, nie grzeje w mikrofali tylko mam naczynko z termostatem i kontrolerem temperatury wiec moge ustawic jaka temperature potrzeba, próbowałem juz od 130 st do spalenia silikonu, wgłębienia pojawiają niezależnie od temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Podgrzej formę do ok 40 stopni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 jeszcze jedna rzecz wydaje mi się że przesadziłeś z odpowietrznikami w takiej formie wystarczają dwa odpowietrzniki na końcu ogonu. Forma dostaje za duży przetrysk i tracisz ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 jeszcze jedna rzecz wydaje mi się że przesadziłeś z odpowietrznikami w takiej formie wystarczają dwa odpowietrzniki na końcu ogonu. Forma dostaje za duży przetrysk i tracisz ciśnienie.Tomek nie zauważyłem różnicy, pierwsze testy były z formą bez odpowietrzników, poniżej były tylko na ogonie, wczoraj doszły kolejne i nic się nie zmieniło Postanowiłem zapytać bo mi się pomysły kończą :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Po pierwsze ten zbiorniczek (kanał ) którym wstrzykujesz jest za wąski i najlepiej by było, gdyby przed każdym modelem był spory zbiorniczek z którego model (przynęta) mógłby zassać materiał.Przed zalaniem psiknij też na formę jakimś rozdzielaczem (coś tłustego) i jak to któryś z kolegów napisał spróbuj wcześniej otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Podgrzej formę do ok 40 stopni.Dzisiaj od odlewania była taka gorąca ze gołymi rekami nie dało się jej utrzymać, zdjęcia sa z ostatniej próby odlania, może czymś trzeba gniazda smarować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi