Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze ten zbiorniczek (kanał ) którym wstrzykujesz jest za wąski i najlepiej by było, gdyby przed każdym modelem był spory zbiorniczek z którego model (przynęta) mógłby  zassać materiał.

Przed zalaniem psiknij też na formę jakimś rozdzielaczem (coś tłustego) i jak to któryś z kolegów napisał spróbuj wcześniej otworzyć.

hmm czyli jednak wloty za małe, hmm przed zaprojektowaniem swojej formy oglądnąłem masę form i nie zwróciłem uwagi na zbiorniczki :)

Dzieki za info muszę zapamiętać

Otwieranie wcześniejsze to znaczy ile po zalaniu formy ? 3 sekundy czy minuta ?? Po zalaniu zostawiam formę na jakieś 2 minuty

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w temacie odlewania plastisolu, co jest przyczyną wgłębień przy odlewaniu w formach aluminiowych ? Poniżej kilka fotek. Czy problemem jest forma czy sposób odlewania ? Wstrzykiwałem plastisol (z modelarni) w różnych temperaturach i nic nie pomogło, wstrzykuje strzykawką raz szybciej, raz wolniej i dalej to samo :/

Brakuje mi już pomysłów co może być nie tak, miał ktoś podobny problem ??

kilka fotek

cOK8IKu.jpg

iO4eLXD.jpg

GBxIg9b.jpg

GX0JmfB.jpg

Wszystkie wskazówki mile widziane :)

Dzięki za pomoc

Zanim zaczniesz modyfikować formę podczas odlewania potrzymaj jeszcze przez jakiś czas strzykawkę w formie. Potrzebne jest niewielkie ciśnienie aby podczas stygnięcia plastisolu uzupełnić te widoczne w odlewach wgłębienia. Im większa guma tym dłużej to trwa. Przy tej wielkości to pewnie koło 30-50 sek. Po tym jak forma się nagrzeje czas będzie jeszcze dłuższy.

Ja bym wyfrezował jeszcze wloty do form do minimum (ktoś napisał wcześniej).

• Like 2

Zrobiłem test plastisolu clear -stał od piątku nie ruszany. Dziś pięć razy energicznie wstrząsnąłem butelką.

Na dnie nic nie osiadło, albo osiadło, ale bez problemu się wymieszało.

post-60860-0-58561300-1545321857_thumb.jpg

post-60860-0-93217400-1545321885_thumb.jpg

Edytowane przez cyprys19

• 2 tygodnie później...

ja nikomu pod gorke nie robie niech zarabia milony a nawet miliardy tegu mu rzycze , tylko jak cos czarne to nie bede pisal ze biale ,farby lakiery s dostepne na https://www.brightbaits.com/ zreszta z tego co wiem to te farby bedea niebawem dostepne w modelarni ,i polecam najlepsze farby do malowania gumek aerogrfem  nie sprawdza sie niesteyy przy clerze i k5 bo zbyt mocno ten produkt sie poci ale przy plastisolu z brightbait te farby dzialaja ze nie idzie ich zedrzec chociarz tegoz modelarni tez trzyma sie dosyc mocno tak wiec produkt godny polecenia

• Like 2

ja nikomu pod gorke nie robie niech zarabia milony a nawet miliardy tegu mu rzycze , tylko jak cos czarne to nie bede pisal ze biale ,farby lakiery s dostepne na https://www.brightbaits.com/ zreszta z tego co wiem to te farby bedea niebawem dostepne w modelarni ,i polecam najlepsze farby do malowania gumek aerogrfem  nie sprawdza sie niesteyy przy clerze i k5 bo zbyt mocno ten produkt sie poci ale przy plastisolu z brightbait te farby dzialaja ze nie idzie ich zedrzec chociarz tegoz modelarni tez trzyma sie dosyc mocno tak wiec produkt godny polecenia

Po nowym roku coś z farb zamówię u nich to po testuję :D ciekaw jestem jaka będzie różnica cenowa w modelarni?

Dla mnie ma za krótki ogon, chciał bym wydłużyć go o np 2 cm, odlew ryby jest z żywicy, chce dołożyć kopyto plus kawałek ogonu tak żeby nie było widoczne przejście po zrobieniu formy i odlaniu gumy, zrobienie modelu z drewna to nie problem bo wszystko mogę zaprojektować wcześniej, a do odbitki z żywej ryby muszę już coś przymocować

• Like 1

Dla mnie ma za krótki ogon, chciał bym wydłużyć go o np 2 cm, odlew ryby jest z żywicy, chce dołożyć kopyto plus kawałek ogonu tak żeby nie było widoczne przejście po zrobieniu formy i odlaniu gumy, zrobienie modelu z drewna to nie problem bo wszystko mogę zaprojektować wcześniej, a do odbitki z żywej ryby muszę już coś przymocować

Kombinuj, czyli kompiluj.

Zrób sobie dwa odlewy, porozcinaj i posklejaj tak, by uzyskać satysfakcjonujący Cię efekt. 

:)