cyprys19 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 To właśnie Ci napisałem! Jak będzie rozdzielacz guma nie będzie kleić się do ścianek formy. To powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zrób rowki pomiędzy gniazdami teraz powietrze skacze ci między gniazdami i stąd pewnie te wklęśnięcia.możesz mieć lekki problem bo widzę że płetwa jest blisko kolejnego brzucha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Po pierwsze ten zbiorniczek (kanał ) którym wstrzykujesz jest za wąski i najlepiej by było, gdyby przed każdym modelem był spory zbiorniczek z którego model (przynęta) mógłby zassać materiał.Przed zalaniem psiknij też na formę jakimś rozdzielaczem (coś tłustego) i jak to któryś z kolegów napisał spróbuj wcześniej otworzyć.hmm czyli jednak wloty za małe, hmm przed zaprojektowaniem swojej formy oglądnąłem masę form i nie zwróciłem uwagi na zbiorniczki Dzieki za info muszę zapamiętać Otwieranie wcześniejsze to znaczy ile po zalaniu formy ? 3 sekundy czy minuta ?? Po zalaniu zostawiam formę na jakieś 2 minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Musisz wyczuć czy już zewnętrzna warstwa ostygła. Koniecznie spróbuj z rozdzielaczem (może być nawet wd40 ,tylko będziesz musiał przemyć gumy), Na pewno łatwiej też będzie otworzyć formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Musisz wyczuć czy już zewnętrzna warstwa ostygła. Koniecznie spróbuj z rozdzielaczem (może być nawet wd40 ,tylko będziesz musiał przemyć gumy), Na pewno łatwiej też będzie otworzyć formę.dzięki, jutro będę próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zrób rowki pomiędzy gniazdami teraz powietrze skacze ci między gniazdami i stąd pewnie te wklęśnięcia.możesz mieć lekki problem bo widzę że płetwa jest blisko kolejnego brzucha.ok ale najpierw te wloty zmodyfikuje, później odpowietrzniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Taki zbiorniczek powinien być przed każdą przynętą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Ze zbiorniczkami nie będzie większych problemów, Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i chęć pomocy. Jutro dalsza część testów. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez drozdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Odpowietrzniki nie mają żadnego znaczenia...to znaczy mają,bo im jest ich więcej ,tym mniejsza szansa na niedolewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Nie chce tez narobic za duzo odpowietrznikow bo pozniej jest duzo zabawy z usuwaniem silikonu, ale tez nie chce popsuc tej formy. Mimo wszystko ze mi totalnie nie wyszla to probuje cos sie na niej nauczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Bez przesady że nie wyszła.Rybka wygląda ja ta lala.Te rowki pomiędzy zrób koniecznie.Kiedys przerabiałem ten temat.Gniazda dostają lewe powietrze z tych odpowietrznikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w temacie odlewania plastisolu, co jest przyczyną wgłębień przy odlewaniu w formach aluminiowych ? Poniżej kilka fotek. Czy problemem jest forma czy sposób odlewania ? Wstrzykiwałem plastisol (z modelarni) w różnych temperaturach i nic nie pomogło, wstrzykuje strzykawką raz szybciej, raz wolniej i dalej to samo :/ Brakuje mi już pomysłów co może być nie tak, miał ktoś podobny problem ?? kilka fotek Wszystkie wskazówki mile widziane Dzięki za pomocZanim zaczniesz modyfikować formę podczas odlewania potrzymaj jeszcze przez jakiś czas strzykawkę w formie. Potrzebne jest niewielkie ciśnienie aby podczas stygnięcia plastisolu uzupełnić te widoczne w odlewach wgłębienia. Im większa guma tym dłużej to trwa. Przy tej wielkości to pewnie koło 30-50 sek. Po tym jak forma się nagrzeje czas będzie jeszcze dłuższy.Ja bym wyfrezował jeszcze wloty do form do minimum (ktoś napisał wcześniej). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Zrobiłem test plastisolu clear -stał od piątku nie ruszany. Dziś pięć razy energicznie wstrząsnąłem butelką. Na dnie nic nie osiadło, albo osiadło, ale bez problemu się wymieszało. Edytowane 20 Grudnia 2018 przez cyprys19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Ja dorwałem w budowlanym mieszadełko które pasuje idealnie do butli 4L.Koszt 6zł Taptalkniete z Galaxy s8 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 ja nikomu pod gorke nie robie niech zarabia milony a nawet miliardy tegu mu rzycze , tylko jak cos czarne to nie bede pisal ze biale ,farby lakiery s dostepne na https://www.brightbaits.com/ zreszta z tego co wiem to te farby bedea niebawem dostepne w modelarni ,i polecam najlepsze farby do malowania gumek aerogrfem nie sprawdza sie niesteyy przy clerze i k5 bo zbyt mocno ten produkt sie poci ale przy plastisolu z brightbait te farby dzialaja ze nie idzie ich zedrzec chociarz tegoz modelarni tez trzyma sie dosyc mocno tak wiec produkt godny polecenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 ja nikomu pod gorke nie robie niech zarabia milony a nawet miliardy tegu mu rzycze , tylko jak cos czarne to nie bede pisal ze biale ,farby lakiery s dostepne na https://www.brightbaits.com/ zreszta z tego co wiem to te farby bedea niebawem dostepne w modelarni ,i polecam najlepsze farby do malowania gumek aerogrfem nie sprawdza sie niesteyy przy clerze i k5 bo zbyt mocno ten produkt sie poci ale przy plastisolu z brightbait te farby dzialaja ze nie idzie ich zedrzec chociarz tegoz modelarni tez trzyma sie dosyc mocno tak wiec produkt godny poleceniaPo nowym roku coś z farb zamówię u nich to po testuję ciekaw jestem jaka będzie różnica cenowa w modelarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo93 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Hej, powiedzcie mi z czego dorabiacie ogony do odbitek żywej ryby z żywicy żeby zrobić właściwy model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Jeśli chodzi o naturalny ogon to dobrym materiałem jest poliwęglan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo93 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 A np przedłużenie ogona? Chodzi o ten odcinek między kopytkiem a korpusem żeby ładniej zamiatało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Nie bardzo rozumiem!Przecież odlew ma ogon...!A z czego robisz kopytko? Z tego samego kawałka materiału zrób przedłużenie ogona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo93 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Dla mnie ma za krótki ogon, chciał bym wydłużyć go o np 2 cm, odlew ryby jest z żywicy, chce dołożyć kopyto plus kawałek ogonu tak żeby nie było widoczne przejście po zrobieniu formy i odlaniu gumy, zrobienie modelu z drewna to nie problem bo wszystko mogę zaprojektować wcześniej, a do odbitki z żywej ryby muszę już coś przymocować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Dla mnie ma za krótki ogon, chciał bym wydłużyć go o np 2 cm, odlew ryby jest z żywicy, chce dołożyć kopyto plus kawałek ogonu tak żeby nie było widoczne przejście po zrobieniu formy i odlaniu gumy, zrobienie modelu z drewna to nie problem bo wszystko mogę zaprojektować wcześniej, a do odbitki z żywej ryby muszę już coś przymocowaćKombinuj, czyli kompiluj.Zrób sobie dwa odlewy, porozcinaj i posklejaj tak, by uzyskać satysfakcjonujący Cię efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano113 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Pierwszy model powstał ???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanik3 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Panowie, czy ten barwnik nada się do plastisolu? chodzi mi o transparentność , czy po prostu dawać minimalne ilości barwnika w płynie ?http://www.modelarnia24.pl/68-barwniki-transparentne?p=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zapytaj w modelarni.Ten jest dedykowany do żywic,ale kto wie, może osiągniesz niepowtarzalne kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi