tobiasz92 Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Panowie malujący swoje gumy aerografami, pochwalicie się czym malujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klama95 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Panowie malujący swoje gumy aerografami, pochwalicie się czym malujecie? w farbkami ciężka sprawa, z modelarni z tego co wiem nadają się do aerografu, tylko że są drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Miałem na myśli konkretne aerografy, farbki opanowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klama95 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Miałem na myśli konkretne aerografy, farbki opanowane swoje farbki robisz, czy gdzieś się zaopatrujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Dwa przepisy zostały podane w tym wątku, trzeba pogrzebać. Dodatkowo możesz sobie pobrać SDS cab coat z ich strony i tam też masz info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Panowie moze macie namiary na barwniki do plastisolu w proszku. Kiedys bralem od Roberta, ale obecnie nie ma zadnych dostepnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klama95 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Panowie moze macie namiary na barwniki do plastisolu w proszku. Kiedys bralem od Roberta, ale obecnie nie ma zadnych dostepnych.ja pigmenty brałem z modelarnii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Panowie moze macie namiary na barwniki do plastisolu w proszku. Kiedys bralem od Roberta, ale obecnie nie ma zadnych dostepnych. https://www.modelarnia24.pl/124-barwniki-perlowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yossariann_ Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 (edytowane) Cześć, chciałbym zacząć swoją zabawę z gumisiami, ale nie jestem pewien czy będzie mnie to bawić jak np. klepanie blach. Dlatego zastanawiam się czy po jednym/kilku podgrzaniach plastisolu w na co dzień używanej mikrofalówce będzie się ona nadal nadawała do użytku? Zdaję sobie sprawę z ew. szkodliwych oparów itd., ale czy te procesy, rozbryzgi itp. definitywnie dekapitują spożywczo czy w innych niż odlewanie celach to urządzenie? Tak, wiem, że lepiej mieć kuchenkę specjalnie do tego przeznaczoną Jeżeli już coś o tym więcej pisaliście, to przepraszam. Chciałem zaoszczędzić sobie czasu, bo już teraz mam okulary jak Stępień w 13. Posterunku. Dzięki! Edytowane 22 Października 2020 przez yossariann_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Nie nada, nie [emoji16] Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Cześć, chciałbym zacząć swoją zabawę z gumisiami, ale nie jestem pewien czy będzie mnie to bawić jak np. klepanie blach. Dlatego zastanawiam się czy po jednym/kilku podgrzaniach plastisolu w na co dzień używanej mikrofalówce będzie się ona nadal nadawała do użytku?Zdaję sobie sprawę z ew. szkodliwych oparów itd., ale czy te procesy, rozbryzgi itp. definitywnie dekapitują spożywczo czy w innych niż odlewanie celach to urządzenie? Tak, wiem, że lepiej mieć kuchenkę specjalnie do tego przeznaczoną Jeżeli już coś o tym więcej pisaliście, to przepraszam. Chciałem zaoszczędzić sobie czasu, bo już teraz mam okulary jak Stępień w 13. Posterunku. Dzięki! Nie nadaje się do użytku w celu podgrzewania potraw, jeśli wcześniej grzałeś silikon.Chyba, ze to zrobiłeś testowo, bo i ja tak zaczynałem, że próbowałem to w kuchence domowej, jak i wygrzewałem ołowiane pilkery malowane proszkowo w kuchence elektrycznej. Kilka lat minęło i wszyscy żyją i nie chorują po moich testach, ale na dłuższą metę nie da rady. Edytowane 23 Października 2020 przez Cpt. Lego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klama95 Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Cześć, chciałbym zacząć swoją zabawę z gumisiami, ale nie jestem pewien czy będzie mnie to bawić jak np. klepanie blach. Dlatego zastanawiam się czy po jednym/kilku podgrzaniach plastisolu w na co dzień używanej mikrofalówce będzie się ona nadal nadawała do użytku?Zdaję sobie sprawę z ew. szkodliwych oparów itd., ale czy te procesy, rozbryzgi itp. definitywnie dekapitują spożywczo czy w innych niż odlewanie celach to urządzenie? Tak, wiem, że lepiej mieć kuchenkę specjalnie do tego przeznaczoną Jeżeli już coś o tym więcej pisaliście, to przepraszam. Chciałem zaoszczędzić sobie czasu, bo już teraz mam okulary jak Stępień w 13. Posterunku. Dzięki!Cześć, ja bym nie ryzykował, jeśli Ci życie miłe, a tak na serio to używane mikrofalówki z olx czy allegro to nie jest jakiś wielki wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Model już na wykończeniu i pora zabrać się za formę jednoczęściową, z wlewem od góry. Czy kanaliki odpowietrzające są w dobrym miejscu? Czy są potrzebne? Jakieś uwagi? Sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Wg mnie nie jest dobrze, w kopycie bedzie zostawac powietrze.Proponuje zrobic zbiorniczki do ktorych bedzie sie tworzywo przetryskiwac cos jak na tej fotce.I na ogonie tez taki zbiorniczek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Ooo Panie to już wyższa szkoła jazdy xD będzie to moja pierwsza forma się więc nie liczę na 100%owy sukces. Dzięki za radę:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Ooo Panie to już wyższa szkoła jazdy xD będzie to moja pierwsza forma się więc nie liczę na 100%owy sukces. Dzięki za radę:-)Zrób taki stożek przy brzuszku jak na rysunku i o wiele mniejszy przy kopytku i do zalewania "z dzbanka" będzie dobrze Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yossariann_ Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) Cześć, dzięki wszystkim za odpowiedzi wcześniej. Niezbędne graty kupione, pierwsze próby za, nie jest fatalnie, takie mam przynajmniej wrażenie. Nad wieloma rzeczami muszę popracować, ale zastanawia mnie czy lane przez was warstwy plastisolu z modelarnia24.pl, np. różnych kolorów (barwniki w płynie też z tego sklepu) mają skłonność do odklejenia się? Rozszczepiają się wam te warstwy podczas zakładania przynęt na haki? Możliwe, że za szybko chciałem zobaczyć jak gumki prezentują się na hakach i dlatego w niektórych sztukach częściowo zaczęło się rozwarstwienie. Inne pomimo poddania takiemu samem zabiegowi radzą sobie dzielnie z napięciem. Acha, użyłem główek z kołnierzem. Inne nie wchodzą w grę, bo łowię na burtach, poza tym po prostu nie lubię tych z zaczepem. Ale to nie temat na ten temat. Edytowane 27 Października 2020 przez yossariann_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Cześć, dzięki wszystkim za odpowiedzi wcześniej. Niezbędne graty kupione, pierwsze próby za, nie jest fatalnie, takie mam przynajmniej wrażenie. Nad wieloma rzeczami muszę popracować, ale zastanawia mnie czy lane przez was warstwy plastisolu z modelarnia24.pl, np. różnych kolorów (barwniki w płynie też z tego sklepu) mają skłonność do odklejenia się? Rozszczepiają się wam te warstwy podczas zakładania przynęt na haki? Możliwe, że za szybko chciałem zobaczyć jak gumki prezentują się na hakach i dlatego w niektórych sztukach częściowo zaczęło się rozwarstwienie. Inne pomimo poddania takiemu samem zabiegowi radzą sobie dzielnie z napięciem. Acha, użyłem główek z kołnierzem. Inne nie wchodzą w grę, bo łowię na burtach, poza tym po prostu nie lubię tych z zaczepem. Ale to nie temat na ten temat.Szybciej wlewaj kolejne warstwy i nie ma opcji "rozklejenia". Z czasem dojdziesz do wprawy [emoji16] Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrystianG Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 Moje możliwości są mocno ograniczone. Mam mieszkanie 40 metrów w Holandii. Żadnego garażu ani szopy. Dostałem pozwolenie na dłubanie i lanie gum od wybranki serca o ile "nie będzie śmierdziało". A więc Panowie, jak to jest? Da rade ogarnąć temat w mieszkaniu tak żeby nie było smrodu? Jeżeli tak to jaki plastisol? Dziękuje za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 belgijski z bright bait Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 a i tak wyciag musisz miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 Zdecydowanie odradzam robienie tego w domu.Na początku napweno przypalisz kilka razy tworzywo i milosc sie skonczy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yossariann_ Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Cześć, właśnie skończyłem swoją pierwszą formę z gipsu dentystycznego..Po jakim czasie od zalania, wydłubania itp. pierwszy raz używacie form z tego materiału? Przy b. drobnym, twardym gipsie dentystycznym czy gipsie paryskim konieczne jest smarowanie firmy cieniutką warstwą żywicy? Próbowaliście bez? Jak rozwiązaliście to zagadnienie? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mytmp Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) Ja malowałem lakierem akrylowym poliuretanaowym gniazdo. Niestety z powodu wielu szczegółów na modelu forma z gipsu i lakierowanie nie nadają się dla mnie. Edytowane 5 Listopada 2020 przez mytmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Forma z gipsu musi dobrze wyschnąć. Ja jak mi się śpieszy wygrzewam kilka godzin w piekarniku i na drugi dzień wykańczam. Lakieruje gniazdo, wlewkę. Przy dużej liczbie szczegółów trzeba lakierować delikatnie, zazwyczaj dwie lub trzy warstwy. Pierwsza dobrze wsiąka ale z umiarem. Dwie kolejne warstwy są bardzo cienkie. Tu lakier też musi wyschnąć i raczej koło 24h od ostatniej warstwy. Jak zrobimy dokładnie to dłużej nam posłuży . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi