Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, po przeczytaniu całego wątku postanowiłem spróbować swoich sił w gumakach :) zamówiłem co trzeba łącznie z barwikami ale brakuje mi koloru perłowego, czy można gdzieś taki barwnik kupić ?

http://formywedkarskie.pl/materia--do-produkcji.html  mają proszek perłowy i to wychodzi fajnie ale zadzwonić trzeba bo widzę że na stronie nie jest wystawiony

Tylko przy dobrej wentylacji to róbcie.To gorsze niż trutka na szczury.Bardzo toksyczne związki przy parowaniu grożące utratą świadomości,potem śpiączką lub amnezją [tzw.amnezja wywołana parą,choroba maszynistów parowozów ] od pary mogą też wylecieć zęby-paradentoza!!

Moja żona właśnie powiedziała, że podszywa się pod Ciebie i to ona napisała ten post. Przestraszyła się kobiecina jak w opowieściach zacząłem łączyć słowa silikon, barwniki, mikrofalówka, kuchnia. 

Zrobiłem kilka form, chyba zbyt szybko wylewałam sylikon bo pozostały małe pęcherzyki powietrza, obawiam się ze guma bedzie miała chropowatą powierzchnie. Czy można czymś na to zaradzić ?

A czy koniecznie trzeba? Odnoszę wrażenie, ze rybom to niekoniecznie musi przeszkadzać :)

• Like 1

Zrobiłem kilka form, chyba zbyt szybko wylewałam sylikon bo pozostały małe pęcherzyki powietrza, obawiam się ze guma bedzie miała chropowatą powierzchnie. Czy można czymś na to zaradzić ?

Nic nie powinno się stać. Guma będzie ok, no chyba że te pęcherzyki masz wielkie na 5mm.

We wszystkich moich formach są malutkie pęcherzyki, ale na gumie tego nie widać:-)

• 2 tygodnie później...

Wybaczcie tygodniowy brak odzewu, praca, święta itp.

Pęcherzyki ? Jakie pecherzyki na gumach ani śladu ;)

Pierwsze odlewy idą do przetopienia trochę mnie poniosło z kolorami są gilowate.

Formy też muszę zrobić nowe, zalewane od góry. Obecnie zrobiłem zamknięte

i to był błąd lepiej unikać obcinania nadmiaru plastisolu i nieustannego rozchylania formy.

Pierwszy rzut:

post-53326-0-98923300-1428413912_thumb.jpg

Edytowane przez Radbraw
  • Like 4

Wybaczcie tygodniowy brak odzewu, praca, święta itp.

Pęcherzyki ? Jakie pecherzyki na gumach ani śladu ;)

Pierwsze odlewy idą do przetopienia trochę mnie poniosło z kolorami są gilowate.

Formy też muszę zrobić nowe, zalewane od góry. Obecnie zrobiłem zamknięte

i to był błąd lepiej unikać obcinania nadmiaru plastisolu i nieustannego rozchylania formy.

Pierwszy rzut:

Fajnie Ci wyszły gratki :-) ale otwarte formy to inny problem musisz zalać więcej plastisolu i nadmiar też wyjdzie a jak będzie za mało lubi się kurczyć. Moim zdanie z zamkniętych form wychodzą doładujesz gumy Edytowane przez KLANAD

Plastisol zwykły, bez utwardzaczy, stabilizatorów itp

Klanad@ zamówiłem już sylikon do form. Spróbuje jednak

otwartej formy, gdy plastisol trochę stygnie/gęstnieje w zamkniętej formie obkurcza się wokół formy

a środek potrafi być pusty, drugi problem to ogonek jak widzicie na foto odlewam też BLINKERA

moją ulubioną gumę szczupakową, ma dużą, cienką a co za tym idzie wiotką paletkę ogonową trudną do odlania.

Po wyjęciu z formy okazuje się że ogon mojego BLINKERA jest mniejszy/niedolany

Przypuszczam iż forma otwarta daje wiekszą pewność wlania plastisolu w każdy zakamarek,

łatwiej odlać inny kolor grzbietu ( zwłaszcza przy kopytkach ), łatwiej wyjmować gumaki.

Jak zrobię formę i odleję kilka gum to zdam relacje :)

Jedynie do przyjęcia jest odlew soft4play reszta do poprawki :)

Plastisol zwykły, bez utwardzaczy, stabilizatorów itp

Klanad@ zamówiłem już sylikon do form. Spróbuje jednak

otwartej formy, gdy plastisol trochę stygnie/gęstnieje w zamkniętej formie obkurcza się wokół formy

a środek potrafi być pusty, drugi problem to ogonek jak widzicie na foto odlewam też BLINKERA

moją ulubioną gumę szczupakową, ma dużą, cienką a co za tym idzie wiotką paletkę ogonową trudną do odlania.

Po wyjęciu z formy okazuje się że ogon mojego BLINKERA jest mniejszy/niedolany

Przypuszczam iż forma otwarta daje wiekszą pewność wlania plastisolu w każdy zakamarek,

łatwiej odlać inny kolor grzbietu ( zwłaszcza przy kopytkach ), łatwiej wyjmować gumaki.

Jak zrobię formę i odleję kilka gum to zdam relacje :)

Jedynie do przyjęcia jest odlew soft4play reszta do poprawki :)

musisz poradzić sobie z powietrzem i zalewać od ogonka , fish28 wstawił filmik i tam pokazuje jak pozbyć się powietrza

ja odlewam bluefoxy duże gumy i z powietrzem nie mam problemu

https://m.youtube.com/watch?v=S0c2czI4Crg

Fajne filmy umieszcza ten autor, czy znacie ten niebieski proszek na formy ?

gips dentystyczny

http://www.jenerix.com.pl/_b_leanrock_b_.php

http://www.l-dent.pl/sklep/pokaz_towar.php?id=9295&m=

Edytowane przez grzegorzp