mytmp Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Niby zawsze lakierowałem formy gipsowe, ale nigdy nie próbowałem bez lakierowania. Czy można odlać w formie gipsowej bez lakierowania gniazda? Gdzieś chyba czytałem, że guma nie wyjdzie taka jak powiinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Można, ale będzie problem z wyjęciem. Gips sam w sobie ma dość chropowatą strukturę, mimo że pod palcem jest gładki. Ja przed odlaniem smaruję olejem wazelinowym i guma ma połysk po wyjęciu i łatwo ją wyjąć z formy. Oczywiście punktem wyjściowym jest zrobienie dobrej formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mytmp Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 (edytowane) Generalnie chodzi mi tylko o to, żeby gumę przetestować czy pracuje tak jak sobie założyłem, jak będzie ok to zrobię formę z silikonu albo żywicy. Czy można posmarować olejem silikonowym? Czy muszę gdzieś szukać wazelinowego? A może wazelina techniczna będzie ok? Edytowane 13 Listopada 2020 przez mytmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Ja swoje pierwsze formy smarowałem olejem rzepakowym [emoji23] jak chcesz jedna gume do testów to po co robić koszty [emoji16] Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mytmp Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Chyba zapomniałem jak się robi formy z gipsu. Jak wyciągam model z formy to koło brzegów modelu odpada gips. Jak robiłem dawno temu formy to nie miałem takiego problemu. Co mogę robić nie tak? Jest jakiś czas po którym najlepiej wyciągnąć model z gipsu? A może smarować model jakimś rozdzielaczem, bo do tej pory zalewałem bez, ale czy to pomoże? Cały model wychodzi super, tylko na brzegach przy wyciąganiu odpada gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Jeśli twardy model to tak może się dziać. Jedynym wyjściem jest zrobienie idealnych połówek i oczywiście próba z jakimś rozdzielaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mytmp Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Twardy model. Spróbuję z rozdzielaczem. Może będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Twardych modeli w gipsie nie robię, trzeba być bardzo ostrożnym przy rozdzielaniu i wyciąganiu. Gips chyba najlepiej nadaje się do miękkich modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mytmp Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Robił ktoś formy z silikonu MM940 tego twardszego? Nada się do zrobienia form na wtryskiwanie czy jednak będzie za miękki? Edytowane 30 Grudnia 2020 przez mytmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 raczej nie ale niech sie specjalisci wypowiedza ,mozna w sumie to w jakas twarda obramowke wsadzic z tym ze silikon nie oodaje ciepla gumy strasznie dlugo schna by nadawaly sie do wyjecia nie wiem czy jest sens isc w tym kierunkun raczej formy alu lub stalowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 albo z zywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk123 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Reasumując lepiej jest kupić k5 czy clear standard ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk123 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Robił ktoś formy z silikonu MM940 tego twardszego? Nada się do zrobienia form na wtryskiwanie czy jednak będzie za miękki? Ja używałem obu sylikonów i jeśli chodzi formę wtryskową to zdecydowanie polecam ci ten twardszy ale i w przypadku tego miękkiego tez się da ale musisz po obu stronach formy dać cos twardego i spiąć to recepturkami bądź ściskami ( jeśli masz formę dwu częściową ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Reasumując lepiej jest kupić k5 czy clear standard ?Clear standard, bardzo przyjemnie się na nim pracuje. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eaw32 Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Witam.Gdzie można kupić drobny brokat (srebrny,czarny),drobniejszy niż w modelarni24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 mam w ofercie 0,2 mm i 0,4 mm info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enio Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Który plastisol będzie twardszy? K5 czy standard z modelarni? Próbowalem odlewać z K5 ale gumy wychodzą za miękkie. Muszę dodawać 20-30% utwardzacza zeby było ok. Chyba że poleci ktoś towar z innego źródła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Który plastisol będzie twardszy? K5 czy standard z modelarni? Próbowalem odlewać z K5 ale gumy wychodzą za miękkie. Muszę dodawać 20-30% utwardzacza zeby było ok. Chyba że poleci ktoś towar z innego źródła?Może dogadaj sie w Modelarni i zrobi plastisol na twoje potrzeby. Skoro sam go produkuje to raczej nie problem. Zapytaj jeszcze Robertd on tez ma plastisol, moze on ci zrobi . Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki81 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Ma ktoś może namiar na strzykawki aluminiowe lub chce się pozbyć swojej? Poszperałem trochę po naszych rodzimych sklepach, ale niestety niczego konkretnego nie znalazłem. Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Ma ktoś może namiar na strzykawki aluminiowe lub chce się pozbyć swojej? Poszperałem trochę po naszych rodzimych sklepach, ale niestety niczego konkretnego nie znalazłem. Będę wdzięczny za pomocZapytaj kolegę Turik może ci pomoże Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 13 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2021 Jak ktoś "tryska" - ciekawy patent na formę, dużo towaru do zaoszczędzenia : 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Cześć, widział ktoś do kupienia w kraju przezroczysty, pływający plastisol? Kiedyś coś tego typu było chyba w modelarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Czytam ten temat i dochodzę do wniosku że najłatwiej było by robić hurtowe ilości .Kiedyś pracowałem przy trochę innym materiale ale można by przenieść to na grunt gum . Jest specjalna guma do form ,okleja się model po 1 cm z każdej strony w formę i pod praskę i temperatura robi swoje. Skalpel i gumę się rozcina mając formę . Sprawa plastizolu jest jeszcze prostsza bo wystarczy zrobić naczynie z grzałką ,najlepiej w sciankach i doprowadzić od góry ciśnienie .Na dole zaworek który po przyciśnięciu powoduje że ciśnienie wypycha plastizol który jest wtłaczany w gumową formę . Problem tylko kolorystyki gum bo nie da się tą metodą robić wielokolorowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz2219 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Witam szanowne grono Lecę na plastisolu z modelarni, rodzaj Clear.Po odlaniu gum odkładam je na +- godzinkę na papier aby doszły do siebie i ostygły. Potem klasyczne kiszenie w smrodzie + układanie w pojemnikach.Niektóre gumy się zniekształcają (głównie ogon), tj. przegub zgięty (zlamany) na bok, bądź odchylone kopytko ogona, głównie jeśli guma nie leży idealnie prosto w pudełku przez dobę. Czy też miewialiscie takie przypadki?Może za krótko studzę gumy, bądź dodanie zmiekczacza do przynet coś może poprawić? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz2219 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Witam szanowne grono Lecę na plastisolu z modelarni, rodzaj Clear.Po odlaniu gum odkładam je na +- godzinkę na papier aby doszły do siebie i ostygły. Potem klasyczne kiszenie w smrodzie + układanie w pojemnikach.Niektóre gumy się zniekształcają (głównie ogon), tj. przegub zgięty (zlamany) na bok, bądź odchylone kopytko ogona, głównie jeśli guma nie leży idealnie prosto w pudełku przez dobę. Czy też miewialiscie takie przypadki?Może za krótko studzę gumy, bądź dodanie zmiekczacza do przynet coś może poprawić? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi