Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Można, ale będzie problem z wyjęciem. Gips sam w sobie ma dość chropowatą strukturę, mimo że pod palcem jest gładki. Ja przed odlaniem smaruję olejem wazelinowym i guma ma połysk po wyjęciu i łatwo ją wyjąć z formy. Oczywiście punktem wyjściowym jest zrobienie dobrej formy.

Generalnie chodzi mi tylko o to, żeby gumę przetestować czy pracuje tak jak sobie założyłem, jak będzie ok to zrobię formę z silikonu albo żywicy. Czy można posmarować olejem silikonowym? Czy muszę gdzieś szukać wazelinowego? A może wazelina techniczna będzie ok?

Edytowane przez mytmp

• 1 miesiąc temu...

Chyba zapomniałem jak się robi formy z gipsu. Jak wyciągam model z formy to koło brzegów modelu odpada gips. Jak robiłem dawno temu formy to nie miałem takiego problemu. Co mogę robić nie tak? Jest jakiś czas po którym najlepiej wyciągnąć model z gipsu? A może smarować model jakimś rozdzielaczem, bo do tej pory zalewałem bez, ale czy to pomoże? Cały model wychodzi super, tylko na brzegach przy wyciąganiu odpada gips.

• 2 tygodnie później...

Robił ktoś formy z silikonu MM940 tego twardszego? Nada się do zrobienia form na wtryskiwanie czy jednak będzie za miękki?

Ja używałem obu sylikonów i jeśli chodzi formę wtryskową to zdecydowanie polecam ci ten twardszy ale i w przypadku tego miękkiego tez się da ale musisz po obu stronach formy dać cos twardego i spiąć to recepturkami bądź ściskami ( jeśli masz formę dwu częściową )

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Który plastisol będzie twardszy? K5 czy standard z modelarni? Próbowalem odlewać z K5 ale gumy wychodzą za miękkie. Muszę dodawać 20-30% utwardzacza zeby było ok. Chyba że poleci ktoś towar z innego źródła?

Może dogadaj sie w Modelarni i zrobi plastisol na twoje potrzeby. Skoro sam go produkuje to raczej nie problem. Zapytaj jeszcze Robertd on tez ma plastisol, moze on ci zrobi .

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

Ma ktoś może namiar na strzykawki aluminiowe lub chce się pozbyć swojej?

Poszperałem trochę po naszych rodzimych sklepach, ale niestety niczego konkretnego nie znalazłem.

Będę wdzięczny za pomoc

Zapytaj kolegę Turik może ci pomoże

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Czytam ten temat i dochodzę do wniosku że najłatwiej było by robić hurtowe ilości .Kiedyś pracowałem przy trochę innym materiale ale można by przenieść to na grunt gum . Jest specjalna guma do form ,okleja się model po 1 cm z każdej strony w formę i pod praskę i temperatura robi swoje. Skalpel i gumę się rozcina mając formę . Sprawa plastizolu jest jeszcze prostsza bo wystarczy zrobić naczynie z grzałką ,najlepiej w sciankach i doprowadzić od góry ciśnienie .Na dole zaworek który po przyciśnięciu powoduje że ciśnienie wypycha plastizol który jest wtłaczany w gumową formę . Problem tylko kolorystyki gum bo nie da się tą metodą robić wielokolorowych .

• 1 miesiąc temu...

Witam szanowne grono :)

Lecę na plastisolu z modelarni, rodzaj Clear.

Po odlaniu gum odkładam je na +- godzinkę na papier aby doszły do siebie i ostygły.

Potem klasyczne kiszenie w smrodzie + układanie w pojemnikach.

Niektóre gumy się zniekształcają (głównie ogon), tj. przegub zgięty (zlamany) na bok, bądź odchylone kopytko ogona, głównie jeśli guma nie leży idealnie prosto w pudełku przez dobę.

Czy też miewialiscie takie przypadki?

Może za krótko studzę gumy, bądź dodanie zmiekczacza do przynet coś może poprawić? Pozdrawiam!

Witam szanowne grono :)

Lecę na plastisolu z modelarni, rodzaj Clear.

Po odlaniu gum odkładam je na +- godzinkę na papier aby doszły do siebie i ostygły.

Potem klasyczne kiszenie w smrodzie + układanie w pojemnikach.

Niektóre gumy się zniekształcają (głównie ogon), tj. przegub zgięty (zlamany) na bok, bądź odchylone kopytko ogona, głównie jeśli guma nie leży idealnie prosto w pudełku przez dobę.

Czy też miewialiscie takie przypadki?

Może za krótko studzę gumy, bądź dodanie zmiekczacza do przynet coś może poprawić? Pozdrawiam!