Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Zapach przy tym jest zawsze przykry.Jednym przeszkadza innym nie.Dla mnie jest masakrujący.Musisz zamontować co najmniej pochłaniacz kuchenny.Teraz przymierzam się do dużych gum i robią mi okap 2,5 metra w którym będzie 4-5 wentylatorów.Przy tak dużych odlewach to już jest kupę smrodu. 

Rozumiem ale czy już po odlaniu gumy powiedzmy kopytka czy te kopytko powinno dalej śmierdzieć . Chodzi mi o produkt końcowy bo po odlaniu gumki śmierdziała nawet na drugi dzień może nie tak intensywnie jak przy produkcji ale jednak dalej :/  

A co do produkcji to naprawdę potwierdzam bez maski i wentylacji można zemdleć  

Edytowane przez FOEWROCLAW

Jakiś czas temu, tez trochę przegrzałem materiał. Zżółkł i śmierdział. Położyłem go gdzieś tam i zapomniałem o nim. Parę dni temu "się znalazł" ;) i ...

Nie śmierdzi :rolleyes: . Fakt, że leżał z 2 miesiące, nie zamknięty w żadnym woreczku. Strych? piwnica? bo w pomieszczeniu gdzie się przebywa - nie polecam ;) - zapach lub raczej smród - paskudny.

Przy kombinowaniu z olejkami proponuję zrobić próby. Bodaj dwa lata temu znajomy zakupił tran i zalał nim gumki (w strunówkach). Bardzo ładnie przeszły tranem.

Niestety, stały się przy tym bardzo twarde (ogonki przestały pracować), a dodatkowo stały się kruche... :huh:

Witam Panowie mam parę pytań mam nadzieje że może znajdzie się ktoś chętny odpowiedzieć . Zaczynając od początku zakupiłem materiał zorganizowałem mikrofale , na testy zrobiłem formę z gipsu budowlanego . Oczywiście formę prysnąłem lakierem do betonu i zacząłem odlewać , a przynajmniej próbować . Pierwsza partię raczej przepaliłem przynajmniej zapach na to by wskazywał :) . I tak schodziłem z temperaturą ale ku mojemu zdziwieniu po dojściu w stan gotowy do odlewów materiał wydawał się być zabarwiony na kolor herbaciany (nie krystalicznie bezbarwny jak białe szkło) , i tu pytanie czy to znaczy że dalej przepalam materiał czy tak po prostu jest . Co do małych form używacie strzykawek? Jeżeli tak to czy szklane czy wystarczą plastikowe? I kolejne pytanie co do zapachu , bo guma po odlaniu strasznie śmierdzi , czy to tez efekt przegrzania czy tak jest a jeżeli tak jest to czy można z tym coś zrobić ?  Z góry dziękuj za pomoc .[/size]

Podgrzewaj więcej razy po 30,40 sekund i wyczujesz moment kiedy materiał będzie ok , guma trochę śmierdzi po odlaniu ale ja trzymam w pudełkach i po 2,3 dniach jest ok , co do zapachów to ciężki temat są różne szkoły ( doktorek może co wykombinuje to pewnie da znać ) napiszę tylko tyle że musi to być zapach na bazie lub zmieszany z olejkiem rybnym i wtedy guma nie robi się twarda ( sprawdzałem kilka razy i było ok kałamarnica + olej rybny )

Podgrzewaj więcej razy po 30,40 sekund i wyczujesz moment kiedy materiał będzie ok , guma trochę śmierdzi po odlaniu ale ja trzymam w pudełkach i po 2,3 dniach jest ok , co do zapachów to ciężki temat są różne szkoły ( doktorek może co wykombinuje to pewnie da znać ) napiszę tylko tyle że musi to być zapach na bazie lub zmieszany z olejkiem rybnym i wtedy guma nie robi się twarda ( sprawdzałem kilka razy i było ok kałamarnica + olej rybny )

Tomek a jakby w koniaczku pomoczył może by lepiej zasysały :) .

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Odlewanie gum okazało się bardzo pozytywnym ruchem.

Odlewam przedewszystkim gumę podobną do BLINKERA Delalande.

Sklepowa guma(Blinker) często była rozrywana przez główkę jigową i spadała z haka gdy złowiła szczupaka rzadko była w stanie dalej łowić. Gumy odlewane własnoręcznie są zdecydowanie mocniejsze i więcej wytrzymują niż delalande.

Jeśli ktoś obserwuje wątek i zastanawia się czy samemu spróbować, mogę tylko polecić, koszt niski gwarancja satysfakcji ogromna.

Czerwiec tuż tuż, sandacze miejcie się na baczności, mam dla was worek gum :)

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Fajne te gumki lejecie panowie ;)

Sekretny składnik do barwienia gum na srebrno no na 90% pył aluminiowy. Kupicie go w internecie za grosze,drobniejszy niż mąka i pięknie wszystko brudzi.

Jeśli chodzi o inne kolory polecam spróbować bejcy w proszku albo barwników do tkanin, powinny dać radę ;)

Powodzenia!

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Siemka panowie przeczytałem 14 stron i juz wiem prawie wszystko....prawie ;) otóż jeśli stopię białą gumę z czarnym grzbietem to jaki kolor sie utrzyma ? czy białe mansy nie tracą koloru i po odlaniu są białe ? czy topiąc 2 kolorową gumę rozdzielacie kolory ? np tniecie pół srebnej i pół niebieskiej jesli była 2 kolorowa czy całą gume do gara ? Czy ktoś próbował robić formę z silikonu sanitarnego albo silikonu do szyb itp ? podobno po rozgrzaniu ma formę lejącą ? 

Siemka panowie przeczytałem 24 strony i juz wiem prawie wszystko....prawie ;) otóż jeśli stopię białą gumę z czarnym grzbietem to jaki kolor sie utrzyma ? czy białe mansy nie tracą koloru i po odlaniu są białe ? czy topiąc 2 kolorową gumę rozdzielacie kolory ? np tniecie pół srebnej i pół niebieskiej jesli była 2 kolorowa czy całą gume do gara ? Czy ktoś próbował robić formę z silikonu sanitarnego albo silikonu do szyb itp ? podobno po rozgrzaniu ma formę lejącą ?

Jak wrzucisz do rozgrzania mannsa z czarnym to ten ciemny grzbiet spowoduje ze zrobi Ci sie troche srebrny kolor. Jak chcesz uzyskac biel to musisz obcinac ;-)