Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj próbowałem zrobić forme z gipsu zwykła gładz szpachlowa cekol. Jak na jednym filmie tasma 2stronna przykleiłem gume grzbietem zrobiłem gips troche za gesty ale zalało sie fajnie ale ze mi na pozostałe formy nie starczyło to dorobiłem i dupa pełno bommbli na dodatek guma sie odkleiła i wypłyneła na góre ;/ nie jest to takie proste jak na filmie ;) teraz pewnie bedzie schło z tydzien ;) 

dzisiaj próbowałem zrobić forme z gipsu zwykła gładz szpachlowa cekol. Jak na jednym filmie tasma 2stronna przykleiłem gume grzbietem zrobiłem gips troche za gesty ale zalało sie fajnie ale ze mi na pozostałe formy nie starczyło to dorobiłem i dupa pełno bommbli na dodatek guma sie odkleiła i wypłyneła na góre ;/ nie jest to takie proste jak na filmie ;) teraz pewnie bedzie schło z tydzien ;)

Z gipsu zrobisz dobrą formę ;-) ale lepiej jak masz ten lepszej jakisci, gumy daj na super glue/kropelka i ważne. Po zrobieniu formy polakieruj gniazda by nie przywierał plastisol :-)

Ja jak miałbym robić to zrobiłbym z żywicy epoksydowej. Droższa ale b. dobra.

Odlewasz w ramce na szybie wosk o grubości ok 1.5 cm grubszy niż połowa grubości modelu.

Po ostygnieciu odrywasz od szyby i na tej gładkiej stronie robisz gniazdo pod model. Osadzasz go do osi symetrii, dolewasz wokół niego woskiem i równasz nożykiem do gładzi powierzchni. Montujesz ramkę, uszczelniasz szczeliny akrylem (biały najtańszy w tubie), smarujesz wszystko oddzielaczem (np. pasta woskowa co podłóg) i zalewasz żywicą z utwardzaczem lub innym silikonem np. formierskim.

Żywica nie może być poliestrowa bo stopi wosk (za duża temp. przy utwardzaniu)!!!!!!!!!

Druga połówka już jest łatwiejsza. Nie trzeba nawet wyjmować modelu, jedynie posmarować dobrze wszystko oddzielaczem!!!!!

Wcześniej przed zalaniem drugiej, nie zapomnieć o zamontowaniu kołków ustalających!

Powodzenia. ;)

tak czytam co tu piszecie koledzy o tym gazie a czy nie lepiej do komisu po mikrowelkę i po zawodach sprawnie szybko podgrzewasz kilka razy spokojnie nie spalisz ( po 30 sek kilkakrotnie ) jest lato na balkoniku jak komu śmierdzi i finał  :P  :P  :P

• Like 1

odlałem z 500 gum i z tym gazem mieszaniem nie odlałbym chyba ani jednej

ps. mikrowelkę w komisie za 50-70zł można wyrwać lub OLX w swoim mieście też widziałem od 80-120zł używka

Polecam, ja z olx za 60zl na gwaracji wyrwalem i duzo przyjemniej sie topi ;-)

Hej to znowu ja nie poddaje sie bo doszło mi kolejne 2 pudła gum do przetopienia mam juz ich 6 ;) wstawiam zdjęcie form, bede zalewał silikonem sanitarnym bezzapachowym. Podgrzewa sie teraz na słoncu żeby był lejący. Czym wysmarować formę żeby on nie złapał jej całej bo pozniej tego nie odkleje ;) ma ktoś jakiegos pomysła ? wd40 czy co ? gumki przykleiłem super glue żelowym i ładnie sie trzymają. Myslicie że bedzie dobrze ? Jesli ktoś ma jakieś pomysły proszę chętnie wysłucham. 

post-49146-0-97854900-1437567943_thumb.jpg

Tomy perfekcja w każdym calu ! 

U mnie forma z silikonu porażka silinkon zaschnie za 20 lat ;) gips wyszedł nawe ładnie ale gumy wychodza matowe. Widze kolega z forum sprzedaje formy fajne ale trzeba nalewać gume strzykawką i moje pytanie jak to robicie ze guma jest lejąca jak woda ? czy dodajecie jakiegoś rozcienczalnika co tak leciutko sie leje ? zastanawiam sie na jedną z form od kolegi z forum tylko ta strzykawka droższa jak forma ;)

Edytowane przez suhhar

Tomy perfekcja w każdym calu ! 

U mnie forma z silikonu porażka silinkon zaschnie za 20 lat ;) gips wyszedł nawe ładnie ale gumy wychodza matowe. Widze kolega z forum sprzedaje formy fajne ale trzeba nalewać gume strzykawką i moje pytanie jak to robicie ze guma jest lejąca jak woda ? czy dodajecie jakiegoś rozcienczalnika co tak leciutko sie leje ? zastanawiam sie na jedną z form od kolegi z forum tylko ta strzykawka droższa jak forma ;)

co do form zalewanych strzykawką to też 3 kupiłem (strzykawkę też ) i gumy super wychodzą 

• Like 1

Nooo, w końcu wrzucę coś w wątek ;)

Znajomy przyniósł mi kiełbika i wyszło mi takie coś.

Na razie model, wykonany z tej żywicy.

http://www.modelarnia24.pl/zywica-odlewnicza-poliuretanowa/25-zywica-odlewnicza-rencast-fc-52.html

post-48006-0-08196100-1438345406_thumb.jpgpost-48006-0-31650600-1438345419_thumb.jpg

post-48006-0-95030100-1438345431_thumb.jpgpost-48006-0-98004400-1438345445_thumb.jpg

Kiełbik będzie w dwóch wersjach. Zobaczymy czy to będzie pracować

post-48006-0-66358400-1438345457_thumb.jpgpost-48006-0-78811400-1438345469_thumb.jpg

post-48006-0-14966900-1438345481_thumb.jpg

Zaraz zalewam właściwą formę :)

post-48006-0-34171500-1438345493_thumb.jpg

• Like 5

Dario dawaj foty jak odlejesz pierwsze kiełbiki

Spoko, jutro wstawię fotki tego co mi z tego wyszło.

Może jeszcze zrobię filmik jak to pracuję.

Ja też czekam :-D

Co to za material na ramki ? Jakieś pcv? :-D

Tak, to jest jakieś spienione pcv, kolega mi z roboty kiedyś przyniósł.

Jutro robię odlew okonia i ukleji :)

Jutro robię odlew okonia i ukleji :)

Było przy tym checy...    J.pl na kamizelkach i bolonka w ręku i jak na złość okonki 15-30cm

Też mi sie zdażyło coś odlać, kiełb dziwna ryba na gume. Moj z kopytkiem chodzi co najmniej..............................                                inaczej                                                   niż wszystkie gumy jakie miałem okazje widzieć,ale może być kosa.  Poczekam aż ryby zaczną brac, bo w debiucie nic go chciało zeżreć,jak i niczego innego łacznie z wynalazkami forumowych mistrzów..

• Like 1