Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Najzwyklejsza w świecie modelina :D bardzo łatwo się formuje, można fajnie odcisnąć wszelkie szczegóły ze wzoru, a co najlepsze tania jak barszcz ;) wystarczy wrzucić na 15 min do gorącej wody i już jest twarda, że ho ho. Drugi raz już z niej skorzystałem i dalszym ciągu nie zauważyłem żadnych ubytków. Do silikonu jest spoko, jak się zachowa z żywicą- nie mam pojęcia :ph34r: i oczywiście polecam to początkującym, którzy chcą spróbować robienia gumek, z pewnością jest wiele lepszych materiałów na formę, ale i droższych :P :P :P

Próbowałeś juz może odlewać w tym coś z żywicy? Z modeliną jest o tyle fajna sprawa dla początkujących (mnie) że pierwsze formy które i tak nie wyjdą są tanie i nie szkoda je wywalić a przynajmniej można trochę wprawy nabrać i obycia z tą techniką.

A jak Ci wyszły w ogóle odlewy z takiej formy?

EDIT: Juz nie ważne, znalazłem sobie w Twoim watku:) ale ciekawi mnie czy taka forma nadaje sie do żywicy....

Edytowane przez Pasta

• 2 tygodnie później...

Jest już bez problemu można nabyć jak na razie dwóch sprzedawców ceny takie sobie ale nie jest źle  ^_^  :D 

• 2 tygodnie później...

Jeden kg silikonu wraz z katalizatorem kosztuje ok 90zł. Odlewając przynętę warto również dodać suchy granulat np. ryż wtedy zwiększamy wydajność kilkakrotnie. Kilogramowe opakowanie starcza na odlanie kilkuset form.

Kolega się chyba trochę zapędził z tym kilkaset form :rolleyes:

Chyba raczej chodziło o kilka form, ale to też zależy jakiej wielkości one mają być.

• Like 1

Oczywiście wszystko zależy od wielkości odlewanych przynęt. Najważniejsze to nie przesadzać z wielkością form. Grubość ścianek jak chodzi o formy nie przekracza u mnie 0,5cm. Dodatek granulatu sprawia że starcza silikonu może nie na 500 form ale 100-180 można spokojnie odlać.

Oczywiście wszystko zależy od wielkości odlewanych przynęt. Najważniejsze to nie przesadzać z wielkością form. Grubość ścianek jak chodzi o formy nie przekracza u mnie 0,5cm. Dodatek granulatu sprawia że starcza silikonu może nie na 500 form ale 100-180 można spokojnie odlać.

To nawet jeśli robiłbyś formy 5x5cm i grubości jaką podajesz, to z litra wyjdzie Ci max 40 form... to granulatu dajesz objętościowo 3razy więcej niż sylikonu? Nie wiem jak to w praktyce wygląda... ale z teorii ni jak nie wychodzi mi nawet 50 mini form z jednego litra. Pokaż zdjęcia Twoich form to nam sie rozjaśni co masz na myśli, bo każdy z nas chciałby osiągnąć taką wydajność :)

Irek, dzisiaj dopiero zalałem dwie formy.

Jutro będę rozformowywał i zobaczymy co z tego wyszło :)  Fotki oczywiście wrzucę.

Moja największa guma jaką zalałem to 4'' lunatik, większych raczej nie będę odlewał bo z 0,5l za dużo bym nie odlał.

edit

Ja na wszelki wypadek zakupiłem utwardzacz, zobaczymy czy będzie potrzebny.

Ale mam jeszcze pomysł z nicią przez środek formy, żeby ewentualnie wzmocnić ogonek ;)

Edytowane przez fish28

Ten patent znalazłem na YT  tak że to żadna nowość

Jutro zapodam fotki.

Najtrudniej było z zalaniem keitecha easy shiner. Bardzo cieńki ogonek i nie miałem pomysłu jak go umocować. W końcu zrobiłem tak że nawlekłem go z przodu i z tyłu na szpilke i zawiesiłem w powietrzu. Stoi idealnie prosto w poziomie, zobaczymy co z tego wyjdzie :ph34r: