stoner Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Dzięki. Już szukam modeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Ps. jak odbijamy korpus w modelinie to dobrze jest go nasmarować jakimś kremem, wtedy wgl. się nie łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Najzwyklejsza w świecie modelina bardzo łatwo się formuje, można fajnie odcisnąć wszelkie szczegóły ze wzoru, a co najlepsze tania jak barszcz wystarczy wrzucić na 15 min do gorącej wody i już jest twarda, że ho ho. Drugi raz już z niej skorzystałem i dalszym ciągu nie zauważyłem żadnych ubytków. Do silikonu jest spoko, jak się zachowa z żywicą- nie mam pojęcia i oczywiście polecam to początkującym, którzy chcą spróbować robienia gumek, z pewnością jest wiele lepszych materiałów na formę, ale i droższych :P Próbowałeś juz może odlewać w tym coś z żywicy? Z modeliną jest o tyle fajna sprawa dla początkujących (mnie) że pierwsze formy które i tak nie wyjdą są tanie i nie szkoda je wywalić a przynajmniej można trochę wprawy nabrać i obycia z tą techniką. A jak Ci wyszły w ogóle odlewy z takiej formy? EDIT: Juz nie ważne, znalazłem sobie w Twoim watku:) ale ciekawi mnie czy taka forma nadaje sie do żywicy.... Edytowane 27 Listopada 2014 przez Pasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrox Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Z żywicą to tak jak mówi kolega powyrzej trzeba by nasmarować jakimś kremem np: wazeliną . Tylko troche grubiej albo po wyschnięciu takiej formy polakierować ją i terz posmarować kremem tylko cienką warstwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Może komuś dam natchnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ale wiecie Chłopaki, że jest już w Polsce silikon do odlewania przynęt ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Tzn ? napisz coś więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Jest już bez problemu można nabyć jak na razie dwóch sprzedawców ceny takie sobie ale nie jest źle http://www.formywedkarskie.pl/materia--do-produkcji.htmlhttp://haczyk.sky-shop.pl/Zestaw-do-produkcji-przynet-gumowych-Bait-Tech,p,62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 http://silikony-sk.sk/pl/Silikonowe_compoundy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Jeden kg silikonu wraz z katalizatorem kosztuje ok 90zł. Odlewając przynętę warto również dodać suchy granulat np. ryż wtedy zwiększamy wydajność kilkakrotnie. Kilogramowe opakowanie starcza na odlanie kilkuset form. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Widzę że powoli i w BRC pojawiają się materiały do gumek. https://www.sklep.brc.com.pl/pl/c/Przynety-miekkie%2C-Zrob-to-sam/165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 KurczeSzkoda że dopiero teraz. Do mnie przyszła dzisiaj przesyłka z tym tworzywem, tylko że ja za 0,5l zapłaciłem 62zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Jeden kg silikonu wraz z katalizatorem kosztuje ok 90zł. Odlewając przynętę warto również dodać suchy granulat np. ryż wtedy zwiększamy wydajność kilkakrotnie. Kilogramowe opakowanie starcza na odlanie kilkuset form.Kolega się chyba trochę zapędził z tym kilkaset form Chyba raczej chodziło o kilka form, ale to też zależy jakiej wielkości one mają być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Oczywiście wszystko zależy od wielkości odlewanych przynęt. Najważniejsze to nie przesadzać z wielkością form. Grubość ścianek jak chodzi o formy nie przekracza u mnie 0,5cm. Dodatek granulatu sprawia że starcza silikonu może nie na 500 form ale 100-180 można spokojnie odlać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Oczywiście wszystko zależy od wielkości odlewanych przynęt. Najważniejsze to nie przesadzać z wielkością form. Grubość ścianek jak chodzi o formy nie przekracza u mnie 0,5cm. Dodatek granulatu sprawia że starcza silikonu może nie na 500 form ale 100-180 można spokojnie odlać. To nawet jeśli robiłbyś formy 5x5cm i grubości jaką podajesz, to z litra wyjdzie Ci max 40 form... to granulatu dajesz objętościowo 3razy więcej niż sylikonu? Nie wiem jak to w praktyce wygląda... ale z teorii ni jak nie wychodzi mi nawet 50 mini form z jednego litra. Pokaż zdjęcia Twoich form to nam sie rozjaśni co masz na myśli, bo każdy z nas chciałby osiągnąć taką wydajność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Właśnie odlałem dwie nie duże formy. Poszło mi na to 670g. Więc z kilograma zrobię 3 sztuki.... gdzie te 100-180Kolega chyba pomylił z tworzywem do odlewania przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Panowie a jak uzyskać zamierzony kolor przynęty z tego silikonu?Jakieś barwniki coś takiego? https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Plastisol-srodek-do-odlewania-przynet-miekkich.-opakowanie-0%2C5-litra%2C-woda-slodka%2C-miekki./851 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 https://www.youtube.com/watch?v=5EVU3kztoD8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Kosa !! dzięki Darek Jeszcze jedno pytanie : co zrobić by guma po odlaniu nie kleiła się tak do siebie?Dla mnie jest to troszke irytujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zawsze możesz to w jakimś oleju roślinnym wytarzać i po problemie, albo w jakimś dipie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Darku odlewałeś już jakieś gumki? Jak, tak, to proszę napisz jakiej wielkości.Chodzi mi głównie o to, - czy jak będę odlewał większe gumy( 13-15cm),nie będę musiał zakupić też utwardzacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Irek, dzisiaj dopiero zalałem dwie formy.Jutro będę rozformowywał i zobaczymy co z tego wyszło Fotki oczywiście wrzucę.Moja największa guma jaką zalałem to 4'' lunatik, większych raczej nie będę odlewał bo z 0,5l za dużo bym nie odlał. editJa na wszelki wypadek zakupiłem utwardzacz, zobaczymy czy będzie potrzebny.Ale mam jeszcze pomysł z nicią przez środek formy, żeby ewentualnie wzmocnić ogonek Edytowane 22 Grudnia 2014 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Ha, ha , ten sam pomysł miałem tylko że z plecionką .Chyba zakupię ten utwardzacz,tak na wszelki wypadek.Dzięki. Mam nadzieję że pochwalisz się swoimi gumkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Ten patent znalazłem na YT tak że to żadna nowośćJutro zapodam fotki.Najtrudniej było z zalaniem keitecha easy shiner. Bardzo cieńki ogonek i nie miałem pomysłu jak go umocować. W końcu zrobiłem tak że nawlekłem go z przodu i z tyłu na szpilke i zawiesiłem w powietrzu. Stoi idealnie prosto w poziomie, zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Ja dopiero wzorniki z drewna strugam. Muszę wymyślić coś nowego, pod te zębate wielkoludy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi