Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zastanawiałem się nad zakupem opalarki bo z płomieniem łatwo o przytopienie. Dodatkowo w formie otwartej można by dodatkowo rozgrzać warstwy przed wlaniem następnej.

http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/farby-i-fugi/usuwanie-farb/opalarki-elektryczne/opalarka-051020/

No i zamaczanie jednak zmienia troszkę pracę gumy, Też tak robiłem na extra soft.

Janusz słyszałem o metodzie tak zwanej wypalaniem gumy, czy to jest ta metoda z otwartym płomieniem?

Można pracować z otwartym płomieniem lub jak Grzesiek - Migdau pisze z wypalarką.

Palnikiem próbowałem i łatwo zepsuć gumę. Ta opalarka ma regulowaną temperaturę i dlatego nad nią się zastanawiałem. trzeba by jeszcze parę gum poświęcić na dobranie optymalnej temperatury. Być może kiedyś powrócę do tematu. Na razie z braku czasu i $$ musiałem odłożyć realizację paru pomysłów.

A może lutownicą hot-air - ma regulację temperatury i ilości wydmuchiwanego powietrza i różnej średnicy dysze

http://allegro.pl/stacja-lutownicza-858d-hot-air-gorace-powietrze-i6630595933.html

Zajmuje się  spawalnictwem, miedzy innymi tworzyw. Pracujemy na tego typu urządzeniach tylko  innej firmy. Próbowałem dwóch rozwiązań, z opalarką i spawarka hot-air.  Przy zdjętej dyszy niema różnicy.  Także wydaje mi się, że zwykła opalarka za 50 zł. może być.  

• Like 1

Tylko w przypadku roztapiania o detalach na gumach można zapomnieć.

Zgadza się.    Ogólnie  malowanie pyłami i opalanie tego nie przypadło mi do gustu. Pyły po mocniejszym przetarciu palcem po prostu się ścierały.

Trzeba próbować z  Preparatami o których wspominał Janus, może komuś się uda.  Albo wybrać się do Niemiec.

Bezbarwny lakier jest rozwiązaniem problemu, gdyż można wtedy malować pyłami i wszystko zabezpieczyć bezbarwnym.

Jestem w trakcie poszukiwań takowego...

Bezbarwny lakier tak, ale chyba chodzi o to aby do niego dodawać pigment i lub pyły,  czyli tak jak przy plastizolu- barwienie w masie :)

Bezbarwny lakier tak, ale chyba chodzi o to aby do niego dodawać pigment i lub pyły,  czyli tak jak przy plastizolu- barwienie w masie :)

Nie koniecznie.

Wydaje mi się,że Tomy  maluje pyłami a na to bezbarwny, zresztą Iras też tak chyba robi...

Nie koniecznie.

Wydaje mi się,że Tomy  maluje pyłami a na to bezbarwny, zresztą Iras też tak chyba robi...

Wątpię aby tak było, ale może się mylę.    Lakier trzyma się plastizolu i pył będzie tworzył pewną warstwę ochronną, będzie kleił się do pędzelka.

Kol.Janus musiałby się  wypowiedzieć w tej kwestii.

Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości. Panowie jeśli ma się lakier bezbarwny porzeba tylko dodać pigmentu. Mogą to być najróżniejsze sproszkowane farbki również metaliczne i na tym koniec. Jest gotowa farba, którą można malować w różny sposób. Może to być tylko muskanie na półsucho, może to być na mokro lub dodatkowo rozrzedzamy farbę żeby uzyskać tzw. laserunki. Oczywiście jeśli się chce póżniej pogłębić błysk można dodatkowo polakierować lakierem bezbarwnym. W tym wypadku nie ma kombinacji jakimiś suchymi pigmentami na rybce i późniejsze jej lakierowanie. Pigmenty, czyli sproszkowane farby dostaniecie w każdym sklepie zaopatrzenia plastyków lub w modelarni np. http://www.modelarnia24.pl/76-pigmenty-perlowe-metaliczne. Pracujcie nad uzyskaniem bazy czyli lakieru trzymającego się plastizolu a nie wydziwiajcie.

Edytowane przez Janus
  • Like 6

Kombinuj później połączyć to z różnymi klejami do PVC i w różnych proporcjach. Warunek. Klej musi być po wyschnięciu elastyczny.

Poniedziałek-wtorek rozpuszczalniki powinny być. Jeszcze przelecę się poszukać klei do PCV,  o efektach będę informował.

• Like 2

panowie trzeba brać pod uwagę że przynęty które wykonujemy służ do łowienia ryb a nie wędkarzy :P Super wyglądają rybki malowane jak z obrazka ale i tak wędrują na hak i do wody. Często się zrywają na zaczepach lub obcinkach mało kto trzyma przynęty w szafie pod kluczem.

Dla mnie jak farba wytrzyma sezon na przynęcie będzie super :P

• Like 3