migdau Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ja zastanawiałem się nad zakupem opalarki bo z płomieniem łatwo o przytopienie. Dodatkowo w formie otwartej można by dodatkowo rozgrzać warstwy przed wlaniem następnej.http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/farby-i-fugi/usuwanie-farb/opalarki-elektryczne/opalarka-051020/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 No i zamaczanie jednak zmienia troszkę pracę gumy, Też tak robiłem na extra soft. Janusz słyszałem o metodzie tak zwanej wypalaniem gumy, czy to jest ta metoda z otwartym płomieniem?Można pracować z otwartym płomieniem lub jak Grzesiek - Migdau pisze z wypalarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Tylko przy tej technice zapewne stopią się detale typu łuski itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdau Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Palnikiem próbowałem i łatwo zepsuć gumę. Ta opalarka ma regulowaną temperaturę i dlatego nad nią się zastanawiałem. trzeba by jeszcze parę gum poświęcić na dobranie optymalnej temperatury. Być może kiedyś powrócę do tematu. Na razie z braku czasu i $$ musiałem odłożyć realizację paru pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 A może lutownicą hot-air - ma regulację temperatury i ilości wydmuchiwanego powietrza i różnej średnicy dyszehttp://allegro.pl/stacja-lutownicza-858d-hot-air-gorace-powietrze-i6630595933.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasieczek Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 A może lutownicą hot-air - ma regulację temperatury i ilości wydmuchiwanego powietrza i różnej średnicy dyszehttp://allegro.pl/stacja-lutownicza-858d-hot-air-gorace-powietrze-i6630595933.html Zajmuje się spawalnictwem, miedzy innymi tworzyw. Pracujemy na tego typu urządzeniach tylko innej firmy. Próbowałem dwóch rozwiązań, z opalarką i spawarka hot-air. Przy zdjętej dyszy niema różnicy. Także wydaje mi się, że zwykła opalarka za 50 zł. może być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Tylko w przypadku roztapiania o detalach na gumach można zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasieczek Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Tylko w przypadku roztapiania o detalach na gumach można zapomnieć. Zgadza się. Ogólnie malowanie pyłami i opalanie tego nie przypadło mi do gustu. Pyły po mocniejszym przetarciu palcem po prostu się ścierały.Trzeba próbować z Preparatami o których wspominał Janus, może komuś się uda. Albo wybrać się do Niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Daje taki efekt Pomalowane tu są płetwy oraz pasek na linii bocznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Tak. Ale to jeszcze nie to czego nam trzeba. Poszukiwań ciąg dalszy... Edytowane 24 Lutego 2017 przez tomasxt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Bezbarwny lakier jest rozwiązaniem problemu, gdyż można wtedy malować pyłami i wszystko zabezpieczyć bezbarwnym.Jestem w trakcie poszukiwań takowego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasieczek Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Bezbarwny lakier jest rozwiązaniem problemu, gdyż można wtedy malować pyłami i wszystko zabezpieczyć bezbarwnym.Jestem w trakcie poszukiwań takowego... Bezbarwny lakier tak, ale chyba chodzi o to aby do niego dodawać pigment i lub pyły, czyli tak jak przy plastizolu- barwienie w masie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Bezbarwny lakier tak, ale chyba chodzi o to aby do niego dodawać pigment i lub pyły, czyli tak jak przy plastizolu- barwienie w masie Nie koniecznie.Wydaje mi się,że Tomy maluje pyłami a na to bezbarwny, zresztą Iras też tak chyba robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 też uważam że lakier bezbarwny to podstawa....a co do samego koloru to podejrzewam że proszek do drukarki laserowej może rozwiązać ten problem....znalazłęm aukcje na all... gdzie jest oferowany rozpuszczalnik na bazie MEK do czyszczenia drukarek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasieczek Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Nie koniecznie.Wydaje mi się,że Tomy maluje pyłami a na to bezbarwny, zresztą Iras też tak chyba robi... Wątpię aby tak było, ale może się mylę. Lakier trzyma się plastizolu i pył będzie tworzył pewną warstwę ochronną, będzie kleił się do pędzelka.Kol.Janus musiałby się wypowiedzieć w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości. Panowie jeśli ma się lakier bezbarwny porzeba tylko dodać pigmentu. Mogą to być najróżniejsze sproszkowane farbki również metaliczne i na tym koniec. Jest gotowa farba, którą można malować w różny sposób. Może to być tylko muskanie na półsucho, może to być na mokro lub dodatkowo rozrzedzamy farbę żeby uzyskać tzw. laserunki. Oczywiście jeśli się chce póżniej pogłębić błysk można dodatkowo polakierować lakierem bezbarwnym. W tym wypadku nie ma kombinacji jakimiś suchymi pigmentami na rybce i późniejsze jej lakierowanie. Pigmenty, czyli sproszkowane farby dostaniecie w każdym sklepie zaopatrzenia plastyków lub w modelarni np. http://www.modelarnia24.pl/76-pigmenty-perlowe-metaliczne. Pracujcie nad uzyskaniem bazy czyli lakieru trzymającego się plastizolu a nie wydziwiajcie. Edytowane 24 Lutego 2017 przez Janus 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasieczek Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Ja już MEK i Tangit zamówiłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Ja już MEK i Tangit zamówiłem Kombinuj później połączyć to z różnymi klejami do PVC i w różnych proporcjach. Warunek. Klej musi być po wyschnięciu elastyczny. Edytowane 24 Lutego 2017 przez Janus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasieczek Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Kombinuj później połączyć to z różnymi klejami do PVC i w różnych proporcjach. Warunek. Klej musi być po wyschnięciu elastyczny. Poniedziałek-wtorek rozpuszczalniki powinny być. Jeszcze przelecę się poszukać klei do PCV, o efektach będę informował. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Janusz, a twoje malowanie ( farbę ) da się zdrapać ? Tzn. czy da się oderwać kawałkami ? Edytowane 24 Lutego 2017 przez tomasxt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgadnę,że się nie da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Gumy sklepowe też są malowane ładnymi, trwałymi farbkami, a jak trochę potrzesz to zdrapiesz je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Ale nie wszystkie tak się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 panowie trzeba brać pod uwagę że przynęty które wykonujemy służ do łowienia ryb a nie wędkarzy Super wyglądają rybki malowane jak z obrazka ale i tak wędrują na hak i do wody. Często się zrywają na zaczepach lub obcinkach mało kto trzyma przynęty w szafie pod kluczem.Dla mnie jak farba wytrzyma sezon na przynęcie będzie super 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Sezon nie sezon, byle trzymała zanim do tej wody wpadnie . Bo na razie to mi się wszystkie próby w torebkach rozlazły a wody jeszcze gumy nie widziały. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi