Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

kurcze mam problem z formami. robiłem formę z gipsu i guma po odlaniu robi sie matowa, tak jakby gips przylegał (był wchłonięty przez gumę). stosowałem gips dentystyczny bardzo drobny, po zaschnięciu ma połysk na powierzchni. dodatkowo smarowałem olejem, ale to nic nie dało. następną formę pomalowałem wodą szklaną było lepiej, ale cały casz guma wychodzi troszkę matowa.

jakieś sugestie?

kurcze mam problem z formami. robiłem formę z gipsu i guma po odlaniu robi sie matowa, tak jakby gips przylegał (był wchłonięty przez gumę). stosowałem gips dentystyczny bardzo drobny, po zaschnięciu ma połysk na powierzchni. dodatkowo smarowałem olejem, ale to nic nie dało. następną formę pomalowałem wodą szklaną było lepiej, ale cały casz guma wychodzi troszkę matowa.

jakieś sugestie?

Polakieruj formę w środku, powinno pomóc.

jakim lakierem?

Jakimkolwiek lakierem bezbarwnym.

Daje rade, kupilem tez ten utwardzacz. mozna polecic ten sklep:

http://www.modelarni...gum-wedkarskich

Potwierdzam. Twardość jak dla mnie idealna, ani za twarda ani za miękka. Taki efekt uzyskiwałem po wymieszaniu super miękkiego z miękkim. Zakupiłem jeszcze utwardzacz, zmiękczacz i termostabilizator, jak się okazało nie potrzebnie. Jedyny minus to przy bardziej płynnej konsystencji, jest trochę więcej pęcherzyków powietrza, ale jak troszkę ostygnie jest już klarowny.

Taka paczuszka do mnie dotarła :)

post-48006-0-87913400-1425501952_thumb.jpg

No i dzisiaj pobawiłem się troszkę w dwukolorowe odlewanki

post-48006-0-94448400-1425502108_thumb.jpg

• Like 12

Dzięki Wojtek

Cały pic polega na tym żeby wyczuć odpowiednią konsystencje wlewanego plastisolu. Jak będzie za wodnisty to zmiesza się wszystko w cholerę. Jak znowu będzie za gęsty to przy moich zamkniętych formach widać będzie miejsca oddzielające kolory, gdyż przy wlewaniu drugiego koloru, formę muszę ponownie rozchylić, a poprzedni kolor jest już suchy i ścianki się troszkę rozchylają.

Ale żem zamieszał :ph34r:

Nie, nie obliczałem, ale jak by zamiast mikroweli, grzać to nad ogniskiem, to koszty były by na prawde znikome :)

edit

Mniej więcej obliczyłem.

Keitech ES4 kosztuje 3,60zł

Z 1kg odleje pewnie ze 150sztuk, więc chyba się opłaca :)

No jeszcze gdyby nie ten prąd, było by lepiej.

Edytowane przez fish28

Nie, nie obliczałem, ale jak by zamiast mikroweli, grzać to nad ogniskiem, to koszty były by na prawde znikome :)

edit

Mniej więcej obliczyłem.

Keitech ES4 kosztuje 3,60zł

Z 1kg odleje pewnie ze 150sztuk, więc chyba się opłaca :)

No jeszcze gdyby nie ten prąd, było by lepiej.

Dario ja obliczałem ES4 wychodzi w maxie 0,60gr ( na początku trzeba zainwestować ok 300zł - silikon formierski , barwniki , plastisol i jakieś duperelki po przerobieniu wszystkiego wychodzi się na czysto ok 150 gum póżniej tylko zysk guma wychodzi 1/3 ceny :D :D )

• Like 1

Dario ja obliczałem ES4 wychodzi w maxie 0,60gr ( na początku trzeba zainwestować ok 300zł - silikon formierski , barwniki , plastisol i jakieś duperelki po przerobieniu wszystkiego wychodzi się na czysto ok 150 gum póżniej tylko zysk guma wychodzi 1/3 ceny :D :D )

A gdzie złowienie ryby na własną gumę? Toż to przecież bezcenne!!! :)

• Like 3

Tylko przy dobrej wentylacji to róbcie.To gorsze niż trutka na szczury.Bardzo toksyczne związki przy parowaniu grożące utratą świadomości,potem śpiączką lub amnezją [tzw.amnezja wywołana parą,choroba maszynistów parowozów ] od pary mogą też wylecieć zęby-paradentoza!!

No toś pojechał Tomku .  :D  :D  :D

• Like 1