Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki jest najtańszy materiał na formę? Forma może wytrzymać tylko kilka odlewów. Chodzi o to, że chcę odlać kilka testowych gum, sprawdzić pracę i jak będzie ok to zrobić docelową formę z silikonu. Zwykły gips będzie ok? Czy może dentystyczny? Po zrobieniu formy z gipsu można odlewać plastisol czy trzeba np. lakierować formę, albo używać rozdzielaczy? A może całkiem coś innego niż gips?

Kup silikon i nie kombinuj, bo jak mówi przysłowie '' z ..... bata nie ukręcisz''!

Wiem, że nie ukręcę, ale tak jak pisałem, chcę sprawdzić tylko jak guma pracuje, jak zachowuje się ogonek itp. więc silikonu jakby nie było dosyć drogiego nie chcę marnować, zwłaszcza że to może nie być 1 czy 2 formy zanim będę usatysfakcjonowany.

Może jednak ukręcisz. Do gipsu budowlanego dolej kleju do drewna i będzie ok.

Jakiś szczególny ten klej ma być? Wikolowy czy poliretanowy, a może jeszcze jakiś inny? Znasz może mniej więcej proporcję kleju do gipsu?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Gość Kontemplator

Koledzy, może temat był już poruszany, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. W odlewaniu jestem bardzo początkujący i mam pytanie odnośnie zmiany twardości Soft Plastic z modelarni. Jak dla mnie guma po odlaniu jest dużo za miękka - jak ją utwardzić? Próbowałem ze środkiem Hardener z modelarni, ale nie umiem tego połączyć z Soft Plastic, tworzą mi się grudy, a materiał wciąż jest zbyt miękki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Koledzy, może temat był już poruszany, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. W odlewaniu jestem bardzo początkujący i mam pytanie odnośnie zmiany twardości Soft Plastic z modelarni. Jak dla mnie guma po odlaniu jest dużo za miękka - jak ją utwardzić? Próbowałem ze środkiem Hardener z modelarni, ale nie umiem tego połączyć z Soft Plastic, tworzą mi się grudy, a materiał wciąż jest zbyt miękki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Kolego Soft Plastic jest wystarczajaco twardy aby odlewać stosunkowo duże gumy. W przypadku mniejszych przynęt należy stosować dodatek zmiękczajacy. Musisz pamietać ,że właściwa struktura plastisolu zawiązuje się po kilku dniach i dopiero wtedy tworzywo ma właściwą twardość. Jeżeli dobrze wymieszałeś plastisol to po całym cyklu podgrzania i zalaniu formy wyjęta przynęta powinna leżakować ....

• Like 1