Jano Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Zakładając że będę focił w przedziale przysłon 5,6-8,0 to jaki obiektyw około 24mm byście polecili. Zależy mi żeby to był ultraostry obiektyw przy tym zakresie przysłon.w tym przedziale to prawie... każdy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 wszystko to prawda, moim zdaniem należy sie kierowac bardziej zakresem ogniskowych które nam bedą odpowiadać jak i jakością/rozdzielczością obrazu. oczywista dobrze mieć możliwość focenia w swietle zastanym bez lampy, ale jak pisałem wcześniej nie warto robić z tego "zagadnienia" Pełna zgoda ....Aparaty teraz są tak dobre, że podkręcenie do ISO ... w kosmos daje i tak świetny obrazem A widziałem gdzieś na internecie jakiegoś sony, gdzie robili zdjęcia w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) @patu Dzięki za podpowiedź - ten Tamron 15-30/2.8 robi wrażenie. Przeglądam właśnie jego recenzje - fajne szkło. @jano Prawie robi wielką różnice Moja Tokina 19-35 ma MTF rzędu 40 lpmm w centrum i około 30 lpmm na brzegach w przedziale przysłon 5,6-8,0 - ale taka ostrość jest dla mnie niewystarczająca. Szukam czegoś lepszego niż mam. Tamron 15-30 jest lepszy bo ma MTF 43 lpmm w centrum i 35 lpmm na brzegu. Szukając w sieci znalazłem jeszcze supertanią alternatywę UWA (jakby ktoś szukał wersji ekono) za 600zł:Tokina 17mm f/3.5 AT-X AF - ktoś miał to szkło? Może to ciekawa alternatywa dla Samyanga 14/2.8 bo ma AF.http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=244088 Edytowane 1 Listopada 2015 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 przymierzałem się kiedyś do T.15-30, absolutnie mnie nie przekonał, trafiłem na używany C.17-40 i było o niebo lepiej żałuję, że się go pozbyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) @patu Dzięki za podpowiedź - ten Tamron 15-30/2.8 robi wrażenie. Przeglądam właśnie jego recenzje - fajne szkło. @jano Prawie robi wielką różnice Moja Tokina 19-35 ma MTF rzędu 40 lpmm w centrum i około 30 lpmm na brzegach w przedziale przysłon 5,6-8,0 - ale taka ostrość jest dla mnie niewystarczająca. Szukam czegoś lepszego niż mam. Tamron 15-30 jest lepszy bo ma MTF 43 lpmm w centrum i 35 lpmm na brzegu. Szukając w sieci znalazłem jeszcze supertanią alternatywę UWA (jakby ktoś szukał wersji ekono) za 600zł:Tokina 17mm f/3.5 AT-X AF - ktoś miał to szkło? Może to ciekawa alternatywa dla Samyanga 14/2.8 bo ma AF.http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=244088 samyanga miałem i to naprawdę świetny opiektyw, jakośc obrazu zabija moim zdaniem a na dx to idealna ogniskowa na ryby.AF zupełnie nie jest potrzebny. ustawiasz raz na skali 2.5m i masz wszystko ostre od 1m do nieskaczoności. w innych przypadkach ma kropkę potwierdzenia ostrości i to zupełnie wystarcza. nigdy nie zrobiłem nieostrej fotki tym obiektywem.moim zdaniem w tym sosie cieżko dostać taki fajny obietyw z tak dobrą jakością i wykonania i obrazu. polecam Edytowane 1 Listopada 2015 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Jeśli szukasz killera ostrości ... to polecam coś ze stajni Zeiss'a. Miałem 35mm f/2 i ... pod każdym względem fantastyczny obiektyw ... na pewno był mega ostry. Nie wiem jak inne za 35mm mogę ręczyć. Pozostałe nie wiem bo nie miałem. Tylko ... to też manuale ... w każdym razie do Nikona ... a resztą się nie interesowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 @patu Dzięki za podpowiedź - ten Tamron 15-30/2.8 robi wrażenie. Przeglądam właśnie jego recenzje - fajne szkło. @jano Prawie robi wielką różnice Moja Tokina 19-35 ma MTF rzędu 40 lpmm w centrum i około 30 lpmm na brzegach w przedziale przysłon 5,6-8,0 - ale taka ostrość jest dla mnie niewystarczająca. Szukam czegoś lepszego niż mam. Tamron 15-30 jest lepszy bo ma MTF 43 lpmm w centrum i 35 lpmm na brzegu. Szukając w sieci znalazłem jeszcze supertanią alternatywę UWA (jakby ktoś szukał wersji ekono) za 600zł:Tokina 17mm f/3.5 AT-X AF - ktoś miał to szkło? Może to ciekawa alternatywa dla Samyanga 14/2.8 bo ma AF.http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=244088Słaba ostrość w rogach to przypadłość budżetowych ( a i nie tylko ) UWA pod FX. To że w testach Tokina ma 40lpmm nie oznacza, że Twój egzemplarz tyle ma..to tylko tabelki.Rada - nie bierz tak szerokiej stałki (17mm) pod FX, bo będziesz żałował. Jeżeli budżetowo, to polecam T 17-35/2.8-4. Ja trafiłem na niemal nowy, świetny egzemplarz od kolekcjonera z forum Nikona. Bardzo fajny jest Nikkor 28/1.8, ale brakowało mi jednak zooma.Przy fotofishingu i zdjęciach z niedużej odległości, musiałem sporo go przymykać co by zmieścić się w GO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Kluczowa ogniskowa ktorej szukam to 24mm - tego kestem pewin. Dzieki @Patu za podpowiedzi. Znalazlem jeszcze jedna nowosc ktora podobno kasuje wszystkie stalki nikona czyli najnowsza Sigma 24-35/2. Mial ktos to w reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) sigma ostatio wypuszcza napawdę wybitne obiektywy za ułamek ceny nikkorów.tutaj fajne porównanie 18-35 1.8 ( wskazana 24-35/2 ma bardzo podobne osiągi) do drogich stałek nikona, ps. w tle miejski odcinek kapitalnej pstragowej BOW Edytowane 2 Listopada 2015 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 myślałem o tym obiektywie do filmowania ... natomiast nie zdecydowałem się na aparat jako narządzie do filmowania i odpuściłem ale myślę bardzo podobnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 może weźmiesz sobie 20mm, f1.4? http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=376 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Jak ma być mega ostre /tylko nie wiem jaka szerokość / to może coś z dopiskiem macro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Jak ma być mega ostre /tylko nie wiem jaka szerokość / to może coś z dopiskiem macro?no nie bardzo,to zazwyczaj obiektywy ostre, ale tele typu 100-180mm (FF), a kolega pytał o szeroki kąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Kup sobie nikkora 14-24 f/2.8. To mega ostre szkło i świetne optyczne ... tylko trzeba będzie zmienić system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Kup sobie nikkora 14-24 f/2.8. To mega ostre szkło i świetne optyczne ... tylko trzeba będzie zmienić system I niestety mega drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Paweł, do jakiej puszki (FX) podepniesz obiektyw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Mam Canona 5d Mark II - kupilem za smieszne pieniadze razem z obiektywem Canon 50/1.4. Do niego podepne szklo. Systemu nie zmienie bo mnie nie stac. Nie wiedzialm nawet ze Sigma juz wypuscila 20mm Wyglada na super sprzet. Myslalem o 24mm bo ogniskowa wydaje sie optymalna. Porobie testy moja Tokina 19-35, moze 20mm da rade ale sklaniam sie do 24mm albo 24-35mm. Musze je sobie dokladniej porownac. Edytowane 3 Listopada 2015 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Prowokuję Nie zmieniaj. Kup obiektyw i rób zdjęcia. Obiektyw to 10-20% całości. Nawet iPhonem można zrobić zdjęcia, które zostaną uznane przez NG za wybitne. Widziałem wiele świetnych zdjęć zrobionych kitowym obiektywem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Podstawa to pomysł i wykorzystanie światła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henri Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Tutaj dla zainteresowanych bardzo fajna stronka, gdzie można przeglądać zdjęcia robione praktycznie wszystkimi dostępnymi obiektywami na rynku. Jest możliwość przeglądania zdjęć takiego obiektywu jaki sobie życzymy. Jako ciekawostka można jeszcze posortować zdjęcia na pełnej klatce i cropie. Oczywiście jest jeszcze parę innych ułatwień, między innymi dane każdego kadru.... Miłego oglądania, bo naprawdę galeria jest olbrzymia. http://pl.pixelpeeper.com/lenses/?lens=27&perpage=25&is_fullframe=3&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&res=3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Henri ... normalnie przez chwilę zastanawiałem się czy nie wyedytować Twojego postu i nie usunąć PixelPeeper'a :) ... bo to kolejna furtka, którą otwierasz, która namiesza w głowie Ictusowi Kiedyś korzystałem z tego serwisu ... i co? Na podstawie tych zdjęć trudniej było mi podjąć decyzję niż przed. Powód? Zdjęcia są obrabiane, wykonywane w różnych warunkach ... niekiedy ślinisz monitor bo jesteś pewnien, że to wyśmienity wybór, by 2 ekrany później całkowicie zmienić zdanie. Krotko i na temat? Kup i rób zdjęcia. Nie oglądaj na monitorze każdego pixela ... to bez sensu. Większość obiektywów może przenieść lepszy obraz niż może to zarejestrować matryca ... poza tym ... sprzęt to część fotografii - oko, kadr, zaangażowanie, umiejętność komponowania, budowania historii, opowiadania ... Wielu zawodowych fotografików których znam na pytanie - jakiego używasz obiektywu ...odpowiadają .. nie wiem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Widzisz Remek. Tu trafiamy na ta trudna czesc - czyli jak robic piekne zdjecia Tego musze sie jeszcze nauczyc - bo choc robie kroki w dobra strone, sporo sie ucze, to wiem ze na razie jestem w powijakach. Mam nawet wrazenie ze czasem robie malutkie acz zgrabne kroki wstecz. Zdaje sobie sprawe ze jestem na etapie "kupie super obiektyw i on zrobi za mnie piekne zdjecia". Wiadomo ze tak nie bedzie. Musze go jednak przejsc, pewnie jak kazdy. Chce wybrac szklo takie, zeby nie bylo wymowka na slabe zdjecia. Dlatego ma byc optymalne Mam wymarzona pelna klatke - brak mi tylko wymarzonego szkla. Gdyby nie padl mi AF w mojej piecdziesiatce pewnie jeszcze troche pobawilbym sie i pouczyl fotografii na tym obiektywie. Momentami zaluje ze nie posluchalem Patu i nie kupilem pelnej klaty Nikona. Tak czy siak mam body ktorym na 100% mozna robic swietne zdjecia. Moze powinienem zalozyc nowy watek - "przewodnik po fotografii" czyli linki do najlepszych poradnikow "jak robic dobre zdjecia" oraz posty z poradami dla fotografow. Moze na razie wstawicie tutaj jakies propozycje do poczytania? Na razie ogladam sobie zdjecia BW Edwarda Hartwiga. Mam nadzieje ze sie zainspiruje Kiedys, dawno temu, jak cykalem rosyjska srednia klatka to wyszlo mi przypadkiem swietne zdjecie zacmienia slonca, ktore pokazalem bratanicy Hartwiga. Nawet jej sie spodobalo, mimo ze rozmyte to mialo w sobie cos magicznego. Mam nadzieje ze uda mi sie wrocic do takich zdjec. Na razie wszystkie foty wychodza mi banalne. Edytowane 3 Listopada 2015 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Rada? Dwa punkty .... 1. Oglądaj dużo dobrych zdjęć .... - oko nabierze nawyku, nauczy się postrzegać ... Znajdź kilku ulubionych fotografików i kopiuj, naśladuj ... to nic złego. - http://www.magnumphotos.com/- http://www.reportagebygettyimages.com/- http://www.gruppe28.com/- http://www.webistan.com/archives/- i.in. 2. Rób zdjęcia .... Oglądaj to co jest na nich a nie 100% powiększenia ostrości, abberacji, dystorsji ... jeszcze nikt za to nie dostał World Press Photo. Na prawdę dobre zdjęcie poznać od płaskiego (mówię o reportażu) bo portret, architektura itd. to nie moja bajka. Nie dociera to do wszystkich ... niektórzy patrzą i mówią "eee nogi ucięte", "eeeee krzywo ..." ale ... niekiedy robi się to specjalnie, z pełnym zamysłem, by coś pokazać itd. Tak jak wspomniałem ... plany, plany, plany, gra między nimi, zagadka ... ale ... to już wyższa szkoła jazdy, do której może kiedyś dojdę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 i zobacz np. te zdjęcia ... http://www.reportagebygettyimages.com/features/scarlet-war/.... "krzywe", "nieostre", "liście włażące" ... ale wybitne .... World Press Photo ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Pkt 3.Warto się zastanowić co przyszłe zdjęcie ma przedstawiać, jak ma wyglądać kadr, co chcemy na nim pokazać i w jaki sposób.Kiedyś było to prostsze (o dziwo) bo ograniczona liczba klatek filmu wręcz wymuszała powyższe... Sięgnąć po jakąś książkę o fotografii, otwiera głowę na nowe pomysły i pokazuje jak osiągnąć to co do tej pory było nieosiągalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi