Skocz do zawartości

wybór optymalnego obiektywu

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

jestem super zadowolony z supertaniego Tokina 19-35/3,5-4,5. Wart 400 zl obiektyw jak na razie spisuje sie calkiem niezle.

Chyba wiem juz co docelowo sobie kupie.

Sigma 24mm f/1.4 DG HSM | A ("Art")

Szerokiego zooma juz mam wiec superjasna stalka o ostrosci skalpela bedZie dla mnie idealna. Jesli dobrze licze to ten obiektyw daje 4 razy wiecej swiatla niz konkurencyjne szkla ze swiatlem 2.8. To pozwoli mi fotografowac komfortowo nawet po zachodzie slonca i w slabych warunkach oswietleniowych. Dodatkowo przy przyslonie 1.4 bede mogl uzywac ultrakrotkich czasow aby fotografowac obiekty w ruchu. 1/8000 sekundy bedzie bardzo realna.

A co chcesz fotografować (jakie obiekty w ruchu) na 1.4 i czasie 1/8000 ? Tak z ciekawości pytam...

Bede focil moja corke :) Zrobic jej nierozmazana fote w ruchu to sztuka trudna. Widzialem zdjecia sportowe robione tym obiektywem i robily wrazenie. Postac w ruchu plus piekny bokeh przy szerokim kacie :) Mala glebia przy 1.4 mi nie przeszkadza, zawsze moge zreszta przymknac, zapasu jest duzo. W pochmurny dzien przy 1.4 mam nadal szanse na krotki czas. Ciemny obiektyw mocno mnie ogranicza, tak to czuje.

Edytowane przez ictus
  • Like 1

:) to zmienia postać rzeczy!

Dzieciaki warte każdego obiektywu. Niedawno testowałem na synku sigme 30/1.4. Super fotki wyszły, ale... jednak wolę zoomy za możliwość zmiany ogniskowej.

Apropos, ciemny obiektyw ogranicza, racja i fakt -  mnie jedynie zdziwiło połączenie 1.4 i 1/8000 :D

Bede focil moja corke :) Zrobic jej nierozmazana fote w ruchu to sztuka trudna. Widzialem zdjecia sportowe robione tym obiektywem i robily wrazenie. Postac w ruchu plus piekny bokeh przy szerokim kacie :) Mala glebia przy 1.4 mi nie przeszkadza, zawsze moge zreszta przymknac, zapasu jest duzo. W pochmurny dzien przy 1.4 mam nadal szanse na krotki czas. Ciemny obiektyw mocno mnie ogranicza, tak to czuje.

Musisz mieć naprawdę szybką córeczkę, skoro chcesz jej robić zdjęcia na 1/8000 ;)

W tym wypadku będzie ZOOM chodzony lub biegany w zależności od mobilności córki :)

hahaha... zawsze można jeszcze zgiąć/wyprostować ręce w łokciach*  **

*) to rozwiązanie może być niewystarczające w przypadku szybkiej istotki ;)

**) tryb awaryjny

Edytowane przez Bander

Ja do tej pory ze wszystkich obiektywów jakie miałem najbardziej byłem zadowolony z 2 stałek. Kiedyś miałem jasna stałkę 50mm na Nikonie. Teraz mam półfunkcjonalną (AF przestał działać) 50mm ze światłem 1.4. Chciałbym jeszcze jaśniej np 1.2 :)

Biegany zoom mi pasuje :) Może dlatego że sam jestem ślepa kura to ostrość, czy też rozdzielczość obiektywu najbardziej mnie przekonuje. Nie mogę znaleźć zooma EF z AF który nie kosztuje tryliona i ma genialną jakość optyki.

Pomyślcie jak taka 1/8000 przydaje się gdy ręce latają i dziecko biega :) tak serio to mocno mnie natchnęła recenzja i zdjęcie które tam zobaczyłem robione właśnie z przysłoną 1.4, czasem 1/8000sec i ISO 100

http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Sigma-24mm-f-1.4-DG-HSM-Art-Lens/Sigma-24mm-Art-Lens-Sample-Picture.jpg

Nie jest to może wybitne zdjęcie ale jego plastyka podpowiada mi trochę zastosowań. Zwykle jestem za blisko dziecka i tele nie bardzo się sprawdza w takich sytuacjach. Zresztą znacznie ciekawsze wydają mi się zdjęcia z szerokiego kąta.

Link do recenzji:

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Sigma-24mm-f-1.4-DG-HSM-Art-Lens.aspx

Co do szybkości mojej córy - oczywiście jest najszybsza na świecie :) Jak tylko chcę jej zrobić fotkę zaczyna się wiercić :)

Edytowane przez ictus
  • Like 1

@pawlikowski Ja używam plecaka z Decathlonu - daje radę :) To rozwiązanie bliźniacze do twojego.

https://www.decathlon.pl/plecak-eglarski-16-l-id_8203898.html

Z ciekawostek w Decathlonie kupiłem też mini torebkę na klucze i na smartfona - bez nich nie wchodzę do wody.

Ten coollock działa super!

http://www.decathlon.pl/szczelna-kieszonka-tel-gps-id_8248205.html

Na klucze od auta kupiłem miękką torebkę na telefon ( ale nie wzbudza mojego zaufania, choć jak się zmoczyłem to nie przeciekło)

Edytowane przez ictus
  • Like 1

Fajny ten plecak i tańszy :) Muszę w coś tego typu zainwestować bo jak znowu zaliczę pełne zanurzenie to może być problem ;)

Co do stałek, to mam leciwą 50-tkę F/1.7 i jestem z niej zadowolony. Ma swoje wady, ale jak na konstrukcje z lat 80-tych to za 300-400 zł warto mieć taki relikt ;)

Pewnie w wiekszosci sytuacji tyle wystarczy. Ja jednak chce obraz zylete.

http://www.digitalcameraworld.com/2014/04/22/how-to-shoot-fast-moving-objects-free-photography-cheat-sheet/

Dziecko na rowerze lub w kolejce gorskiej bedzie wg tej tabelki potrzebowac znacznie krotszego czasu. Oceniam moje potrzeby na 1/4000 :) Czyli bede mogl miec zylete przy ruchu 16km/h, inaczej mowjac 4m /s

Na zdjecia sznura muchowego w ruchu nawet 1/8000 bedzie za wolna.

Edytowane przez ictus

Robilem trochę zdjęć na rajdach samochodowych i najlepsze efekty mialem prowadząc obiektyw za poruszającym się samochodem.

Siłą rzeczy spora część fotek lądowała w śmietniku, ale te które ocalały oddawały ekspresję - ruch i były naprawdę dobre.

Zastanow się czy zamrazajac calkowicie scenę osiagniesz to czego oczekujesz od zdjęcia, focac wesolego dzieciaka...

Przepraszam jeśli wlazlem w butach w temat.

Pozdrawiam

• Like 1

@Patu Dzieki za przypomnienie o AF-C - u mnie to sie nazywa AI SERWO ale chodzi o to samo.

@Bander Pewnie rzeczywistosc zweryfikuje moje wizje, zwykle tak bywa. Mam jeszcze chwile zeby to przemyslec, mam w koncu szeroki kat na przeczekanie. Wczoraj pofocilem Tokina troche pod szuczne swiatlo w nocy i jej wada czyli tracenie kontrastu mi sie spodbala.

@Patu Dzieki za przypomnienie o AF-C - u mnie to sie nazywa AI SERWO ale chodzi o to samo.

@Bander Pewnie rzeczywistosc zweryfikuje moje wizje, zwykle tak bywa. Mam jeszcze chwile zeby to przemyslec, mam w koncu szeroki kat na przeczekanie. Wczoraj pofocilem Tokina troche pod szuczne swiatlo w nocy i jej wada czyli tracenie kontrastu mi sie spodbala.

Pawle, nie zrozum mnie źle - nie twierdzę, że idziesz w złym kierunku. Nie mam zresztą zamiaru Ci żadnego wskazywać. Obierasz go Ty i Ty go później zweryfikujesz. Im więcej poeksperymentujesz tym lepiej dla Ciebie :) Skromnie szkrobnąłem jedynie na co możesz ewentualnie zwrócić uwagę wybierając sprzęt :)

Macie po stokroć rację z waszymi podpowiedziami. W końcu najważniejsze żebym wybrał świadomie, Każda uwaga otwiera mi oczy na kolejne drobiazgi.

Nadal nie umiem się mentalnie odczepić od jasnego i ostrego szkła, jakoś mi to siedzi w głowie.

Zaproponujecie jakąś alternatywę dla tej Sigmy ART 24mm 1.4 (Cena 3100zł  za nówkę) ?

Chciałbym coś zbliżonego jakością optyki.