Skocz do zawartości

wybór optymalnego obiektywu

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

@patu Musi byc pod FX :) W koncu to ty namawiales na pelna klatke :)

@remek Caly proces wyboru obiektywu wlywa tez na to co chce nim robic. Aktualnie wyglada to tak ze szukam minimum szerokosci 24mm lub nawet szerzej 20mm,18mm, 16mm (mimo ze roznice w kacie widzenia sa duze)

A) foty ryb z pontonu oraz z brodzenia w rzece, maja byc tak hiper ostre abym mogl liczyc bakterie na luskach i po cropowaniu nadal zdjecia ma byc jak zyletka

B) foty corki, do tej pory robilem je Canonowskim 50mm 1.4, bylem zadowlony, ale wolalbym jednak zeby bylo sporo szerzej, dodatkowo ten canon nie jest dla mnie wystarczajaco ostry, chce zdecydowanie ostrzejszego szkla, chcialbym tez czasami moc miec na szerokim kacie fajny bokeh

C) Bardzo wazna jet dla mnie odleglosc ostrzenia. Do obu powyzszych zastosowan byloby perfekcyjnie gdyby obiektyw ostrzyl z bliskiej odleglosci bo tego mi brakuje w Tokinie 19-35 (40cm w Tokinie to zdecydowanie za duzo, 25cm w Sigmie 24mm art brzmi lepiej, nie obraze sie jesli moze byc lepiej.) Chodzi mi o mozliwosc maksymalnego przyblizenia do obiektu aby uzyskac odpowiednia perspktywe. Wole obiektyw 24mm ostrzacy od 25mm niz zooma od 16 ktory ostrzy od 30cm.

D) chce tez wedrowac sobie po miescie robiac streetfoto lub nad woda i focic landszafciki

W skrocie tyle. Jak polubie obiektyw to bedzie ze mna caly czas. Zakładam że do UWA dokupię potem coś koło 14mm :)

Edytowane przez ictus

Paweł,

ostrość tak, ale nie ponad wszystko, naprawdę...

Mi już to dawno przeszło, w określonych zastosowaniach ma znaczenie pierwszorzędne, ale oddanie kolorów, kontrast, bokeh są dla mnie już są ważniejsze. Oczywiście pod warunkiem, tak jak napisałeś, że zdjęcie jest wystarczająco ostre, ale to wcale nie musi oznaczać "żylety".

Ja byłem z C.50/1.4 bardzo zadowolony, do czasu aż nie kupiłem C.35/1.4 :D

Sprzedałem wszystko w cholerę, teraz robotę robi Panas 12-35/2.8 na m4/3 i jest cacy...

• Like 1

Tylko widzisz ... przesłonia 1.4 i ileśtam centymetrów ostrzenia to mikron ostrości :) Jak obiektyw ustawisz 25cm od obiektywu to musisz i tak ustawić f=3.5 by było choć z 2cm ostrości na pełnej klatce :) Do Street Photo ... i tak obiektyw trzeba otworzyć do minimum 5.6 a pewnie lepiej do 8 by było to street foto a nie jeden plan z rozmazanym tyłem (wystarczy popatrzeć na klasyków fotografii ulicznej i będzie widać o co chodzi). Tak samo na łodzi ... bliskie kadry to większa f by nie było tak, że oko ryby było ostre a reszta zamazana.

• Like 1

I jeszcze jedno ... walcząc o ostrość to na pewno obiektywy z początkiem 1.4 nie będą ostrzejsze od tych co mają 2.8. Zwykle na początku (1.4) ten obiektyw jest miękki ... Wystarczy popatrzeć na inny system - Leica ma obiektywy f/0.95 ale początek jest baaardzo miękki dlatego robią obiekty 50 f/2, które właśnie słyną ze swojej niby największej ostrości na świecie. Natomiast f/095 na ustawieniu f2 jest o wiele bardziej miękki niż wspomniana kosa. Coś kosztem czegoś.

@Jano Ja też mam większą frajdę z szerszych obiektywów :) Używasz tego lumixa na 1D mark III?

@remek Masz rację że najczęściej będzie pewnie focone na przysłonach 5,6-8 i ten przedział jest dla mnie bardzo ważny.

Porównując MTF z http://www.photozone.de w przedziale przyslon 5,6-8 ta sigma nadal bije inne obiektywy pod kątem ostrości, zresztą na innych stronach z testami optycznymi jest podobnie:

MTF%20CANON%20EF%203b_zpswzym0mpv.jpg

MTF%20CANON%20EF%204_zpsxw0wrqfc.jpg

Edytowane przez ictus

Jak Ciebie czytam to odnoszę wrażenie, że decyzję już dawno podjąłeś ... teraz tylko szukasz potwierdzenia. Wiem jak to się skończy - kupisz Sigmę, bo ona już jest w Twojej głowie. I dobrze ... bo cokolwiek innego kupisz ... i tak będziesz myślał o Sigmie :)

Pamiętaj ... te tabelki są dla onanistów sprzętowych a nie dla fotografów :) Bez urazy ... ha ha ha ... Przy większości obiektywów będziesz musiał obraz powiększyć na monitorze do 100% by zobaczyć różnicę. Natomiast jak zmniejszych to do publikacji na internecie, do zwykłego oglądania, do fotoalbumu tego nie zauważysz. Natomiast ktoś może powiedzieć ... zaraz zaraz, a duże powiększenia? Hmmm robiłem powiększenia na A1 i ... nie widziałem by ludzie na wystawie oglądali zdjęcia z 20 cm :) 

A tutaj z dzisiejszego spaceru ... właśnie przy małej przesłonie .... same problemy :(

Ustawiłem aparat na najmniejszą możliwą przysłonę, zapomniałem, pojawił się kadr i ... mydło, powidło, abberacje i lipa. A kadr gdyby go dopracować byłby bardzo fajny ... Nastawiałem się na street photo ... a wyszło nie wiadomo co :)

z1-2.jpg

Mocno sklaniam sie do tej Sigmy. Jedyna konkurencja ktora znalazlem (faktycznie lepsza bo bardziej uniwersalna ) to 11-24mm Canona - ale mnie na nia nie stac bo 12 tys zl to przesada. Moze zaproponujecie jakas alternatywe? Pewnie jest cos szerokiego z jeszcze lepsza optyka.

@jano Nie czytasz uważnie... :P

Czytam bardzo uwaznie, widocznie bez zrozumienia ;) Nadal nie wiem na jakim body - micro to Panasonic ale nie wiem czy na Canonie z przejsciowka na 4/3 czy na jamis Panasonicu. Rozwin pls bo sie gubie.

@remek Wprowadzmy zasade ze w dziale foto nalezy podac sprzet i paramtery foty :) Ja nie moge podejrzec parametrow exifow. Moze to wina przegladarki? Mam niby addon do exifow a na k.pl nie umiem go stosowac.

Edytowane przez ictus

1.8 czy 1.4 to głębia ok 1cm czy mniej. naprawdę łatwo AFokusowi  spudłować. 

w praktyce i tak się przymyka wiec nie ma co się napalać na te superjanse obiektywy :-)

pozdrówka

Dokładnie jak napisałeś. Są fajne ale ...

- to rozmywanie po jakimś czasie się nudzi

- technicznie - aparaty mają problem z tak precyzyjnym ustawieniem ostrości - wiele zdjęć do kosza

- fotograficznie - nuda ... chyba, że portrecik ... natomiast repo czy street to gęboko by pokazać grę planów

Polecam te filmiki ... by posłuchać o wielu planach: 

https://www.szerokikadr.pl/poradnik/w-poszukiwaniu-stylu-czesc-1

https://www.szerokikadr.pl/poradnik/w-poszukiwaniu-stylu-czesc-2

Patu - to ani BF ani FF to moje lenistwo i ignorancja. Po prostu niechlujnie ustawiłem ostrość :) 

Zakładając że będę focił w przedziale przysłon 5,6-8,0 to jaki obiektyw około 24mm byście polecili. Zależy mi żeby to był ultraostry obiektyw przy tym zakresie przysłon.

Tamron 15-30/2.8???

Edytowane przez patu

Dokładnie jak napisałeś. Są fajne ale ...

- to rozmywanie po jakimś czasie się nudzi

- technicznie - aparaty mają problem z tak precyzyjnym ustawieniem ostrości - wiele zdjęć do kosza

- fotograficznie - nuda ... chyba, że portrecik ... natomiast repo czy street to gęboko by pokazać grę planów

Polecam te filmiki ... by posłuchać o wielu planach: 

https://www.szerokikadr.pl/poradnik/w-poszukiwaniu-stylu-czesc-1

https://www.szerokikadr.pl/poradnik/w-poszukiwaniu-stylu-czesc-2

Patu - to ani BF ani FF to moje lenistwo i ignorancja. Po prostu niechlujnie ustawiłem ostrość :)

wszystko to prawda, moim zdaniem należy sie kierowac bardziej zakresem ogniskowych które nam bedą odpowiadać jak i jakością/rozdzielczością obrazu. 

oczywista dobrze mieć możliwość focenia w swietle zastanym bez lampy, ale jak pisałem wcześniej nie warto robić z tego "zagadnienia"

pozdrówka

Edytowane przez peresada