meme174 Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 A osoby obeznane w temacie - mogą polecić jakas dobra książkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Michał, każda książka rozszerzy Ci horyzonty!Pamiętam swoje pierwsze kroki - oglądałem zdjęcie w książce, które mnie zainteresowało i szukałem później informacji jak było wykonane.... i kolejne... Później wskoczyłem na sprawy techniki.... no i dużo eksperymentowałem. A co do konkretnej książki - ja się nie podejmę. Nie dość, że moje książki do fotografii zostały w domu rodzinnym (nie pamiętam autorów) to na dokładkę chyba każdy będzie szukał czegoś innego. Gralla nie ma niestety ... Na razie wszystkie foty wychodza mi banalne. Wiem, że nie do mnie było pisane, ale...99% zdjęć które wykonuje i przeglądam zaraz po wykonaniu wydaje mi się banalne.Dopiero po pewnym czasie do nich dojrzewam i jestem w stanie wskazać TE. Dlatego też nie segreguje/kasuje fotek od razu po zgraniu na dysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 A osoby obeznane w temacie - mogą polecić jakas dobra książkę ?Czytałem kilkanaście pozycji o fotografii, ale najlepiej czytało się książki Scotta Kelby'ego. Na początek polecam serię "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej...". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Pozwolę sobie potwierdzić powyższe, nawet publikacje czysto techniczne spod pióra Scotta, czyta się niczym powieść;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stafford Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 A dla mnie Kelby jest zbyt "amerykanski" w swoim stylu pisania. Za to moge polecic Michaela Freemana, a szczegolnie "okiem fotografa" i "umysl fotografa" w tej wlasnie kolejnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Myślę że przede wszystkim focić . W dzisiejszych czasach można sobie pozwolić na robienie x fotek z 1 tematem , różne kąty widzenia + różne ogniskowe + różne przysłony . Przed erą cyfrową raczej nie szalało się z ilością ,, ujęć ". Więc do boju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stafford Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Myślę że przede wszystkim focić .A ja myślę, że zamiast młócić setki zdjęć lepiej przerobić najpierw trochę teorii i wcale nie musi to być książka. Są kilkudziesięciozdaniowe artykuły w necie podparte zdjęciami i ilustracjami gdzie pokazane są podstawy kompozycji, zasady doboru parametrów ekspozycji a nawet rożne triki jak myśleć przed zrobieniem fotki aby nie trzeba było trzaskać ich setek żeby wybrać jedną.Wiadomo, że praktyka jest najważniejsza ale lepiej przyswoić najpierw minimum wiedzy żeby nie wyważać otwartych drzwi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Ale z tych x fotek trzeba wybrać najlepsze , a resztę do ,, kosza " . Nie jak niektórzy 5000 zdjęć z tygodniowych wakacji nad Bałtykiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldekst Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Jestem wędkarzem który w 2010 roku zdecydował się na zakup pierwszej najprostszej lustrzanki. Niemniej jednak od niespełna roku wykonuję zdjęcia lustrzanką Nikon D90. Do niej też zdecydowałem się przymocować obiektyw TAMRON SP 17-50mm F/2,8. Mój wybór był czysto intuicyjny gdyż nie posiadam żadnych teoretycznych podstaw. Sprzęt ten planuję głównie wykorzystać do wykonywania zdjęć nad wodą.Ponieważ zauważyłem sporą ilość informacji mówiących o sprzętowych, systemowych zależnościach chciałbym zadać proste dwa pytania.Czy wymieniony powyżej aparat i rodzaj obiektywu przynajmniej jak dla mnie nie są w jakimś niezrozumiałym konflikcie?Kiedy i w jakich sprecyzowanych okolicznościach (jeśli okaże się, że mogą ze sobą współpracować) najkorzystniej byłoby je wykorzystywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Czytałem kilkanaście pozycji o fotografii, ale najlepiej czytało się książki Scotta Kelby'ego. Na początek polecam serię "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej...".Dzieki za książki - wczoraj troche poczytałem fajnie Kelby pisze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Jestem wędkarzem który w 2010 roku zdecydował się na zakup pierwszej najprostszej lustrzanki. Niemniej jednak od niespełna roku wykonuję zdjęcia lustrzanką Nikon D90. Do niej też zdecydowałem się przymocować obiektyw TAMRON SP 17-50mm F/2,8. Mój wybór był czysto intuicyjny gdyż nie posiadam żadnych teoretycznych podstaw. Sprzęt ten planuję głównie wykorzystać do wykonywania zdjęć nad wodą.Ponieważ zauważyłem sporą ilość informacji mówiących o sprzętowych, systemowych zależnościach chciałbym zadać proste dwa pytania.Czy wymieniony powyżej aparat i rodzaj obiektywu przynajmniej jak dla mnie nie są w jakimś niezrozumiałym konflikcie?Kiedy i w jakich sprecyzowanych okolicznościach (jeśli okaże się, że mogą ze sobą współpracować) najkorzystniej byłoby je wykorzystywać? Mogą ze sobą współpracować, z tego zestawu można naprawdę sporo "wycisnąć".Co do drugiego pytania to nie za bardzo wiem na czym się skupić? Rozwiń myśl proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Kiedy i w jakich sprecyzowanych okolicznościach (jeśli okaże się, że mogą ze sobą współpracować) najkorzystniej byłoby je wykorzystywać?wykorzystasz w wielu zastosowaniach,17-50 mm daje na D90 fajny zakres od dość szerokiego kąta 17mm (25mm na FF) - pejzaż, arch, street, wnętrza, grupy osób, itp., aż po lekkie tele 50mm (75mm na FF) - szeroki/wąski portret, niewielkie zbliżenia, itp.dobre, stałe światło F2.8 da możliwość robienia nieporuszonych zdjęć w słabszych warunkach oświetleniowych, a w dobrych da możliwość korzystania z b.krótkich czasów (zamrożenie ruchu)podsumowując... bardzo fajny obiektyw do większości, typowych zastosowań...będziesz Pan zadowolony! Edytowane 19 Listopada 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darogryf Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Jano czy przypadkiem pełna klatka na tym samym obiektywie nie ma szerszego kąta widzenia? Z twojej informacji mi wychodzi chyba odwrotnie. Popraw mnie jak coś pomieszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Od siebie dodam (trochę za Remkiem): 1) Nie przeceniać sprzętu, naprawdę... wiele zdjęć robię nadal Canonem 30D. Kilka na tym forum jest z Lumixa LX3. Magia pełnej klatki to w dużej mierze onanizm sprzętowy. U mnie to sposób na ciemne kościoły i inne low lighty. W outdoorze cropem można naprawdę wszystko. 2) oglądać tony zdjęć (krytycznie, analitycznie i z pokorą) 3) ćwiczyć różne tematy, nawet pod domem. Tak, żeby w ważnej sytuacji zrobić zdjęcie "intuicyjnie", a nie mordować się z nastawami czy filtrem. 4) pstrykać, pstrykać, pstrykać 5) zainwestować czas w obróbkę (naukę tej dziedziny, toż to dzisiejsza ciemnia), ale taką porządną... Wsadowo to sobie można potem te zdjęcie wsadzić do... (tu każdy wybiera gdzie). Edytowane 19 Listopada 2015 przez Arek Kubale 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldekst Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedzi.Najbardziej podobają mi się możliwości „ pejzaż, arch, street, wnętrza, grupy osób, itp., aż po lekkie tele 50mm (75mm na FF) - szeroki/wąski portret, niewielkie zbliżenia, itp.”Nie wiem jeszcze co oznacza symbol FF, proszę o dwa słowa objaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stafford Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 FF = full format = pełna klatka. W aparatach cyfrowych oznacza matryce swiatloczula wielkosci klatki filmu maloobrazkowego czyli okolo 36x24mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Raczej full frame - pełna klatka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedzi.Najbardziej podobają mi się możliwości „ pejzaż, arch, street, wnętrza, grupy osób, itp., aż po lekkie tele 50mm (75mm na FF) - szeroki/wąski portret, niewielkie zbliżenia, itp.”Nie wiem jeszcze co oznacza symbol FF, proszę o dwa słowa objaśnienia.Nie jestem pewien , ale ten obiektyw nie jest dedykowany pod FF i w związku z tym będzie winietował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Nie jestem pewien , ale ten obiektyw nie jest dedykowany pod FF i w związku z tym będzie winietował . Masz rację, jednak D90 to nie jest pełna klatka i będzie ok do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldekst Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Masz rację, jednak D90 to nie jest pełna klatka i będzie ok do niego.Dziękuję za kolejną dobrą wiadomość. Edytowane 20 Listopada 2015 przez waldekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Czytałem kilkanaście pozycji o fotografii, ale najlepiej czytało się książki Scotta Kelby'ego. Na początek polecam serię "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej...".Czytałem kilka jego pozycji i nie wiem czy to wina złego tłumaczenia czy błąd w druku ale było trochę błędów. Chociażby coś w stylu że przy maksymalnie domkniętej przysłonie uzyskamy najmniejszą głębie ostrości. Dużo lepsze dla początkujących są pozycje tego Pana:http://www.bryanfpeterson.com/#a=0&at=0&mi=1&pt=0π=1&s=0&p=-1jest kilka świetnych książek na polskim rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Dziękuję za kolejną dobrą wiadomość...zawsze możesz w Fx-owej puszce włączyć tryb DX... ..pytanie, czy to ma sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 ..zawsze możesz w Fx-owej puszce włączyć tryb DX... ..pytanie, czy to ma sens...I się znowu czegoś dowiedziałem . A co wtedy z obiektywem pod DX , będzie winietował czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) I się znowu czegoś dowiedziałem . A co wtedy z obiektywem pod DX , będzie winietował czy nie ?No właśnie po to Patu przytoczył taką możliwość by obiektyw DX nie winietował na FF. Nie będzie widać winiety bo będzie to wycinek FF do formatu DX. Edytowane 21 Listopada 2015 przez Andrzej1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 I się znowu czegoś dowiedziałem . A co wtedy z obiektywem pod DX , będzie winietował czy nie ?Nie będzie. Matryca zmieni format. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi