Skocz do zawartości

wybór optymalnego obiektywu

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Ja się dopiero wdrażam. Kupiłem Canona EOS i zdjęcia pod reklamy wychodzą mi całkiem, całkiem. Na rybach zaczyna mi brakować już obiektywu w okolicach 200. Nie zawsze mogę podejść wystarczająco blisko. Za to mogę pochwalić starego power shota. Wg laika czyli mnie bardzo fajne zdjęcia wychodziły. Z photo shopem i corelem sobie jakoś radzę ;) ale trzeba się doskonalić. Czasu tylko mało. 

Ja się dopiero wdrażam. Kupiłem Canona EOS i zdjęcia pod reklamy wychodzą mi całkiem, całkiem. Na rybach zaczyna mi brakować już obiektywu w okolicach 200. Nie zawsze mogę podejść wystarczająco blisko. Za to mogę pochwalić starego power shota. Wg laika czyli mnie bardzo fajne zdjęcia wychodziły. Z photo shopem i corelem sobie jakoś radzę ;) ale trzeba się doskonalić. Czasu tylko mało. 

EOS ale... jaki, który? to dość istotne... a obiektyw(y)?

PS. im lepsze zdjęcie technicznie (kadr, światło, histogram, szumy, itd. itp.) tym mniej PS trzeba, im więcej PS trzeba tym lepsze technicznie zdjęcie się przyda...

Photoshopa nie znam i szczerze żałuję widząc jakie efekty można uzyskać. I nie chodzi mi o efekciarstwo (PB z PS :)) tylko o możliwości korekty zdjęć dla uzyskania maksymalnej jakości.

Za stary już jestem na naukę, a jak wiadomo PS ma jedną główną zaletę: ogrom funkcji i możliwości i jedną główną wadę: ogrom funkcji i możliwości :)

Edytowane przez Stafford

Photoshopa nie znam i szczerze żałuję widząc jakie efekty można uzyskać. I nie chodzi mi o efekciarstwo (PB z PS :)) tylko o możliwości korekty zdjęć dla uzyskania maksymalnej jakości.

Za stary już jestem na naukę, a jak wiadomo PS ma jedną główną zaletę: ogrom funkcji i możliwości i jedną główną wadę: ogrom funkcji i możliwości :)

...ogrom funkcji i możliwości.. to ma raczej LR ;)

Możliwości LR są ogromne, możliwości PS są nieograniczone. [/size]

i raczej ciężko porównywać oba programy.[/size]

Stafford a mówią że na naukę nigdy nie jest za późno.

Może nie jest... Kupiłem książkę z cyklu "dla idiotow" i w Święta do roboty :)

...ogrom funkcji i możliwości.. to ma raczej LR ;)

Imho Lr jest do opanowania w kilka dni. Przynajmniej w stopniu umożliwiającym swobodną edycje rawow. Ps ze swoimi warstwami, maskami, krzywymi jawi mi się dużo większym programem. Edytowane przez Stafford

E tam, wołasz w ACR, która nawiasem jest wg mnie kapitalna w swojej prostocie a później masz nieograniczone możliwości działania w PSie :-) który przecież jest kombajnem bardziej zaawansowanym niż LR - cena chyba mówi sama za siebie ?(inna bajka czy to wszystko jest nam potrzebne?)Ale może nie ma sensu rozwijać tego tematu tutaj:-)

Od lat używam obu narzędzi. PS kupiłem, a LR dostałem z aparatem :) Dwa narzędzia, dwa różne zastosowania ... LR ma bardzo rozbudowane opcje masowego przetwarzania zdjęć - to co próbowano robić w Bridge (dodatek do PS'a) oraz wywoływarkę RAW'ów z podstawowymi opcjami edycji zdjęć.

PS to kombajn, o nieskończonych możliwościach, służący do zaawansowanej edycji pojedynczych zdjęć...chociaż można go zautomatyzować właśnie za pośrednictwem Bridge oraz akcji (tych akcji mam sporo własnych, których obecnie prawie nie używam ... w 80% zdjęcia obrabiam w LR).

Do naszych zastosowań LR w zupełności wystarczy. Ma wszystko to co potrzeba by skorygować niedoskonałości fotografii. 

Co do wtyczek ... są te same, oparte na tym samym ACR. Lightroom rozbudował opcje ale to samo zrobisz w PS'ie zdecydowanie lepiej ale ... niestety jest to trudniejsze. LR wiele uprościł w tej kwestii.

• Like 2

Od lat używam obu narzędzi. PS kupiłem, a LR dostałem z aparatem :) Dwa narzędzia, dwa różne zastosowania ... LR ma bardzo rozbudowane opcje masowego przetwarzania zdjęć - to co próbowano robić w Bridge (dodatek do PS'a) oraz wywoływarkę RAW'ów z podstawowymi opcjami edycji zdjęć.

PS to kombajn, o nieskończonych możliwościach, służący do zaawansowanej edycji pojedynczych zdjęć...chociaż można go zautomatyzować właśnie za pośrednictwem Bridge oraz akcji (tych akcji mam sporo własnych, których obecnie prawie nie używam ... w 80% zdjęcia obrabiam w LR).

Do naszych zastosowań LR w zupełności wystarczy. Ma wszystko to co potrzeba by skorygować niedoskonałości fotografii. 

Co do wtyczek ... są te same, oparte na tym samym ACR. Lightroom rozbudował opcje ale to samo zrobisz w PS'ie zdecydowanie lepiej ale ... niestety jest to trudniejsze. LR wiele uprościł w tej kwestii.

Nic dodać nic ująć.

PS gdy wymagamy max jakości fotek uzyskiwanej w obróbce.

Jano,czytaj nawias w mojej wypowiedzi. Chodzi mi o samego PSa, bez wtyczki do wołania która de facto nie sięga do pięt Lightroomowi

OK, OK... :innocent:  luz Patryk

"wychowany" na PS nawet nie spoglądam na LR, zresztą i więcej w tym siedzę tym mniej do tego przykładam wagi...

Na szczęście każdy znajdzie coś dla siebie i użyje tego co mu pasuje

• Like 1

Zagadzam się z Remkiem, LR to moje podstawowe narzędzie, a PS do zadań specjalnych.

• Like 1

Zaczynałem wołac NEFy od ACRa, przejście na LR daje IMHO lepsze rezultaty.

LR to wołanie, WB, histogram, kolory lub profil, kontrasty..  W PSie  tylko "przyprawianie" zdjęcia,poprawianie lokalne na warstwach,maskach itp, i wysostrzanie po resizingu