Skocz do zawartości

wybór optymalnego obiektywu

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

ACR jest pluginem do PSa posiadającym podstawowe funkcje do wywoływania plików RAW. Jeżeli zależy komuś na dopracowaniu pojedynczych zdjęć to możliwości PS są dużo większe niż daje to  LR i to bez dwóch zdań.  "Przyprawianiem" można dużo więcej niż oferuje to LR.

Oczywiście z pustego to i Salomon nie naleje więc przygotowanie materiału to podstawa a LR daje w tym przypadku większe możliwości niż ACR. A jeszcze większe możliwości daje po prostu    zrobienie dobrego zdjęcia...  Oba programy się nie wykluczają i trudno pisać o wyższości jednego nad drugim jeżeli potrafi się wykorzystać możliwości obu. 

• Like 1

Przyznac trzeba jednak, że im nowsze aparaty tym lepszy jest z nich jpeg. Obecnie coraz rzedziej wołam w LR. Do wędkarskiej fotografii wystarcza mi zwykle efekt z puszki.

Jpeg choćby nie wiem z  jaki wypasionej puchy by nie był nie będzie zawierał tyle wiadomości do dalszej obróbki co Raw. Niektórym wystarcza nawet efekt z telefonu ale czy o to chodzi. Jeżeli można mieć lepsze efekty  to dlaczego z tego nie korzystać.

• 4 tygodnie później...

Dobra lustrzanka z tanim obiektywem, czy tania lustrzanka z dobrym obiektywem? Co wybrać???

Polecam obejrzeć wszystkim niezdecydowanym...

Ale po co? ;)

Dla mnie odpowiedź jest prosta... optymalnie dopasowane do naszych oczekiwań i możliwości puszka i obiektyw, w najwyższej cenie jaką jesteśmy skłonni na to przeznaczyć B)

PS. aparaty się szybko zmieniają, obiektywy znacząco mniej, mniej też tracą z czasem na wartości

Edytowane przez Jano

PS. aparaty się szybko zmieniają, obiektywy znacząco mniej, mniej też tracą z czasem na wartości

+1

Poza tym różnice w obrazowaniu pomiędzy kolejnymi klasami body w systemie są znikome*. W przypadku zakupu obiektywu wyższej klasy zysk na jakości jest bardziej widoczny.

*- nie dotyczy różnicy mdz apsc a ff ;)

• 7 miesięcy temu...

No wiec....

Troche sie pozmieniało :)

Z Pentaxa wskoczyłem na ASP-c nikona w postaci d7200 a a chwile pozniej dolaczyl większy brat FF czyli d800, i teraz szukam czegoś z Szerokim katem - powiem szczerze ze nawet rozglądam sie za cenowo dobra stalka, tudzież zoomem no tokina 16-28 f2.8. Moze koledzy dodadza swoje propozycje, spostrzeżenia ?:)

• 4 tygodnie później...

jeżeli lubisz obiektwy manualne pogladaj samyangi.

w większości przypadków to świetne obiektywy. 

kiedy miałem cropa fociłem ryby samyangową 14 2.8

http://www.optyczne.pl/189.1-Test_obiektywu-Samyang_14_mm_f_2.8_ED_AS_IF_UMC.html

pewnie bedzie tak samo dobry na FF o ile ogniskowa nie bedzie za szeroka.

teraz mam jeszcze mniejsza matryce (m43) ale i tak "kręce" manualnym samyangien 12 2.0

też fajowy obiektyw :-) 

pozdrówka

Edytowane przez peresada
  • Like 1

Samyang 14 mm na FF jest ok ;)  jak za takie pieniadze nie ma się co czepiac kilku niuansów :) ....

....alternatywa dla Canona z 14mm L to koszt 8.000-9.000 zł  także raczej do zastosowań pro.....

Edytowane przez czocho

• 1 miesiąc temu...

No wiec....

Z Pentaxa wskoczyłem na ASP-c nikona w postaci d7200 a a chwile pozniej dolaczyl większy brat FF czyli d800, i teraz szukam czegoś z Szerokim katem - powiem szczerze ze nawet rozglądam sie za cenowo dobra stalka, tudzież zoomem no tokina 16-28 f2.8. Moze koledzy dodadza swoje propozycje, spostrzeżenia ? :)

I jakie obiektywy uzywasz z tym D7200? Tez mam takie cykadlo i mysle czy by nie kupic Sigmy 18-35mm F1.8 do wedkarskiego foto.

A moze isc w innym kierunku?

I jakie obiektywy uzywasz z tym D7200? Tez mam takie cykadlo i mysle czy by nie kupic Sigmy 18-35mm F1.8 do wedkarskiego foto.

Good idea, to świetne szkło!

Zanim kupisz przemyśl, a najlepiej pomacaj czy taka "cegła" ci podejdzie... to waży drugie tyle co twoja puszka, szczególnie jeżeli ma być też partnerem w plecaku wędkarskim

• Like 1

Fajne szkło testowalem, ja uzywalem róznych kita 18-105, tamron 24-70 vc. Miałem też w użyciu pare stałek i jeżeli chodzi o foto to nanich bym polegał najardziej. lepsze światło, mniejsza głebia ostrosci :) póki co przesiadłem sie na bezlusterkowce o matrycy 4/3 jezeli chodzi o wedkarskie zastosowanie :)

• Like 1

Good idea, to świetne szkło!

Zanim kupisz przemyśl, a najlepiej pomacaj czy taka "cegła" ci podejdzie... to waży drugie tyle co twoja puszka, szczególnie jeżeli ma być też partnerem w plecaku wędkarskim

Wagowo dam rade, teraz i tak mam tego podstawowego od nikona 18-140, tez malo nie wazy :D

Fajne szkło testowalem, ja uzywalem róznych kita 18-105, tamron 24-70 vc. Miałem też w użyciu pare stałek i jeżeli chodzi o foto to nanich bym polegał najardziej. lepsze światło, mniejsza głebia ostrosci :) póki co przesiadłem sie na bezlusterkowce o matrycy 4/3 jezeli chodzi o wedkarskie zastosowanie :)

Moze tez przemysle ten temat stalek... dzieki!

• 1 miesiąc temu...

No wiec....

Z Pentaxa wskoczyłem na ASP-c nikona w postaci d7200 a a chwile pozniej dolaczyl większy brat FF czyli d800, i teraz szukam czegoś z Szerokim katem - powiem szczerze ze nawet rozglądam sie za cenowo dobra stalka, tudzież zoomem no tokina 16-28 f2.8. Moze koledzy dodadza swoje propozycje, spostrzeżenia ? :)

Pewnie już nieaktualne, ale może na przyszłość komuś się przyda:

Nie wiem, jak u innych producentów (przypuszczam że podobnie), ale nowe Nikony ŹLE współpracują z obiektywami innych producentów. Dotyczy to AF, więc manualnych (w tym samyangów) - nie.

Zgłębiałem ten temat, kiedy kupiłem Sigmę ART i kompletnie nie dogadywała się z aparatem. Wymieniłem na inny egzemplarz - i było to samo. Skończyło się zakupem Nikkora.

Ponoć  Sigma i Tokina, a prawdopodobnie też inni producenci, korzystają z własnego oprogramowania, które nie do końca jest zgrane z tym, co w komputerze aparatu. W końcu współczesny obiektyw to przede wszystkim komputer, dużo plastiku, troszkę żelastwa i jakieś-tam szkiełko..

Sigma nawet próbuje ratować sytuację stacją dokującą, w która wpina się obiektyw i przez program w desktopie można ustawić kilkadziesiąt parametrów, co jest w praktyce niewykonalne.

Jakby więc ktoś się uparł na AF z innej stajni, to niech przed zakupem przetestuje przynajmniej 2-3 egzemplarze.

Pewnie już nieaktualne, ale może na przyszłość komuś się przyda:

Nie wiem, jak u innych producentów (przypuszczam że podobnie), ale nowe Nikony ŹLE współpracują z obiektywami innych producentów. Dotyczy to AF, więc manualnych (w tym samyangów) - nie.

Zgłębiałem ten temat, kiedy kupiłem Sigmę ART i kompletnie nie dogadywała się z aparatem. Wymieniłem na inny egzemplarz - i było to samo. Skończyło się zakupem Nikkora.

Ponoć  Sigma i Tokina, a prawdopodobnie też inni producenci, korzystają z własnego oprogramowania, które nie do końca jest zgrane z tym, co w komputerze aparatu. W końcu współczesny obiektyw to przede wszystkim komputer, dużo plastiku, troszkę żelastwa i jakieś-tam szkiełko..

Sigma nawet próbuje ratować sytuację stacją dokującą, w która wpina się obiektyw i przez program w desktopie można ustawić kilkadziesiąt parametrów, co jest w praktyce niewykonalne.

Jakby więc ktoś się uparł na AF z innej stajni, to niech przed zakupem przetestuje przynajmniej 2-3 egzemplarze.

Troche juz zbyt pozno ;) Zakupilem sigme ART i z D7200, AF dziala jak narazie bez problemow.

To pogratulować ;) Jeśli nie było problemów, to i nie będzie, bo to widać od razu.

Ja kupiłem 24-105: 2 obiektywy + 2 lustrzanki (610 i 810) - i dramat..

Problem w ogóle był już przed zakupem, bo sklepy nie chciały mi tej sigmy sprowadzić.

A ten, co łaskawie się zgodził, później musiał go wymienić, a na końcu zamienić na nikona. Masakra..

Zresztą, 24-120 też nie działał jak trzeba i do krótkich dystansów wymagał dostrojenia.

Kolega bujał się z 18-35 do D7000, ale się uparł, kupił stację dokującą i ślęczy nad kalibracją.

Co ciekawe, stare nikkory ze śrubokrętem (nawet te bez 'D') ustawiają ostrość bezbłędnie.

Ja używam nikkorów i pentaxów  MF, i muszę powiedzieć że niektóre są świetne np:

-nikkor 24 2,8 AIS, - rewelacja, super ostry, kolory rewelacja, kontrast bdb jedynym mankamentem to bliki jak jest słońce w kadrze(ale nie ma mocnego spadku kontrastu). Obiektyw oceniam o wiele wyżej niż canon 17-40L czy canon 24-105L(koszt ok 600zł)

-nikkor 20 3,5 AIS, świetny obiektyw jak wyżej z tym że pod światło spisuje się rewelacyjnie. Jedyna wada to troszkę mydli w samych rogach na FF. koszt ok 1000zł.

-Pentax M 28mm 3,5 - Koszt 300zł a deklasuje obiektywy za 4k.Ostrość kolory kontrast praca pod światło, lekki, tani. Szczególnie pięknie oddaje różne odcienie zieleni, a przez to świetny do krajobrazu.

-Micro nikkor 50 2,8 AIS (podobno wszystkie wersje są bdb. Ostry, kontrastowy, mały, piękne kolory a co najważniejsze pięknie oddaje nieostrości(z bliskiej odległości), jedyną wadą jest macro 1:2 . Koszt ok 600zł.

- Pentax M 50 1,7. Koszt 200zł a deklasuje większość nowych 50. waży ok 150g.

Trzy pierwsze świetne do fotografii wędkarskiej. Polecam, tanio i dobrze

PS obiektywy są rewelacyjnie zbudowane, a nie plastykowy badziew.

Edytowane przez szkutnik
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Panowie, szukam obiektywu do Nikona D5200. Choodzi mi o to , żeby był w miare jasny, myśle że F 1:8  wystarczy. Na Zoomie raczej mi nie zależy. Chodzi o to, zeby był cichy przy ustawianiu ostrości.(obiektyw pod filmy). Mam Tamrona i hałasuje bardzo głośno. 

@altumhandmade, z tego co ja się orientuję to w Nikonie jest tak, że każda praca przy ustawianiu ostrości powoduje nagrywanie się paskudnego dźwięku- zarówno praca autofokusa ale i przy ręcznym ustawianiu ostrości chyba też tak jest, tak mi się wydaje na 95%. Wydaje mi się, że Canon nie cierpi na taką dolegliwość (chyba). W Nikonie- sorry, trzeba kupić zewnętrzny mikrofon :) Ja też mam Nikona, kupiłem zewnętrzny mikrofon Rhode, nie szło inaczej :)

Co do szerokiego kąta to jest jeszcze nowy gracz na rynku - Irix, takie szkiełko np. 15 mm, ponoć lepsze od Samyanga, ale troszkę droższe, coś koło 1700 zł, w każdym razie optycznie bardzo dobre (tak piszą recenzenci). Fajnie jakby obiektyw był lekki, ja mam cegłę Sigmy i nie mam zamiaru taszczyć jej na ryby :)

Witam

W końcu po paru latach zwlekania kupiłem sobie lustro - żaden high end - zwykłe k50 z kitem 17-50. Po paru wyjściach byłem bardzo zadowolony i zacząłem kupować starsze manualne konstrukcje jak 50 mm f 1,4 i 100 f2,8 - niestety co raz zmiana obiektywy jest dosyć mecząca i postanowiłem sobie kupic teleobiektyw lepszy niż kit.

Pod uwagę biorę tamrony 17-50 mm i 28-75 mm oba f2.8 - i teraz pytanie który wybrać ? A może jakiś inny bardziej uniwersalny ? 

Nie zależy mi na super zoomie typu 17-200 itp bardziej o takim spacerowo - wędkarskim uniwersale który ma dobrą plastykę i ostrość, używany na pontonie, pływadełku i podczas spacerów.

Zasięg cenowy tak do 1500 + - 200 - choć nie ukrywam czym taniej tym dla mnie lepiej :) 

Pomożecie ? :D

dokup sobie adapter przejściowy .jest mnóstwo szkieł manualnych bardzo dobrej jakości w cenie 5-10 x tańszych niż firmowe obiektywy z af

• 2 tygodnie później...