Skocz do zawartości

Jak sie pozbyc nadlewek lakieru na stopce przelotek?

viciu

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem ostatnio wedke, wszystko byloby super gdyby nie nadlewki lakieru na najmniejszych przelotkach, ktore miejscami wchodza w piersien przelotki.Koledzy!jak sie tego pozbyc?moge sam to jakos zeszlifowac lub podgrzac sciac nozykiem?czy lepiej oddac do pracowni?nie chce osylac wedki na gwarancje bo kupilem przez neta i pewnie znowu nie sprawdza przelotek i sytuacja sie powtorzy.z gory dzieki za podpowiedzu!

Zaczalbym jednak od spytania sie w tym sklepie inernetowym jak z gwaracja :)

Jak nie chcesz sie bawic w gwaracjae, to od biedy mozesz lekko poscinac skalpelem, lub ostrym nozykiem. Ale pozniej po takiej operacji przydalo by sie polozyc cienka warstwe lakieru, zeby to jakos wygladalo ;)

Najlepszy sposob to oczywiscie przewinac omotki i polakierowac od nowa, ale to troche kosztuje.

Jezu,to czym Wy chcecie usuwać te nadlewki,że przedstawiacie to jako ryzyko uszczerbienia ringu? Dłutem i młotkiem to chcecie odkuwać? A już najlepszy tekst z tym,że aceton może zareagować z pierścieniem :D .

Polecę tak,jak niektórzy-skalpel,najlepiej 11 trójkątny,aby było dobre dojście,delikatnie odciąć nadmiary i po sprawie,można potem rzeczywiście maznąć cięty lakier cieniutko dodatkowym lakierem,aby zamaskować ślady po skalpelu i to wszystko.

Ech,sami kowale i chemicy na forum :rolleyes:

• Like 2

Tylko nie wiem jaka zareaguje na aceton ring przelotki -_- .

A już najlepszy tekst z tym,że aceton może zareagować z pierścieniem :D .

To prawda ,że z wykształcenia jestem chemikiem :) . Tylko nie widzę gdzie napisałem , że aceton może zareagować z pierścieniem ^_^ .Zareagować z pierścieniem , a zareagować na aceton , to ogromna różnica.Oczywiści w chemicznym tego słowa znaczeniu.

Chemia to nauka ścisła. :D

Edytowane przez pisarz

To nie lakier do paznokci :-)

Mam propozycję -_-  . Weź swoją najlepszą wędkę , owiń lakierowane miejsce jakimś materiałem , nasącz to acetonem i pozostaw na 10 minut. Może się okazać , że twoja najlepsza wędka jest polakierowana lakierem do paznokci.

Dlaczego najlepszą? Bo wiedza musi kosztować :D .

• Like 1

Mam propozycję -_-  . Weź swoją najlepszą wędkę , owiń lakierowane miejsce jakimś materiałem , nasącz to acetonem i pozostaw na 10 minut. Może się okazać , że twoja najlepsza wędka jest polakierowana lakierem do paznokci.

Dlaczego najlepszą? Bo wiedza musi kosztować :D .

Spoko, możemy założyć się o stówę ;)

Wyobraz sobie że robiłem test, tylko z plastisolem, czyli z materiałem do odlewania miękkich przynęt. Wsadziłem do acetonu na ponad dobę, i nic się nie stało.

Więc co dopiero utwardzony lakier.

Myślę że na takiej omotce po tygodniowej kąpieli w acetonie nie zrobiło by to żadnego wrażenia :)

Edytowane przez fish28
  • Like 1

Spoko, możemy założyć się o stówę ;)

Wyobraz sobie że robiłem test, tylko z plastisolem, czyli z materiałem do odlewania miękkich przynęt. Wsadziłem do acetonu na ponad dobę, i nic się nie stało.

Więc co dopiero utwardzony lakier.

Myślę że na takiej omotce po tygodniowej kąpieli w acetonie nie zrobiło by to żadnego wrażenia :)

Nie będę się z Tobą zakładał , bo czułbym się , jakbym Cię okradał :wacko:  . Gdybym tylko teoretyzował i miał niepewność , co do swojej racji , to taki zakład miałby sens -_- . Za pomocą acetonu zmywałem lakier już z dwóch wędek , a trzecią będę czyścił tej zimy . Utwardzenie lakieru to żaden argument  zwłaszcza, że akurat lakier do omotek musi być elastyczny , bardziej niż wyśmiewany lakier do paznokci. Co za tym idzie, nie jest to lakier chemo- utwardzalny .To, że aceton nie rozpuścił pochodnych silikonu mnie wcale nie dziwi , wszak silikony robione są na bazie octanów . Nie jest to argument na to , że aceton nie ruszy lakieru, który pewnie jest pochodną poliuretanów.

Polecam przeczytać 9 post.

http://jerkbait.pl/topic/12986-lakier-ucieka-z-blanku/

poniżej zdjęcia, co aceton robi z lakierem na wędce po 10 min.

Jak masz dzieci , to kup im za tą 100-kę słodyczy , od wujka Piotrka. :)

post-52308-0-59025400-1445888348_thumb.jpg

post-52308-0-28151400-1445888367_thumb.jpg

Jak tak czytam propozycje, które tu padają, to śmiech mnie ogarnia...

Przejedz płomieniem od zapalniczki przez taka nadlewke, potem ja utnij ostrym nożykiem, resztę wyskrob czubkiem nożyka i po sprawie.

Ps: czekam, aż ktoś wyjedzie ze szlifierka kątowa, frezarka megnetyczna, a na koniec laserem plazmowym ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Nie będę się z Tobą zakładał , bo czułbym się , jakbym Cię okradał :wacko:  . Gdybym tylko teoretyzował i miał niepewność , co do swojej racji , to taki zakład miałby sens -_- . Za pomocą acetonu zmywałem lakier już z dwóch wędek , a trzecią będę czyścił tej zimy . Utwardzenie lakieru to żaden argument  zwłaszcza, że akurat lakier do omotek musi być elastyczny , bardziej niż wyśmiewany lakier do paznokci. Co za tym idzie, nie jest to lakier chemo- utwardzalny .To, że aceton nie rozpuścił pochodnych silikonu mnie wcale nie dziwi , wszak silikony robione są na bazie octanów . Nie jest to argument na to , że aceton nie ruszy lakieru, który pewnie jest pochodną poliuretanów.

Polecam przeczytać 9 post.

poniżej zdjęcia, co aceton robi z lakierem na wędce po 10 min.

Jak masz dzieci , to kup im za tą 100-kę słodyczy , od wujka Piotrka. :)

Taka mała dygresja,lakier na blanku i lakier na omotkach to dwa różne lakiery ;) ,fakt faktem na blanku zazwyczaj jest lakier uretanowy lub poliuretanowy ,to do omotek stosowane są powszechnie lakiery chemo-utwardzalne na bazie żywic epoxydowych o zwiększonej elasyczności.Taka omotka po wystawieniu na działanie acetonu po jakimś czasie delikatnie zmatowieje i sama powierzchnia zrobi się ciutkę bardziej miękka.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Jeśli to jedna przelotka to przewiń ,omotkę i polakieruj na nowo. Jeśli nie umiesz daj komus ,kto sie na tym zna. Jesli byś byl z warszawy zrobił bym Ci to za free. Zapytaj na tym forum , może ktos w Twojej okolicy sie tym zajmuję. Kup dobre piwo i załatwisz sprawę ...tak myślę  :)

Pozdrawiam 

Jeśli to jedna przelotka to przewiń ,omotkę i polakieruj na nowo. Jeśli nie umiesz daj komus ,kto sie na tym zna. Jesli byś byl z warszawy zrobił bym Ci to za free. Zapytaj na tym forum , może ktos w Twojej okolicy sie tym zajmuję. Kup dobre piwo i załatwisz sprawę ...tak myślę  :)

Pozdrawiam 

Dla nadlewki przewijać omotkę?

Ech... Ciekawe,czy dobierzesz idealnie kolor nici :D .

Taka mała dygresja,lakier na blanku i lakier na omotkach to dwa różne lakiery ;) ,fakt faktem na blanku zazwyczaj jest lakier uretanowy lub poliuretanowy ,to do omotek stosowane są powszechnie lakiery chemo-utwardzalne na bazie żywic epoxydowych o zwiększonej elasyczności.Taka omotka po wystawieniu na działanie acetonu po jakimś czasie delikatnie zmatowieje i sama powierzchnia zrobi się ciutkę bardziej miękka.

Lakiery epoksydowe są stosowane do omotek , ale nie zawsze. Wydaje mi się , że tylko w wędkach z wyższej półki.W wędkach przeznaczonych do łowienia w morzu powinien być lakier epoksydowy . Zmywałem acetonem  lakier z omotek z wędki Shimano, ale i z wędki robionej w pracowni.

Wydaje mi się ,że Krzysiek w 9-tym poście pisze o lakierze którym lakierował omotki.

Edytowane przez pisarz