viciu Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Kupilem ostatnio wedke, wszystko byloby super gdyby nie nadlewki lakieru na najmniejszych przelotkach, ktore miejscami wchodza w piersien przelotki.Koledzy!jak sie tego pozbyc?moge sam to jakos zeszlifowac lub podgrzac sciac nozykiem?czy lepiej oddac do pracowni?nie chce osylac wedki na gwarancje bo kupilem przez neta i pewnie znowu nie sprawdza przelotek i sytuacja sie powtorzy.z gory dzieki za podpowiedzu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Zaczalbym jednak od spytania sie w tym sklepie inernetowym jak z gwaracja Jak nie chcesz sie bawic w gwaracjae, to od biedy mozesz lekko poscinac skalpelem, lub ostrym nozykiem. Ale pozniej po takiej operacji przydalo by sie polozyc cienka warstwe lakieru, zeby to jakos wygladalo Najlepszy sposob to oczywiscie przewinac omotki i polakierowac od nowa, ale to troche kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Jeżeli nadlewka znajduje się po wewnętrznej stronie pierścienia (od strony blanku czyli tam, gdzie linka nie opiera się o pierścień) to nie zawracaj sobie tym głowy i łów, nic się nie będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Kiedys na shimano catanie mialem mega nadlewki, ale lowilo sie bez problemu, a nad woda czlowiek nie zwraca uwagi na takie szczegoly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 23 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Niestety nadlewka na jednej przelotce jest po wewnetrznej strony pierscienia.sprobuje to jakos wyciac ostrym nozykiem.a moz jakos podgrzac lakier zeby byl bardziej plastyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 23 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Sorry Pumba nie wczytalem sie w twoja odpowiedz.niestety nadlewka jest tam gdzie opiera sie plecionka.sprobuje to jakos delikatnie usunac nozykiem albo igla.a masz jakis pomysl jak troche uelastycznic lakier?podgrzac go czy cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Podgrzej np. suszarką do włosów i odetnij skalpelem na granicy ringu przelotki z ramką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 A może spróbować zmyć lakier rozcieńczalnikiem . Aceton powinien dać radę . Tylko nie wiem jaka zareaguje na aceton ring przelotki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 E tam... Nożyk /skalel /żyletka i trochę ściąć... Bez grzania i i nich ceregieli... A jak chcesz żeby było tak jak powinno to reklamacja.... Wszak zapłaciłeś za nią jako pełnowartościowy produkt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Dobra plecionka sama wyczyści ci ring A tak na poważnie ja bym oddał bo przy takim zabiegu zeskrobywania nożem można odszczypać kawałek ringu i wtedy trzeba będzie nabijać nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Jezu,to czym Wy chcecie usuwać te nadlewki,że przedstawiacie to jako ryzyko uszczerbienia ringu? Dłutem i młotkiem to chcecie odkuwać? A już najlepszy tekst z tym,że aceton może zareagować z pierścieniem .Polecę tak,jak niektórzy-skalpel,najlepiej 11 trójkątny,aby było dobre dojście,delikatnie odciąć nadmiary i po sprawie,można potem rzeczywiście maznąć cięty lakier cieniutko dodatkowym lakierem,aby zamaskować ślady po skalpelu i to wszystko.Ech,sami kowale i chemicy na forum 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) A może spróbować zmyć lakier rozcieńczalnikiem . Aceton powinien dać radę . Tylko nie wiem jaka zareaguje na aceton ring przelotki .To nie lakier do paznokci :-) Edytowane 24 Października 2015 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) Tylko nie wiem jaka zareaguje na aceton ring przelotki . A już najlepszy tekst z tym,że aceton może zareagować z pierścieniem .To prawda ,że z wykształcenia jestem chemikiem . Tylko nie widzę gdzie napisałem , że aceton może zareagować z pierścieniem .Zareagować z pierścieniem , a zareagować na aceton , to ogromna różnica.Oczywiści w chemicznym tego słowa znaczeniu.Chemia to nauka ścisła. Edytowane 24 Października 2015 przez pisarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 zetnij skalpelem starannie potem papier 800,1500,2000 i wypoleruj pastą,, trochę pracochłonne ale da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 To nie lakier do paznokci :-)Mam propozycję . Weź swoją najlepszą wędkę , owiń lakierowane miejsce jakimś materiałem , nasącz to acetonem i pozostaw na 10 minut. Może się okazać , że twoja najlepsza wędka jest polakierowana lakierem do paznokci.Dlaczego najlepszą? Bo wiedza musi kosztować . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) Mam propozycję . Weź swoją najlepszą wędkę , owiń lakierowane miejsce jakimś materiałem , nasącz to acetonem i pozostaw na 10 minut. Może się okazać , że twoja najlepsza wędka jest polakierowana lakierem do paznokci.Dlaczego najlepszą? Bo wiedza musi kosztować .Spoko, możemy założyć się o stówę Wyobraz sobie że robiłem test, tylko z plastisolem, czyli z materiałem do odlewania miękkich przynęt. Wsadziłem do acetonu na ponad dobę, i nic się nie stało.Więc co dopiero utwardzony lakier.Myślę że na takiej omotce po tygodniowej kąpieli w acetonie nie zrobiło by to żadnego wrażenia Edytowane 24 Października 2015 przez fish28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Spoko, możemy założyć się o stówę Wyobraz sobie że robiłem test, tylko z plastisolem, czyli z materiałem do odlewania miękkich przynęt. Wsadziłem do acetonu na ponad dobę, i nic się nie stało.Więc co dopiero utwardzony lakier.Myślę że na takiej omotce po tygodniowej kąpieli w acetonie nie zrobiło by to żadnego wrażenia Nie będę się z Tobą zakładał , bo czułbym się , jakbym Cię okradał . Gdybym tylko teoretyzował i miał niepewność , co do swojej racji , to taki zakład miałby sens . Za pomocą acetonu zmywałem lakier już z dwóch wędek , a trzecią będę czyścił tej zimy . Utwardzenie lakieru to żaden argument zwłaszcza, że akurat lakier do omotek musi być elastyczny , bardziej niż wyśmiewany lakier do paznokci. Co za tym idzie, nie jest to lakier chemo- utwardzalny .To, że aceton nie rozpuścił pochodnych silikonu mnie wcale nie dziwi , wszak silikony robione są na bazie octanów . Nie jest to argument na to , że aceton nie ruszy lakieru, który pewnie jest pochodną poliuretanów.Polecam przeczytać 9 post.http://jerkbait.pl/topic/12986-lakier-ucieka-z-blanku/ poniżej zdjęcia, co aceton robi z lakierem na wędce po 10 min. Jak masz dzieci , to kup im za tą 100-kę słodyczy , od wujka Piotrka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Jak tak czytam propozycje, które tu padają, to śmiech mnie ogarnia... Przejedz płomieniem od zapalniczki przez taka nadlewke, potem ja utnij ostrym nożykiem, resztę wyskrob czubkiem nożyka i po sprawie. Ps: czekam, aż ktoś wyjedzie ze szlifierka kątowa, frezarka megnetyczna, a na koniec laserem plazmowym Edytowane 26 Października 2015 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Tak wlasnie zrobilem Zbiku:).podgrzalem suszarka-lakier zmiekl i go odpowiednio scialem.nadlewki byly tak duze ze jeszcze zostal sporyyy zapas lakieru na omotce;)teraz zostaje tylko wytestowac wedke nad woda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Nie będę się z Tobą zakładał , bo czułbym się , jakbym Cię okradał . Gdybym tylko teoretyzował i miał niepewność , co do swojej racji , to taki zakład miałby sens . Za pomocą acetonu zmywałem lakier już z dwóch wędek , a trzecią będę czyścił tej zimy . Utwardzenie lakieru to żaden argument zwłaszcza, że akurat lakier do omotek musi być elastyczny , bardziej niż wyśmiewany lakier do paznokci. Co za tym idzie, nie jest to lakier chemo- utwardzalny .To, że aceton nie rozpuścił pochodnych silikonu mnie wcale nie dziwi , wszak silikony robione są na bazie octanów . Nie jest to argument na to , że aceton nie ruszy lakieru, który pewnie jest pochodną poliuretanów.Polecam przeczytać 9 post.http://jerkbait.pl/topic/12986-lakier-ucieka-z-blanku/ poniżej zdjęcia, co aceton robi z lakierem na wędce po 10 min. Jak masz dzieci , to kup im za tą 100-kę słodyczy , od wujka Piotrka. Taka mała dygresja,lakier na blanku i lakier na omotkach to dwa różne lakiery ,fakt faktem na blanku zazwyczaj jest lakier uretanowy lub poliuretanowy ,to do omotek stosowane są powszechnie lakiery chemo-utwardzalne na bazie żywic epoxydowych o zwiększonej elasyczności.Taka omotka po wystawieniu na działanie acetonu po jakimś czasie delikatnie zmatowieje i sama powierzchnia zrobi się ciutkę bardziej miękka. Edytowane 27 Października 2015 przez Paavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolMart Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Jeśli to jedna przelotka to przewiń ,omotkę i polakieruj na nowo. Jeśli nie umiesz daj komus ,kto sie na tym zna. Jesli byś byl z warszawy zrobił bym Ci to za free. Zapytaj na tym forum , może ktos w Twojej okolicy sie tym zajmuję. Kup dobre piwo i załatwisz sprawę ...tak myślę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Jeśli to jedna przelotka to przewiń ,omotkę i polakieruj na nowo. Jeśli nie umiesz daj komus ,kto sie na tym zna. Jesli byś byl z warszawy zrobił bym Ci to za free. Zapytaj na tym forum , może ktos w Twojej okolicy sie tym zajmuję. Kup dobre piwo i załatwisz sprawę ...tak myślę Pozdrawiam Dla nadlewki przewijać omotkę?Ech... Ciekawe,czy dobierzesz idealnie kolor nici . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) Taka mała dygresja,lakier na blanku i lakier na omotkach to dwa różne lakiery ,fakt faktem na blanku zazwyczaj jest lakier uretanowy lub poliuretanowy ,to do omotek stosowane są powszechnie lakiery chemo-utwardzalne na bazie żywic epoxydowych o zwiększonej elasyczności.Taka omotka po wystawieniu na działanie acetonu po jakimś czasie delikatnie zmatowieje i sama powierzchnia zrobi się ciutkę bardziej miękka.Lakiery epoksydowe są stosowane do omotek , ale nie zawsze. Wydaje mi się , że tylko w wędkach z wyższej półki.W wędkach przeznaczonych do łowienia w morzu powinien być lakier epoksydowy . Zmywałem acetonem lakier z omotek z wędki Shimano, ale i z wędki robionej w pracowni.Wydaje mi się ,że Krzysiek w 9-tym poście pisze o lakierze którym lakierował omotki.http://jerkbait.pl/topic/12986-lakier-ucieka-z-blanku/ Edytowane 28 Października 2015 przez pisarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi