Paprykarz Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Witam zakładam nowy temat odnośnie "nowego" obrazowania pod nazwą MEGA SI wg producenta Mega SI dostępna tylko w modelu Helix 10, 12 oraz nowym modelu 9 Chirp Mega SI GPS G2N W zestawie jest większy przetwornik : XM 9 20 MSI T Ktoś z kolegów posiada? korzysta ? może się wypowiedzieć ? Poniżej zdjęcia z zagranicznego forum, porównujące obrazowanie SI ( przetwornikiem HDSI w modelu 998) z najnowszymTo samo sondowane miejsce (ciekawe jaka będzie różnica w obrazowania echa ryb ?) Dotychczasowe SI Mega SI : Według mnie obraz z 998 to lekka ściema lub bardzo źle ustawione parametry lub za duża prędkość.1kw pokazuje znacznie dokładniej, na pewno byłoby widać drzewa leżące po lewej stronie, a zarys twardych obiektów byłby bardziej wyrazistyTak samo nie sądzę, że 0.2 kw daje aż taką różnicę. Nie sprawdziłem ale sądząc po zdjęciach wydaje mi się to nieprawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Tak kiepski obraz jak na pierwszym zdjęciu, to nie ma szans zostać wygenerowany dla tak dużego i twardego obiektu nawet przy przetworniku 500W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Markieting i zarządzanie............Tylko, że nie zawsze jest to 800khz i 1Mhz, te parametry są zmienne - coś mi świta, że dopiero w tych megowych wypustach podana jest aktualna częstotliwość przetwornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Jak rozumieć zwrot: "podana jest aktualna częstotliwość przetwornika" ? W poprzednich wypustach też była podana (w menu głównym), tyle że nie wyświetlana na ekranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Widziałem zdjęcia z sieci, na których było podane - i tu nie jestem pewien, czy moc przetwornika, czy jego częstotliwość. Moc czasem nie jest zmienna przez ustawienia czułości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 No ale akurat moc nie jest nigdzie wskazywana. Możesz załączyć jakąś fotkę tego co widziałeś w sieci. Ciekaw jestem o co może chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Postaram się znaleźć. Dużo biegam po sieci, stąd mętlik.Jest. Zakresy widełkowe są dla CHIRP (?)https://i.ytimg.com/vi/5IJbhBf-FXc/hqdefault.jpg Edytowane 23 Marca 2017 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 tak wlasnie przegladnelem instrukcje od g2n , i max moc jest 500rms , czyli tylko f przetwornika jest wysrobowane do 1,2mhz. teoreteczynie roznica musi byc miedzy 800 a 1200 tak samo jak jest roznica przy 455 a 800. zasieg spada jakosc rosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 No ale akurat moc nie jest nigdzie wskazywana. Możesz załączyć jakąś fotkę tego co widziałeś w sieci. Ciekaw jestem o co może chodzić.Pokazywana jest częstotliwość; mocy nigdy nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Postaram się znaleźć. Dużo biegam po sieci, stąd mętlik.Jest. Zakresy widełkowe są dla CHIRP (?)https://i.ytimg.com/vi/5IJbhBf-FXc/hqdefault.jpgta czestotliwosc mozna plynnie ustawiac czy jest wbita na stale 455/800/mega ?. przy tradycyjnym obrazowaniu i przetwornikach typowo chirp jest mozliwosc ustawienia f , a tutaj ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Adam nie mam wiedzy, a warto by było wiedzieć - może wtedy da się wycisnąć więcej ze sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) tak wlasnie przegladnelem instrukcje od g2n , i max moc jest 500rms , czyli tylko f przetwornika jest wysrobowane do 1,2mhz. teoreteczynie roznica musi byc miedzy 800 a 1200 tak samo jak jest roznica przy 455 a 800. zasieg spada jakosc rosnieTłumaczyłem ta instrukcję i są tam bzdury. Jakiś gość posługiwał się biegle klawiszami ctrl+c ctrl+v. Jak będę miał echo to sprawdzę jak jest naprawdę. Nawet na stronie Humminbirda bywają kwiatki w opisach.Tutaj na stronie przetwornik MEGA jest opisany jako 1000W http://www.humminbird.com/Products/HELIX-10-CHIRP-MEGA-SI-GPS-G2N/ Edytowane 23 Marca 2017 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Adam nie mam wiedzy, a warto by było wiedzieć - może wtedy da się wycisnąć więcej ze sprzętu.napewno dalo by to wiecej mozliwosci ustawien i zabway, pod wlasne upodobania i warunki na wodzie Tłumaczyłem ta instrukcję i są tam bzdury. Jakiś gość posługiwał się biegle klawiszami ctrl+c ctrl+v. Jak będę miał echo to sprawdzę jak jest naprawdę. Nawet na stronie Humminbirda bywają kwiatki w opisach.kwiatki to sa wszedzie i tu nie chodzi o hm czy low , tj kpina z konsumentow ze sie kupuje rozniej masci sprzet za duze pieniadze, a producenci/delerzy/importerzy poprostu robia instrukcje na odpierdziel. tak jak zauwazyl kolega @Paprykarz , biegla obsluga skrutow ctrl+v/c i translator google stanowi chyba podtsawe tlumaczen...szybko , tanio i jest Edytowane 23 Marca 2017 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) ta czestotliwosc mozna plynnie ustawiac czy jest wbita na stale 455/800/mega ?. przy tradycyjnym obrazowaniu i przetwornikach typowo chirp jest mozliwosc ustawienia f , a tutaj ?Te ustawienia zależą od przetwornika, ducery xnt 9 si 180T mają 455, XHS 9 HDSI 180 T dają 800 a te nowe są megowe. Urządzenia niższe nie mają możliwości obsługi ducerów wyższej częstotliwośći. Kombinowałem , żeby dla lepszych widoków SI na kompie zrobić coś takiego, na forum HB SI wyleczono mnie z tego. Do sprawdzenia jest to, czy mając ducer HD i wyższy możesz zejść na niższą częstotliwość (choć nie wiem czy akurat to jest przydatne)Czyli wynika z tego , że opis 20/50/83/200/455/800/1200 jest mylący o tyle, że echo możliwości takie ma, pod warunkiem obsługi i używania danego przetwornika anie kupna jednego i oczekiwania , że da się zeń wycisnąć wszystko. Edytowane 23 Marca 2017 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 jaki symobl ma ten nowy przetwornik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 http://www.hodgesmarine.com/Humminbird-Xm-9-20-Msi-T-Mega-Transom-Mount-Tran-p/hum710262-1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Panowie, Doug od Kolibrów bawi się częstotliwościami na wodzie......polecam materiał, jeżeli ktoś nie widział wcześniej - tak od 3 minuty.https://www.youtube.com/watch?v=iIiwiAzRotkWychodzi na to, że mając megowca można mieć wszystkie dostępne częstoliwości SI . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mpruszek Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Mega Si - ma zasięg do 125 stóp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Ma 3 zakresy 400/800/mega . Jakość fajna. Gdzieś widziałem na jakimś forum g2n jak koleś rower w toni miał. .. pełen cień roweru na dnie. Nie mogłem tu wkleić tej fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mpruszek Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Prawie szprychy można liczyć, no i rowerzysta widmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Szprychy słabo widoczne, ale dwie linki na których wisi rower już tak (tzn. cienie linek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Faktycznie linki widać lecz mimo wszystko ciekawi mnie czy jest możliwy tak dokładny odczyt, w tym wypadku cień roweru, przy tak małej prędkości.Mnie z reguły rozmazywał się obraz nawet twardych i pewnych co do odczytu podwodnych struktur. Dopiero przy prędkości powyżej 3km/h zaczyna się klarować. Być może zostało to poprawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Teoretycznie rzecz biorąc, to im mniejsza prędkość tym powinna być większa dokładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12.
Top użytkownicy dla tego pytania
211
118
90
72
Popularne dni
28 Mar
37
23 Mar
32
11 Lip
24
31 Maj
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 211 odpowiedzi
Pietruk 118 odpowiedzi
Paprykarz 90 odpowiedzi
karkoszek 72 odpowiedzi
Popularne dni
28 Mar 2017
37 odpowiedzi
23 Mar 2017
32 odpowiedzi
11 Lip 2017
24 odpowiedzi
31 Maj 2017
21 odpowiedzi
Popularne posty
karkoszek
Przejrzałem filmy. Metr od ekranu 12" to za daleko dla GoPro. Niewiele widać. Wygląda to mniej więcej tak, tyle że bywa ich tyle, że nie mieszczą się na ekranie A w zasadzie to bywało, w sylwe
wojto-ryba
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Helixa 12 ????Zdaje się że ten wątek będzie moim ulubionym miejscem które będę często odwiedzał ???? Prąd będzie pobierał z LifePo4-24Ah
wuran
trochę zdjęć z dzisiejszego pływania na głebszej wodzie Solix G2 plus Mega360 woda ze słaba przejrzystością, realny zasięg dziś był 18 metrów widok klasyczny z przetwornika z silnika dziobowego MK t
Opublikowane grafiki
1256 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi