Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

zakładam nowy temat odnośnie "nowego" obrazowania pod nazwą MEGA SI

wg producenta Mega SI dostępna tylko w modelu Helix 10, 12  oraz nowym modelu 9 Chirp Mega SI GPS G2N 

W zestawie jest większy przetwornik : XM 9 20 MSI T 

Ktoś z kolegów posiada? korzysta ? może się wypowiedzieć ?

Poniżej zdjęcia z zagranicznego forum, porównujące obrazowanie SI ( przetwornikiem HDSI w modelu 998) z najnowszym

To samo sondowane miejsce (ciekawe jaka będzie różnica w obrazowania echa ryb ?)

Dotychczasowe SI

S00492_zpse67a33ce.png

Mega SI :

untitled_zpscmy5if1n.png

Według mnie obraz z 998 to lekka ściema lub bardzo źle ustawione parametry lub za duża prędkość.

1kw pokazuje znacznie dokładniej, na pewno byłoby widać drzewa leżące po lewej stronie, a zarys twardych obiektów byłby bardziej wyrazisty

Tak samo nie sądzę, że 0.2 kw daje aż taką różnicę. Nie sprawdziłem ale sądząc po zdjęciach wydaje mi się to nieprawdziwe.

• 0

Postaram się znaleźć. Dużo biegam po sieci, stąd mętlik.

Jest. Zakresy widełkowe są dla CHIRP (?)

https://i.ytimg.com/vi/5IJbhBf-FXc/hqdefault.jpg

ta czestotliwosc mozna plynnie ustawiac czy jest wbita na stale 455/800/mega ?. przy tradycyjnym obrazowaniu i przetwornikach typowo chirp jest mozliwosc ustawienia f , a tutaj ?

• Like 1

• 0

tak wlasnie przegladnelem instrukcje od g2n , i max moc jest 500rms , czyli tylko f przetwornika jest wysrobowane do 1,2mhz. teoreteczynie roznica musi byc miedzy 800 a 1200 tak samo jak jest roznica przy 455 a 800. zasieg spada jakosc rosnie

Tłumaczyłem ta instrukcję i są tam bzdury. Jakiś gość posługiwał się biegle klawiszami ctrl+c ctrl+v. Jak będę miał echo to sprawdzę jak jest naprawdę. Nawet na stronie Humminbirda bywają kwiatki w opisach.

Tutaj na stronie przetwornik MEGA jest opisany jako 1000W http://www.humminbird.com/Products/HELIX-10-CHIRP-MEGA-SI-GPS-G2N/

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Adam nie mam wiedzy, a warto by było wiedzieć - może wtedy da się wycisnąć więcej ze sprzętu.

napewno dalo by to wiecej mozliwosci ustawien i zabway, pod wlasne upodobania i warunki na wodzie

Tłumaczyłem ta instrukcję i są tam bzdury. Jakiś gość posługiwał się biegle klawiszami ctrl+c ctrl+v. Jak będę miał echo to sprawdzę jak jest naprawdę. Nawet na stronie Humminbirda bywają kwiatki w opisach.

kwiatki to sa wszedzie :) i tu nie chodzi o hm czy low  , tj kpina z konsumentow ze sie kupuje rozniej masci sprzet za duze pieniadze, a producenci/delerzy/importerzy poprostu robia instrukcje na odpierdziel. tak jak zauwazyl kolega @Paprykarz , biegla obsluga skrutow ctrl+v/c i translator google stanowi chyba podtsawe tlumaczen...szybko , tanio i jest

Edytowane przez siarq

• 0

ta czestotliwosc mozna plynnie ustawiac czy jest wbita na stale 455/800/mega ?. przy tradycyjnym obrazowaniu i przetwornikach typowo chirp jest mozliwosc ustawienia f , a tutaj ?

Te ustawienia zależą od przetwornika, ducery xnt 9 si 180T mają 455,  XHS 9 HDSI 180 T dają 800 a te nowe są megowe. Urządzenia niższe nie mają możliwości obsługi ducerów wyższej częstotliwośći. Kombinowałem , żeby dla lepszych widoków SI na kompie zrobić coś takiego, na forum HB SI wyleczono mnie z tego.

Do sprawdzenia jest to, czy mając ducer HD i wyższy możesz zejść na niższą częstotliwość (choć nie wiem czy akurat to jest przydatne)

Czyli wynika z tego , że opis 20/50/83/200/455/800/1200 jest mylący o tyle, że echo możliwości takie ma, pod warunkiem obsługi i używania danego przetwornika anie kupna jednego i oczekiwania , że da się zeń wycisnąć wszystko.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Panowie, Doug od Kolibrów bawi się częstotliwościami na wodzie......polecam materiał, jeżeli ktoś nie widział wcześniej - tak od 3 minuty.

https://www.youtube.com/watch?v=iIiwiAzRotk

Wychodzi na to, że mając megowca można mieć wszystkie dostępne częstoliwości SI .

• Like 1

• 0

Faktycznie linki widać lecz mimo wszystko ciekawi mnie czy jest możliwy tak dokładny odczyt, w tym wypadku cień roweru, przy tak małej prędkości.
Mnie z reguły rozmazywał się obraz nawet twardych i pewnych co do odczytu podwodnych struktur. Dopiero przy prędkości powyżej 3km/h zaczyna się klarować. 
Być może zostało to poprawione?