Paprykarz Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Na sucho:Ten czarny pasek dookoła mógł by być ekranem. Demo fajne. Wsadziłem kartę 32Gb i lipa. W AutoChart Live jak chcę wybrać miejsce zapisu to niestety brakuje karty SD, jest tylko wewnętrzna pamięć. Hmmm, pewnie nici z misternego planu zapisywania każdego akwenu na oddzielnej karcie SD.Raczej nie da się uciec od ZeroLine. No jeszcze mogłem coś zrobić nie tak, może trzeba podłączyć transducer.Ale karta jest widoczna bo udało mi się zrobić szyfrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Na sucho:Ten czarny pasek dookoła mógł by być ekranem. Demo fajne. Wsadziłem kartę 32Gb i lipa. W AutoChart Live jak chcę wybrać miejsce zapisu to niestety brakuje karty SD, jest tylko wewnętrzna pamięć. Hmmm, pewnie nici z misternego planu zapisywania każdego akwenu na oddzielnej karcie SD.Raczej nie da się uciec od ZeroLine. No jeszcze mogłem coś zrobić nie tak, może trzeba podłączyć transducer.Ale karta jest widoczna bo udało mi się zrobić szyfrowanie.Masz MEGA zabawkę?Z-line to ok. 400zł u nas, lepiej weź program też, bo przynajmniej masz możliwość obróbki logów, podgląd 3d- przydatny w oglądaniu np. górek, które niekoniecznie bedą widoczne z poziomu echa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) AutoChart Live działa tylko z kartą zero lub z pamięcią echa; za to jezeli chcesz sobie później popracować w AutoChart na kompie to ja właśnie nagrywam wszystko na normalnej karcie 32Gb, obróbka na kompie i zapis na kartę Zero. Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez wilk325 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Masz MEGA zabawkę? AutoChart Live działa tylko z kartą zero lub z pamięcią echa; za to jezeli chcesz sobie później popracować w AutoChart na kompie to ja właśnie nagrywam wszystko na normalnej karcie 32Gb, obróbka na kompie i zapis na kartę Zero.Dzięki za info.Wyczytałem już co prawda, ale Twoja odpowiedź mnie upewniła, a dowód rzeczowy na wodzie znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mpruszek Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 no i Panowie czekamy na obiecane testy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Bedą, ale niezbyt prędko - maj zawalony Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Offshore Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Witam.Humminbirda uzytkuje od około 8 lat. Na początku był HB 997cSI Combo, a od wrzesnia 2016 Helix12. W grudniu dowiedziałem sie iz firma wypuszcza serie Mega, no i nastapił przysłowiowy wkurw , bo jakby człowiek troszke poczekał to kupiłby lepszy unit. No ale stało się.Ogladam te wszystkie snapshoty z unitów Mega i podobnie jak Wy zastanawiam sie jak to wyglada w praktyce w naszych wodach. Z racji faktu iz mieszkam nad morzem pływam i wedkuje na Bałtyku. Szczerze mówiąc nie widze wiekszej różnicy jeżeli chodzi o szczegóły pomiedzy obrazem jaki uzyskiwałem na 997 a H12. Co wiecej, na zadnym z tych unitów NIGDY nie udało mi sie uzyskac widoku czy tez echa od ryby w toni czy to na SI czy DI, a łapałem dorsze po 10 kg, które do maluchów nie nalezą.Jedynie wyskakiwały ikonki ryby na widoku 2D, który generalnie jest bardzo czuły (i tak samo, nie widze róznicy jeśli chodzi o szczegóły widoku 2D pomiedzy 997 a H12 ) Powiem wiecej - pływając na te same wraki lepsze widoki miałem z 997.Dochodze więc do wniosku, iz diabeł tkwi w szczegółach typu ustawienia - wielkość zasiegu, szybkośc przesuwu mapy, kontrastu, czu losci itp, oraz mysle najwazniejsze: sposobu w jaki napływamy na obiekt : kąt napływu, odległosc itp.Mialem lepsze wyniki na 997 bo uzytkowalem go pare lat, H12 to zaledwie pare wyplyniec.Oczywiscie nie bede kupował 12stki Mega skoro mam prawie nową 12tke nie-mega, ale chciałbym zrobic test w warunkach morskich porównując mega i nie-mega. Więc mam propozycję: zapraszam do siebie nad morze na wypłyniecie na dorsza kogoś kto dysponuje unitem Mega - 10-tką czy 12 tką. Jest to chyba jedyny mozliwy sposb żeby sprawdzic jak radzi sobie to mega i na głebszych wodach - plywam na wraki do 50metrów glebokosci.Zauwazylem że wiekszosc tych bajecznych snapshotów została zrobiona na płytkiej i bardzo płytkiej wodzie.....Może to jest przepis na szczęscie? Bałtyk jest jednak troszke głebszy....Wiec jesli ktos dysponuje takim sprzetem to zapraszam na morskie wedkowanie połaczone z testem sonarów. Spanie tez oczywiscie sie znajdzie.Dysponuje 6m łodzia typu RIB.Pozdrawiam! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Czerwiec? Pietruk - lecimy? Zawsze coś można podejrzeć u Wygi Humminbirdowego ;-)Tylko ten Bałtyk to bliżej 3city czy bliżej Szczecina? No i najpierw spotkanie na testy u @Siarq mam ustawione;-) Tapatalknięte z komórki Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez Dano^ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) noo ja mysle @offshore , ustawienia to podstawa. jesli sie zle skalbruje sprzet nad woda to mozna miec zabawki za 100000000$ i nic to nie zobrazuje. Nie plywalem nigdy z ss na wodach glebszych niz 25m. na mniejszych glebokosciach to obrazowanie jest ok i mozna ujrzec rybki, lawice. Masz moze jakiegos loga z przetwornika 1kw , ktorego moglbys udostepnic ? Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Offshore Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Bałtyk pomiedzy Sz-nem a Gdy - Darłowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Bałtyk pomiedzy Sz-nem a Gdy - Darłowo Tam mnie jeszcze nie było ;-) Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Czerwiec? Pietruk - lecimy? Zawsze coś można podejrzeć u Wygi Humminbirdowego ;-)Tylko ten Bałtyk to bliżej 3city czy bliżej Szczecina? No i najpierw spotkanie na testy u @Siarq mam ustawione;-) Mi tam dwa razy nie trzeba powtarzać. Kwestia daty. Ale to już PW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bomber Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Co roku jezdzilem na majowke do Darlowa z lodka,ale ostatnie lata slaba pogoda,teraz tez raczej odpuszczam.Offshore wczesniej chyba plywales czyms innym ,bo nie kojarze tego riba. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez Darek64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Offshore Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Tak, RIB dopiero od jesieni 2016. Wczesniej miałem Cortine Pilothausa a jeszcze wczesniej Open540. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Jak by ktoś chciał loga z Mega do analizy i porównań z innymi echosondami to PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Masz pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Dodam jeszcze że: Przy dwóch kartach włożonych (1 GB i 32GB), zapisywał automatycznie na większej 32 GB niezależnie w którym była slocie. Gotowa batymetria AutoChart Live tylko w pamięci wewnętrznej się zapisuje. Bajer fajny, już wiem czemu w pewnym miejscu miałem częściej brania Dojrzewam do zakupu Zero Line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 a jak wrażenia z nowej zabawki ? Jest lepiej niż w czesniejszej generacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Wrażenia pozytywne. Potrzeba czasu aby opanować "klikologię". Generacji poprzedniej nie znam, miałem HDSa.HDS ładniej rysuje na moje oko. Jaki kolor ma twardość dna? Zawsze miałem czerwone, czy to muł czy kamienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Odpisz na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Dziś i ja zaliczyłem pierwsze pływanie ;-)W porównaniu do Garmina 71 sv - jest widocznie i odczuwalnie lepiej. Co tez dziwić nie powinno.Podobnie jak Pietruk muszę opanować funkcje, bo tych jest sporo więcej i "robi się" inaczej niż w Garminie.Działające drugie echo wprowadzało trochę zamieszania i syfiło obraz.Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne i jestem ciekaw obrazów ze swojego sandaczowego łowiska, które mam rozkminione Garminem. Tam wiem gdzie co jest i chętnie to zobaczę na Helixie;-)W poniedziałek spadam do Szwecji, wiec czasu na zabawę tez trochę będzie. Jezioro znam, więc tez trochę łatwiej będzie oswoić się z echem. Przy dwóch kartach 8 GB - wskazujemy tą, która ma zapisywaćTapatalknięte z komórki Edytowane 3 Maja 2017 przez Dano^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Wprawdzie dziewiątki sobie nie kupię , ale siódemkę być może , stąd pytanie : nie mam na początku ZeroLine , zapisuję w pamięci wewnętrznej urządzenia waypointy , po jakimś czasie dokupuję ZeroLine , na którą nie wyeksportuję danych z pamięci wewnętrznej - czy echo będzie widziało i pokazywało jednocześnie to , co ma w pamięci i to , co będzie już na karcie Zero ? Podobne wątpliwości dotyczą zbierania logów przy tworzeniu map . Czy kupując urządzenie G2 oprócz wewnętrznego Autochart Live dostaję również oprogramowanie Autochart na kompa , w którym można obrabiać logi zapisując np. izobaty z głębokością , nadawać nazwy waypointom , oglądać mapę w 3D ( tak jak widziałem u kumpla , który ma Lowranca ) ? Pytania pewnie banalne , ale przesiadka z Marka 5x pro . Aaa , czy rzeczywiście kolor dna jest zawsze czerwony , tak jak napisał @Pietruk ( bo w Marku bywał szary inaczej ) , czy można liczyć jednak na jakieś w miarę sensowne zróżnicowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Kup zwykłą kartę sd i zapisuj logi z podróży. Później przerzucisz je na kartę z-lines, do folderu record. Wtedy soft echa przemieli to na mapę. W echu z funkcją liveautochart masz tylo 8 godzin logów w pamięci, z tego zrobiona będzie mapa.Pojemność karty z-lines to 32gb danych, to będzie pewnie ze 40 dni po 8 godzin na elektryku. To w kwestii pytania 12. Softu nie dostaniesz, jest zaimplementowany w echu - stąd G2(N)3. Do prac domowych wystarczy wersja trialowa 1.6 reefmastera+ mały myk z cofnięciem licznika w kompie i generujesz co chcesz, nie płacisz 800za soft, Z przenoszeniem waypointów nie ma problemu4. Pobaw się ustawieniami echa, kolor dna zależy od dwóch rzeczy: palety obrazowania dostępnej w menu oraz siły odbitego sygnału wracającego do echa. W czarnobiałym sprzęcie twarde dno miało silny, czarny odczyt znacznej grubości, tutaj będzie podobnie, z tym że czerwony, czy jakikolwiek inny kolor. Edytowane 3 Maja 2017 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Dobra mistrzowie władcy hm prosze mnie oswiecic i powiedzcie, w jaki sposób przeglądać na komputerze logi z hm . Dostałem loga od kolegi i ani hm Viewer ani RM tego nie gryzie Edytowane 3 Maja 2017 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Tia. Ja nawet logów nie mam.Pietruk - jak włączyłeś ich zapis? Bo na kartach pusto. Tylko ślady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12.
Top użytkownicy dla tego pytania
211
118
90
72
Popularne dni
28 Mar
37
23 Mar
32
11 Lip
24
31 Maj
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 211 odpowiedzi
Pietruk 118 odpowiedzi
Paprykarz 90 odpowiedzi
karkoszek 72 odpowiedzi
Popularne dni
28 Mar 2017
37 odpowiedzi
23 Mar 2017
32 odpowiedzi
11 Lip 2017
24 odpowiedzi
31 Maj 2017
21 odpowiedzi
Popularne posty
karkoszek
Przejrzałem filmy. Metr od ekranu 12" to za daleko dla GoPro. Niewiele widać. Wygląda to mniej więcej tak, tyle że bywa ich tyle, że nie mieszczą się na ekranie A w zasadzie to bywało, w sylwe
wojto-ryba
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Helixa 12 ????Zdaje się że ten wątek będzie moim ulubionym miejscem które będę często odwiedzał ???? Prąd będzie pobierał z LifePo4-24Ah
wuran
trochę zdjęć z dzisiejszego pływania na głebszej wodzie Solix G2 plus Mega360 woda ze słaba przejrzystością, realny zasięg dziś był 18 metrów widok klasyczny z przetwornika z silnika dziobowego MK t
Opublikowane grafiki
1256 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi