Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W nawiązaniu do dyskusji o DV w sąsiednim wątku kategorycznie stwierdzam, że HB grzecznie płaci Navico za licencję multi przetwornika. w Helixie 10Mega SI jest prawdziwe DI.

Piotr, masz przekłamania na odczytach rzędu 20-70cm  zbyt głęboko niż realnie jest na twojej wodzie.

Popracuj nad wypoziomowaniem przetwornika, zakres echa w menu masz zbyt duży, przestawiaj ręcznie( wciskasz przycisk menu podczas pływania z echem 2D i masz tam zakres górny i dolny.) Twoje logi pewnie byłyby jeszcze bardziej czytelne w układzie dopasowania zakresu wyświetlania echa.

• Like 1

• 0

W nawiązaniu do dyskusji o DV w sąsiednim wątku kategorycznie stwierdzam, że HB grzecznie płaci Navico za licencję multi przetwornika. w Helixie 10Mega SI jest prawdziwe DI.

Piotr, masz przekłamania na odczytach rzędu 20-70cm  zbyt głęboko niż realnie jest na twojej wodzie.

Popracuj nad wypoziomowaniem przetwornika, zakres echa w menu masz zbyt duży, przestawiaj ręcznie( wciskasz przycisk menu podczas pływania z echem 2D i masz tam zakres górny i dolny.) Twoje logi pewnie byłyby jeszcze bardziej czytelne w układzie dopasowania zakresu wyświetlania echa.

No no no, zaskoczyłeś mnie swoją oceną logu. Przetwornik mógł być pod kątem gdyż na burcie go mocuję, zanurzony też dość głęboko, aby bocznemu nie zasłaniało. Poza tym co napisałem, była jeszcze duża fala, to i trochę bujało.

A jak żeś to odczytał że przekłamania?

Na usprawiedliwienie dodam że się mało bawiłem echem, bardziej łowiłem, log z powrotu zrobiłem bo sobie przypomniałem że mam zrobić. Czyli mapka z Live będzie z błędami i do powtórzenia.

Na Lowrance zawsze na auto zakresie pływałem i było OK, ale skorzystam z Twojej sugestii. 

Edytowane przez Pietruk

• 0

Reefmaster od 1.8 w górę ma podgląd sonaru w pakiecie z softem do mapowania. Tam można wyświetlić poszczególne obrazowania: 2D, DI, SI i w przypadku 2 pierwszych wyświetlić pingi. Widać ich rozkład względem dna, w wypadku twoich logów są one zagłębione w dno na wspomniane przedziały.

U mnie bywało jeszcze gorzej - sfałszowanie sięgało 1,4m miejscami, dla tego chcąc mieć super dokładną mapę trzeba te logi skorygować- w RM przesuwasz ping na linię dna i jest po krzyku. Wadą takiego rozwiązania jest czasochłonność, mi korekta wody 200ha zajmuje ok. 4 godzin. Najgorzej, że Autochart nie daje możliwosci korekcji logów, jest mniej przyjazny użytkownikowi i wiele innych upierdliwości ma.

• 0

Od mocowania przetwornika, poprzez nastawy zakresu echa(moc sygnału), temperaturę wody(gęstość) i głębokość oraz twardość dna. Zauważyłem u siebie, że najgorzej to wypada przy stromych górkach podwodnych - szybkie przejście z głębszego na płytkie i wtedy na takiej iglicy podwodnej jest największa różnica w realiach a odczytach echa.

• 0

Ściągnąłem ReefMaster trial'a.

Ogarnąłem pingi o których pisałeś. Jest jakiś sposób na grupową korektę, czy trzeba pojedynczo?

A tak pomyślałem że może jak by była możliwość regulacji mocy, to czy by to nie wyeliminowało zagłębienia pingów. Bo czy przy np. 10 metrach potrzeba aż tyle mocy do obrazowania.

• 0

Niestety, RM nie oferuje automatycznej korekcji logów, trzeba mykać z łapy. Pewną pomocą jest możliwość rysowania logów - ten gruby ołówek, i wtedy rysujesz po linii dna, idzie szybciej niż przesuwanie każdego pingu solo. Trzeba sobie powiększyć okno viewera, dobra podkładka pod mysz o dobrej rozdzielczości i strzałkami kierunkowymi na klawiaturze przesuwasz log, mychą rysujesz(korygujesz) pingi.

Co do regulacji mocy , to mój maluch takich możliwości nie ma, ty mając przetwornik Mega możesz włączyć różne częstotliwości, ja próbowałem regulować zakresem  głębokości - lipa jest, twój log miał duży zakres głębokości i może wystarczy przestawienie zakresów głębokości w echu.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

właśnie oczekuję na dostawę mojej dziewiątki G2N i zgłębiam ten wątek :)

Muszę lojalnie przyznać że większość rzeczy ok[ których piszecie wydaje mi się czarną magią :wub:

Przy okazji mam takie pytanko : czy zapisane logi będą chodzić na dr. depth?

• 0

A najciekawsze, że będziesz musiał tę magię poznać ;)

Z Depthem nie pracowałem, ale wiem, że bedą. Niestety nie wygenerujesz stamtąd funkcjonalnej mapy do swego echa, a jedynie izobaty(linie głębokości), które bedziesz miał nałożone na kanciasty kontur jeziora.  Reefmaster 1.6  trial+ przekręcanie datownika w kompie pozwoli na komfortowe opracowanie mapki do Google earth, zrobienie mapy papierowej(jpg), czy też zgrubne określenie twardości dna. Do przeglądania obrazów z echa zainstaluj darmową aplikację Humminbirda - Humviewer i spokojnie będziesz mógł obserwować ryby, lokacje podwodne, widoczki z SI.

Jeżeli masz Deptha - jak opanujesz zabawy ze sprzętem  i softem - wbijaj do wątku z informacjami - każda z nich jest dobra dla sprawy.

• 0

Faktycznie, strzałki i mysz znacznie ułatwia korygowanie. Synowi muszę to zlecić, ma większy refleks od grania w CS, szybciej mu to pójdzie. :P

Nie mogę zmienić kolorystyki batymetrii, może wiesz jak to zrobić? (Teraz głębokie to biały kolor, a płytkie niebieski)

HumViewer jest z 2013 roku, ogarnia te nowe logi? Piszę o tym  http://humviewer.cm-johansen.dk/ 

• 0

Faktycznie, strzałki i mysz znacznie ułatwia korygowanie. Synowi muszę to zlecić, ma większy refleks od grania w CS, szybciej mu to pójdzie. :P

Nie mogę zmienić kolorystyki batymetrii, może wiesz jak to zrobić? (Teraz głębokie to biały kolor, a płytkie niebieski)

HumViewer jest z 2013 roku, ogarnia te nowe logi? Piszę o tym  http://humviewer.cm-johansen.dk/ 

Kolorystykę można zmieniać w urządzeniu - o ile dobrze widziałem  przez tą godzinę pracy :)

• Like 1

• 0

Zrobiłem mapkę z Live. Wszystko było by OK, ale jak zaczynam ją powiększać to niestety ale znika. 

Zauważyłem że przy skali odniesienia 25m i więcej jest OK, natomiast 15 m i mniej już nic nie widać, znika. 

Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak się dzieje?

post-51341-0-74026000-1493998294_thumb.pngpost-51341-0-70208100-1493998297_thumb.png

Natomiast poniżej znajduje się obraz tego samego miejsca ale już z programu ReefMaster, w całym logu została skorygowana/poprawiona głębokość, czyli przesunięte pingi. Niektóre uciekały głęboko w dół z jakiegoś powodu, inne natomiast wisiały w toni z powody wodorostów lub gęstej ławicy ryb. Największy miał chyba 1,4 m, średnio 40 cm, najczęściej w głąb dna.

Jak widać różnica jest, może nie kolosalna, ale jest. Pytanie czy warto poświęcać czas na korektę, samo ukształtowanie dna zostało uchwycone. Duża interpolacja też powoduje zakłamania wyniku (na foto niżej jest ustawiona na 35m w programie), gdyż niewielkie wzniesienie przy dość dużych odstępach miedzy kolejnymi ścieżkami pływania może nam umknąć.

Sprawa dość indywidualna, czy potrzebna jest tak duża dokładność wędkarzowi?

Sam muszę sobie też odpowiedzieć na to pytanie....

post-51341-0-95004200-1493998959_thumb.png

Jednocześnie dziękuję koledze Maciej_K za pomoc i cierpliwość. Sam też bym doszedł, ale ile ja bym czasu stracił...

Edytowane przez Pietruk

• 0

Interpolacja jest bardzo ważna . Jak dla mnie 50m tj max do stosowania.  Strefy przybrzeżne jak najbardziej. Przy mapowaniu jeśli pokazują się jakieś wzniesienia dołki to z automatu oplywam to w promieniu 50m. Pozniej w RM. Ładnie widać czy to małe coś jest faktycznie małe czy też coś większego. Tu można też structure scan wykorzystać do podglądu, czy warto gdzieś nawracać. Z zoom w lowrance tez tak było ze przy pewnej zbliżeniu kolory znikały . Ale w imc się zmieniało parametry i można było zrobić zbliżenie do 1m. Tu zapewne jest to samo. Maciek napisz do mata z tymi pingami. Może wprowadza jakas poprawkę bądź podpowiedza jak to ugryźć.  Przecież przy GB danych nikt nie będzie przesuwal wszystkich pingow...

Edytowane przez siarq

• 0

Każdy ma inną strategię mapowania, ja zrezygnowałem z łowienia w czasie zbierania logów do budowy mapy. Najwygodniej pływa mi się patrząc na COD i używając kierunku, wtedy najepiej utrzymuje się kurs przy równoległym pływaniu. Jeżeli znasz z grubsza wodę i wiesz, że nie ma żadnych struktur ciekawych - można pływać co 30m, jak trafiasz na blat , górkę, jakiekolwiek interesujące obiekty - opływasz je możliwie gęsto. To są bankówki, reszta zbiornika to tło.

Odnośnie korekcji logów - widzę to tak, że jest ona potrzebna. Ktokolwiek wytworzy mapę  bez korekcji( zwłaszcza z logów HB) , ten grzeje się nierównościami dna, ostrymi strukturami, załamaniami izobat.....oczami widząc ryby stojące wokół. Nic z tych rzeczy. W wodzie nie ma ostrych krawędzi, poprzecznych fałd, mini-garbików przypominających zęby piły. Takie rzeczy generuje soft w oparciu o dane. Po korekcji jest nudno, za to realnie i oczekiwania do mapy mniejsze.

• Like 1

• 0

Czy kupując Helixa z polskiej dystrybucji otrzymujemy jakąś ekstra instrukcję po polsku w formie dodatkowej broszury ? Jeśli jest coś takiego to czy obecnie można gdzieś pobrać takową w formie elektronicznej , ewentualnie czy ktoś z Kolegów ma coś takiego do udostępnienia/skopiowania ? Pytanie nieco na wyrost , bo moją siódemkę G2N odbiorę prawdopodobnie jutro , ale już przebieram nóżkami  :D ...

• 0

Nie pytałeś dystrybutora? Wiem,że prawo stanowi taki obowiązek, ale realia są nieco inne . Obawiam się ,że w najlepszym przypadku otrzymasz instrukcję by tłumacz google.

E: O widzisz, Daniel wyjaśnił

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Ściągałem z netu i jest nawet przystępna. Ale na telefonie nie karz mi szukać linka. Znalazłem dosyć sprawnie - jest za darmoszkę, chyba ze strony Normandii gdzieś

Tapatalknięte z komórki

Kiedy robicie wojny sonarowe z Adamem? Miałeś swą zabawkę u Szwedów?

• 0

Czy kupując Helixa z polskiej dystrybucji otrzymujemy jakąś ekstra instrukcję po polsku w formie dodatkowej broszury ? Jeśli jest coś takiego to czy obecnie można gdzieś pobrać takową w formie elektronicznej , ewentualnie czy ktoś z Kolegów ma coś takiego do udostępnienia/skopiowania ? Pytanie nieco na wyrost , bo moją siódemkę G2N odbiorę prawdopodobnie jutro , ale już przebieram nóżkami  :D ...

Ja jutro mam dostać 7-mkę z dystrybucji polskiej to napiszę o instrukcji. Na stronie Normarku nie ma do 7 G2 (N).

Edytowane przez piernik

• 0

Ja jutro mam dostać 7-mkę z dystrybucji polskiej to napiszę o instrukcji. Na stronie Normarku nie ma do 7 G2 (N).

Super - daj znać jak to wygląda . A na stronie Normarku jest instrukcja do 5/7 SI GPS  więc myślę , że podstawowe funkcje , klawisze , montaż etc.etc. nie zmienią się zbytnio w G2/G2N .

Daniel myślałem , że to przejęzyczenie celowe było  :D . Znalazłem oczywiście , z czego jestem naprawdę dumny  ;) .

• Like 2