Paprykarz Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Mam wersję w języku angielskim do 2G(N) ze strony Humminbird , to się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 W zestawie "krajowym" instrukcja obsdługi- uproszczona w języku francuskim i angielskim do serii Helix. Dla 2G (N) podobno się tłumaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dalton Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 W końcu mam od paru dni swoją "dziewiątkę" Teraz kombinuję nad jakimś przenośnym uchwytem do przetwornika.Do swojej łodzi pewnie przymocuję uchwyt na stałe, ale chciałbym mieć też możliwość korzystania z niej na obcych łodziach.Jest u nas parę zbiorników gdzie tylko na łodziach ze stanic można pływać. Ma ktoś jakieś patenty na uchwyt do przetwornika?Musi być możliwość regulacji mocowania w zakresie 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 W końcu mam od paru dni swoją "dziewiątkę" Teraz kombinuję nad jakimś przenośnym uchwytem do przetwornika.Do swojej łodzi pewnie przymocuję uchwyt na stałe, ale chciałbym mieć też możliwość korzystania z niej na obcych łodziach.Jest u nas parę zbiorników gdzie tylko na łodziach ze stanic można pływać. Ma ktoś jakieś patenty na uchwyt do przetwornika?Musi być możliwość regulacji mocowania w zakresie 90 stopniJa dokupiłem oryginalne mocowanie do echa wraz z śrubami; dodatkowo mocowanie od silnika elektrycznego aby to mocowanie zamontować i mieć mozliwość dokręcania do pawęzy + dodatkowy przetwornik. W ten sposób jestem niezalezny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 uups Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 instrukcje w języku polskim do HB http://normark.pl/instrukcje-humminbird/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dalton Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Ja dokupiłem oryginalne mocowanie do echa wraz z śrubami; dodatkowo mocowanie od silnika elektrycznego aby to mocowanie zamontować i mieć mozliwość dokręcania do pawęzy + dodatkowy przetwornik. W ten sposób jestem niezalezny Co masz na myśli pisząc o oryginalnym mocowaniu? czy chodzi o uchwyt mocowany do rufy łodzi? Ja szukam czegoś przykręcanego do burty gdzie przetwornik byłby na wysięgniku. Mocowanie do silnika elektrycznego w wypadku takich urządzeń nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Przy zwykłych przetwornikach to mogło zdawać egzamin, ale przetworniki z SI i DI jakoś nie bardzo . Jaki sens miałoby mieć obrazowanie z sonara bocznego jeśli kręciłoby się na boki silnikiem? Edytowane 25 Maja 2017 przez dalton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Zrobiłem mapkę z Live. Wszystko było by OK, ale jak zaczynam ją powiększać to niestety ale znika. Zauważyłem że przy skali odniesienia 25m i więcej jest OK, natomiast 15 m i mniej już nic nie widać, znika. Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak się dzieje?S00003.PNGS00004.PNG ...Odpowiem sobie sam.Wcześniej oczywiście napisałem do Humminbird czemu tak się dzieje. To mi napisali że tak jest i już. Potwierdzili moje odkrycie. Genialny support mają. A że kupiłem Autochart Pro a wraz z nią ta nieszczęsną kartę, to po włożeniu okazało się że echo dostało nowe życie odnośnie AutoChart Live.I zoom działa jak trzeba i twardość dna i zielsko i pewnie jeszcze coś. I zarysy akwenów nawet całkiem całkiem niezłe.To tak na gorąco po włożeniu karty Zero Lines.Przede mną ogarnianie softu.A na marginesie to sprzedaż wiązaną Humminbird odwala jak się patrzy. Mogli też w odpowiedzi wspomnieć że potrzebna jest ta cholerna karta.... Edytowane 25 Maja 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Pierwszy raz na wodzie z tym diabelskim ustrojstwem ( 7 SI G2N ) podniósł tylko ciśnienie i poziom frustracji . Na pierwszy rzut oka to mnie przerasta . Coś tam ustawiałem , jakieś obrazki się pojawiały ( choć nie do końca takie jak chciałem pewnie ) , GPS-a na razie nie tykam . Pierwsze i pewnie banalne pytanie dla wszystkich , którzy temat mają w paluszku - jak do cholerki zrobić , coby w danych wyświetlanych pojawił się odczyt napięcia baterii ( ustawiłem tylko alarm napięcia ) i zegar/czas rzeczywisty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Cześć, też mieliśmy ten problem z kolegą , jak ustawiłem format (bodajże ) wyświetlania i nastawiłem na skrzynki to się napięcie pokazuje , ale skrzynki zabierają trochę ekranu. Jakie masz aku? Nam SBB 9 ah wystarczyło na 9 godz , podświetlenie na max non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 U mnie chodzi Helix Mega 10", mam akumulator już troszkę wysłużony 40Ah.W ostatnią sobotę zabrakło mi prądu, aż byłem w szoku i się wkur....y że mi echo padło, bo po włączeniu natychmiast się wyłączało. Dopiero kolega podpowiedział żebym sprawdził akumulator. Podpiąłem drugi i już OK. Muszę jeszcze ustawić wyświetlanie napięcia na ekranie.Fakt, cały czas miałem ekran na maksymalną jasność i robienie map i prawie 10 godzin była włączona.Niech akumulator ma połowę pojemności to i tak dużo pożarła prądu.Następny wypad ze szczypcami prądowymi aby dokonać pomiarów. Pytanie do posiadaczy 10", ile Wam wytrzymuje i na jakim aku? Pierwszy raz na wodzie z tym diabelskim ustrojstwem ( 7 SI G2N ) podniósł tylko ciśnienie i poziom frustracji . Na pierwszy rzut oka to mnie przerasta . Coś tam ustawiałem , jakieś obrazki się pojawiały ( choć nie do końca takie jak chciałem pewnie ) , GPS-a na razie nie tykam . Pierwsze i pewnie banalne pytanie dla wszystkich , którzy temat mają w paluszku - jak do cholerki zrobić , coby w danych wyświetlanych pojawił się odczyt napięcia baterii ( ustawiłem tylko alarm napięcia ) i zegar/czas rzeczywisty ?Czas pobiera z GPS, jedynie pewnie trzeba ustawić strefę czasową.O reszcie Ci nie podpowiem bo sam dopiero po przejściach z akumulatorem będę to ustawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 No niestety, ale nie ma nic darmo. Duży wyświetlacz kolorowy; duża moc przetwornika; GPS; jak jeszcze dojdą mapy w live to musi pobierać prąd. Ja mam aku 120Ah podłączony do ładowania i wypływając mam napięcie 13,4; po dniu pływania spada do 11-10,5. Ale mam na łodzi rozruch silnika; kotmicę DH40 i 3 echa oraz 360 image. Gdyby nie ładowanie to pewnie aku musiało by być 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Ooooo Panie, ale Ty masz 5 razy więcej urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Pytanie do posiadaczy 10", ile Wam wytrzymuje i na jakim aku? U mnie nowy SSB 28 Ah i 14 godzin daje radę. Choć aku już wyżarło do 10,8 vOświetlenie - maxModel echa - ten sam. Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 U mnie nowy SSB 28 Ah i 14 godzin daje radę. Choć aku już wyżarło do 10,8 vOświetlenie - maxModel echa - ten sam.Ale widać że coś zostało energii bo by Ci się wyłączyła. Teraz sprawdzę co zrobi CTEK i program RECOND, jeśli nie pomoże, będzie trzeba nabyć nowy akumulator który weekend obskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Pamiętajcie o zapisywaniu plików , co godzinę najlepiej zakładać nowy plik, wtedy crash echa nie zabierze całego dnia.plik musi być zakończony zatrzymaniem zapisu, soft w kompie może go w innym wypadku nie łyknąć. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Przy robieniu map z AutoChart Live wyłączenie w trakcie poprzez zdjęcie klemy, czy poprzez samoczynne wyłącznie echa z powodu słabego źródła, czy też nie poprzez przycisk wyłączenia nie wpływa na braki mapy, lub jej uszkodzeniu, jest po prost przerwa od tego momentu. Znów trzeba łączyć AutoChart Live.Natomiast co do zbierania logów się nie wypowiem bo żadnych obserwacji nie prowadziłem pod tym kątem, bo raczej logów zbierał nie będę.Wiec zapewne masz rację Maciek. Edytowane 30 Maja 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Zbierasz je tak czy siak na karcie Z, polecam sprawdzenie w sofcie jak wyglądają, bo są duże przekłamania w zielsku. Korekcję robisz dla całego pliku kilkoma kliknięciami- nie widziałem dotąd lepszego systemu pod względem szybkości obróbki danych. Dla starszych modeli co nie mają kryształu DI , korektor generuje ten obraz z si i wygląda to całkiem nieźle. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Tu się z Tobą nie zgodzę. Logi zapisuje mi na karcie zwykłej SD i te odpowiednio "ważą" - dawałem info że jak ktoś chce kawałek loga to dam, rozmiar tego to kilkadziesiąt mega z kilkunastu minut.Natomiast na karcie ZL jest już gotowa batymetria składająca się z kilkudziesięciu plików w folderze ACDATA, jest tam kilkanaście godzin pływania o rozmiar tego to 2,9 MB. Ale korektę robisz w RM bawiąc się kilkunastoma GB danych mając dużo czasu którego mi brakuje, ja mam gotową mapę z kilku MB, zapewne mniej dokładną, ale ogólne ukształtowanie dna jest wraz ze współrzędnymi. Edytowane 30 Maja 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Zapomniałem , że masz dwa sloty ???? korekcja AC jest błyskawiczna w porównaniu do RM. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Pierwszy raz na wodzie z tym diabelskim ustrojstwem ( 7 SI G2N ) podniósł tylko ciśnienie i poziom frustracji . Na pierwszy rzut oka to mnie przerasta . Coś tam ustawiałem , jakieś obrazki się pojawiały ( choć nie do końca takie jak chciałem pewnie ) , GPS-a na razie nie tykam . Pierwsze i pewnie banalne pytanie dla wszystkich , którzy temat mają w paluszku - jak do cholerki zrobić , coby w danych wyświetlanych pojawił się odczyt napięcia baterii ( ustawiłem tylko alarm napięcia ) i zegar/czas rzeczywisty ?Wiesz już teraz, że najlepiej w domu ćwiczyć, na wodzie szkoda czasu i nerwów.2x c lick przycisk menu. W menu ustawienia masz opcję tryb użytkownika - wybierz zaawansowanego. W moim H5 są dwa rodzaje - skrzynki i nakładki. Wybierz na początek skrzynki. W menu poniżej(wybierz odczyty) masz 5 odczytów, w każdym możesz wybrać to, co potrzeba. Napięcie też.Nie pamiętam jak wygląda sprawa odczytów - nakładek,musiałbym być na wodzie, bo w domu w trybie normalnym nie wyświetlają się te nakładki, a w demo nie można tam wiele zmienić. Także wszytkie odczyty są do wyboru jako skrzynki, jako zakładki już raczej nie.Pamiętaj o jednej rzeczy, potrzeba czasu, by rozkminić tematŻeby komfortowo się pływało powyłączaj nadmiar widoków echa:2xclick przycisk menu-opcja widoki(po prawej u góry) Pozostaw widoczne: widok sonaru, DI i obrazowania bocznego. Jeżeli nie używasz jeszcze mapki, to na początek wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jezi0rko Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Witam,napięcie akumulatora pokazuje się tylko w sytuacji wyboru skrzynek przy nakładkach nie doszukałem się póki co nigdzie takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Do lekcji marsz. Instrukcja w dłoń i wio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Cześć Piotrze Czyli lipa, bo te skrzynki trochę zmniejszają ekran, a to boli zwłaszcza na mniejszych modelach......Ps. ty zmieniłeś telefon, ja też i nie wiedziałem kto się nagrał na skrzynce...kontaktów nie przeniosłem na sima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woojtek13 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 U mnie nowy SSB 28 Ah i 14 godzin daje radę. Choć aku już wyżarło do 10,8 vOświetlenie - maxModel echa - ten sam. Tapatalknięte z komórkiJa mam Helixa 9 G2N SI czyli pobór prawie ten sam co dziesiątki i na akumulatorze 19Ah LiFepo4 Oswietlenie na max po 8,5 godz. pływania z Auto Cz.Live napięcie spada do 12,6V czyli jeszcze bym mógł długo popływać z włączonym echem. Z tego co zauważyłem to bardzo dużo echo pobiera prądu podczas nagrywania, aby móc później zrobić z tego mapę, wtedy akumulator wyłączył mi się samoczynnie po 8,5 godz.(taki zbieg okoliczności) z tym że mapki można też robić drugim sposobem czyli z zapisów trasy i jej/ich eksportowaniu na kartę a potem obróbka w programie na kompie, dzięki tej metodzie możemy wydłużyć znacznie pracę echa na akumulatorze oraz zapisy duuużo mniej ważą.Natomiast Volty można też podejrzeć sobie gdy mamy włączone wyświetlanie diagnostyki GPS, u mnie GPS Diagnostic View. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Ja mam Helixa 9 G2N SI czyli pobór prawie ten sam co dziesiątki i na akumulatorze 19Ah LiFepo4 Oswietlenie na max po 8,5 godz. pływania z Auto Cz.Live napięcie spada do 12,6V czyli jeszcze bym mógł długo popływać z włączonym echem.Nie pomyliłeś się? To ile ma napięcia, jak wypływasz? Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12.
Top użytkownicy dla tego pytania
211
118
90
72
Popularne dni
28 Mar
37
23 Mar
32
11 Lip
24
31 Maj
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 211 odpowiedzi
Pietruk 118 odpowiedzi
Paprykarz 90 odpowiedzi
karkoszek 72 odpowiedzi
Popularne dni
28 Mar 2017
37 odpowiedzi
23 Mar 2017
32 odpowiedzi
11 Lip 2017
24 odpowiedzi
31 Maj 2017
21 odpowiedzi
Popularne posty
karkoszek
Przejrzałem filmy. Metr od ekranu 12" to za daleko dla GoPro. Niewiele widać. Wygląda to mniej więcej tak, tyle że bywa ich tyle, że nie mieszczą się na ekranie A w zasadzie to bywało, w sylwe
wojto-ryba
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Helixa 12 ????Zdaje się że ten wątek będzie moim ulubionym miejscem które będę często odwiedzał ???? Prąd będzie pobierał z LifePo4-24Ah
wuran
trochę zdjęć z dzisiejszego pływania na głebszej wodzie Solix G2 plus Mega360 woda ze słaba przejrzystością, realny zasięg dziś był 18 metrów widok klasyczny z przetwornika z silnika dziobowego MK t
Opublikowane grafiki
1256 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi