Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Być może zadaję naiwne pytanie, ale czy kupując kartę zeroline trzeba też kupić Autochart Pro. Czy to jest ze sobą jakoś powiązane

Wszystko zależy od tego, co chcesz zrobić. Jeżeli tylko użycie live autochart (czyli tworzenie mapki z bieżących zapisów na łowisku) to kup samą kartę  z-lines, cena ok 450zł. Jeżeli chcesz bawić się mapami w szerszym zakresie- edycja, typowanie miejscówek w domu, jakieś graficzne wodotryski - wtedy kupić powinieneś pack i to w wersji pro. Licencja jest na 2 stanowiska i można część kasy odzyskać odsprzedając komuś kod licencyjny.

• 0

Sam nie bardzo wiem ;)...... bo nie znam programu i jakie ma możliwości, ani co daje sama karta poza możliwością dłuższego zapisu danych i czy można zapisywać logi bez niej, a potem przenieść na kompa.

Mam dr,depth i też nie wiem na ile będę go mógł wykorzystać.

Pierwsze pływanie z nowym echem w weekend :)

• 0

Odpowiem sobie sam.

Wcześniej oczywiście napisałem do Humminbird czemu tak się dzieje. To mi napisali że tak jest i już. Potwierdzili moje odkrycie. Genialny support mają. :lol:

A że kupiłem Autochart Pro a wraz z nią ta nieszczęsną kartę, to po włożeniu okazało się że echo dostało nowe życie odnośnie AutoChart Live.

I zoom działa jak trzeba i twardość dna i zielsko i pewnie jeszcze coś. I zarysy akwenów nawet całkiem całkiem niezłe.

To tak na gorąco po włożeniu karty Zero Lines.

Przede mną ogarnianie softu.

A na marginesie to sprzedaż wiązaną Humminbird odwala jak się patrzy. Mogli też w odpowiedzi wspomnieć że potrzebna jest ta cholerna karta.... :angry:

Cześć, odezwałem się na priv , ale może tutaj też mógłbyś napisać więcej co się zmieniło jak włożyłeś tę kartę zero , w sensie sonar zaczął lepiej pokazywać ? Ja to przyznam się , że tak nie do końca ufam tym echosondom . Jakoś tak wydaje mi się , że można tak program ustawić żeby łuków , czy obrazków ryb było więcej. Jakie macie doświadczenia z tym Chirp ? Faktycznie widzicie więcej ryb i dzięki temu lepiej łowicie ? A tam gdzie echo nie widzi to faktycznie nie ma brań? Ja to patrzę bardziej jakie mam dno bo niestety bardzo często zdarzyło się , że odczyty ryb były , a brań niestety nie. Posiadam Humminbird 597 Di combo od paru lat, no i pewnie za jakiś czas trzeba będzie się przesiąść na coś nowego

Tomek

Edytowane przez kostom63

• 0

Cześć, odezwałem się na priv , ale może tutaj też mógłbyś napisać więcej co się zmieniło jak włożyłeś tę kartę zero , w sensie sonar zaczął lepiej pokazywać ? Ja to przyznam się , że tak nie do końca ufam tym echosondom . Jakoś tak wydaje mi się , że można tak program ustawić żeby łuków , czy obrazków ryb było więcej. Jakie macie doświadczenia z tym Chirp ? Faktycznie widzicie więcej ryb i dzięki temu lepiej łowicie ? A tam gdzie echo nie widzi to faktycznie nie ma brań? Ja to patrzę bardziej jakie mam dno bo niestety bardzo często zdarzyło się , że odczyty ryb były , a brań niestety nie. Posiadam Humminbird 597 Di combo od paru lat, no i pewnie za jakiś czas trzeba będzie się przesiąść na coś nowego

Tomek

Pisałem na priv.

A odnośnie Twojej pytania. 

Jak pisałem wcześniej można bardziej powiększać mapy, robić większe zbliżenie wcześniej zarejestrowanej batymetrii. To jest duży plus dla mnie.

Dwa, znika ograniczenie ośmiu godzin rejestracji mapy. Mapy możesz przenosić miedzy urządzeniami HB bo posiadasz kartę ZL. Pewnie coś jeszcze co dotyczy map, ale jeszcze nie miałem czasu grzebać więcej.

A jeszcze twardość dna i roślinność można wyświetlać. Na razie tylko tyle wiem, ale będę ogarniał temat z twardością jak czasu więcej złapię.

Wzrastają też możliwości silnika i-Pilot, kiedyś go będę miał  :P

Możliwości obrazowania nie zauważyłem aby się poprawiły. 

Edytowane przez Pietruk

• 0

Gdyby był ktoś chętny na podzielenie się (odstąpienie) odpłatnie licencją AutoChart PRO to jestem zainteresowany.

Tak wstępnie możemy sie dogadać.

Muszę sie zastanowić czy w ogóle chcę ten bajer ;-)

Wiem, wiem - mercedes wypasiony itd... ;-)

Tapatalknięte z komórki

• 0

Tak wstępnie możemy sie dogadać.

Muszę sie zastanowić czy w ogóle chcę ten bajer ;-)

Wiem, wiem - mercedes wypasiony itd... ;-)

Tapatalknięte z komórki

Daniel Legnicę atakuj na te wojny sonarowe, żeby było na czym oko zawiesić w realu a nie te ich marketingowe wygibasy.

• Like 1

• 0

Być może też się zdecyduję na AutoChart PRO, (wtedy będę szukał "wspólnika")   :)  i zobaczyć  co się da zrobić z logami na dr.depth.

Na razie muszę zaliczyć pierwsze pływanie, a i 1,2 koła też nie chodzi piechotą :( 

Edytowane przez dalton

• 0

Daniel Legnicę atakuj na te wojny sonarowe, żeby było na czym oko zawiesić w realu a nie te ich marketingowe wygibasy.

Pamietam, pamietam ;-)

Tylko takiego nawału pracy dawno nie miałem.

Niemniej czerwiec ustalony, więc niebawem się stanie ;-)

Tapatalknięte z komórki

• Like 1

• 0

Ja też jeszcze nie pływałem, no ale wakacje tuż, tuż ;)

A tak poważnie mówiąc to za dwa lata skończę mapować moje grajdoły i wtedy będę mógł zacząć spokojnie łowić. Na mój pogodowy nos to lato będzie teraz, lipiec i sierpień mogą być zgoła inne......

• 0

Nie pomyliłeś się? To ile ma napięcia, jak wypływasz?

Tapatalknięte z komórki

Jak wypływam to ma zazwyczaj 13-13,1V, I tak jak wcześniej pisałem, jeśli nie nagrywam w tym czasie, to jeszcze ani razu napięcie nie spadło mi poniżej 12,6V po 8,5 godz. pływania. Sprawdzone co najmniej 10-ć razy.                             

Prawie robi różnicę. To nie tylko jeden cal różnicy, to również inna matryca z wyższą rozdzielczością 10" ma 1024 x 600, 9" 480 x 800. 

Pisząc prawie (odnośnie poboru prądu przez echo) miałem na myśli dane ze strony producenta.

Helix 9   -> Power Draw 2,5 Amps 

Helix 10 -> Power Draw 2,7 Amps

To samo mam w instrukcji. Gdzieś jeszcze wyczytałem w dokumentacji (teraz już nie chce mi się szukać) że max. pobór wynosi

adekwatnie 4,5 vs 4,7 Amps, czyli różnica wynikająca z wielkości ekranu i rozdzielczość dla obu ech. jest jak dla mnie raczej marginalna.

• 0

Jak wypływam to ma zazwyczaj 13-13,1V, I tak jak wcześniej pisałem, jeśli nie nagrywam w tym czasie, to jeszcze ani razu napięcie nie spadło mi poniżej 12,6V po 8,5 godz. pływania. Sprawdzone co najmniej 10-ć razy.                             

Pisząc prawie (odnośnie poboru prądu przez echo) miałem na myśli dane ze strony producenta.

Helix 9   -> Power Draw 2,5 Amps 

Helix 10 -> Power Draw 2,7 Amps

To samo mam w instrukcji. Gdzieś jeszcze wyczytałem w dokumentacji (teraz już nie chce mi się szukać) że max. pobór wynosi

adekwatnie 4,5 vs 4,7 Amps, czyli różnica wynikająca z wielkości ekranu i rozdzielczość dla obu ech. jest jak dla mnie raczej marginalna.

Masz rację znikoma różnica.

Nie mniej jednak akumulator mi zjadło. jak by doszedł jeszcze i-Pilot plus logi to konsumpcja będzie jeszcze większa.

To już daje do myślenia nad poważniejszym zasilaniem.

• 0

No dobra , za mną dwie dniówki w warunkach bojowych z Helixem 7 SI G2N . Moje początkowe obawy po pierwszym testowym wypłynięciu okazały się zupełnie bezzasadne na szczęście  :D . Urządzenie jest absolutnie oszałamiające i fantastyczne . Bardzo przyjazne menu . Obrazki powalają na kolana tym bardziej , że nareszcie pływałem tam , gdzie jest ciekawie i się dzieje pod wodą . Główna przyczyna wymiany echa ( z Marka 5 X Pro ) , czyli side imaging , absolutnie spełniła moje oczekiwania . Obserwacja struktury dna na doskonale znanym mi zbiorniku wprowadza zupełnie inną jakość w zrozumienie tego , co pod wodą . Rybki też widziałem - bomba  :) ! Już w miarę płynnie poruszam się w obrazkach 2D , DI i SI w trakcie łowienia uzupełniając na bieżąco obraz w zależności od tego , co chcę zobaczyć - a to cieszy bardzo . Szkoda tylko , że tak późno zdecydowałem się wejść na ten poziom sonaru . Ale cieszę się , że mam to echo . Kwestie GPS-a i mapowania na razie sobie odpuszczam , ale to pewnie tylko kwestia czasu . 

Chciałbym też podziękować Maćkowi ( @Maciej_K ) za wszystkie cenne i fachowe rady , jakich mi udzielił przed i po zakupie echosondy - rzeczywiście nie ma za dużych ekranów a te 7" wydaje się optymalne przy zachowaniu pełnej mobilności zestawu . W każdym bądź razie przeskok z 5" , nie mówiąc już o 4" , jest potężny .

@kostom63 pytał o baterię , jakiej używam . Na razie jest to jedna Toyama NPCG 9 Ah i wszystko wskazuje na to , że wystarczy . Pływałem około 8 godzin , urządzenie w podświetleniu jakieś 80 % . Nie otwierałem skrzynek bo rzeczywiście zabierają sporo miejsca . Alarm napięcia ustawiony na 10,5 V nie odezwał się . Po pływaniu ładowanie Schumacherem SPI 2A 12V trwało około 4-5 godzin do pełna . 

Do zestawu mam nieco powiększony cover Humminbird dostępny w Sonarze ( rzeczywiście nieco szerszy od standardowego ) . Do tradycyjnej sztycy ciężko było coś wymyślić przy montażu przetwornika , na szczęście udało mi się dostać we wrocławskim Krokodylu przytaczany już tu na Forum a trudno dostępny łącznik przejściowy do sztycy Jaxona za całe 12,50 - pasuje idealnie . 

• Like 2

• 0

Właśnie wróciłem z nocnego zedowania, bez kontaktu, mam nadzieję, że w końcu dam radę znaleźć je  na moim jeziorku. Odnośnie echa- fajnie, że jesteś zadowolony. Co do obsługi- wiadomo, że kwestia czasu i będziesz pływał w opcjach bez trzymanki ;)

Powodzenia i połamania.

Dzięki za dobre słowo.

P.s. Czym prędzej kup byle jaką kartę SD i zacznij zbierać logi przy okazji wędkowania. Nigdy nie wiadomo kiedy będą potrzebne, a będziesz miał na początek. Pływanie dla samych logów jest najnudniejszą rzeczą na wodzie......

Edytowane przez Maciej_K