Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy, orientuję się ktoś czy w Helixie 7 można wyświetlić poziom napięcia akumulatora na ekranie głównym ? Wiem że jest alarm który informuje o spadku napięcia - ale czy może się cały czas wyświetlać napięcie ?

• 0

Koledzy, orientuję się ktoś czy w Helixie 7 można wyświetlić poziom napięcia akumulatora na ekranie głównym ? Wiem że jest alarm który informuje o spadku napięcia - ale czy może się cały czas wyświetlać napięcie ?

Można, ale nie pytaj teraz jak.

Jest w ustawieniach, ale w takich co być nie pomyślał ;-) To samo w dyszce ;-)

Tapatalknięte z komórki

• Like 1

• 0

Ustawienia, potem wybierasz w odczytach co chcesz mieć wyświetlane ( w tym przypadku napięcie ) , potem musisz zmienić widok odczytów na nakładki chyba ( dwie opcje więc się nie pomylisz ). 

Btw, czy w waszych humminbirdach także wskazane napięcie mocno odbiega od rzeczywistego?

Mnie wyświetla 12,4 kiedy silnik pracuje i miernik pokazuje 14,4 :) 

Nie ma wówczas sensu włączać alarmu niskiego napięcia bo przy rozruchu potrafi się nawet wyłączyć.

Skalibrować się chyba nie da?

• Like 2

• 0

Ustawienia, potem wybierasz w odczytach co chcesz mieć wyświetlane ( w tym przypadku napięcie ) , potem musisz zmienić widok odczytów na nakładki chyba ( dwie opcje więc się nie pomylisz ). 

Btw, czy w waszych humminbirdach także wskazane napięcie mocno odbiega od rzeczywistego?

Mnie wyświetla 12,4 kiedy silnik pracuje i miernik pokazuje 14,4 :)

Nie ma wówczas sensu włączać alarmu niskiego napięcia bo przy rozruchu potrafi się nawet wyłączyć.

Skalibrować się chyba nie da?

Jutro jak znajdę te  funkcję żeby pokazywało na monitorzenapięcie to dam znać ile mi się wyświetla na włączonym silniku. Zdroworozsądkowa na sprawnym sprzęcie - powinno pokazywać około 14,4 V.

U Ciebie może być coś nie halo : z ładowaniem albo dętka aku... Albo echo przekłamuje wyniki(albo ja nie mam racji w żadnym z wypadków :) )... Jutro dam znać jak sprawa wygląda u mnie

• Like 1

• 0

Jutro jak znajdę te  funkcję żeby pokazywało na monitorzenapięcie to dam znać ile mi się wyświetla na włączonym silniku. Zdroworozsądkowa na sprawnym sprzęcie - powinno pokazywać około 14,4 V.

U Ciebie może być coś nie halo : z ładowaniem albo dętka aku... Albo echo przekłamuje wyniki(albo ja nie mam racji w żadnym z wypadków :) )... Jutro dam znać jak sprawa wygląda u mnie

Będę wdzięczny :)

Aku jest ok, ładowanie też bo zegar od silnika i dodatkowy na pulpicie też pokazuje 14,4.

Cały czas odpala silnik i inne pierdoły działają bez problemu.

Muszę w kable zerknąć...

Jedź na groby przed zalanym starym mostem i zobacz jak pokazuje dobre SI :)

• 0

No i jak Panowie?

Miał jeszcze ktoś może okazję sprawdzić i porównać realne napięcie z tym wyświetlanym?
Dzisiaj pogrzebałem w instalacji w łódce i był mały problem ale po wyeliminowaniu nadal jest różnica około 1V. Poza tym przyciemniając ekran wskazywane na echu napięcie wzrasta, a na mierniku przy akumulatorze bez zmian.
W starym 798 też był lekki odchył ale nie tak duży.

@Paprykarz, może coś podpowiesz  :ph34r:  :rolleyes:

• 0

Kamil, dzisiaj sprawdziłem na helix'ie 7-ce, echo pokazuje napięcie 12,2- 12,3V, w tym samym czasie miernik pokazuje 12,7V (bezpośrednio na klemach) czyli rozbieżność 0,4- 0,5V, można powiedzieć, że do przyjęcia. Tylko, że u mnie akumulator nie jest ładowany z silnika, może to ma jakieś znaczenie?

Marcin- najpierw w ustawieniach (żeby w nie wejść musisz dwa razy wcisnąć klawisz >MENU<) przełącz użytkownika na "zaawansowany" i potem ustaw sobie wszystko w >WYBIERZ ODCZYTY< Ale oprócz tego, musisz zmienić formę odczytów z "nakładki" na "skrzynki" (chyba gdzieś trochę niżej menu jest ten wybór). W formie "nakładki" nie chce pokazywać napięcia.

Edytowane przez kubazmech
  • Like 1

• 0

Zadzwoń do normark polska. Wszystko Ci powiedzą co i jak. W końcu są oficjalnym dystrybutorem hummi na Polskę

Niestety, ale z tym "wszystko" to trochę na wyrost :(.

Jak już jestem tutaj ( bo w Normarku nie wiedzieli ), czy używa ktoś dwóch lub więcej echosond na jednej łódce? Chodzi o kompatybilność przetwornika od GEN2 do echa pierwszej generacji: np Helix10 GEN2 + Helix 10.

• 0

Tadeusz, jeżeli nie jest to przetwornik Mega to są to dokładnie takie same przetworniki.

Ale właśnie chodzi mi o przetwornik mega. Czy poprzednie generacje echa też na nim "pójdą", czy trzeba zostawić stary i dodatkowo zamontować nowy i nie udostępniać nowego starym echosondom.

Nigdzie nie mogę tego wyczytać, a na filmach z USA, albo mają stare echa, albo wszystkie z GEN 2.

• 0

Zadzwoń do normark polska. Wszystko Ci powiedzą co i jak. W końcu są oficjalnym dystrybutorem hummi na Polskę

W Normark pl , Autochart nie istnieje :ph34r: ( instrukcje do nowych modeli nie przetłumaczone od przeszło pół roku, a te stare co przetłumaczone to na zasadzie translatora) , o aktualizacjach za dużo nie wiedzą. :P .

Aktualizacja mojej 7-mki zrobiona.

• 0

Tadeusz sprawa z wymiennością przetworników wygląda następująco; 

przetwornik mega SI ma we wtyczce o dwa piny więcej, ale pomimo tego jest wykrywany przez starszą wersję Helixa 10 SI. Zmiany częstotliwości skutkują zmianą generowanych sygnałów przez przetwornik co wyraźnie słychać w ich pracy i są zmiany w odczytach na ekranie. Moim zdaniem będzie to działać.

Po podłączeniu przetwornika od Helixa 10 SI do urządzenia Helix 10 Mega SI słychać że przetwornik działa ale tylko z jedną częstotliwością i nie przekłada się to na odczyty na ekranie. Gniazdo ma więcej aktywnych otworów ( tak jak wtyczka od Mega SI ma więcej pinów). Pomimo faktu, że echo widzi przetwornik to moim zdaniem nie będzie on prawidłowo współpracował z tym ekranem.