Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tadeusz sprawa z wymiennością przetworników wygląda następująco; 

przetwornik mega SI ma we wtyczce o dwa piny więcej, ale pomimo tego jest wykrywany przez starszą wersję Helixa 10 SI. Zmiany częstotliwości skutkują zmianą generowanych sygnałów przez przetwornik co wyraźnie słychać w ich pracy i są zmiany w odczytach na ekranie. Moim zdaniem będzie to działać.

Po podłączeniu przetwornika od Helixa 10 SI do urządzenia Helix 10 Mega SI słychać że przetwornik działa ale tylko z jedną częstotliwością i nie przekłada się to na odczyty na ekranie. Gniazdo ma więcej aktywnych otworów ( tak jak wtyczka od Mega SI ma więcej pinów). Pomimo faktu, że echo widzi przetwornik to moim zdaniem nie będzie on prawidłowo współpracował z tym ekranem.

Dzięki za info, ale:

Jak by zamontować echo Mega z przetwornikiem od mega i w Medze udostępnić ten przetwornik dla pozostałych echosond poprzedniej generacji ? ciekawe czy wtedy na ekranie starych ech będzie widoczny prawidłowy obraz?

• 0

Witam.

Panowie ścignałem na karteaktualizację 1.350 wkłądam kartę do sondy i wyskakuje mi kmunikat czy zaktualizowac na wersję 1.350.ale jest też na samym koncu komunikat ze sonda moze ulec awarii zasilania. Czy ktos spotkal sie z czymś takim ?aktualizowal ktoś ta wersje?  mowa o helixie10 mega

• 0

Witam.

Panowie ścignałem na karteaktualizację 1.350 wkłądam kartę do sondy i wyskakuje mi kmunikat czy zaktualizowac na wersję 1.350.ale jest też na samym koncu komunikat ze sonda moze ulec awarii zasilania. Czy ktos spotkal sie z czymś takim ?aktualizowal ktoś ta wersje? mowa o helixie10 mega

Aktualizuj, jak kolega radzi.

Pytanie natomiast co to za wersja softu?

Obecnie dostępna wersja do 10 Mega opisana jest jako 1.540 z dnia 26 października.

Wczoraj robiłem, to akurat na czasie jestem :-)

Wysłane z IPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Dano.
  • Like 1

• 0

Ech... Koledzy mnie tu wcześniej wyśmiali, że mam Mercedesa a korzystam z użyteczności Malucha no i tak drogą dedukcji (długą drogą - jakoś już na wodzie wolałem wędkować) doszedłem że warto coć zmienić :)

Wczoraj poszedł nowy soft, dorzuciełm też najnowsze mapy bazowe.

Z racji, że L4 i czasu sporo, zaczęło się grzebanie na zagranicznych forach i innych jutubach. Tiaaaa. Nie dość, że spędziłem ze trzy godziny na zabawie z echem (w domu na sucho), to potem Autochart Pro się pojawił na horyzoncie. Trzy godziny oglądania i czytania i program z kartą leci do mnie.

Postawiłem sobie za punkt honoru ogarnąć to echo do poziomu baziej zaawansowanego niż obecnie.  Co pewnie przyniesie wymierne korzyści. Za kilka miesięcy mam nadzieję  :D  Wciągajaca zabawa...

• Like 1

• 0

Daniel mapki fajna zabawa. 

Mój kolejny etap to dopięcie do Helixa tej zabawki, ale najpierw muszę dokończyć batymetrię jeziora i nazbierać dudków na zabawkę.

Nie miałem jeszcze czasu aby klikać w echo, ale chciałbym taki oto widok u siebie zrobić, z takimi kolorkami.

A jak już chorujesz (mam nadzieję że nic poważnego), to może wyklikasz i podasz receptę jak to zrobić.

post-51341-0-05386900-1509355428_thumb.png

• Like 1

• 0

Daniel mapki fajna zabawa. 

Mój kolejny etap to dopięcie do Helixa tej zabawki, ale najpierw muszę dokończyć batymetrię jeziora i nazbierać dudków na zabawkę.

Nie miałem jeszcze czasu aby klikać w echo, ale chciałbym taki oto widok u siebie zrobić, z takimi kolorkami.

A jak już chorujesz (mam nadzieję że nic poważnego), to może wyklikasz i podasz receptę jak to zrobić.

Piotr, no ja łajbę sprzedałem i echo znowu powróciło jako przenośny zestaw więc takiej fajnej zabawki, jak Ty się czaisz to nie podepnę na pewno :)

Z choroby się wyliżę, - gardło umarło, a że pracuję często mówiąc, to musiałem odpocząć.

Kolorki zacne - pobawić się trzeba będzie, bo dobrze wygląda.

Jak coś znajdę - podrzucę :)

• 0

Wygląda podobnie, u Ciebie to chyba jakaś ławica wisi nad górką.

Liczę że czerwony kolor pokazuje twardość dna.

Szperałem na programie sumalcyjnym. Jak wejdziesz w opcje DI, na dole masz wybór kolorów. To jest wersja nr 11 :)

Wszystkie inne są odległe, ale z tego co wyszperałem to tylko tak to się ustawia. Jest ich 12 i ten wygląda najbliżej.

Reszta do testów na wodzie

Edit:

Doug ma tak ustawione. 9:27 minuta filmu - właśnie sprawdziłem

Prosta zagadka :) choć naookoło do rozwiązania dotarłem...

Edytowane przez Dano.
  • Like 1

• 0

Tak, ale cena dalej wysoka, mimo że dolar spadł dość nisko. np. https://www.mybait.de/minn-kota-riptide-ulterra-80/i-pilot-link

Bardziej opłaca się kupić w USA i zapłacić daniny państwu niż kupować w Europie.

Korci mnie aby jeść suchy chleb i kupić teraz, bo kurs waluty dobry.

Ale to tylko przemyślenia....

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1

• 0

pingi masz brane z pod lodzi. ogolnie nie zaleca sie plywac rzadziej niz co 25m. brakujace miejsca wypelnia oprogramowanie. jeli plywasz po blatach to nie ma to znaczenia. Natomiast jesli dno jest zroznicowana a bedziesz plywac co 50m to beda przeklamania w mapie. im gesciej tym dokladniejsza mapa

• 0

Pytanie do użytkowników - jaką szerokość obszaru pokrywa HB Autochart Live podczas wykonywania mapy, czyli np. jak 'gęsto' (co ile m) trzeba płynąć żeby stworzyć pasek mapy o szerokości 100m?

Mario, jeżeli chcesz mieć dokładna mapę, to sporo pływania cię czeka, Adam słusznie prawi, 25 m to minimum i najlepiej w kratę pływac. Dodatkowo wszelkie hotspoty to na bogato obrobić.

Ponoć sonar trx czyta z SI głębokości, muszę do nich napisać i jakby co zrobię małą wyprzedaż by to cudo kupić.Poza tym brak prawdziwego DI utrudnia mi robotę w korekcji ręcznej logów.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Widziałem ruski film z lss3d- zamiatał w SI na 100m zasięgu- 12 cali miał na pokładzie i separacja celu była całkiem spoko. Wyższa częstotliwość nie zawsze jest lepsza. Jeszcze axioma tak zobaczyć pojedynku z w/wym.

Edytowane przez Maciej_K