Paprykarz Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 już kiedyś na to patrzyłem, cena około 2000$ skutecznie mnie zniechęciłaNapisz jaki silnik. Podłączałem Hondę i cenowo tragedii nie ma. Na echu są wszystkie wskaźniki które wystawia silnik na zwykłych zegarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Yamaha (na wtrysku) 115hp z 2008 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Dostępny jest nowy firmware Version 1.610. Ciekawe, do 12" jest nowy ale do 10 nie . Piszę o wersji GEN1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Ciekawe, do 12" jest nowy ale do 10 nie . Piszę o wersji GEN1Przepraszam, moje niedopatrzenie, mi chodziło o 10" Mega. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Przepraszam, moje niedopatrzenie, mi chodziło o 10" Mega.Spoko, z ciekawości wszedłem na konto i sprawdziłem co mają nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skilos Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Jaka jest konkurencja dla HB helix 9 chrip mega SI GPS G2N ? i jaka jest realna cena tego echa, bo w sieci są spore rozbieżności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 HDS Carbon 9 najpewniej. Co do realnej wartości - nie znam się na niej , zazwyczaj chodzi, by kupić jak najtaniej albo......z dobrym wsparciem dystrybutora. W naszym pięknym kraju nie ma ani jednego, ani drugiego.Jeżeli miałbyś kupować u nas 9, to nie wiem ,czy w tych pieniądzach nie dostaniesz 10 z niemcowni. Różnica w rozdzielczości jest widoczna na ekranie na korzyść 10.Ostatnio moja wiara w HB zaczęła się chwiać, najbardziej upierdliwe są mapy doń, nie dość że nie ma, to jeszcze nie zwalają z nóg jakoscią i czytelnośćią. AT5 dla lowranców rządzi.Przewaga lowrance może być w wariancie z SS3D, który daje duży zasięg obrazowania bocznego w 455khz. Niby HB ma Mega, ale do tworzenia map strukturalnych nawet ichniejszy stuff doradczy czyli Doug V. zaleca częstotliwości zbliżone do 455khz. Obrazowanie 3D Lowrance daje lepszy ogląd dna, ale nie jest tak dokładne jak SideImaging HB na wyższych częstotliwościach.Jak dla mnie największą przewagą Lowrance jest porządny program do robienia batymerii - Reefmaster2 i łatwość wykonania indywidualnych map na nim.Pozostałe sprawy są czysto marketingowe i ewentualnie kwestie przyzwyczajenia do obsługi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Pozostaje jeszcze najważniejsza kwestia dla większości z nas wędkarzy - cena ...Humminbird Helix 9 Mega 6000zł a Lowrance HDS9 Carbon 11000zł... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Pozostaje jeszcze najważniejsza kwestia dla większości z nas wędkarzy - cena ...Humminbird Helix 9 Mega 6000zł a Lowrance HDS9 Carbon11000zł...Tomek, pisałem o tym, że u nas nie jest tanio. Carbon 9 z totalscanem widziałem za 2200euronów. 11k to z Włoch za zestaw z SS3D i zwykłym przetwornikiem.W sumie, jeżeli przyjąć kryterium topowych serii od obu producentów ,to trzeba porównywać Carbony z Solixem. Czyli wychodzi Solix 10Mega Tu już cena jest zbliżona. Oczywiście nie u nas....... Czyli HDS3 gen byłby odpowiednikiem niższej serii u HB- Helix. Cenowo 9 cali z Totalscanem wychodzi podobnie. Edytowane 3 Lutego 2018 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skilos Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 HB helix 9 chrip mega SI GPS G2N , tez sie raczej u nas nie kupi za 6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Proszę, pewne źródło. Paragon, faktura, towar z polskim językiem i z gwarancją.https://www.olx.pl/oferta/echosonda-humminbird-helix-9-10-12-chirp-mega-si-gps-g2n-europa-CID767-IDmOEqE.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skilos Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Ok , ale poza tą ofertą wszędzie ceny w granicach 7-7,5 tys za 9 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Tomek, podrzuciłbyś linkę do serwisu HB w Austrii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 To dostałem od amerykanówALLTECHNIK/ALLROUND MARIN - AUTHORIZED DISTRIBUTORRHEINBOLDTSTRASSE 11-13 BIEDERMANNSDORF , NEUDORF, AUSTRIA 2362 +43 (0)2236/64676-0 +43 (0)2236/64676-76 OFFICE@ALLROUNDMARIN.COM DIRECTIONS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Aaaa, tych widziałem,ale nie wiedziałem, że oni zostali namaszczeni z USA.Dzięki. Fajnie że jest to w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Korzystałem z ich serwisu, także mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mpruszek Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 ma ktoś link do sklepu z Austrii lub Holandii , w którym można kupić Helixa w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 https://www.mybait.de Sprawdzony sklep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 https://www.mybait.de Sprawdzony sklep.Potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Pytania do posiadaczy 9/10tek MEGA: - zaznaczam, że dane fabryczne znam. - jaki jest efektywny zasięg obrazowania 455khz na płytkich wodach(wiadomo, że jak jest spad, górka to będzie cień) - na w miarę równym dnie? chodzi mi o jasny, czytelny obraz SI- jak użycie chirpa wpływa na zasięg SI i spadek zacienienia?Oglądałem sporo materiałów, w tym linkowane porównanie helix z carbonem na niemieckim pontonie, ale tam nie było porównania pod kątem zasięgu. O co mi chodzi? Zrobić szybko mapy strukturalne jezior. Lowrance ma duży zasięg czytelnego obrazowania w LSS3D- są materiały jak na dużym ekranie pływano na zasiegach 60 i więcej metrów, a to przyspiesza wydajność, zwłaszcza na elektryku. Edytowane 4 Lutego 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Powiem Ci MAciej, że nie wiem. A dlaczego? Bo ustawiam na 25 albo 30 metrów i tak pływam.Mogę posprawdzać jak będe już na wodzie, ale... Moje nowe pływadło to kajak No i na niego planuję zakup mniejszego echo. TO dopiero wyzwanie A to też moze oznaczać że Mega będzie mało używane albo całkiem sprzedam.Wiem, że do kajaka się da, tylko ja nie chcę Edytowane 4 Lutego 2018 przez Dano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Musisz określić co to jest płytko. Dla jednych 3m dla drugich 8m. Czysto teoretycznie chirp nie bedzie miał wpływu zbytnio na cien. Odseparuje obiekty w jakiejś części. Tym samym cień się lekko zmieni. A jak wygląda sprawa z tym ponad 1000khz obrazowaniem i zasięgiem? Spada zasięg? W Lowrance przy 800hz vs 455 był o połowę mniejszy (srednio) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Adam, przyjmijmy, że średnio to 3-10m. zasięg spada przy wzroście khz - to oczywiste, ale enchanced 455 SS3D ma ogromny zasięg. Sam pływam na 455khz w helixie małym i czytelność jest raczej taka sobie.Co do chirpa, to widziałem znacznie dopalony obraz włączeniem tego ficzera.Chodzi o to, że chcę porównać 455 w lss3d i helixach wyższych z chirpem właśnie pod kątem zasięgu czyli wydajności mapowania..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Bez pozyskania dwóch takich urządzeń i przeprowadzenia testu jednocześnie to mija się z celem. Zbyt dużo wolnego miejsca na subiektywną ocenę tego co widać na ekranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Wiem, Krzysztof. Ot dylematy - Humminbird ...... Mega czy Carbon +SS3D BTW. Mają wyjść nowe przetworniki do Helix/Solix: XM 14 20 MDI T, XTM 14 20 MDI T Dual Spectrum CHIRP MEGA DI Transducer Support – The new MEGA DI transducers can be connected to – and are fully supported by – HELIX MEGA SI and HELIX MEGA DI models. These transducers, available as an add-on accessory, come in both transom mount and trolling motor mount versions and feature MEGA Down Imaging and a low-q high frequency CHIRP element for more defined fish marks Jestem ciekaw jednego: jak ma się to do zapewnień, że Helixy Mega/Solixy mają true DI..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12.
Top użytkownicy dla tego pytania
211
118
90
72
Popularne dni
28 Mar
37
23 Mar
32
11 Lip
24
31 Maj
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 211 odpowiedzi
Pietruk 118 odpowiedzi
Paprykarz 90 odpowiedzi
karkoszek 72 odpowiedzi
Popularne dni
28 Mar 2017
37 odpowiedzi
23 Mar 2017
32 odpowiedzi
11 Lip 2017
24 odpowiedzi
31 Maj 2017
21 odpowiedzi
Popularne posty
karkoszek
Przejrzałem filmy. Metr od ekranu 12" to za daleko dla GoPro. Niewiele widać. Wygląda to mniej więcej tak, tyle że bywa ich tyle, że nie mieszczą się na ekranie A w zasadzie to bywało, w sylwe
wojto-ryba
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Helixa 12 ????Zdaje się że ten wątek będzie moim ulubionym miejscem które będę często odwiedzał ???? Prąd będzie pobierał z LifePo4-24Ah
wuran
trochę zdjęć z dzisiejszego pływania na głebszej wodzie Solix G2 plus Mega360 woda ze słaba przejrzystością, realny zasięg dziś był 18 metrów widok klasyczny z przetwornika z silnika dziobowego MK t
Opublikowane grafiki
1256 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi