Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

HDS Carbon 9 najpewniej. Co do realnej wartości - nie znam się na niej , zazwyczaj chodzi, by kupić jak najtaniej albo......z dobrym wsparciem dystrybutora. W naszym pięknym kraju nie ma ani jednego, ani drugiego.

Jeżeli miałbyś kupować u nas 9, to nie wiem ,czy w tych pieniądzach nie dostaniesz 10 z niemcowni. Różnica w rozdzielczości jest widoczna na ekranie na korzyść 10.

Ostatnio moja wiara w HB zaczęła się chwiać, najbardziej upierdliwe są mapy doń, nie dość że nie ma, to jeszcze nie zwalają z nóg jakoscią i czytelnośćią. AT5 dla lowranców rządzi.

Przewaga lowrance może być w wariancie z SS3D, który daje duży zasięg obrazowania bocznego w 455khz. Niby HB ma Mega, ale do tworzenia map strukturalnych nawet ichniejszy stuff doradczy czyli Doug V. zaleca częstotliwości zbliżone do 455khz. Obrazowanie 3D Lowrance daje lepszy ogląd dna, ale nie jest tak dokładne jak SideImaging HB na wyższych częstotliwościach.

Jak dla mnie największą przewagą Lowrance jest porządny program do robienia batymerii - Reefmaster2 i łatwość wykonania indywidualnych map na nim.

Pozostałe sprawy są czysto marketingowe i ewentualnie kwestie przyzwyczajenia do obsługi.

• Like 2

• 0

Pozostaje jeszcze najważniejsza kwestia dla większości z nas wędkarzy - cena ...Humminbird Helix 9 Mega 6000zł a Lowrance HDS9 Carbon

11000zł...

Tomek, pisałem o tym, że u nas nie jest tanio. Carbon 9 z totalscanem widziałem za 2200euronów. 11k to z Włoch za zestaw z SS3D i zwykłym przetwornikiem.

W sumie, jeżeli przyjąć kryterium topowych serii od obu producentów ,to trzeba porównywać Carbony z Solixem. Czyli wychodzi Solix 10Mega  Tu już cena jest zbliżona. Oczywiście nie u nas.......

Czyli  HDS3 gen byłby odpowiednikiem niższej serii u HB- Helix. Cenowo 9 cali  z Totalscanem wychodzi podobnie.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Pytania do posiadaczy 9/10tek MEGA: - zaznaczam, że dane fabryczne znam.

- jaki jest efektywny zasięg obrazowania 455khz na płytkich wodach(wiadomo, że jak jest spad, górka to będzie cień) - na w miarę równym dnie? chodzi mi o jasny, czytelny obraz SI

- jak użycie chirpa wpływa na zasięg SI i spadek zacienienia?

Oglądałem sporo materiałów, w tym linkowane porównanie helix z carbonem na niemieckim pontonie, ale tam nie było porównania pod kątem zasięgu.

O co mi chodzi? Zrobić szybko mapy strukturalne jezior. Lowrance  ma duży zasięg czytelnego obrazowania w LSS3D- są materiały jak na dużym ekranie pływano na zasiegach 60 i więcej metrów, a to przyspiesza wydajność, zwłaszcza na elektryku.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Powiem Ci  MAciej, że nie wiem. A dlaczego? Bo ustawiam na 25 albo 30 metrów i tak pływam.

Mogę posprawdzać jak będe już na wodzie, ale... Moje nowe pływadło to kajak :)  No i na niego planuję zakup mniejszego echo. TO dopiero wyzwanie :)

A to też moze oznaczać że Mega będzie mało używane albo całkiem sprzedam.

Wiem, że do kajaka się da, tylko ja nie chcę :)

Edytowane przez Dano.

• 0

Musisz określić co to jest płytko. Dla jednych 3m dla drugich 8m. Czysto teoretycznie chirp nie bedzie miał wpływu zbytnio na cien. Odseparuje obiekty w jakiejś części. Tym samym cień się lekko zmieni. A jak wygląda sprawa z tym ponad 1000khz obrazowaniem i zasięgiem? Spada zasięg? W Lowrance przy 800hz vs 455 był o połowę mniejszy (srednio)

• 0

Adam, przyjmijmy, że średnio to 3-10m. zasięg spada przy wzroście khz - to oczywiste, ale enchanced 455 SS3D ma ogromny zasięg. Sam pływam na 455khz w helixie małym i czytelność jest raczej taka sobie.

Co do chirpa, to widziałem znacznie dopalony obraz włączeniem tego ficzera.

Chodzi o to, że chcę porównać 455 w lss3d i helixach wyższych z chirpem właśnie pod kątem zasięgu czyli wydajności mapowania.....

• 0

Wiem, Krzysztof. Ot dylematy - Humminbird ...... Mega czy Carbon +SS3D

BTW. Mają wyjść nowe przetworniki do Helix/Solix: XM 14 20 MDI T, XTM 14 20 MDI T

Dual Spectrum CHIRP MEGA DI Transducer Support – The new MEGA DI transducers can be connected to – and are fully supported by – HELIX MEGA SI and HELIX MEGA DI models. These transducers, available as an add-on accessory, come in both transom mount and trolling motor mount versions and feature MEGA Down Imaging and a low-q high frequency CHIRP element for more defined fish marks

Jestem ciekaw jednego: jak ma się to do zapewnień, że Helixy Mega/Solixy mają true DI.....