Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dołączyłem do posiadaczy Humminbirdów , Nabyłem model Helix 9 mega si chirp. Nie mam karty zero lines. Włożyłem kartę pamięci SD 32gb. Czy ona powinna być jakoś sformatowana aby robić zrzuty ekranu i jak zrobić taki zrzut ekranu?

• 0

Pytanie do obeznanych, pewnie kolegów Psulek lub Paprykarz, choć jak ktoś ma pomysł i wiedzę to proszę o wsparcie.

Mam zamocowany na burcie przetwornik XM 9 20 MSI T podpięty do Helixa, na bocznym mocowaniu raczej szybko się popłynąć nie da.

Wymyśliłem że kupię jakiś dodatkowy na rufę, miał by on za zadanie pokazywać jedynie głębokość przy większych prędkościach, jak podniosę boczny.

Humminbird ma przetworników masę, ale jak wejdę na stronie i wybiorę moje echo, to tam żadnego nie widzę, poza tymi montowanymi na stałe w dno łodzi. 

Link https://www.humminbird.com/productCategory.aspx?compatibleProducts=410120-1&ps=all

To może można podłączyć jakiś przez NMEA? Bo dwóch na raz to pewnie raczej się nie da bezpośrednio pod echo....

Jeśli się da, to jaki wybrać? może ten XHS 9 DB 74T.

W przyszłości chcę jeszcze podłączyć Ulterrę, to pewnie i tak NMEA będzie trzeba nabyć.

Dobrze kombinuję?

• 0

Gdybyś wyłączył obrazowanie toni, widziałbyś więcej dna. Jako narzędzie do tworzenia map mozaiki Mega SI średnio nadaje się ze względu na zbyt mały zasięg w tej częstotliwości. Do rozpoznania dużego obszaru tak czy owak trzeba użyć 455khz.  Może jakieś punktowe rozpoznanie konkretnej miejscówki. Tyle że musisz rybom wpłynąć na głowę praktycznie, a to zazwyczaj jest pozamiatane.

Zerknij na wątek Carbon, zapodałem tam dwa ruskie filmy, z których wynika, że podobny obraz jest z Mega i 455khz od SS3D w Lowrance

Na szczęście Helixy Mega mają mocniejsze procki i liveautochart, także są niezłą opcją i bez regularnego używania Mega. Zwłaszcza w rozmiarze 10cali

• 0

I ja stałem się szczęśliwym posiadaczem Helixa 9 mega :) Jak narazie dwa krótkie wypady nad wodę i poznawanie sprzętu, jednak już teraz robi ogromne wrażenie, zwłaszcza po przesiadce z Mark5 Pro :) Dziś udało się zrobić custom cover do transportu ze starej skrzynki po sprzęcie bosch'a.

• Like 3

• 0

I ja stałem się szczęśliwym posiadaczem Helixa 9 mega :) Jak narazie dwa krótkie wypady nad wodę i poznawanie sprzętu, jednak już teraz robi ogromne wrażenie, zwłaszcza po przesiadce z Mark5 Pro :) Dziś udało się zrobić custom cover do transportu ze starej skrzynki po sprzęcie bosch'a.

Jeszcze zakup kartę Zero Lines i będzie jeszcze fajniej. ;)