Paprykarz Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mar23 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 I jak wrażenia? Ja od dzisiaj pierwszy raz zabieram swoją 10 na wodę, przesiadka z 5 cali masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Ciągle pokazuje śmieci w wodzie, mimo ustawienia czułości na 1. Ciągle ryby ryby ryby, na bocznym też. Na garminie 7sv w ogóle nie było ryb Wielki i ciężki ekran. Wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Ciągle pokazuje śmieci w wodzie, mimo ustawienia czułości na 1. Ciągle ryby ryby ryby, na bocznym też. Na garminie 7sv w ogóle nie było ryb Wielki i ciężki ekran. WypasPrawdopodobnie masz w ustawieniach sonaru włączone 83/200 Khz, zmień na 200. Możesz użyć podwójnego okna 2D i do każdego przypisać inną częstotliwość. Poszukaj ustawień chirpa, to też pomaga wyszczególnić obraz w 2D.Jeżeli tak gęsto w wodzie masz przy 200khz, to pozazdrościć tylko. Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Prawdopodobnie masz w ustawieniach sonaru włączone 83/200 Khz, zmień na 200. Możesz użyć podwójnego okna 2D i do każdego przypisać inną częstotliwość. Poszukaj ustawień chirpa, to też pomaga wyszczególnić obraz w 2D.Jeżeli tak gęsto w wodzie masz przy 200khz, to pozazdrościć tylko. Właśnie problem w tym, że to chyba najbardziej bezrybny odcinek Odry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgo9 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Właśnie problem w tym, że to chyba najbardziej bezrybny odcinek Odry:)A może masz włączone demo ? Ja tak odwaliłem przy mojej pierwszej echosondzie, tyle ryb , wymarzone dno , a pozniej sie okazalo , ze plywalem na demie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 A może masz włączone demo ? Ja tak odwaliłem przy mojej pierwszej echosondzie, tyle ryb , wymarzone dno , a pozniej sie okazalo , ze plywalem na demie Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Gdzie te ryby masz? Przy powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Andrzej, nie próbuj robić ze mnie debila, jako kolejny Woda jak zupa, w rzece płynie pełno śmieci. Do tego masa białorybu. Tak jak pisałem poprzednio, pokazuje dużo w porównaniu do Garmina 7sv z gt52. Baaaardzo wąski stożek, mały ekran i badziewna rozdzielczość. Tutaj ławice na bocznym, a w 2D prawdopodobnie chodzi o ustawienie częstotliwości. Potrzebowaliśmy szerokiego stożka do łowienia wertykalnego. Stąd było 80 kHz. Rozdzielczość i ekran 12 cali robi robotę po protu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 175-225khz daj i sprawdź powinno być git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mar23 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Jakie macie aku w swoich helixach. Chcę coś kupić do 10 mega. Zwykle pływam koło 12 godzin to pewnie ze 40 ah potrzebne będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Ja mam czerwoną Toyame 35 Ah przy Helixie 10 Mega, wystarcza na cały dzień pływania bez problemu. Choć jak stoję dłużej w jednym miejscu, to wygaszam ekran.Pozdrawiam.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez xeniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witam,koledzy jako, że mam za sobą pierwsze pływanie na Helixie 7 SI GPS G2 mam kilka pytań.Czy żeby widzieć zarys wody po której pływałem (w tym przypadku po Narwii) potrzebna jest karta zero?Pływałem na bocznym sonarze na ustawieniach 10m w lewo/prawo przy średniej głębokości 1,5m (tak jest stan Narwii) przepływając ok 20km nie widziałem ani jednej gałęzi, drzewa itd - w zasadzie widok na pustyni.Czy coś w ustawieniach nie tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hm62 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Co prawda nie na 7 ale pływam na 5 i zarysy akwenu mam,działa GPS? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Co prawda nie na 7 ale pływam na 5 i zarysy akwenu mam,działa GPS?działa bo pokazuje prędkość, rysuje czerwoną linią przepłynięty odcinek ale nie po rzece tylko tak jakby po kartce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witam,koledzy jako, że mam za sobą pierwsze pływanie na Helixie 7 SI GPS G2 mam kilka pytań.Czy żeby widzieć zarys wody po której pływałem (w tym przypadku po Narwii) potrzebna jest karta zero?Pływałem na bocznym sonarze na ustawieniach 10m w lewo/prawo przy średniej głębokości 1,5m (tak jest stan Narwii) przepływając ok 20km nie widziałem ani jednej gałęzi, drzewa itd - w zasadzie widok na pustyni.Czy coś w ustawieniach nie tak??O ile się nie mylę, to powinieneś wybrać w opcjach mapę z której chcesz korzystać, powinna to być mapa bazowa HM.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 O ile się nie mylę, to powinieneś wybrać w opcjach mapę z której chcesz korzystać, powinna to być mapa bazowa HM.Pozdrawiam ok, dzięki.spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 no i problem nie rozwiązany. Wciąż nie widzę zarysów rzeki.mapa docelowo ustawiona na Auto, przy zmianie na Unimap to samo, i jeszcze jedna opcja HM i wciąż nie pokazuje konturów zbironika (tak jak GPS samochodowym).Czy to efekt braku karty Zero line? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 no i problem nie rozwiązany. Wciąż nie widzę zarysów rzeki.mapa docelowo ustawiona na Auto, przy zmianie na Unimap to samo, i jeszcze jedna opcja HM i wciąż nie pokazuje konturów zbironika (tak jak GPS samochodowym).Czy to efekt braku karty Zero line?Nie, karta nie ma tu nic do rzeczy. Nie posiadam karty, a mam zarysy zbiorników po których pływam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Nie, karta nie ma tu nic do rzeczy. Nie posiadam karty, a mam zarysy zbiorników po których pływam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk widzę, że muszę chyba dzwonić do Normak i podpytać.Chyba, że ktoś z forum powie o co chodzi.dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Jak będziesz na wodzie sprawdż w trybie mapa używając klawisza zoom (- +) czy twoja lokalizacja jest umieszczona w konturach rzeki ( i czy widać Narew na mapie). Jeżeli są kontury rzeki a Twoja pozycja jest poza nim można skorygować ręcznie aktualna pozycję na mapie . Mapa bazowa ma na niektórych obiektach wodnych duże przesunięcia w stosunku do siatki geograficznej.Wiem to z autopsji , musiałem korygować . Dopiero karta zero line i aktualizacja softu pomogły. ale i tak nie jest doskonale. Mam takie miejsca na "swojej" wodzie ( a nie jest to mała woda), że płynę po lądzie ( przez cypel). Na innych zbiornikach na których pływałem było ok. Prawdopodobnie wykonanie własnych map by pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) widzę, że muszę chyba dzwonić do Normak i podpytać.Chyba, że ktoś z forum powie o co chodzi.dziękiJeżeli podeślesz mi plik .kml z zarysem rzeki - a znajdziesz jak to zrobić tutaj: http://jerkbait.pl/topic/60627-mapy-batymetryczne-humminbird-autochart-wymiana-map/?p=2377850- to mogę ci wypluć shoreline, które po zapisaniu w folderze MATRIX zaimportujesz sobie trwale do echa, w menu trasy, punkty wyedytujesz jak chcesz co do koloru, grubości linii. Nie będziesz miał niebieskiej wody jako podkład na mapie a kontur rzeki co da propsy do poruszania się nocą/w słabej widoczności. Niedawno w ten sposób pomogłem porobić zarys Czorsztyna koledze z południa. Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 dzięki - będę w kontakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 dzwoniłem do Normark w powyższym temacie i powiedziano mi, że bez karty Zero line nie mam prawa widzieć zarysu zbiorników wodnych. Taka jest Ich opinia.Więc chcą korzystać z tego urządzenia w 100% trzeba jeszcze dołożyć 450zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) Karta zero nie gwarantuje zarysów zbiorników zaporowych i rzek. Wszystko zależy czy zrobili je w USA, używali danych z lat 60tych, także może być kłopot. To zdjęcie z karty zero lines Czort nie istnieje na karcie zero lines, jak pisalem- pomogłem w tej materii koledze z południa.Tutaj linia brzegowa wyklikana poprzez Google Earth, użycie programu Lakemaster Autochart, wyrzucona na zwykłe SD i zapisana jako trasa- plik o rozszerzeniu .ht w utworzonym na zwykłym SD folderze MATRIX. Echo importuje to i widzi jako trasę, którą należy odpowiednio dopieścić edycją kolor, styl, grubość. Także jest to możliwe do zrobienia, ale nie wiem, czy z innym softem niż Autochart/Reefmaster- który potrzebuje jednak danych do projektu(logów), by można było dodać wyklikana z G E linię brzegową i wypchnąć to jako .ht rozpoznawalne jako trasa. Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 kurde Maciej, nie ogarniam tego języka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12.
Top użytkownicy dla tego pytania
211
118
90
72
Popularne dni
28 Mar
37
23 Mar
32
11 Lip
24
31 Maj
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 211 odpowiedzi
Pietruk 118 odpowiedzi
Paprykarz 90 odpowiedzi
karkoszek 72 odpowiedzi
Popularne dni
28 Mar 2017
37 odpowiedzi
23 Mar 2017
32 odpowiedzi
11 Lip 2017
24 odpowiedzi
31 Maj 2017
21 odpowiedzi
Popularne posty
karkoszek
Przejrzałem filmy. Metr od ekranu 12" to za daleko dla GoPro. Niewiele widać. Wygląda to mniej więcej tak, tyle że bywa ich tyle, że nie mieszczą się na ekranie A w zasadzie to bywało, w sylwe
wojto-ryba
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Helixa 12 ????Zdaje się że ten wątek będzie moim ulubionym miejscem które będę często odwiedzał ???? Prąd będzie pobierał z LifePo4-24Ah
wuran
trochę zdjęć z dzisiejszego pływania na głebszej wodzie Solix G2 plus Mega360 woda ze słaba przejrzystością, realny zasięg dziś był 18 metrów widok klasyczny z przetwornika z silnika dziobowego MK t
Opublikowane grafiki
1256 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi