Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ciągle pokazuje śmieci w wodzie, mimo ustawienia czułości na 1. Ciągle ryby ryby ryby, na bocznym też. Na garminie 7sv w ogóle nie było ryb :P Wielki i ciężki ekran. Wypas

Prawdopodobnie masz w ustawieniach sonaru włączone 83/200 Khz, zmień na 200. Możesz użyć podwójnego okna 2D i do każdego przypisać inną częstotliwość. Poszukaj ustawień chirpa, to też pomaga wyszczególnić obraz w 2D.

Jeżeli tak gęsto w wodzie masz przy 200khz, to pozazdrościć tylko. ;)

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Prawdopodobnie masz w ustawieniach sonaru włączone 83/200 Khz, zmień na 200. Możesz użyć podwójnego okna 2D i do każdego przypisać inną częstotliwość. Poszukaj ustawień chirpa, to też pomaga wyszczególnić obraz w 2D.

Jeżeli tak gęsto w wodzie masz przy 200khz, to pozazdrościć tylko. ;)

Właśnie problem w tym, że to chyba najbardziej bezrybny odcinek Odry:)

• 0

Andrzej, nie próbuj robić ze mnie debila, jako kolejny :)

Woda jak zupa, w rzece płynie pełno śmieci. Do tego masa białorybu.

Tak jak pisałem poprzednio, pokazuje dużo w porównaniu do Garmina 7sv z gt52. Baaaardzo wąski stożek, mały ekran i badziewna rozdzielczość. Tutaj ławice na bocznym, a w 2D prawdopodobnie chodzi o ustawienie częstotliwości. Potrzebowaliśmy szerokiego stożka do łowienia wertykalnego. Stąd było 80 kHz. Rozdzielczość i ekran 12 cali robi robotę po protu.

• 0

Ja mam czerwoną Toyame 35 Ah przy Helixie 10 Mega, wystarcza na cały dzień pływania bez problemu. Choć jak stoję dłużej w jednym miejscu, to wygaszam ekran.
Pozdrawiam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez xeniowy

• 0

Witam,

koledzy jako, że mam za sobą pierwsze pływanie na Helixie 7 SI GPS G2 mam kilka pytań.

Czy żeby widzieć zarys wody po której pływałem (w tym przypadku po Narwii) potrzebna jest karta zero?

Pływałem na bocznym sonarze na ustawieniach 10m w lewo/prawo przy średniej głębokości 1,5m (tak jest stan Narwii) przepływając ok 20km nie widziałem ani jednej gałęzi, drzewa itd - w zasadzie widok na pustyni.

Czy coś w ustawieniach nie tak??

• 0

Witam,

koledzy jako, że mam za sobą pierwsze pływanie na Helixie 7 SI GPS G2 mam kilka pytań.

Czy żeby widzieć zarys wody po której pływałem (w tym przypadku po Narwii) potrzebna jest karta zero?

Pływałem na bocznym sonarze na ustawieniach 10m w lewo/prawo przy średniej głębokości 1,5m (tak jest stan Narwii) przepływając ok 20km nie widziałem ani jednej gałęzi, drzewa itd - w zasadzie widok na pustyni.

Czy coś w ustawieniach nie tak??

O ile się nie mylę, to powinieneś wybrać w opcjach mapę z której chcesz korzystać, powinna to być mapa bazowa HM.

Pozdrawiam

• 0

no i problem nie rozwiązany. Wciąż nie widzę zarysów rzeki.

mapa docelowo ustawiona na Auto, przy zmianie na Unimap to samo, i jeszcze jedna opcja HM i wciąż nie pokazuje konturów zbironika (tak jak GPS samochodowym).

Czy to efekt braku karty Zero line?

• 0

no i problem nie rozwiązany. Wciąż nie widzę zarysów rzeki.

mapa docelowo ustawiona na Auto, przy zmianie na Unimap to samo, i jeszcze jedna opcja HM i wciąż nie pokazuje konturów zbironika (tak jak GPS samochodowym).

Czy to efekt braku karty Zero line?

Nie, karta nie ma tu nic do rzeczy. Nie posiadam karty, a mam zarysy zbiorników po których pływam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Jak będziesz na wodzie sprawdż w trybie mapa używając klawisza zoom (- +)  czy twoja lokalizacja jest umieszczona w konturach rzeki ( i czy widać Narew na mapie). Jeżeli  są kontury rzeki a Twoja pozycja jest poza nim można skorygować ręcznie aktualna pozycję na mapie . Mapa bazowa ma na niektórych obiektach wodnych duże przesunięcia w stosunku do siatki geograficznej.Wiem to z  autopsji , musiałem korygować . Dopiero karta zero line i aktualizacja softu pomogły. ale i tak nie jest doskonale. Mam takie miejsca  na "swojej" wodzie ( a nie jest to mała woda), że  płynę po lądzie ( przez cypel). Na innych zbiornikach na których pływałem było ok. Prawdopodobnie wykonanie własnych map by pomogło.

• 0

widzę, że muszę chyba dzwonić do Normak i podpytać.

Chyba, że ktoś z forum powie o co chodzi.

dzięki

Jeżeli podeślesz mi plik .kml z zarysem rzeki - a znajdziesz jak to zrobić tutaj: http://jerkbait.pl/topic/60627-mapy-batymetryczne-humminbird-autochart-wymiana-map/?p=2377850- to mogę ci wypluć shoreline, które po zapisaniu w folderze MATRIX zaimportujesz sobie trwale do echa, w menu trasy, punkty wyedytujesz jak chcesz co do koloru, grubości linii. Nie będziesz miał niebieskiej wody jako podkład na mapie a kontur rzeki co da propsy do poruszania się nocą/w słabej widoczności. Niedawno w ten sposób pomogłem porobić zarys Czorsztyna koledze z południa. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Karta zero nie gwarantuje zarysów zbiorników zaporowych i rzek. Wszystko zależy czy zrobili je w USA, używali danych z lat 60tych, także może być kłopot. To zdjęcie z karty zero lines

post-55901-0-49850900-1535021271_thumb.jpg

Czort nie istnieje na karcie zero lines, jak pisalem- pomogłem  w tej materii koledze z południa.

Tutaj linia brzegowa wyklikana poprzez Google Earth, użycie programu Lakemaster Autochart, wyrzucona na zwykłe SD i zapisana jako trasa- plik o rozszerzeniu .ht w utworzonym na zwykłym SD folderze MATRIX. Echo importuje to i widzi jako trasę, którą należy odpowiednio dopieścić edycją kolor, styl, grubość.

post-55901-0-68002500-1535020721_thumb.png

Także jest to możliwe do zrobienia, ale nie wiem, czy z innym softem niż Autochart/Reefmaster- który potrzebuje jednak danych do projektu(logów), by można było dodać wyklikana z G E linię brzegową i wypchnąć to jako .ht rozpoznawalne jako trasa.

Edytowane przez Maciej_K