Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witajcie,

Po wielu poradach stałem się dziś posiadaczem HELIX 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G3N - dziękuje za podpowiedzi. Zapoznałem się z uwagami z tego wątku (jak tez z instrukcją ze strony Normark), pomimo tego mam pytanie, które może okazać się śmieszne. W jakiś sposób dobrze i bezpiecznie podłączyć zasilanie (dołączonym do echosondy kablem do zasilania) w BigCoverze (akumulator będzie umieszczony w boksie) - czy wystarczy, iż kabel zasilający od echosondy połączę poprzez kostkę z akumulatorem, czy tez powinienem jeszcze dokupić jakiś bezpiecznik (na co wskazuje instrukcja), zamontować go na kablu zasilającym i dopiero wówczas podłączyć go do kostki? Jeżeli mam zamontować taki bezpiecznik czy mogę prosić o wskazanie gdzie go nabyć?

• 0

Pytanie do posiadaczy Helixów 9 i większych.

Macie gdzieś u siebie opcje z wyborem slotów karty SD? Żeby wskazać na którym slocie ma nagrywać logi?

Albo jak ustawić, żeby np. Live nagrywał na Zerolines a logi na zwykłej SD?

W chwili obecnej jest tak, że jeśli mam obie karty w slotach to zawsze domyślnie nagrywa na Zerolines a jak ją wyjmę to normalnie nagrywa logi na zwykłej.

Maciek napisał coś takiego:

"Można próbować najpierw włączyć zapis na zwykłym sd, a potem włozyć zerolines dla liveautochart lub odwrotnie- uruchomić live autochart, potem włożyć zwykłe sd i rozpocząć nagrywanie loga."

Jeszcze nie sprawdzone, ale aż mi się nie chce wierzyć, że nie ma opcji z wyborem slotów i trzeba takie cuda robić.

Edytowane przez Jammaey

• 0

Korzystam z helixa 9 mega si nie ma mozliwosci wyboru slotu natomiast mozna logi nagrywac na sd a mapki live robic na zeroline, problem z jakim sie spotkalem to nie nagrywalo mi obrazu si jesli na wyswietlaczu nie mialem tez widoku si. Zgralem nowy soft co prawda nie ma tam slowa aby to poprawili ale będę testowal na wodzie :)

Wysłane z mikrofalowki przy użyciu Tapatalka

• 0

Panowie, czy wiecie może czy w Helix 7 G2N GPS da się zmieniać częstotliwość przy SI.

Pytam bo praktycznie nic na tym SI nie widzę przy częstotliwościach fabrycznych.

Ktoś coś pomoże bo ja nie znalazłem takiej funkcji

Powinienes miec do wyboru 3 częstotliwośći. najprościej jak dla mnie to klinąć przycisk (ptaszek) i zmieni ci sie czestotliwość.

• 0

Panowie, czy wiecie może czy w Helix 7 G2N GPS da się zmieniać częstotliwość przy SI.

Pytam bo praktycznie nic na tym SI nie widzę przy częstotliwościach fabrycznych.

Ktoś coś pomoże bo ja nie znalazłem takiej funkcji

Menu sonar- tam jest  wybór khz. Jeżeli nie, to włącz tryb "niestandardowy" w menu ustawień i sprawdź. To po prostu tryb zaawansowany. 

• 0

Panowie mam pytanie do osób które przesiadły się z gen2 a gen3 Helixów. 

Mam możliwość kupić roczna lecz nie używaną jednostkę Helix 9 MEGA SI G2N za 950€. Nowa Helix MEGA SI G3N kosztuje u nas 1425€ czyli dopłata 475€.

Czy różnica między G2 a G3 jest warta tej dopłaty prawie 500€? 

Pozdr

M

• 0

O ile się nie mylę jest duża różnica w rozdzielczości. Gen 3 w 9 calach i 10 jest chyba taka sama. Gen 2 przy 9 calach ma niższą.

Tak, od G3 jest 600pxl w pionie dla 8-10 cali. 

Poza tym jest inny, lepszy przetwornik -także w  2D, bo na głębokiej wodzie niewiele z tego mega tak czy siak jest. 

• Like 1

• 0

Witam. Czy ktoś jest mi w stanie udzielić informacji jeśli chodzi o połączenie silnika minn kota powerdrive 2 z humminbird solix. Chodzi mi o to co dokładnie potrzebuje do tego oprócz chęci. Z góry dziękuję z odp. A i jeszcze jedno czy ktoś może posiada instrukcje do minn kota w języku polskim.

• 0

Witam. Czy ktoś jest mi w stanie udzielić informacji jeśli chodzi o połączenie silnika minn kota powerdrive 2 z humminbird solix. Chodzi mi o to co dokładnie potrzebuje do tego oprócz chęci. Z góry dziękuję z odp. A i jeszcze jedno czy ktoś może posiada instrukcje do minn kota w języku polskim.

potrzebujesz innego silnika, takiego w wersji Ipilot Link a Powerdrive chyba nie ma takiej wersji

https://www.minnkotamotors.com/learn/technology/trolling-motors/i-pilot-link

https://www.minnkotamotors.com/support/compatibility/link#PRE