Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć Koledzy. 2pytania.    HELIX G3 .   HELP

1. Jaka jest różnica pomiędzy przetwornikami XNT 9HW MSI 150T dedykowany do 7'' G3 //  i XM9 HW MSI T dedykowany do 9'' G3 ?? W necie mało info niestety.

cena 2x wyższa za XM9, wygląd i wielkość inna....  ale brak danych technicznych. Stożki takie same, SI Mega w obu, 2D chirp...o co chodzi?

2. Dla Helix 7'' GPS MSI G3 ( NIE G3N !!) jak robi się aktualizację?? Chodzi mi czy wifi czy kabel czy blueth.??  Kolejne sprzeczne dane na stronach...

z góry dziękuje za info.

• 0

Dziś po 10 minutach pływania zaczoł mi ekran siać się czasem na pare sekund włączy się normalny ekran i pochwili to samo się dzieje sonda to helix 10 g2n ktoś coś podpowie? Jak odepne przetwornik tosamo się dzieje attachicon.gif 20200714_182007_HDR~2.jpg

Wygląda na uszkodzenie ekranu/taśmy przewodzącej do ekranu.

Lukas- ten do 7mki to jest Mega bez +, mniejszy zasięg od tego lepszego, sonar 2d też się różni- . Dopiero 8 cali ma opcję na msi+ czyli xm 9 hw msi t i zwiększoną moc i dwuzakresowy chirp

Aktualizacja jest dla humminbirdów standardowa. Zgrać soft na kartę SD( max32GB, Fat32), włożyć do uruchomionego echa i potwierdzać Tak

• 0

Lukas- ten do 7mki to jest Mega bez +, mniejszy zasięg od tego lepszego, sonar 2d też się różni- . Dopiero 8 cali ma opcję na msi+ czyli xm 9 hw msi t i zwiększoną moc i dwuzakresowy chirp

Aktualizacja jest dla humminbirdów standardowa. Zgrać soft na kartę SD( max32GB, Fat32), włożyć do uruchomionego echa i potwierdzać Tak

CYTUJE:  "HELIX 7 CHIRP MSI GPS G3 posiada wbudowany system MEGA Side Imaging, MEGA Down Imaging, Dual Spectrum CHIRP"

Dalej nic nie rozumiem, różnica mocy jest znaczna, znalazłem dane ale co z tym chirpem w 2D?  Jakie są konkretne różnice?

porównanie podstaw:

XNT9                                     XM9-ten lepszy

1250zł                           <-->   2300zł

4000W  (PTP)                <-->   8000W (PTP)

500W  RMS                   <-->   1000W RMS

full mode: 150-220kHz  <-->    ​full mode: 150-220kHz 

180-240=25stopni         <-->   180-240=25stopni

140-200=42stopnie       <-->    140-200=42stopnie

Dajcie proszę jakieś wnioski poza mocą przetwornika co widać gołym okiem,  x2.   

• 0

CYTUJE:  "HELIX 7 CHIRP MSI GPS G3 posiada wbudowany system MEGA Side Imaging, MEGA Down Imaging, Dual Spectrum CHIRP"

Dalej nic nie rozumiem, różnica mocy jest znaczna, znalazłem dane ale co z tym chirpem w 2D?  Jakie są konkretne różnice?

porównanie podstaw:

XNT9                                     XM9-ten lepszy

1250zł                           <-->   2300zł

4000W  (PTP)                <-->   8000W (PTP)

500W  RMS                   <-->   1000W RMS

full mode: 150-220kHz  <-->    ​full mode: 150-220kHz 

180-240=25stopni         <-->   180-240=25stopni

140-200=42stopnie       <-->    140-200=42stopnie

Dajcie proszę jakieś wnioski poza mocą przetwornika co widać gołym okiem,  x2.   

Pływałem z H8 msi+ kolegi, gdzie zasięg sonaru bocznego w mega na 12m gł dostarczał jasnego obrazu na 20-25m a to nie było możliwe w pierwszej generacji Mega. Proporcjonalnie zwiększył się też zasięg w Mega + na płytszej wodzie. Na temat sonaru tradycyjnego nie wypowiem się, praktycznie nie używaliśmy.

• Like 1

• 0

• 0

Panowie posiadam Helixa 7 chirp si g2 z amerykanskiej dystrybucji. Na jesieni podczas pływania zaczal mi mrugac screen i sonda sie wyłączyła. Po ponownym odpaleniu dostalem informacje ze odbiornik GPS jest nie podlaczony i wszystkie opcje zwiazane z GPS i mapami po prostu zniknęły. Ostatnio odesłałem jednostkę do kumpla, który jest magikiem od elektroniki kumpel znalazl na plycie modlul GPS, znalezlismy taki sam uklad w necie i zamówiliśmy. Po przelutowaniu opcje map i gps dalej się nie pojawiają. Zaczyna to wyglądać jakby samoczynnie sonda sobie zrobiła zmianę softa i mam teraz jednostkę bez GPS. Czy to wogóle możliwe ? Nie mam pomysłu co zrobić z tą sondą teraz. Bez GPS sonda jest praktycznie bezużyteczna, 

Pozdr

M

• 0

Panowie posiadam Helixa 7 chirp si g2 z amerykanskiej dystrybucji. Na jesieni podczas pływania zaczal mi mrugac screen i sonda sie wyłączyła. Po ponownym odpaleniu dostalem informacje ze odbiornik GPS jest nie podlaczony i wszystkie opcje zwiazane z GPS i mapami po prostu zniknęły. Ostatnio odesłałem jednostkę do kumpla, który jest magikiem od elektroniki kumpel znalazl na plycie modlul GPS, znalezlismy taki sam uklad w necie i zamówiliśmy. Po przelutowaniu opcje map i gps dalej się nie pojawiają. Zaczyna to wyglądać jakby samoczynnie sonda sobie zrobiła zmianę softa i mam teraz jednostkę bez GPS. Czy to wogóle możliwe ? Nie mam pomysłu co zrobić z tą sondą teraz. Bez GPS sonda jest praktycznie bezużyteczna, 

Pozdr

M

Nie sądzę, że sonar , ktróry nie ma opcji wifi dla update może sam zmienić soft. Najprawdopodobniej soft echa nie wykrywa modułu GPS. 

Co możesz zrobić- dwie opcje: albo sprzedać jako non gps, albo używać i waypointy zapisywać w smartfonie ,w apkach turystycznych. To tak realnie. 

• 0

Miałem taki komunikat, ale w dużo starszym ploterze HM Matrix 67 GPS . Ten ploter miał jeszcze zewnętrzną antenę GPS.

Powodem wystąpienia awarii była krótkotrwała zmiana biegunowości zasilania. Uszkodzony został moduł obsługi GPS - serwis nie usunął tego uszkodzenia - ploter za ponad 5K poszedł do kosza.

• 0

Te echosondy nie mają blokady regionalnej. Myślę , że tylko serwis pomoże.

Problem w tym, że na serwis bym musiał do Stanów odsyłać chyba. Nie wiem czy europejski serwis mi będzie chciał naprawić amerykańską sondę. Co myślicie?

Kolejna sprawa znajomy mi przelutowywal nowy moduł GPS i nie pomogło więc nie wiem czy będą chcieli się wogole za taką naprawę zabrać :/

Pozdr

M

• 0

Problem w tym, że na serwis bym musiał do Stanów odsyłać chyba. Nie wiem czy europejski serwis mi będzie chciał naprawić amerykańską sondę. Co myślicie?

Kolejna sprawa znajomy mi przelutowywal nowy moduł GPS i nie pomogło więc nie wiem czy będą chcieli się wogole za taką naprawę zabrać :/

Pozdr

M

Na stan mojej wiedzy serwis w USA realizuje pogwarancyjne naprawy, znajdź cennik, bo mają, no i najważniejsze pytanie, czy twój model mieści się na liście naprawianych urządzeń. Generalnie to ciężki temat będzie. 

• 0

Wcale nie taki ciężki. Czasami wysyłam na naprawy pogwarancyjne i wszystko odbywa się dosyć sprawnie. Jest cennik zryczałtowanych kosztów naprawy https://www.humminbird.com/support/faqs/RepairFees i bez względu na uszkodzenia płaci się jedną cenę. Problemem jest przesyłka do US i z powrotem (celnicy nakładają cło nawet na używane urządzenie - jeśli nie mamy dokumentów, że już było opłacone wcześniej lub dowodu zakupu u nas). 

• Like 1

• 0

Wcale nie taki ciężki. Czasami wysyłam na naprawy pogwarancyjne i wszystko odbywa się dosyć sprawnie. Jest cennik zryczałtowanych kosztów naprawy https://www.humminbird.com/support/faqs/RepairFees i bez względu na uszkodzenia płaci się jedną cenę. Problemem jest przesyłka do US i z powrotem (celnicy nakładają cło nawet na używane urządzenie - jeśli nie mamy dokumentów, że już było opłacone wcześniej lub dowodu zakupu u nas). 

Jak na bogato- z obsługą celną- to wyjdzie połowę nowego echa z USA....

• 0

Witam

Poszukuję ostatniej aktualizacji do Humminbird  Helix  7x Chirp SI GPS G2 bo na stronie Humminbird na chwilę obecną jest niedostępna.

Chciałem dokonać aktualizacji bo od momentu kupna ponad 2lata nie była aktualizowana.

Po zapisaniu punktu na wodzie i wyłączeniu echosondy nie zapamiętuje ich na liście punktów możliwe że to brak aktualizacji.

Będę wdzięczny za pomoc.. ;-)

• 0

Witam

Poszukuję ostatniej aktualizacji do Humminbird  Helix  7x Chirp SI GPS G2 bo na stronie Humminbird na chwilę obecną jest niedostępna.

Chciałem dokonać aktualizacji bo od momentu kupna ponad 2lata nie była aktualizowana.

Po zapisaniu punktu na wodzie i wyłączeniu echosondy nie zapamiętuje ich na liście punktów możliwe że to brak aktualizacji.

Będę wdzięczny za pomoc.. ;-)

Poczekaj z tą aktualizacja bo się okazało ze wypuścili bubla i niektóre jednostki podczas akualizacji sie zawieszały powodując uszkodzenie sondy. Dlatego usunięto to ze strony głównej. Takie informacje widziałem na Facebooku na profilu głównym Humminbirda.

Pozdr

M

Edytowane przez Melanzyk