Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy czy helix 7 gn 3 kupiony w US na ebay będzie miał jakieś blokady i czy jednostki pl będą w opcjach echa ?

Nie będzie blokady, nie będzie systemu metrycznego i będzie język angielski /hiszpański. Oczywiście jeśli to echo bez numeru produktu kończącego się bez -1M. 

• 0

Z racji tego że się uczę mojego Helixa 9 pytanko czy można gdzieś pobrać, kupić gotowe mapy jezior? Czy tylko zero line i tworzenie własnych? Czy jest taka możliwość że mamy gotowe i mając zero line dodatkowo uzupełniamy?

Edytowane przez wujek

• 0

Tworzac mape, tworze i pozniej obserwuje glebokosc, ale i warstwe zielska

Gdy jestem na tej samej wodzie w kolejnym roku np wiosna to zielska jeszcze nie ma, i wiec zapisy zielska z zeszlego roku mogą być mylace

Pytanie, czy da się usunac wszystkie zapisy vegetation lub zapisy tej warsrtwy z danego obszaru?

• 0

Panowie mam helixa 9  3gn 2d, di, si, gps ..... sprawa dotyczy zwykłego 2d i łowienia wertykalnego. W opcji sony do wyboru są stozki:

1. wąski -  20stopi
2. szeroki - 60 stopni
3. pełny ( waski i szeroki na raz)

Sprawdzałem to w rózne sposby dając dużą przynętę pod siebie i byla widoczna dawałem na skraj wąskiego tak żeby sygnał był dużo słabszy itd i moim zdaniem pomimo zmieniania na opcja wąski, szeroki itd ciągle jest tak samo. tak jak by działał tylko wąski. - widac przynete centralnie pod przetwornikiem ( sprawdzałem na glebokosci od 4 do 9m) i kawaleczek obok juz nic.

Kolejna sprawa czy jest mozliwosć podzielenia ekranu na 3 gdzie jeden to będą boczniaki a kolejne dwa ( jeden z wąskim stożkiem a drugi z szerokim) ??

Z góry bardzo dziękuję za pomoc - nie mam jeszcze do końca rozpracowanej tej sondy :)

• 0

Wczoraj odebrałem Helixa 9 4GN w zamian za Helixa 7 2G (którego zalałem :(

W czwartek będzie pierwszy raz na wodzie ...mam nadzieję, że dam radę ;) A jak nie to będę prosił o ratunek :rolleyes:  :D

Bezskutecznie poszukiwałem instrukcji obsługi po polsku do tego modelu. Może macie namiar?

Edytowane przez BOB

• 0

Ale wypluty przez translator tekst najczęściej w sporej części nadaje się do jerkbait się śmieje....

Obecne algorytmy google translate i deepl.com dają radę, to nie to co kiedyś. Wrzuciłem teraz fragment tej instrukcji na próbę i wychodzi sensowny przekaz. A to że polska instrukcja należy się konsumentowi to też prawda jak zauważył Marcin.

• 0

Robert, jesli kupiłeś w Polsce jako konsument, sprzedawca ma obowiązek dać polska instrukcję obsługi

https://infomarket.edu.pl/articles/show/38182

To wiem, ale to była by taka instrukcja jak ta, którą załączają fabrycznie w języku angielskim to szkoda czasu na upominanie się ;)

• 0

Instrukcja pl od normark do solixa , tj jakieś nieporozumienie. 20 stron vs 200 oryginal

dlatego zawsze można złożyć na to reklamację, jak nie uznają to pomęczyć ich pismami, potem napisać do UOKiKu i rzecznika konsumentów a na końcu po roku lub więcej oddać im niepełnowartościowe używane echo w ramach wygranej reklamacji i odzyskać kasę

• 0

Witam, mam echo Helix g4n , mam pytanie odnośnie ustawień SI . Mam ustawiony zasięg wiązki na 30 metrów i ładnie widać duży obszar dna ale za to zwęża się obrazek wody, następnie gdy zmieniam zasięg wiązki sygnału z 25 metrów na 10 metrów , zasięg widoczności dna się zwęża ale za to obrazek toni wody się zwiększa prawie na cały ekran, wiem ,że to może zależy od głębokości ale czy da się ustawić tak aby na zasięgu wiązki 10m było widać więcej tego dna kosztem widoczności toni wody. Gdzieś znalazłem w instrukcji taka opcje ustawień lecz w mojej echosondzie nie ma takiej opcji przy ustawieniach SI , przy DI da się ustawić takie zasięgi może coś trzeba włączyć albo coś :) ? Podsyłam obrazek z instrukcji znalezionej na stronie Nomark.

post-52473-0-64894300-1629288857_thumb.png

• 0

Trzeba było brać Vividka jak pisałem ci na FB ;) 

Nie ma opcji zwężania toni wodnej w sonarze bocznym, co najwyżej możesz uruchomić widok scalenego dna, z pominięciem toni. Uprzedzam, że fałszuje to odczyty gps w sytuacji wstawiania waypointów.