Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy z helixa G4 można puścić obraz na tablet po wi fi ?

Nie, komunikacja zewnętrzna tylko w formie bluetooth i powiadomień z telefonu. Tak samo jest w Solixie a więc i pewnie w Apexie. HB twardo trzyma się braku mirrora na ekrany zewnętrzne. 

• Like 1

• 0

Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale według wszystkich źródeł w Humminbird będzie działać.

Do tego będziesz potrzebował switcha sieciowego, kable sieciowe odpowiedniej długości i przejściówki do helixow. Koszt całości to jakieś 2500 w zależności od długości przewodów

• 0

To nie nmea, tylko huminbirdowski ethernet trzeba zrobić, po nim helix z solixem podzieli podstawowe dane - głębokość, wpt, ale obrazów i autochart już nie.

Solix ma zwykle nmea2k na plecach , przynajmniej od g3, bo sprawdzałem , helixy tego nie miały , jest konwerter kabli na to, ale nie wiem, czy niżej HG4 to biega

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

• 0

Helix do sieci NMEA potrzebuje black boxa, ale sam sprzęt HB i MK można sieciować w ichniejszej sieci.
Dwie echosondy to tylko jeden przewód, ewentualnie z dwoma przejściówkami, jeśli to helixy.

Jeśli do tego dochodzą inne urządzenia, czyli na przykład Mega live i 360, które chodzą po sieci to trzeba mieć switcha, który ma 5 portów.

To jest rozwiązanie poza NMEA2000, taka sieć Humminbird.

• 0

Ja wiem czym jest ethernet w HB. Za chwilę pewnie będę miał własny. Piszę natomiast o transferze danych geo poprzez interface n2k. Są cyrki z tym- a powinno to działać jak u innych - waypointy w ramach brandu transferowane bezproblemowo, niezależnie od tieru ekranów.

Zerknąłem do manual, jest jeszcze gorzej. Dwa blackboxy są potrzebne , jeden do konwersji n2k, drugi do rozdzielenia sygnału po ethernet dla dwóch roznych ekranów. Overall szkoda kasy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Koledzy.

Orientujecie się może czy używając mapy Navionics można ją z poziomu echa podrasować kolorami?

Np. Płytko czerwony kolor głęboko niebieski ewentualnie kolory dla danej głębokości?

Za jakiś czas będę omawiał na kanale 7mki z bocznym, będę miał na 90% udostępnionego Navionicsa do tej akcji- dla HB , więc sprawdzę. Nie  kojarzę natomiast funkcjonalności edycji kolorów mapy- wszystkie navionicsy wyglądają tak samo- mówię o mapach naszych śródlądowych, bo są shadingi dla wód morskich - ale to nie u nas .

• 0

Jest jedna opcja w ustawieniach dzięki której obszary o głębokości np od 3 czy od 5 metrów są pokazywane na mapie w ciemnych odcieniach.

Więcej nie udało mi się uzyskać.

No właśnie- czyli tylko ściemnianie palety kolorow podstawowych,bez ich dowolnej edycji. 

• 0

Jak podłączyć silnik ipilot link i przetwornik 360 w moim helix 10 g2n podchodzi pod ten sam port pięcio pinowy a nie chce mi się rozkręcać co zmiane miejscówki czy dostępny jest taki adapter Y

Cześć, potrzebujesz adapteda- Humminbird 720074-1 AS EC QDE