Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć, jeśli chodzi o tę zaznaczoną w ramce, to gdy robisz mapę przy wodzie o stanie głębokości powiedzmy x a następnym razem przy x plus 1 metr to dodajesz ten 1 metr w tym miejscu i mapę masz ustawioną do poziomu z pierwszego mapowania. Oczywiście będzie tak, tam gdzie mapa pokazuje 2 metry tych metrów w danej chwili będzie 3

Tomek

Dziękuję za wpis.

Raczej nie jest jednak tak jak piszesz, gdyż do takiej sytuacji jak ją przedstawiasz stosuje osobiście z powodzeniem (również sprawdza się to przy dopisywaniu do już istniejącej mapy batymetrycznej przy działającej funkcji "auto chart") funkcje/parametr jak z foty poniżej:

post-74709-0-22427200-1669394828_thumb.jpg

Zwróć Tomek uwagę na to że:

dla funkcji/parametru: Ustawienia > Popr. głębok. /drugie zdjęcie teraźniejsze/   -   możliwość nastawów jest od -3 m do +3m   (to działa)

dla funkcji/parametru: Mapa HP > Wyr. poz. wody /pierwsze zdjęcie z wątku/    -    możliwość nastawów jest od -60m do +20m   (to jest niewiadoma i zastanawia mnie ta b.duża rozpiętość zmiany głębokości bo aż 80 m!).

Edytowane przez AngusCK

• 0

Dziękuję za wpis.

Raczej nie jest jednak tak jak piszesz, gdyż do takiej sytuacji jak ją przedstawiasz stosuje osobiście z powodzeniem (również sprawdza się to przy dopisywaniu do już istniejącej mapy batymetrycznej przy działającej funkcji "auto chart") funkcje/parametr jak z foty poniżej:

attachicon.gif Helix nastawy II.jpg

Zwróć Tomek uwagę na to że:

dla funkcji/parametru: Ustawienia > Popr. głębok. /drugie zdjęcie teraźniejsze/   -   możliwość nastawów jest od -3 m do +3m   (to działa)

dla funkcji/parametru: Mapa HP > Wyr. poz. wody /pierwsze zdjęcie z wątku/    -    możliwość nastawów jest od -60m do +20m   (to jest niewiadoma i zastanawia mnie ta b.duża rozpiętość zmiany głębokości bo aż 80 m!).

Paweł, chłopaki mają rację to jest offset głębokości na mapie. Zakresem dostępnym do regulacji zanadto bym się nie przejmował- być może jest to po prostu przeniesienie proste jednostek imperialnych na metryczne i stąd duże zakresy w offset głębokości mapy. 

To co pokazujesz, czyli offset przetwornika to inna historia, także zmienia sposób rysowania mapy i również możesz użyć zamiennie tej funkcji dla wyregulowania głębokości przed uruchomieniem zapisu izobat. 

• Like 1

• 0

witam , ma ktoś z was kabel żeby sprawdzić gdzie plus gdzie minus ? 

urzadzenie seria es ale nie mam kabla i chce sprawdzić czy działa, bez problemu podłącze na krótko ale nie chce pomylić biegunowosci

https://silnikizaburtowe.pl/wp-content/uploads/2022/11/20221127_113717-scaled.jpg

z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez t-a-d-e-k

• 0

Zamierzam przed nowym sezonem kupić Helixa 9 G4N.Koledzy może dacie jakieś namiary gdzie to wyglada najkorzystniej cenowo?

Dzwoń do sklepów i pytaj. Ceny na oficjalnych witrynach to jedno, końcowa cena może być zupełnie inna in plus dla kupującego. 

• 0

Czy dobrze rozumiem?

Humminbird Helix 9 MSI+ G4N posiada wyświetlacz HD 1024H x 600V i częstotliwości skanowania 50/83/200/455/800/1200MHz?

a Lowrance HDS-9 Pro (jako nowość) posiada wyświetlacz HD 1280H x 720V i częstotliwości skanowania 50/83/200/455/700/800/1075/1200MHz?

Czemu Lowrance jest prawie dwa razy droższy? Ktoś mógłby tak w skrócie to napisać?

Rozumiem, że Lowrance jest nowszy technologicznie, ma lepszy wyświetlacz dotykowy. Ale czy to tylko tyle?

Edytowane przez cudak

• 0

Czy dobrze rozumiem?

Humminbird Helix 9 MSI+ G4N posiada wyświetlacz HD 1024H x 600V i częstotliwości skanowania 50/83/200/455/800/1200MHz?

a Lowrance HDS-9 Pro (jako nowość) posiada wyświetlacz HD 1280H x 720V i częstotliwości skanowania 50/83/200/455/700/800/1075/1200MHz?

Czemu Lowrance jest prawie dwa razy droższy? Ktoś mógłby tak w skrócie to napisać?

Rozumiem, że Lowrance jest nowszy technologicznie, ma lepszy wyświetlacz dotykowy. Ale czy to tylko tyle?

Źle patrzysz. HDS to topowy tier Lowrance z całym inwentarzem- jasnym, dotykowym ekranem, rozbudowanymi funkcjami sieciowymi i obsłudze morskich peryferiów. Topką HB jest Apex, a tutaj ceny są już grube. Helixowi to odpowiada Elite FS, choć też ciężko to porównywać-  w obecnej sytuacji HB Helix jest ich najniższym tierem urządzeń czyli patrzac tymi kategoriami - powinien być ustawiany obok Hooka reveal od Navico. 

• 0

Ok. Chciałem edytować powyższego posta, ale nie ma opcji EDYTUJ. Wczoraj była.

Więc tak:

Aha :)

I wszystko jasne. Dzięki

Hmm..... To ten Helix z tym Mega SI+ to chyba fajna opcja. Przy tej cenie.

Pisząc przy tej cenie, chodziło mi o cenę z dnia 01-02.02.2023r., która była jeszcze do zaakceptowania około 6500zł

Obecnie jest nie do zaakceptowania (oczywiście moje subiektywne zdanie), bo Humminbird zmienił cennik i teraz to katalogowo jest 7890zł :o :o :o :o

Musiałem to sprostować. Bo uważam, że teraz Helix z tym MSI+ już nie jest fajną opcją. SZCZEGÓLNIE przy tej cenie.

Poszukam coś z innej firmy.

Edytowane przez cudak
  • Like 1

• 0

Helix bardzo fajne Echo, tylko dotyku brakuje. Ja już bym się nie przestawił. Jak koledze ustawiałem jakieś Echo beż dotyku to w ekran pukałem ???? wszystko obecnie jest drogie. Rozważałem solixa plus terrove ale jak zobaczyłem cennik na ten rok to zostałem przy carbonie i kupiłem motorguide. Tanio to już niestety było....

• 0

Helix bardzo fajne Echo, tylko dotyku brakuje. Ja już bym się nie przestawił. Jak koledze ustawiałem jakieś Echo beż dotyku to w ekran pukałem wszystko obecnie jest drogie. Rozważałem solixa plus terrove ale jak zobaczyłem cennik na ten rok to zostałem przy carbonie i kupiłem motorguide. Tanio to już niestety było....

A najciekawsze, że będziesz mógł upgradować Carbona, fakt, że nietanio ale on porobi moduł S3100 z przetwornikiem z MHz, więc nie tęskniłbym za Solixem a i tak pewnie taniej wyjdzie twój set z modułem i dziobówką jak w Terrova i Solix. 

• Like 1

• 0

Trzeba pytać o dostępność w takich sklepach co niby mają na stanie w starej cenie, nieraz to fikcja.

Są jeszcze sklepy co się nie podniosły z dnia na dzień(stare dostawy) jak producent z nowym towarem.Ale już takie myślenie jak nasze hobby i nasz związek im szybciej im większe bym drożej.Ale może dla nas taka refleksja koledzy ze z echo i tak się nie liczy?

Panowie, bądźmy realistami. Kasa rządzi i tyle. Tak, na marginesie miałem o tym nie pisać, ale... Nie wytrzymałem ???? Jak już poruszyliście temat...

Opiszę moją przygodę:

W jednym ze sklepów, kilka dni temu były jeszcze dostępne modele Helix 9 G4N. Minął jeden dzień i zdecydowałem się na zakup. Więc postanowiłem zadzwonić i zamówić. Na moje nieszczęście Humminbird wprowadził akurat nowy cennik. Od razu usłyszałem, że ostatnie modele są już zarezerwowane. Ale mogę kupić już w nowej cenie 7890 zl, bo właśnie składają zamówienie. Oczywiście zrabatują troszkę tą cenę katalogową. Reasumując, wg mnie sprzedadzą właśnie te niby zarezerwowane (kupione po starej cenie) już jako niby z nowej dostawy.

To są właśnie uczciwi sprzedawcy i prawdziwe realia. Oczywiście nie wszyscy. Dlatego odpuszczam sobie zakup w Polsce. Bo mamy "miszczuf" handlu, którzy WIEDZĄ, że nie potrafimy myśleć. ????????

Edytowane przez cudak
  • Like 2