Paprykarz Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AngusCK Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 (edytowane) Cześć, jeśli chodzi o tę zaznaczoną w ramce, to gdy robisz mapę przy wodzie o stanie głębokości powiedzmy x a następnym razem przy x plus 1 metr to dodajesz ten 1 metr w tym miejscu i mapę masz ustawioną do poziomu z pierwszego mapowania. Oczywiście będzie tak, tam gdzie mapa pokazuje 2 metry tych metrów w danej chwili będzie 3TomekDziękuję za wpis. Raczej nie jest jednak tak jak piszesz, gdyż do takiej sytuacji jak ją przedstawiasz stosuje osobiście z powodzeniem (również sprawdza się to przy dopisywaniu do już istniejącej mapy batymetrycznej przy działającej funkcji "auto chart") funkcje/parametr jak z foty poniżej: Zwróć Tomek uwagę na to że:dla funkcji/parametru: Ustawienia > Popr. głębok. /drugie zdjęcie teraźniejsze/ - możliwość nastawów jest od -3 m do +3m (to działa)dla funkcji/parametru: Mapa HP > Wyr. poz. wody /pierwsze zdjęcie z wątku/ - możliwość nastawów jest od -60m do +20m (to jest niewiadoma i zastanawia mnie ta b.duża rozpiętość zmiany głębokości bo aż 80 m!). Edytowane 25 Listopada 2022 przez AngusCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Dziękuję za wpis. Raczej nie jest jednak tak jak piszesz, gdyż do takiej sytuacji jak ją przedstawiasz stosuje osobiście z powodzeniem (również sprawdza się to przy dopisywaniu do już istniejącej mapy batymetrycznej przy działającej funkcji "auto chart") funkcje/parametr jak z foty poniżej: Helix nastawy II.jpg Zwróć Tomek uwagę na to że:dla funkcji/parametru: Ustawienia > Popr. głębok. /drugie zdjęcie teraźniejsze/ - możliwość nastawów jest od -3 m do +3m (to działa)dla funkcji/parametru: Mapa HP > Wyr. poz. wody /pierwsze zdjęcie z wątku/ - możliwość nastawów jest od -60m do +20m (to jest niewiadoma i zastanawia mnie ta b.duża rozpiętość zmiany głębokości bo aż 80 m!).Paweł, chłopaki mają rację to jest offset głębokości na mapie. Zakresem dostępnym do regulacji zanadto bym się nie przejmował- być może jest to po prostu przeniesienie proste jednostek imperialnych na metryczne i stąd duże zakresy w offset głębokości mapy. To co pokazujesz, czyli offset przetwornika to inna historia, także zmienia sposób rysowania mapy i również możesz użyć zamiennie tej funkcji dla wyregulowania głębokości przed uruchomieniem zapisu izobat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Mam gen 2 i robię to za pomocą "poprawka głębokości". Prawdę powiedziawszy nie pamiętam czy mam wyrównaj poziom wody. A może "wyrównaj poziom" powoduje, że na mapie przestawiają się izobaty? Hm? nie wiem i póki co nie mam jak sprawdzić. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 inter Opublikowano 27 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 (edytowane) witam , ma ktoś z was kabel żeby sprawdzić gdzie plus gdzie minus ? urzadzenie seria es ale nie mam kabla i chce sprawdzić czy działa, bez problemu podłącze na krótko ale nie chce pomylić biegunowosci https://silnikizaburtowe.pl/wp-content/uploads/2022/11/20221127_113717-scaled.jpg z góry dzięki za pomoc Edytowane 27 Listopada 2022 przez t-a-d-e-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 27 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Możesz podłączyć, urządzenia zwykle mają zabezpieczenie przed podłączeniem odwrotnie biegunów. Jak nie zadziała to zmienisz bieguny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 27 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Potwierdzam, kiedyś miałem sam przewód zasilający bez tej wtyczki i podłączałem na czuja, nic się nie uszkodziło, a czasem trzeba było odwrócić wtyczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 inter Opublikowano 28 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 (edytowane) ok, dzięki fakt nic się nie dzieje po odwrotnym podłączeniu -- ale plus jest od wewnątrz jakby ktoś kiedyś szukał Edytowane 28 Listopada 2022 przez t-a-d-e-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Nowe firmware dla Helixów:https://www.humminbird.com/support/software-updates?fbclid=IwAR2bRgBx4pa1cZ1BIO8nVmDHGRCyyajhq2qiMyhgESZ9C1xC5IhB102o2Ns Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Korczas Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Zamierzam przed nowym sezonem kupić Helixa 9 G4N.Koledzy może dacie jakieś namiary gdzie to wyglada najkorzystniej cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Zamierzam przed nowym sezonem kupić Helixa 9 G4N.Koledzy może dacie jakieś namiary gdzie to wyglada najkorzystniej cenowo?Dzwoń do sklepów i pytaj. Ceny na oficjalnych witrynach to jedno, końcowa cena może być zupełnie inna in plus dla kupującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Właśnie dzisiaj dostaliśmy nowy cennik. Tanio to już było, tak jak pisałem wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 (edytowane) Czy dobrze rozumiem? Humminbird Helix 9 MSI+ G4N posiada wyświetlacz HD 1024H x 600V i częstotliwości skanowania 50/83/200/455/800/1200MHz? a Lowrance HDS-9 Pro (jako nowość) posiada wyświetlacz HD 1280H x 720V i częstotliwości skanowania 50/83/200/455/700/800/1075/1200MHz? Czemu Lowrance jest prawie dwa razy droższy? Ktoś mógłby tak w skrócie to napisać? Rozumiem, że Lowrance jest nowszy technologicznie, ma lepszy wyświetlacz dotykowy. Ale czy to tylko tyle? Edytowane 2 Lutego 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Tu chyba bardziej chodzi o możliwości rozbudowy HDSa, a z nim całej sieci urządzeń mniej lub bardziej przydatnych dla nas wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Czy dobrze rozumiem? Humminbird Helix 9 MSI+ G4N posiada wyświetlacz HD 1024H x 600V i częstotliwości skanowania 50/83/200/455/800/1200MHz? a Lowrance HDS-9 Pro (jako nowość) posiada wyświetlacz HD 1280H x 720V i częstotliwości skanowania 50/83/200/455/700/800/1075/1200MHz? Czemu Lowrance jest prawie dwa razy droższy? Ktoś mógłby tak w skrócie to napisać? Rozumiem, że Lowrance jest nowszy technologicznie, ma lepszy wyświetlacz dotykowy. Ale czy to tylko tyle?Źle patrzysz. HDS to topowy tier Lowrance z całym inwentarzem- jasnym, dotykowym ekranem, rozbudowanymi funkcjami sieciowymi i obsłudze morskich peryferiów. Topką HB jest Apex, a tutaj ceny są już grube. Helixowi to odpowiada Elite FS, choć też ciężko to porównywać- w obecnej sytuacji HB Helix jest ich najniższym tierem urządzeń czyli patrzac tymi kategoriami - powinien być ustawiany obok Hooka reveal od Navico. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 (edytowane) Aha I wszystko jasne. Dzięki Hmm..... To ten Helix z tym Mega SI+ to chyba fajna opcja. Przy tej cenie. Edytowane 2 Lutego 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) Ok. Chciałem edytować powyższego posta, ale nie ma opcji EDYTUJ. Wczoraj była. Więc tak: Aha I wszystko jasne. Dzięki Hmm..... To ten Helix z tym Mega SI+ to chyba fajna opcja. Przy tej cenie. Pisząc przy tej cenie, chodziło mi o cenę z dnia 01-02.02.2023r., która była jeszcze do zaakceptowania około 6500zł Obecnie jest nie do zaakceptowania (oczywiście moje subiektywne zdanie), bo Humminbird zmienił cennik i teraz to katalogowo jest 7890zł :o :o Musiałem to sprostować. Bo uważam, że teraz Helix z tym MSI+ już nie jest fajną opcją. SZCZEGÓLNIE przy tej cenie. Poszukam coś z innej firmy. Edytowane 3 Lutego 2023 przez cudak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Helix bardzo fajne Echo, tylko dotyku brakuje. Ja już bym się nie przestawił. Jak koledze ustawiałem jakieś Echo beż dotyku to w ekran pukałem ???? wszystko obecnie jest drogie. Rozważałem solixa plus terrove ale jak zobaczyłem cennik na ten rok to zostałem przy carbonie i kupiłem motorguide. Tanio to już niestety było.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Helix bardzo fajne Echo, tylko dotyku brakuje. Ja już bym się nie przestawił. Jak koledze ustawiałem jakieś Echo beż dotyku to w ekran pukałem wszystko obecnie jest drogie. Rozważałem solixa plus terrove ale jak zobaczyłem cennik na ten rok to zostałem przy carbonie i kupiłem motorguide. Tanio to już niestety było.... A najciekawsze, że będziesz mógł upgradować Carbona, fakt, że nietanio ale on porobi moduł S3100 z przetwornikiem z MHz, więc nie tęskniłbym za Solixem a i tak pewnie taniej wyjdzie twój set z modułem i dziobówką jak w Terrova i Solix. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Reasumując.... To tak jak koledzy piszecie. Motto na te czasy to..... Tanio to już niestety było... :D No cóż, ale trzeba sobie jakoś radzić. Ja na chwilę obecną pasuje, zobaczymy co się z tego wszystkiego wyklaruje. Edytowane 4 Lutego 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Klarować się będzie tlyko wyższa cena. HB dał już podwyżki a slyszlalem ze niby w marcu maja ceny jeszcze wzrosnąć, ale czas pokaże czy to plotka czy rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Kolej na pozostałych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Korczas Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Są jeszcze sklepy co się nie podniosły z dnia na dzień(stare dostawy) jak producent z nowym towarem.Ale już takie myślenie jak nasze hobby i nasz związek im szybciej im większe bym drożej.Ale może dla nas taka refleksja koledzy ze z echo i tak się nie liczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Trzeba pytać o dostępność w takich sklepach co niby mają na stanie w starej cenie, nieraz to fikcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) Trzeba pytać o dostępność w takich sklepach co niby mają na stanie w starej cenie, nieraz to fikcja.Są jeszcze sklepy co się nie podniosły z dnia na dzień(stare dostawy) jak producent z nowym towarem.Ale już takie myślenie jak nasze hobby i nasz związek im szybciej im większe bym drożej.Ale może dla nas taka refleksja koledzy ze z echo i tak się nie liczy?Panowie, bądźmy realistami. Kasa rządzi i tyle. Tak, na marginesie miałem o tym nie pisać, ale... Nie wytrzymałem ???? Jak już poruszyliście temat... Opiszę moją przygodę:W jednym ze sklepów, kilka dni temu były jeszcze dostępne modele Helix 9 G4N. Minął jeden dzień i zdecydowałem się na zakup. Więc postanowiłem zadzwonić i zamówić. Na moje nieszczęście Humminbird wprowadził akurat nowy cennik. Od razu usłyszałem, że ostatnie modele są już zarezerwowane. Ale mogę kupić już w nowej cenie 7890 zl, bo właśnie składają zamówienie. Oczywiście zrabatują troszkę tą cenę katalogową. Reasumując, wg mnie sprzedadzą właśnie te niby zarezerwowane (kupione po starej cenie) już jako niby z nowej dostawy. To są właśnie uczciwi sprzedawcy i prawdziwe realia. Oczywiście nie wszyscy. Dlatego odpuszczam sobie zakup w Polsce. Bo mamy "miszczuf" handlu, którzy WIEDZĄ, że nie potrafimy myśleć. ???????? Edytowane 5 Lutego 2023 przez cudak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Tak samo jest i w innych krajach w EU. Chociaż we czwartek dzwoniłem do sklepu wlansie za HB i powiedzieli mi ze maja ostatnia sztukę w danej cenie bo jest ze starej dostawy i ze kolejna jak już wjedzie to ceny będą około 10% wyższe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12.
Top użytkownicy dla tego pytania
211
118
90
72
Popularne dni
28 Mar
37
23 Mar
32
11 Lip
24
31 Maj
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 211 odpowiedzi
Pietruk 118 odpowiedzi
Paprykarz 90 odpowiedzi
karkoszek 72 odpowiedzi
Popularne dni
28 Mar 2017
37 odpowiedzi
23 Mar 2017
32 odpowiedzi
11 Lip 2017
24 odpowiedzi
31 Maj 2017
21 odpowiedzi
Popularne posty
karkoszek
Przejrzałem filmy. Metr od ekranu 12" to za daleko dla GoPro. Niewiele widać. Wygląda to mniej więcej tak, tyle że bywa ich tyle, że nie mieszczą się na ekranie A w zasadzie to bywało, w sylwe
wojto-ryba
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Helixa 12 ????Zdaje się że ten wątek będzie moim ulubionym miejscem które będę często odwiedzał ???? Prąd będzie pobierał z LifePo4-24Ah
wuran
trochę zdjęć z dzisiejszego pływania na głebszej wodzie Solix G2 plus Mega360 woda ze słaba przejrzystością, realny zasięg dziś był 18 metrów widok klasyczny z przetwornika z silnika dziobowego MK t
Opublikowane grafiki
1256 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi