Paprykarz Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Cudak o tym właśnie piszę, kolega miał taką samą sytuację z solixem 12'. Na przełomie roku znalazł popularny sklep gdzie cena jeszcze była w okolicy 12k, Echo dostępne. Dzwoni a tu dostaje informację, że to jeszcze stara cena niezmieniona na stronie i mają już w nowej ???? W obecnej chwili chyba bym szukał uzywki na gwarancji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Marcinie... To jest normalne, że jak wchodzi nowy cennik to dystrybutorzy / dilerzy dostosowują się do niego. Ale produkt mają na zamówienie. Razem z kolegą Lucasem "mówimy" o przypadku gdy na stronie widnieje np napis, "Na stanie 3szt." A później się okazuje, że tak naprawdę nie wiadomo czy są czy nie. I cała historia ???? Są dwa przypadki: Pierwszy: Kupujący widzi "Na stanie 3szt." Myśli sobie fajnie, mają na stanie nie sprzedają towaru którego nie mają. Szybko kupi i szybko dostanie. Jednym słowem super sklep. Drugi: Zmienia się cennik i nagle tych "Na stanie 3szt." nie ma ???? Bo automatycznie stają się produktami z najnowszej dostawy. Dobra mniejsza o to. Nie ma co drążyć tematu. Ja już wiem jak jest i postanowiłem napisać o tym tutaj. P.S. Zapomniałem dodać, że bacznie obserwują i udzielają się na tym forum. Kilka dni temu mój nowo poznany kolega powiedział mi, że tutaj powoli robi się "targowisko". Oczywiście jest tutaj mnóstwo świetnych ludzi co mają wiedzę i chcą się z nią dzielić. Żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał, że przekreślam to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Cudak o tym właśnie piszę, kolega miał taką samą sytuację z solixem 12'. Na przełomie roku znalazł popularny sklep gdzie cena jeszcze była w okolicy 12k, Echo dostępne. Dzwoni a tu dostaje informację, że to jeszcze stara cena niezmieniona na stronie i mają już w nowej W obecnej chwili chyba bym szukał uzywki na gwarancji.Ale prawo byłoby po twojej stronie w momencie zakupu. To problem sklepu, że nie zmienił ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Trzeba było klepać przez neta od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) Ale prawo byłoby po twojej stronie w momencie zakupu. To problem sklepu, że nie zmienił ceny. Pewnie masz rację, ale nie mam ochoty na "batalię". Trzeba było klepać przez neta od razuZapytałem się właśnie też o to. Co by było gdybym kupił i zapłacił, bo było na stanie. Usłyszałem odpowiedź, że najprawdopodobniej zamówienie byłoby anulowane. ???? Edytowane 5 Lutego 2023 przez cudak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Ale prawo byłoby po twojej stronie w momencie zakupu. To problem sklepu, że nie zmienił ceny. Tak Można Maciek kupic w sklepie stacjonarnym, idziesz do kasy i muszą sprzedać w cenie która jest na polce- siostra kiedyś tak laptopa.kupila sporo taniej. Oczywiście ferment i zadyma.sie robi w sklepie , ale kupujący jest na pozycji wygranej. W necie , sprzedający poprostu zwróci pieniądze i anuluje zamowienie - nic.mu nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Korczas Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Tylko ze koledzy jeszcze sporo tego wisi w sklepach i to nie takich małych po starych cenach.Jutro zadzwonię i się zapytam a chciałem dzisiaj kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Celowa polityka sklepów... utrzymywanie starej ceny na stronie...a w rzeczywistości chodzi o generowanie ilości odsłon w sieci co przekłada się na pozycję... prędzej czy później ktoś kupi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) Tylko ze koledzy jeszcze sporo tego wisi w sklepach i to nie takich małych po starych cenach.Jutro zadzwonię i się zapytam a chciałem dzisiaj kupić.Możesz rozwinąć? Chcesz kupić? Bo jeśli znajdziesz sklep, który sprzeda po starej cenie to daj znać. Celowa polityka sklepów... utrzymywanie starej ceny na stronie...a w rzeczywistości chodzi o generowanie ilości odsłon w sieci co przekłada się na pozycję... prędzej czy później ktoś kupi..Dokładnie tak jest. Edytowane 5 Lutego 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Korczas Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) Możesz rozwinąć? Chcesz kupić? Bo jeśli znajdziesz sklep, który sprzeda po starej cenie to daj znać. Ok.Jutro będę dzwonił do tych sklepów (znalazłem trzy) to dam znać jak sprawa wyglada Edytowane 5 Lutego 2023 przez Korczas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Daj znać. Też jestem ciekawy. Ostatnio forumowicze pytają mnie o nowe ceny, a te są oszałamiające... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Korczas Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Na spokojnie można jeszcze kupić w starych cenach.Ja się pytałem bardziej szczegółowo o Helix 9” mega si g4n ale tez były inne modele.Towaru ze starych dostaw na rynku jest jeszcze całkiem sporo tylko przedstawicie i sklepy robią ferment a dlaczego to już każdy wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Na spokojnie można jeszcze kupić w starych cenach.Ja się pytałem bardziej szczegółowo o Helix 9” mega si g4n ale tez były inne modele.Towaru ze starych dostaw na rynku jest jeszcze całkiem sporo tylko przedstawicie i sklepy robią ferment a dlaczego to już każdy wie.@Korczas... Bez urazy, ale mylisz się. NIE KUPISZ W STAREJ CENIE. Proszę nie wprowadzaj w błąd. Wypadałoby podać konkretne argumenty. Czyli najlepiej sklep. Co do tego, że towaru ze starych dostaw jest sporo na rynku... tu pewnie masz racje. Edytowane 7 Lutego 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Korczas Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Mylisz się kolego!!!Na spokojnie można kupić w starej cenie wystarczy poszukać i podzwonić.Jeszcze są normalne sklepy co stare dostawy mają na półkach i chcą to sprzedać bo i tak zarabiają.Nikogo tu nie wprowadzam w błąd bo po co miał bym to robić jak nie mam w tym żadnego interesu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Dziś kupiłem terrove po starej cenie. Była ostatnia sztuka. Mówili ze w kolejnej dostawie będzie cena napewno 10% w górę. Niektóre sklepy coś tam jeszcze maja. Najlepiej dzwonić jak wyzej. Plus cisnąć się o niższa cenę, negocjować zawsze trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Napisałem tylko sytuację z życia wziętą. Obdzwoniłem chyba wszystkich i nikt nie miał na stanie echosondy Helix 9 MSI+ G4N w starej cenie. Gdybym wcześniej tego nie zrobił to na pewno nie pisałbym tutaj, że nie ma. @Marcin1991 temat tyczy się echosondy... a nie silników. @Korczas... razem z kolegą @karkoszek czekaliśmy na konkretne info, bo napisałeś, że są. A usłyszeliśmy tylko... trzeba dzwonić i pytać. Ok, rozumiem. Jednak ja to zrobiłem wcześniej i NIE MA przynajmniej dla mnie NIE MA P.S. Nie będę więcej drążył tematu, bo niektórzy robię się nerwowi. A nie o to chodzi. Myślę, że to co chciałem napisać, napisałem. Każdy dojdzie sobie to tego SAM. Jak obdzwoni wszystkich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AngusCK Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Kupiłem kilka tygodni temu nowego HELIX-a 12 CHIRP GPS MEGA SI G4N Mam pytanie do użytkowników powyższego modelu.Czy spotkaliście się z błędami w zapisie mapy batymetrycznej zrobionej rzecz jasna na karcie ZeroLine na wcześniejszym modelu Helixa (w moim przypadku mapowanie było wykonane na Helixie 7 SI G3) po włożenie tej karty i odczycie AutoChart w nowej zabawce Helix 12 MSI G4N ???Błędy są następujące:- nie odczytuje z mapy nawigacyjnej waypoint-ów z screenshot-em ekranu (ikona aparatu foto) - punkty na mapie pokazuje, nie pokazuje zawartości screenshot-ów,- stworzone mapy AutoChart zawierają w pewnych fragmentach (są to duże powierzchnie około 100 - 200 mkw.) istotne błędy - pojawiają się dziwaczne nieistniejące wypłycanie. Co ciekawe błędy te, nie występują na wszystkich zmapowanych akwenach, ale tylko na kilku z nich.- screenshoty nie są również widoczne w zakładce: Widok zrzutu ekranu i nagrywania.Zakupiony Helix 12 MSI G4N miał pierwotnie wersję oprogramowania 2.660 - błędy jak wyżej ujawniły się. Wgrałem najnowszą wersję oprogramowania 2.800 błędy nadal są.Jest to dla mnie istotny problem, gdyż mam sporządzona batymetrię znacznych obszarów kilkunastu zbiorników.Proszę podzielcie się ze mną Waszą wiedzą w tym zakresie.Pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) Cześć Paweł, nasz wspólny znajomy wspominał mi o sprawie tych błędów. Jak coś, możesz mi wysłać dane jednego z jezior na @, odpalę w programie i będzie widać, czy dane skrzywione, czy ich wyświetlanie w nakładce LiveAutochart. Jeśli to drugie, to będzie można je przemielić w programie do zwykłego Autocharta- AC Poza tym mam obecnie 9tkę g4 od kolegi i sprawdzę czy cyrk jest i u mnie. Oczywiście włączyłeś funkcję wpt to photo w menu 12tki? Edytowane 11 Marca 2023 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Dzieliłem się swoimi mapami z kolegami a oni swoimi i czy to na Helix, czy to na Solix, nigdy nie było kłopotu. Jak wspomiał Maciek, można wrzucić to w AC na kompie. Dysponuję wersją Pro w razie co....Na Solix raz brzydko wyświetlało linie izobat, ale wystrczyło poklikać w ustawieniach gęstości i wszysko sie naprawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AngusCK Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Cześć Paweł, nasz wspólny znajomy wspominał mi o sprawie tych błędów. Jak coś, możesz mi wysłać dane jednego z jezior na @, odpalę w programie i będzie widać, czy dane skrzywione, czy ich wyświetlanie w nakładce LiveAutochart. Jeśli to drugie, to będzie można je przemielić w programie do zwykłego Autocharta- AC Poza tym mam obecnie 9tkę g4 od kolegi i sprawdzę czy cyrk jest i u mnie. Oczywiście włączyłeś funkcję wpt to photo w menu 12tki?Cześć Maciek.Jak zawsze można na Ciebie liczyć.1. Jakie pliki mam wysłać (z jakimi rozszerzeniami)?2. "Oczywiście włączyłeś funkcję wpt to photo w menu 12tki?" - a jak po Polsku nazywa się ta funkcja i w którym jest dziale menu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AngusCK Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Dzieliłem się swoimi mapami z kolegami a oni swoimi i czy to na Helix, czy to na Solix, nigdy nie było kłopotu. Jak wspomiał Maciek, można wrzucić to w AC na kompie. Dysponuję wersją Pro w razie co....Na Solix raz brzydko wyświetlało linie izobat, ale wystrczyło poklikać w ustawieniach gęstości i wszysko sie naprawiło.Cześć Piotr.Zmieniałem u siebie na H12 gęstość izobat lecz błędy nadal pozostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) Dzieliłem się swoimi mapami z kolegami a oni swoimi i czy to na Helix, czy to na Solix, nigdy nie było kłopotu. Jak wspomiał Maciek, można wrzucić to w AC na kompie. Dysponuję wersją Pro w razie co....Na Solix raz brzydko wyświetlało linie izobat, ale wystrczyło poklikać w ustawieniach gęstości i wszysko sie naprawiło.U mnie w okolicy problem jest tylko na Bielinku. Kolejny kolega miał to na mazurach, jeszcze kolejny w Lubelskim. Ja doświadczyłem jeszcze na odcinku Odry przy KK w trakcie CCP. Jest ewidentnie jakiś problem softowy. Płyniesz po wodzie, pokazuje Ci 5 metrów głębokości, a na mapie rysuje Ci garba o głebokości 1 metr i nagle znowu 5 m. Widać to helixie, solixie i apexie. Trzeba po prostu trafić w felerną szerokość / długość geograficzną. Przeszedłem się do łodzi i mamy kolejne dane. To jest przypadek bielinka, jak widać tylko dwukrotnie przeciąłem tą nieistniejącą strukturę. Widok mapy wygląda następująco:Gdy przełączę na widok danych pierwotnych to jest tak: Nie ma tu mowy o błędnie zapisanych danych. Ewidentnie jest softowy problem w wyświetlaniu mapy. Można na podstawie tego wnioskować, że jakiekolwiek mielenie danych niewiele pomoże - chociaż spróbować można. Dane są poprawne, wyświetlanie jest niepoprawne. Chętnie zobaczyłbym przypadek Pawła na większym obszarze. Mówił mi, że u niego układa się to w krzyż, czyli na jego wodzie przeciął się niefortunny południk z niefortunnym równoleżnikiem. Jak pozbieramy dane to zgłosimy to do Humminbirda. Edytowane 11 Marca 2023 przez karkoszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Cześć Maciek.Jak zawsze można na Ciebie liczyć.1. Jakie pliki mam wysłać (z jakimi rozszerzeniami)?2. "Oczywiście włączyłeś funkcję wpt to photo w menu 12tki?" - a jak po Polsku nazywa się ta funkcja i w którym jest dziale menu?W sumie to najłatwiej wyślij mi folder ACDATA z zerolines, na priv dam ci maila, a ta funkcja waypointa i foto jest w ostatnim, skrajnym menu - Akcesoria- włącz tworzenie waypointa na migawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Problem rozwiązany- trzeba wyłączyć odniesienie linii brzegowej w opcjach AC lub zmienić na PC jako źródło linii brzegowej. Paweł dzięki za dane, by sprawdzić, czy są zdrowe a Rafał za pogaduchę i film jak to wyłączyć w solixie. Źródłem problemu zaś jest brak dokładnych lub w ogóle brak linii brzegowych zaporówek niektórych u nas w bazie linii brzegowych zerolines. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AngusCK Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Dziękuję Maćkowi i Rafałowi za skuteczną pomoc w rozwiązaniu problemu.Pozdrawiam Paweł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12.
Top użytkownicy dla tego pytania
211
118
90
72
Popularne dni
28 Mar
37
23 Mar
32
11 Lip
24
31 Maj
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 211 odpowiedzi
Pietruk 118 odpowiedzi
Paprykarz 90 odpowiedzi
karkoszek 72 odpowiedzi
Popularne dni
28 Mar 2017
37 odpowiedzi
23 Mar 2017
32 odpowiedzi
11 Lip 2017
24 odpowiedzi
31 Maj 2017
21 odpowiedzi
Popularne posty
karkoszek
Przejrzałem filmy. Metr od ekranu 12" to za daleko dla GoPro. Niewiele widać. Wygląda to mniej więcej tak, tyle że bywa ich tyle, że nie mieszczą się na ekranie A w zasadzie to bywało, w sylwe
wojto-ryba
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Helixa 12 ????Zdaje się że ten wątek będzie moim ulubionym miejscem które będę często odwiedzał ???? Prąd będzie pobierał z LifePo4-24Ah
wuran
trochę zdjęć z dzisiejszego pływania na głebszej wodzie Solix G2 plus Mega360 woda ze słaba przejrzystością, realny zasięg dziś był 18 metrów widok klasyczny z przetwornika z silnika dziobowego MK t
Opublikowane grafiki
1256 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi