Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Zamierzam się z kupnem Solixa12”. Wersję G3N komplet mogę kupić od znajomego w cenie 13k, nowe kosztują wiadomo ile. Pytanie moje czy jest sens dawać 5k więcej, żeby mieć nowy,wersję G4N ? Jaka wogóle jest różnica pomiędzy G3N, a G4N? Dodam że nie jestem zwolennikiem grzebania w ploterach, bardziej na zasadzie raz ustawić i używać.. więc może lepiej wystarczy Helix 12” G4N nowy?

• 0

Witam

Zamierzam się z kupnem Solixa12”. Wersję G3N komplet mogę kupić od znajomego w cenie 13k, nowe kosztują wiadomo ile. Pytanie moje czy jest sens dawać 5k więcej, żeby mieć nowy,wersję G4N ? Jaka wogóle jest różnica pomiędzy G3N, a G4N? Dodam że nie jestem zwolennikiem grzebania w ploterach, bardziej na zasadzie raz ustawić i używać.. więc może lepiej wystarczy Helix 12” G4N nowy?

Ostatnia generacja Solixa to G3

Helix- G4, różnica jest w mocy obliczeniowej, bo fizycznie- nie ma takowych vs. G3

• Like 1

• 0

Według mnie wystarczy Helix G3N albo G4N - Solix mimo że lepszy to jest trudniejszy w ustawieniu. Ustawiając Helixa G3N i G4N -ustawienia te same. W G4N chyba nie trzeba kombinować przejściówek do Live. Także bierz tańszy. :)

Trzeba kombinować z przejściówkami do Ethernet, helix ma własny standard i wymaga przejścia na okrągłe złącze, by spiąć i się z Megalive czy i-pilot linkiem dziobówki.

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

A czy w solix 12” , a helix 12” duża różnica jest w rozdzielczości?

Żadna. Te same 800 w pionie. Przeskok jest dopiero w Apexie, tam jest 1080 w pionie, ale to ogromna różnica w cenie vs. Helix

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

• 0

A z jakiej odległości masz go oglądać? Jeśli przy nim siedzisz to zdecydowanie 12. Jeśli zastanawiasz się nad 15, to być może dwa Helixy 9 to będzie zestaw dla Ciebie. Wtedy jeden przetwornik, przewody do sieci i masz wszystko wszędzie ;)

• Like 1

• 0

Dzięki, obie są N. To po kablu jakimś czy innym Blue Touch?

Tomek, zastanów się czy jest sens, bo trzech kabli potrzebujesz, każdy po około 200zł- jeden ethernetowy ze złączami okrągłymi a potem kable przejściowe do helixa na kwadratową wtyczkę. 

• 0

Piotr, a plecy w plecy - na krótko nie poleci? dwa adaptery i jeden ethernet. 

• 0

Dzięki. Ale to już całkiem nie wiem czy trzy, czy cztery tych kabli i co to te plecy, w plecy i jak człowiek durnowaty to niech się cieszy, że wogóle coś tam włączyć i ustawić umie. A jeśli już się koledzy zdecydowali przeczytać i odpowiedzieć na te moje pytania, to ośmielę się zapytać o mapowanie twardości dna. Jest skala tak jak dla głębokości, że ustawiam sobie min i maksymalną twardość. Lepiej jak te wartości są od siebie oddalone czy przybliżone? Jeśli przy głębokości ustawię powiedzmy od 2 do 5 to innej nie będę widział, to może lepiej ustawić od zera do maksa? Bo skąd mam wiedzieć co tam na dole jest?

Poproszę o jakieś sugestie

Tomek