Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

Powoli raczkuje w Helix 9 G4N, idzie mi dobrze. Szybko się uczę ????????????????

Mam kilka pytań co do tworzenia własnych map.

1. Czy koniecznie potrzebuje kartę miniSD ZeroLines?

2. Co ona w ogóle daje?

3. Można kupić także z programem, czy to warto? Myślę, że na później się przyda. Jak ogarnę podstawy.

4. Mam zwykłą kartę miniSD. Czy już mogę tworzyć mapy? I zapisywać na niej? Czy na urządzeniu?

5. Czy jak stworzę np. mapę z pokryciem 40% jeziora. To mogę ją później np. za rok dokończyć? Wszystko jest zapisywane na karcie?

Systematyczne oglądam kanał Sonary i Mapy i już nie pamiętam czy tam o tym było ????????

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez cudak

• 0

Bez karty zeroline na HB nie utworzysz mapy. Karta daje ci to ze możesz tworzyć mapy, bez niej nie da rady zapisać tego na innej. Program dobra sprawa mam i jestem zadowolony. Co do kontynuowania tworzenia mapy możesz to robić tyle razy ile chcesz. Włączasz autochart i nagrywasz. Później robisz wyłącz i tyle.

• 0

Witam,

Powoli raczkuje w Helix 9 G4N, idzie mi dobrze. Szybko się uczę

Mam kilka pytań co do tworzenia własnych map.

1. Czy koniecznie potrzebuje kartę miniSD ZeroLines?

2. Co ona w ogóle daje?

3. Można kupić także z programem, czy to warto? Myślę, że na później się przyda. Jak ogarnę podstawy.

4. Mam zwykłą kartę miniSD. Czy już mogę tworzyć mapy? I zapisywać na niej? Czy na urządzeniu?

5. Czy jak stworzę np. mapę z pokryciem 40% jeziora. To mogę ją później np. za rok dokończyć? Wszystko jest zapisywane na karcie?

Systematyczne oglądam kanał Sonary i Mapy i już nie pamiętam czy tam o tym było

Z góry dzięki za odpowiedzi.

na moim kanale łatwiej powiedzieć czego nie ma niż to , co jest- może stąd problemy:

-1 chcesz więcej niż 8 godzin mapowania= potrzebna karta pamieci zerolines

-2 zawieral inie brzegowe jezior i umożliwia tworzenie nakładek głębokości , twardości i rośłinności

3 program Autochart PC jest mało intuicyjny natomiast to jedyne rozwiązanie jeśli chcesz do HB customowych map

4 izobaty bez karty zerolines piszą się w internal memory, po załadowaniu zerolines przenoszą się tam same, zwykłe micro sd max32gb pozwoli ci na robienie screenów

5 możesz dowolnie w czasie przewlekać mapowanie wody- ale jak masz kartę zerolines, bo 8 godzin zapisu na wiele nie wystarczy a po tym czasie nadpisują się nowe dane na te stare

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dzięki wielkie wszystkim za cenne informację ???????????? Trzeba kupić kartę i program ????????????

Nasuwają się następne ????

1. Z jaką wiązką pływać? Wąska, szeroka, dual? Oczywiście przy tworzeniu map.

2. Czy zmiana zasięgu sonaru bocznego, ma wpływ na tworzenie mapy?

3. Jaką prędkością pływać? Około

Edytowane przez cudak

• 0

Dzięki wielkie wszystkim za cenne informację Trzeba kupić kartę i program

Nasuwają się następne

nie kupuj programu, bo na wodzie zrobisz niewiele mniej samym zerolines ,wątek poczytaj - pisałem wiele razy co i jak . 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Dzięki wielkie wszystkim za cenne informację [emoji106][emoji106][emoji106] Trzeba kupić kartę i program [emoji123][emoji123][emoji16]

Nasuwają się następne [emoji28]

<<...>> To nie jest giełda.

• 0

Mam pytanko do użytkowników Helixów MSI G4N którzy mieli styczność z modelem 7 i 8 calowym. 

Najbardziej zależy mi na obrazowaniu bocznym i wyszukiwaniu ryb. Czy różnice między tymi modelami są na tyle znaczące aby było uzasadnione dołożenie tych 2k do 8 calowego modelu?  

• 0

Mam pytanko do użytkowników Helixów MSI G4N którzy mieli styczność z modelem 7 i 8 calowym. 

Najbardziej zależy mi na obrazowaniu bocznym i wyszukiwaniu ryb. Czy różnice między tymi modelami są na tyle znaczące aby było uzasadnione dołożenie tych 2k do 8 calowego modelu?  

Tak, trzyzakresowy przetwornik msi+ daje sporo więcej zasięgu na boki. Do tego możesz dowolnie konfigurować KHz w widokach SI/DI podczas gdy w 7mkach jest to zablokowane do dwóch kombinacji o ile pamiętam. 

• Like 1

• 0

Mam na swoich trzech ekranach wszystkie trzy rodzaje folii. Airglass i Hd-clear powodują, że ekran mocniej odbija otoczenie. Matowa powoduje minimalne, niezauważalne wręcz rozmycie obrazu, ale odbicie jest dużo mniejsze niż bez niej i z transparentnymi. Jestem jeszcze przed pierwszym pływaniem w terenie z nimi, ale matowa robi najlepsze wrażenie.

• Like 2

• 0

@Sonary i mapy - A słyszałeś może jakieś plotki na temat nowych modeli Humminbirda które mogą się ukazać tej jesieni? Jako człowiek siedzący mocno w temacie echosond wiesz coś więcej na ten temat? 

O plotkach pisałem u siebie na fp przed targami ICAST, póki co nie ma konkretów. Nawet jakby były to nie mam upoważnienia, by o tym pisać.