Paprykarz Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2024 (edytowane) Pytanie dotyczy Helixa G4N . Od niedawna włożyłem kartę z Navionics'em . W momencie nawigowania do zapisanego punktu przeskakuje z ustawionej skali podziałki 15 m na 50 m i więcej . O ile przy nawigowaniu do odległych waypointów ma to sens , bo pokazuje całość trasy , o tyle przy skokach do nieodległych WP jest to nieco irytujące , bo muszę przeklikać skalę o jedną lub dwie pozycje . Dotychczas korzystałem z danych zapisanych tylko na karcie ZL i tego efektu nie było . Czy mogę coś zmienić w ustawieniach ? Edytowane 8 Sierpnia 2024 przez malinabar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Bartek a w globalnym menu- mapy hb zmieniłeś źródło na Navionics? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Tak . Chwilę trwało ładowanie danych i pojawiła się batymetria . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Po wczorajszym pływaniu na "dużej" łodzi , gdzie dziobówka jest połączona z echem okazało się , że wszystko działa super . Po wybraniu waypointa i nawigowaniu do niego z poziomu plotera skala mapy przełącza się stopniowo w zależności od odległości z jakiej zaczynam ruch , pokazując całość trasy . Sprawdzę jeszcze raz jak to wygląda w momencie nawigowania z plotera sterując silnikiem rufowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Temat opanowany . Jedyną zmianą było to , że miałem nieopatrznie włączone dalsze kontynuowanie kursu po dotarciu do celu , zamiast stanięcie na kotwicy . Zmieniłem to jeszcze przy dziobówce i dzisiaj przy pływaniu na rufowym mapa przełączała skalę tak , jak powinna . Nie wiem , czy to ustawienie mogło mieć na to wpływ ale wszystko wskazuje na to , że tak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Kolejne pytanie techniczne się pojawiło ... Karta ZL normalnie na co dzień jest w Helix'ie 9 , do tego w drugim slocie Navionics . Chciałem skopiować dane z ZL do pamięci wewnętrznej Helixa 7 , włożyć do niego Navionics'a i wreszcie wykorzystywać tak , jak planowałem , czyli głównie jako ploter nawigacyjny . Problem w tym , że numery waypointów po skopiowaniu są różne od wyjściowych . Co zrobić , żeby procedura odbyła się 1:1 ? W Helix'ie 7 mam jeden slot na karty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dziubas123 Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2024 Czy warto dopłacać do helixa 10 czy brać 9? To tylko różnica wielkości ekranu? (jak ekranu to i pewnie rozdzielczość inna) Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2024 Tylko jeden cal w ekranie, rozdzielczość taka sama. Nie warto dokładać do 10, lepiej kupić 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2024 Miałem to i to i nie ma to totalnie sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartekmaj Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2024 Mam Helixa 12" G4N i będę podłączał to niego mega 360.Narazie będzie to spięte razem ( mega 360 + oryginalny przetwornik ) za pomocą przejściówki Y. Czy można przetwornik 360 umieścić na tej samej sztycy na której mam standardowy przetwornik ?Mam składany uchwyt Skylla jak to Liva i jest przymocowany z boku łodzi. Myślałem żeby 360 umieścić z 10- 15 cm przed przetwornikiem echosondy ( po przeciwnej stronie sztycy ) tylko z 10-15 cm wyżej.Pytanie czy przetworniki nie będą się zakłucały ?Macie doświadczenie w tej materii ? Widziałem że większość osób montuje 360 z przodu łodzi nad dziobówką ale jak doczytałem producent też dopuszcza umieszczenie go z boku łodzi. Z góry dzięki za info jakie macie doświadczenia i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kniaziu Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Ratunku , pomocy !! W mojej Helix 7 z dnia na dzień padło wszystko oprócz gps. Myślałem ,że to może przetwornik albo przewód do niego ale nie działa również symulacja .Miał ktoś podobny problem? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Cześć, u mnie odwrotnie, padł GPS i jest w naprawie. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mar23 Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 W poprzednim sezonie miałem 360 i przetwornik od helixa nic się nie zakłócało byle by 360 było poniżej zwykłego przetwornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek.el Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Może ktoś powiedzieć ile realnie bierze prądu helix 12? Katalogowo niby 3. Sprawdzał ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartekmaj Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Obstawiam że mniej bo jak pamiętam to po ok 6 godzinach aku 50aH starczał mi na 3 dni bez ładowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia Echo pobiera takie wartości maksymalnie. Jak dasz podświetlenie na maks plus cała reszte uruchamiasz i ma prawo tyle pobierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jajakub Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia Pytanie do posiadaczy Helixa 9Czy jest tam w gotowcach widok boczny+dolny+ mapa w podziale gdzie boczny zajmuje ekran od góry do dołu i szerokości ok 3/4 ekranu, a pozostałe na 1/3 dzielonej na pół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Prośba o poradę. Chcę kupić humminbirda tylko i wyłącznie do połączenia z terrovą. Jako echa używam gpsmapa. Czy do hm można wgrać mapy navionics czy mają coś swojego równie dobrego? Chodzi o to żebym np mógł sobie zaznaczać trasy do których dziobowka by płynęła, dryf itp. Myślę że 9 albo 10 cali wystarczy. Który model polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) Prośba o poradę. Chcę kupić humminbirda tylko i wyłącznie do połączenia z terrovą. Jako echa używam gpsmapa. Czy do hm można wgrać mapy navionics czy mają coś swojego równie dobrego? Chodzi o to żebym np mógł sobie zaznaczać trasy do których dziobowka by płynęła, dryf itp. Myślę że 9 albo 10 cali wystarczy. Który model polecacieHB robi z mapami navionics, słabo wyglądają poza pakietem platinium plus, gdzie jest cieniowane. Społecznościowych map mało, więc albo navionics albo rzeźba własna na wodzie. Kup 9tkę i tyle. U mnie na kanale sonary i mapy yt jest kilka materiałów- i o mapach navionics i o korzystaniu z terrovy w sieci. jak coś więcej- to pisz na priv. Edytowane 19 Stycznia przez Sonary i mapy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia W gpsmapie mam ten pakiet z cieniowaniem i dlatego chciałbym takie coś w HB. A jaki konkretnie model 9tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Jeśli wybór jest pomiędzy 9 a 10 cali to zdecydowanie 9 z powodu tego, że nie ma sensu dopłacać za ten jeden cal Chyba mam najtaniej u siebie https://lures.pl/pl/p/HELIX-9-MEGA-SI-GPS-G4N/618 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) W gpsmapie mam ten pakiet z cieniowaniem i dlatego chciałbym takie coś w HB. A jaki konkretnie model 9tkiG3N lub g4N. N- oznacza komunikację z terrovą. Najczęściej spotykany jest model MSI, czyli G4N MSI+, ale po prawdzie- każdy będzie dobry do nawigacji, jeśli nie chcesz korzystać z przetwornika. Map garminowych nie da się wykorzystać, bo wydawnictwo garmin navionics a zwykły navionics- to nie to samo. Edytowane 19 Stycznia przez Sonary i mapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Bardzo dziękuję za pomoc. Pan to powinien pomyśleć o założeniu infolini;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Bardzo dziękuję za pomoc. Pan to powinien pomyśleć o założeniu infolini;)Wiesz co, w naszym pięknym kraju to ludzie czasami myślą, że wiedza jest bezwartościowa - nawet taka, a tak nie jest. Dlatego siedzę już cicho w większości sytuacji- poza czysto technicznymi. Są sprzedawcy - niech doradzają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Z Pana strony, czy to tutaj, czy na fb zawsze można liczyć na fachową i merytoryczną odpowiedź 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Ledwo co pokazały się na początku miesiąca modele Helix 7 a już jest zapowiedź większych modeli 9, 10, 12.
Top użytkownicy dla tego pytania
211
118
90
72
Popularne dni
28 Mar
37
23 Mar
32
11 Lip
24
31 Maj
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 211 odpowiedzi
Pietruk 118 odpowiedzi
Paprykarz 90 odpowiedzi
karkoszek 72 odpowiedzi
Popularne dni
28 Mar 2017
37 odpowiedzi
23 Mar 2017
32 odpowiedzi
11 Lip 2017
24 odpowiedzi
31 Maj 2017
21 odpowiedzi
Popularne posty
karkoszek
Przejrzałem filmy. Metr od ekranu 12" to za daleko dla GoPro. Niewiele widać. Wygląda to mniej więcej tak, tyle że bywa ich tyle, że nie mieszczą się na ekranie A w zasadzie to bywało, w sylwe
wojto-ryba
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Helixa 12 ????Zdaje się że ten wątek będzie moim ulubionym miejscem które będę często odwiedzał ???? Prąd będzie pobierał z LifePo4-24Ah
wuran
trochę zdjęć z dzisiejszego pływania na głebszej wodzie Solix G2 plus Mega360 woda ze słaba przejrzystością, realny zasięg dziś był 18 metrów widok klasyczny z przetwornika z silnika dziobowego MK t
Opublikowane grafiki
1256 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi