Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pytanie dotyczy Helixa G4N . Od niedawna włożyłem kartę z Navionics'em . W momencie nawigowania do zapisanego punktu przeskakuje z ustawionej skali podziałki 15 m  na 50 m i więcej . O ile przy nawigowaniu do odległych waypointów ma to sens , bo pokazuje całość trasy , o tyle przy skokach do nieodległych WP jest to nieco irytujące , bo muszę przeklikać skalę o jedną lub dwie pozycje . Dotychczas korzystałem z danych zapisanych tylko na karcie ZL i tego efektu nie było . Czy mogę coś zmienić w ustawieniach ?

Edytowane przez malinabar

• 0

Po wczorajszym pływaniu na "dużej" łodzi , gdzie dziobówka jest połączona z echem okazało się , że wszystko działa super . Po wybraniu waypointa i nawigowaniu do niego z poziomu plotera skala mapy przełącza się stopniowo w zależności od odległości z jakiej zaczynam ruch , pokazując całość trasy . Sprawdzę jeszcze raz jak to wygląda w momencie nawigowania z plotera sterując silnikiem rufowym .

• 0

Temat opanowany . Jedyną zmianą było to , że miałem nieopatrznie włączone dalsze kontynuowanie kursu po dotarciu do celu , zamiast stanięcie na kotwicy . Zmieniłem to jeszcze przy dziobówce i dzisiaj przy pływaniu na rufowym mapa przełączała skalę tak , jak powinna . Nie wiem , czy to ustawienie mogło mieć na to wpływ  ale wszystko wskazuje na to , że tak . 

• Like 1

• 0

Kolejne pytanie techniczne się pojawiło  :) ... Karta ZL normalnie na co dzień jest w Helix'ie 9 , do tego w drugim slocie Navionics . Chciałem skopiować dane z ZL do pamięci wewnętrznej Helixa 7 , włożyć do niego Navionics'a i wreszcie wykorzystywać tak , jak planowałem , czyli głównie jako ploter nawigacyjny . Problem w tym , że numery waypointów po skopiowaniu są różne od wyjściowych . Co zrobić , żeby procedura odbyła się 1:1 ? W Helix'ie 7 mam jeden slot na karty .

• 0

Mam Helixa 12" G4N i będę podłączał to niego mega 360.

Narazie będzie to spięte razem ( mega 360 + oryginalny przetwornik ) za pomocą przejściówki Y.

Czy można przetwornik 360 umieścić na tej samej sztycy na której mam standardowy przetwornik ?

Mam składany uchwyt Skylla jak to Liva i jest przymocowany z boku łodzi.

Myślałem żeby 360 umieścić z 10- 15 cm przed przetwornikiem echosondy ( po przeciwnej stronie sztycy ) tylko z 10-15 cm wyżej.

Pytanie czy przetworniki nie będą się zakłucały ?

Macie doświadczenie w tej materii ?

Widziałem że większość osób montuje 360 z przodu łodzi nad dziobówką ale jak doczytałem producent też dopuszcza umieszczenie go z boku łodzi.

Z góry dzięki za info jakie macie doświadczenia i podpowiedzi.

• 0

Prośba o poradę. Chcę kupić humminbirda tylko i wyłącznie do połączenia z terrovą. Jako echa używam gpsmapa. Czy do hm można wgrać mapy navionics czy mają coś swojego równie dobrego? Chodzi o to żebym np mógł sobie zaznaczać trasy do których dziobowka by płynęła, dryf itp. Myślę że 9 albo 10 cali wystarczy. Który model polecacie

• 0

Prośba o poradę. Chcę kupić humminbirda tylko i wyłącznie do połączenia z terrovą. Jako echa używam gpsmapa. Czy do hm można wgrać mapy navionics czy mają coś swojego równie dobrego? Chodzi o to żebym np mógł sobie zaznaczać trasy do których dziobowka by płynęła, dryf itp. Myślę że 9 albo 10 cali wystarczy. Który model polecacie

HB robi z mapami navionics, słabo wyglądają poza pakietem platinium plus, gdzie jest cieniowane. Społecznościowych map mało, więc albo navionics albo rzeźba własna na wodzie. Kup 9tkę i tyle. U mnie na kanale sonary i mapy yt jest kilka materiałów- i o mapach navionics i o korzystaniu z terrovy w sieci. jak coś więcej- to pisz na priv. 

Edytowane przez Sonary i mapy
  • Like 1

• 0

W gpsmapie mam ten pakiet z cieniowaniem i dlatego chciałbym takie coś w HB. A jaki konkretnie model 9tki

G3N lub g4N. N- oznacza komunikację z terrovą. Najczęściej spotykany jest model MSI, czyli G4N MSI+, ale po prawdzie- każdy będzie dobry do nawigacji, jeśli nie chcesz korzystać z przetwornika. Map garminowych nie da się wykorzystać, bo wydawnictwo garmin navionics a zwykły navionics- to nie to samo. 

Edytowane przez Sonary i mapy

• 0

Bardzo dziękuję za pomoc. Pan to powinien pomyśleć o założeniu infolini;)

Wiesz co, w naszym pięknym kraju to ludzie czasami myślą, że wiedza jest bezwartościowa - nawet taka, a tak nie jest. Dlatego siedzę już cicho w większości sytuacji- poza czysto technicznymi. Są sprzedawcy - niech doradzają. 

• Like 2