Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Potrzebuję pomocy z obsługą/ ustawieniami echa 10 SI GPS

Czy ktoś na forum z województwa opolskiego lub ościennych jest w posiadaniu takiej zabawki i mógłby pomóc?

Chodzi mi o ustawienia obrazu w SI - aby obraz był wyraźny, aby można było bez problemu rozpoznać np. dno żwirowate, kamieniste, ...

Czy ktoś może wstawić jakieś swoje zrzuty ekranu z w/w echa jak to wygląda u niego?

Nie wiem czy to kłopot z ustawieniami (nie potrafię znaleźć właściwych) czy kłopot z przetwornikiem.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. 

Pozdrawiam

• 0

Witam bardzo serdecznie wszystkich. Jestem posiadaczem echo helix 7 si od tego roku i dużo rzeczy jeszcze nie umiem z interpretować ale cały czas się uczę. Wiem że si dużo bardzo pomaga i jest to dobra technologia do namierzenia miejscowek, powalonych drzew a także sandacza. Kiedyś że znajomym miałem okazję pływać i pokazał mi na hds 7 jak fajnie widać było ile sztuk stoi przy dnie. Czy mógłby ktoś wrzucić takie foto jeśli ktoś ma?? Oczywiście z ustawieniem bocznego sonaru 455 kHz bo niestety mój helix 800 nie posiada.

Edytowane przez poperkoper

• 0

Swoją drogą obrazowanie w klasycznym 2 d różnych producentów jest znane ale co do SI to przynajmniej ja nie wiem .Na której echosondzie  z firm lowrance ,humminbird ,garmin  obraz jest najwyrażniejszy ? Wyświetlacze mają taką samą rozdzielczość ale jak wiadomo obraz nie jest fotografią a przetworzeniem sygnału akustycznego na wizję . Z obserwacji wygląda na to że HB najładniej to pokazuje .

• 0

Witam

zakładam nowy temat odnośnie "nowego" obrazowania pod nazwą MEGA SI

wg producenta Mega SI dostępna tylko w modelu Helix 10, 12  oraz nowym modelu 9 Chirp Mega SI GPS G2N 

W zestawie jest większy przetwornik : XM 9 20 MSI T 

Ktoś z kolegów posiada? korzysta ? może się wypowiedzieć ?

Poniżej zdjęcia z zagranicznego forum, porównujące obrazowanie SI ( przetwornikiem HDSI w modelu 998) z najnowszym

To samo sondowane miejsce (ciekawe jaka będzie różnica w obrazowania echa ryb ?)

Dotychczasowe SI

S00492_zpse67a33ce.png

Mega SI :

untitled_zpscmy5if1n.png

• 0

Mam juz 9. Przesiadlem się w tym roku ze starej 9 na g2n. Jeszcze na niej nie plywalem, wiec o różnicy w obrazowaniu nie mogę się jeszcze wypowiedzieć. Pierwsze pływanie może w niedzielę, więc podzielę się wrażeniami.

Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka

• 0

Też mnie zaciekawiło :) Patrzę i patrzę i wychodzi, że lama jestem.

Prawie 4 tys różnicy za jeden cal w rozmiarze ekranu. Czy ja czegoś nie dostrzegam co ma dziesiątka, a nie ma dziewiątka?

Rozdzielczość ekranu większa. 5, 7 i 9 mają w zasadzie tyle samo pixeli na cal, im większy rozmiar -tym pixele większe, bez zwiększania rozdzielczości, która wynosi 480x800 pixeli.

Ciekawie to wygląda, tym bardziej ze pojawiło się nowe oprogramowanie do Helixa 10 i 12 opisane juz jako GEN2

Zapewne, po updatowaniu, dostaniesz funkcje twardości dna i rozpoznawania roślinności w programie liveautochart.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Jeżeli masz środki - warto. Zyskujesz komfort wielkości ekranu na łodzi, zyskujesz lepszą rozdzielczość podczas oglądania np. w Reefmasterze - ze względu na pixele. Adam - znaczy Siarq jest na tropie niuansów obrazowania bocznego HB, podrzucałem mu swoje logi dla porównania z Lowrancem, teraz szuka kogoś z SI Mega, by sprawdzić różnice w obrazowaniu.

Z drugiej strony za te pieniądze możesz mieć Lowrance'a z SS3, tego póki co HB nie ma i np. do tworzenia map będzie to wygodniejsze. Poza tym Mapy AT5 od Reefa są lepsze niż to co można uzyskać w programie do batymerii HB - czyli LakemasterAutochart.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

W tym przypadku nie chodzi o środki tylko o cover. Siódemkę noszę w coverze, dziewiątkę też sie wtyka w ten sam. I teraz dumam, czy wejdzie dyszka :-) Jak nie wejdzie, to oczywiście jest możliwość zakupić cover, "którego ponoć nie ma, a będzie jeszcze większy" :-)

Gdybym montował na stałe na łodzi - pewnie bym sie nie wahał...

I lubię jak jest jeden czujnik w przenośnym zestawie, dlatego Lowrance póki co odpadały.

Tapatalknięte z komórki

Edytowane przez Dano^

• 0

Sprzedałem łajbę, ponieważ nie widzę sensu jej posiadania tu gdzie mieszkam. A tam gdzie jeżdżę na ryby, mam dostęp do jednostek kolegów. Stad przenośny zestaw i stąd rozważania :-)

Dziękuję za podpowiedzi i wyjaśnienia. Póki co, mentalnie bliżej mi do dziewiątki, ale muszę gdzieś pomacać - będzie prościej :-)

Garminowski GT40 już tez mały nie jest, ale ciagle jeden i daje się nosić.

Tapatalknięte z komórki

Edytowane przez Dano^

• 0

Z tym obrazowaniem to w marketingu g2n wygląda naprawdę ładnie.  Tak samo ładnie wygląda marketingowo ss3d. Dopiero będąc nad wodą wychodzi prawda jak jest. Jeśli jest ktoś z okolic Legnicy , kto ma g2n to z chęcią się umowie na mietkow/bukowke/pilchowice  na testy g2n vs ss3d. 

Zrobić rzetelny test. Dwa echa na pokładzie jedne warunki/trasa . Bez żadnego wnoszenia pod niobiosy ktoregokolowiek z producentów. Poplywac i stwierdzić co jest lepsze. A jeśli ktoś z was PANOWIE ma loga z HB 1kW i udostępnił by . To prosze o priv. Może być krótki z 2 min.

• Like 1

• 0

A wolałbyś porównywać dziewiątkę czy dziesiątkę? Bo z tego co wyżej napisane, rozdzielczość inna i pewnie ma tu znaczenie:-)

Która będzie bardziej "równa"?

Tapatalknięte z komórki

Edytowane przez Dano^

• 0

Sprzedałem łajbę, ponieważ nie widzę sensu jej posiadania tu gdzie mieszkam. A tam gdzie jeżdżę na ryby, mam dostęp do jednostek kolegów. Stad przenośny zestaw i stąd rozważania :-)

Dziękuję za podpowiedzi i wyjaśnienia. Póki co, mentalnie bliżej mi do dziewiątki, ale muszę gdzieś pomacać - będzie prościej :-)

Garminowski GT40 już tez mały nie jest, ale ciagle jeden i daje się nosić.

Tapatalknięte z k

Wypadku HB 9 i 10 rozmiar akurat nie ma znaczenia ;) oba są w tej samej budzie, inne ekrany. Jeżeli mieścisz 9 tkę, to nie ma żadnych problemów z 10 tką.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 2

• 0

Wypadku HB 9 i 10 rozmiar akurat nie ma znaczenia ;) obie są w tej samej budzie, inne ekrany. Jeżeli mieścisz 9 tkę, to nie ma żadnych problemów z 10 tką.

A szukał człowiek sobie argumentów, że nie ma sensu dokładać :-)

Tapatalknięte z komórki

• Like 2

• 0

Z tym obrazowaniem to w marketingu g2n wygląda naprawdę ładnie.  Tak samo ładnie wygląda marketingowo ss3d. Dopiero będąc nad wodą wychodzi prawda jak jest. Jeśli jest ktoś z okolic Legnicy , kto ma g2n to z chęcią się umowie na mietkow/bukowke/pilchowice  na testy g2n vs ss3d. 

Zrobić rzetelny test. Dwa echa na pokładzie jedne warunki/trasa . Bez żadnego wnoszenia pod niobiosy ktoregokolowiek z producentów. Poplywac i stwierdzić co jest lepsze. A jeśli ktoś z was PANOWIE ma loga z HB 1kW i udostępnił by . To prosze o priv. Może być krótki z 2 min.

......W drugiej części materiału te same logi wrzucone do jednego programu - viewera RM, zmontowane to w film o dwóch równoległych okienkach - HB i Lowrance. To byłoby coś.