Jak ponton maweric zachowuje się we współpracy z silnikiem 6HP?
Głownie chodzi mi o właściwości nautyczne, wchodzenie w ślizg, prędkość maksymalną. Na chwilę obecną pływam pontonem Wivkey (made by "chińskie łapki"). Kupiłem go prawie nowego za 1200 PLN .. i generalnie spełnia on swoją rolę. Wchodzi elegancko w ślizg w pojedynkę gdy pływam sam - również z synkiem jak sobie pływamy razem. W dwie osoby dorosłe już jest problem.
Największą zaletą tego pontonu jest jego waga: 40 kg. Woduję go gdzie tylko mi się podoba (wożony na przyczepce ). Jedyny problem to właśnie brak tych 30 cm ..
Kolega w tym samym czasie gdy ja kupiłem ten ponton, zakupił busha 360. Bush mimo, że waży 30 kg więcej "na ślizgu" płynie 3 km/h szybciej. Łatwiej też się zbiera do ślizgu .. i co istotne: Bushem 360 (o wadze 70kg) w dwie osoby wchodzi się w ślizg (bez majdanu na pokładzie) .. a moim wivkeyem w dwie dorsołe osoby - bez szans.
Jak to wygląda u mawericka (w pakiecie z silnikiem cztero-suwowym: 6HP - gdyby ktoś miał takie doświadczenie) ?
Pytanie
Trouter
Jak ponton maweric zachowuje się we współpracy z silnikiem 6HP?
Głownie chodzi mi o właściwości nautyczne, wchodzenie w ślizg, prędkość maksymalną. Na chwilę obecną pływam pontonem Wivkey (made by "chińskie łapki"). Kupiłem go prawie nowego za 1200 PLN .. i generalnie spełnia on swoją rolę. Wchodzi elegancko w ślizg w pojedynkę gdy pływam sam - również z synkiem jak sobie pływamy razem. W dwie osoby dorosłe już jest problem.
Największą zaletą tego pontonu jest jego waga: 40 kg. Woduję go gdzie tylko mi się podoba (wożony na przyczepce ). Jedyny problem to właśnie brak tych 30 cm ..
Kolega w tym samym czasie gdy ja kupiłem ten ponton, zakupił busha 360. Bush mimo, że waży 30 kg więcej "na ślizgu" płynie 3 km/h szybciej. Łatwiej też się zbiera do ślizgu .. i co istotne: Bushem 360 (o wadze 70kg) w dwie osoby wchodzi się w ślizg (bez majdanu na pokładzie) .. a moim wivkeyem w dwie dorsołe osoby - bez szans.
Jak to wygląda u mawericka (w pakiecie z silnikiem cztero-suwowym: 6HP - gdyby ktoś miał takie doświadczenie) ?
Edytowane przez WoytecOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
13
13
9
8
Popularne dni
15 Paź
18
21 Sie
16
4 Kwi
12
8 Kwi
8
Top użytkownicy dla tego pytania
Janusszr 13 odpowiedzi
Tresor 13 odpowiedzi
maweric 9 odpowiedzi
sero1975 8 odpowiedzi
Popularne dni
15 Paź 2020
18 odpowiedzi
21 Sie 2025
16 odpowiedzi
4 Kwi 2021
12 odpowiedzi
8 Kwi 2021
8 odpowiedzi
Popularne posty
Wojciech_B
Cześć da się ja swoją przerabiałem Odkręciłem od pontonu fabryczną(przykręcona na dwie śruby) i szukałem takiej która by pasowała w szczelinę. Znalazłem taką :https://allegro.pl/o...0270-7508266248
marcin_ketrzyn
Podaję wymiary podłogi w 370C, bo kiedyś sam szukałem. Szerokość między wzmocnieniami podłogi 94,5 cm, długość aluminium 220 cm, całej podłogi ok. 280 cm
DominikBP
Cześć! Chciałem się pochwalić pierwszym pływaniem. Wczoraj pierwszy raz wodowałem ponton Maweric 370D z silnikiem spalinowym mariner 9.9 2t . Przed pierwszym pływaniem usprawniłem go trochę pod siebie
Opublikowane grafiki
166 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi