Skocz do zawartości
  • 0

Pontony MAVERIC - cechy użytkowe, osiągi, opinie

Trouter

Pytanie

Jak ponton maweric zachowuje się we współpracy z silnikiem 6HP?

Głownie chodzi mi o właściwości nautyczne, wchodzenie w ślizg, prędkość maksymalną. Na chwilę obecną pływam pontonem Wivkey (made by "chińskie łapki"). Kupiłem go prawie nowego za 1200 PLN .. i generalnie spełnia on swoją rolę. Wchodzi elegancko w ślizg w pojedynkę gdy pływam sam - również z synkiem jak sobie pływamy razem. W dwie osoby dorosłe już jest problem. 

Największą zaletą tego pontonu jest jego waga: 40 kg. Woduję go gdzie tylko mi się podoba (wożony na przyczepce ). Jedyny problem to właśnie brak tych 30 cm ..  

Kolega w tym samym czasie gdy ja kupiłem ten ponton, zakupił busha 360. Bush mimo, że waży 30 kg więcej "na ślizgu" płynie 3 km/h szybciej. Łatwiej też się zbiera do ślizgu .. i co istotne: Bushem 360 (o wadze 70kg) w dwie osoby wchodzi się w ślizg (bez majdanu na pokładzie) .. a moim wivkeyem w dwie dorsołe osoby - bez szans. 

Jak to wygląda u mawericka (w pakiecie z silnikiem cztero-suwowym: 6HP - gdyby ktoś miał takie doświadczenie) ?

Edytowane przez Woytec

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Karton 115x38x75 jak dobrze złożysz odlicz po 10 cm ( 2 torby, podłoga i guma + ławki )

Oba pontony mają taki wymiar? Kolibri KM280PP(szerokość po złożeniu +/- 105cm) idealnie wchodziło do bagażnika golfika 4.

Edytowane przez zandermafija*SpinnigistaWT

• 0

Witam wszystkich

Czy w pontonie maweric 370 da się zamontować system relingów borika fasten. Chodzi mi o to, czy da się wkleić uchwyt między tą gumową taśmę, do której mocowana jest linka ratunkowa, a listwę na której mocuje się ławeczkę.

• 0

Witam wszystkich

Czy w pontonie maweric 370 da się zamontować system relingów borika fasten. Chodzi mi o to, czy da się wkleić uchwyt między tą gumową taśmę, do której mocowana jest linka ratunkowa, a listwę na której mocuje się ławeczkę.

U mnie się dało ;) :D

• 0

Pływał ktoś z Szanownego towarzystwa na pontonie Maweric z podłogą typu air mata, czy air deck to się nazywa. ???

Ta podłoga to na serio deck ;) czy bardziej mata ;) Przeraża mnie te rozkładanie elementów aluminiowych i targanie kilogramów w drugiej torbie.

• 0

Pływał ktoś z Szanownego towarzystwa na pontonie Maweric z podłogą typu air mata, czy air deck to się nazywa. ???

Ta podłoga to na serio deck ;) czy bardziej mata ;) Przeraża mnie te rozkładanie elementów aluminiowych i targanie kilogramów w drugiej torbie.

Miałem airmatę z tych samych powodów...Jeśli napompujesz ją odpowiednią pompką do dedykowanego ciśnienia uzyskasz sztywność na poziomie 70-80% twardej podłogi.
  • Like 1

• 0

Miałem airmatę z tych samych powodów...Jeśli napompujesz ją odpowiednią pompką do dedykowanego ciśnienia uzyskasz sztywność na poziomie 70-80% twardej podłogi.

Mawerica czy coś innego miałeś ? 80% hmmm no to nie jest jakoś twardo, a raczej gumiano ;)

Któreś pontony mają tą dmuchaną podłogę tak na serio twardą ? Może Honda HONWAVE ?

• 0

Miałem airmatę z tych samych powodów...

A dlaczego w takim razie nie masz?

Pytam, bo czasami zastanawiam się czy faktycznie wybór aluminiowej podłogi był słuszny. Te listwy usztywniające potrafią doprowadzić do szału. Na równym podłożu nie ma problemu. Podłożenie wioseł nie zawsze pomaga, bo przecież wiosła nie wyrównują paneli. Na przyszły sezon przygotowałem sobie równiutki drewniany dwumetrowy wałek fi 4cm.

• 0

Mawerica czy coś innego miałeś ? 80% hmmm no to nie jest jakoś twardo, a raczej gumiano ;)

Któreś pontony mają tą dmuchaną podłogę tak na serio twardą ? Może Honda HONWAVE ?

80% to wg mnie bardzo dobry wynik. Wiadomo, ze airmata jest w jakimś sensie kompromisem pomiędzy stabilnością, wagą, szybkością rozkładania... W pojedynkę łowienie na stojąco w zasadzie nie odbiega od tego, na twardej podłodze, we dwójkę w jakimś sensie "czuć" przemieszczanie się kompana. Producent airmaty w mojej opinii ma drugorzędne znaczenie, w celu maksymalnej stabilności należy osiągnąć odpowiednio wysokie ciśnienie w podłodze.

• 0

Chcesz sprawdzić jak twarda jest airmata. Idź do decatlon (lub podobny) i niech Ci pokażą deskę SUP według tego co oglądałem u gościa w pontonie a pływania w tym roku na takich deskach to to samo.

Z wad poczytaj wyżej, przydepniecie kotwiczki... :) Ja wybrałem Alu aje ja nie składam pontonu wcale.

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

Czy ktoś w Mavericu montował elektryczną windę kotwiczną...? Chodzi mi o to że w tym pontonie jest oryginalnie przyklejona knaga zaciskowa na dziobie, czy należałoby ją odkleić (czy wogóle by się dało). A może nie przeszkadzałaby w montażu elektrycznej windy...?

• 0

Ja wybrałem Alu aje ja nie składam pontonu wcale.

A u mnie ponton będzie składany za każdym wyjazdem i tak z 10 razy w pd maja do września :(  takie częste rozkładanie pontonu z alumeniowym pokładem coś myślę, że niekoniecznie mu służy. Przecież to można tymi płytami, listwami coś zaciąć, zarysować, przeciąć, czy się mylę ?

• 0

....Chcesz sprawdzić jak twarda jest airmata Z wad poczytaj wyżej, przydepniecie kotwiczki... :) Ja wybrałem Alu aje ja nie składam pontonu wcale.

Extra pomysł. Nie wpadł bym. Pontonową podłogę znam sprzed wielu lat z perspektywy rosyjskiego przeprawowego pontonu gdzie nawet stanąć się na tym nie dało bo to cerata rozpostarta na wodzie była :) Czyli na tej air mat to nawet można stanąć. To luksus mi się szykuje :)

"Może kup podłogę typu harmonijka. Zdjęcie ze strony maweric"

To jest jakaś zasadnicza różnica w łatwości montażu, ciężaże takiej harmonijkowej ?

Edytowane przez Boruch

• 0

. Widzę Boruch ze Tobie będzie ciężko dogodzić. Jak nie silnik za ciężki to teraz podloga. Coś za coś, jak ma być dobrze to i będzie ciężko
  • Like 1

• 0

A u mnie ponton będzie składany za każdym wyjazdem i tak z 10 razy w pd maja do września :( takie częste rozkładanie pontonu z alumeniowym pokładem coś myślę, że niekoniecznie mu służy. Przecież to można tymi płytami, listwami coś zaciąć, zarysować, przeciąć, czy się mylę ?

Nie mylisz się. Kumpel w tym roku kupił gumiaka i zwężalismy podłogę o jakieś 1,5 centa. Teraz składanie jest lżejsze
  • Like 1