Skocz do zawartości
  • 0

Pontony MAVERIC - cechy użytkowe, osiągi, opinie

Trouter

Pytanie

Jak ponton maweric zachowuje się we współpracy z silnikiem 6HP?

Głownie chodzi mi o właściwości nautyczne, wchodzenie w ślizg, prędkość maksymalną. Na chwilę obecną pływam pontonem Wivkey (made by "chińskie łapki"). Kupiłem go prawie nowego za 1200 PLN .. i generalnie spełnia on swoją rolę. Wchodzi elegancko w ślizg w pojedynkę gdy pływam sam - również z synkiem jak sobie pływamy razem. W dwie osoby dorosłe już jest problem. 

Największą zaletą tego pontonu jest jego waga: 40 kg. Woduję go gdzie tylko mi się podoba (wożony na przyczepce ). Jedyny problem to właśnie brak tych 30 cm ..  

Kolega w tym samym czasie gdy ja kupiłem ten ponton, zakupił busha 360. Bush mimo, że waży 30 kg więcej "na ślizgu" płynie 3 km/h szybciej. Łatwiej też się zbiera do ślizgu .. i co istotne: Bushem 360 (o wadze 70kg) w dwie osoby wchodzi się w ślizg (bez majdanu na pokładzie) .. a moim wivkeyem w dwie dorsołe osoby - bez szans. 

Jak to wygląda u mawericka (w pakiecie z silnikiem cztero-suwowym: 6HP - gdyby ktoś miał takie doświadczenie) ?

Edytowane przez Woytec

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja pływałem z 8 było dobrze. Teraz mam 15 i jest bardzo dobrze. Myślę że samemu na 6KM będziesz latał w ślizgu.

Dla mnie miejsca jest wystarczająco, nie zamienił bym na wiekszy.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Bez problemu poleci w ślizgu że wszystkimi gratami. Jak nie jest ciężki, to może nawet w dwie osoby.
  • Like 1

• 0

Przecież listwy mają tą samą długość...

Napisałem chyba  wyraźnie  :) Jaka kolejność? Najpierw dłuższa od dziobu, a potem krótka, czy odwrotnie. Jeszcze nic mocniejszego nie piłem :)

W moim pontonie nie są równe, jak widać z tego co piszę wyżej  :)

• 0

Patrzę tak na te zdjęcia podłogi i zastanawiam się jaka powinna być kolejność listew usztywniających. Ja montuję odwrotnie. Od przodu pontonu dłuższa, a przy rufie krótsza. Ma to jakieś znaczenie? 

Przerabiałem problem listew łącząco-usztywniających w swoim Kolibri, ostatecznie dorobiłem i wkleiłem tekstolitowy zamek łączący obie listwy w jakby jedną.

O ile to możliwe, łączenie listew powinno być w połowie panelu podłogowego, zmniejsza to możliwość rozepchnięcia listew na boki przy dużej fali i załadowaniu pontonu. Z drugiej strony, większy ładunek jest z tyłu pontonu, więc jeśli spełnia pierwszy warunek (łączenie paneli oddalone od łączenia listew), to dłuższa na tył.

• 0

Pytanko od dziś będę jeździł z bakiem na stałe. W tym celu przeniosłem mocowania w odpowiadające mi miejsce. Pytanie takie czy te oryginalne zapięcie Maverica wytrzymuje podskakiwanie na dziurach czy może lepiej zastosować mały pas transportowy z napinaczem?

.9ebb352c84d22352891aa966d73f85f7.jpg3ac6bb6cc2f4c797267bbd611839d91a.jpg91899f95e9f303962a574537d9d3d98a.jpg2be89fab9579e6881b854e9f6fa85149.jpg

• 0

Przerabiałem problem listew łącząco-usztywniających w swoim Kolibri, ostatecznie dorobiłem i wkleiłem tekstolitowy zamek łączący obie listwy w jakby jedną.

O ile to możliwe, łączenie listew powinno być w połowie panelu podłogowego, zmniejsza to możliwość rozepchnięcia listew na boki przy dużej fali i załadowaniu pontonu. Z drugiej strony, większy ładunek jest z tyłu pontonu, więc jeśli spełnia pierwszy warunek (łączenie paneli oddalone od łączenia listew), to dłuższa na tył.

Wypchnięcie listew na boki w Marewicku jest niemożliwe. Zastanawiam się, gdzie występują większe siły gnące podłogę. Rufa jest obciążona bardziej, ale wszelkie "nierówności" bierze na siebie dziub. Trzeba to sprawdzić w praniu. Tzn. kiedy będzie podłoga mniej trzeszczała na fali.

Do tej pory dłuższe dawałem z przodu i nawet na myśl mi nie przyszło, aby to zrobić odwrotnie.

• 0

Pytanko od dziś będę jeździł z bakiem na stałe. W tym celu przeniosłem mocowania w odpowiadające mi miejsce. Pytanie takie czy te oryginalne zapięcie Maverica wytrzymuje podskakiwanie na dziurach czy może lepiej zastosować mały pas transportowy z napinaczem?

.9ebb352c84d22352891aa966d73f85f7.jpg3ac6bb6cc2f4c797267bbd611839d91a.jpg91899f95e9f303962a574537d9d3d98a.jpg2be89fab9579e6881b854e9f6fa85149.jpg

Ja wprawdzie zbiornik mam przy rufie ale dla pewności mam na pasie transportowym . Wtopy jeszcze nie zaliczyłem :D 

• 0

Wypchnięcie listew na boki w Marewicku jest niemożliwe. Zastanawiam się, gdzie występują większe siły gnące podłogę. Rufa jest obciążona bardziej, ale wszelkie "nierówności" bierze na siebie dziub. Trzeba to sprawdzić w praniu. Tzn. kiedy będzie podłoga mniej trzeszczała na fali.

Do tej pory dłuższe dawałem z przodu i nawet na myśl mi nie przyszło, aby to zrobić odwrotnie.

Większe siły będą tam gdzie większe zanurzenie, czyli z tyłu.

Wypchnięcie jest możliwe, to tylko kwestia załadowania i odpowiedniej długości fali.

Z fizycznego punktu widzenia, należy łączyć listwy w środku panela podłogowego, a jak nie da się to zastosować łącznik listew.

• 0

Odpowiedziałem byle jak.

Największa siła gnąca w największym uproszczeniu, bo pod warunkiem równomiernego obciążenia, byłaby w środku linii wodnej. Jednak ze względu na więcej masy na rufie, linia ta przesuwa się ku rufie. Myślę że to będzie około metra od rufy może 120cm. Tym bardziej jeśli w tym miejscu jest ławka obciążona dwoma dorosłymi.

Rozkład sił zginających podłogę można rozpatrywać jako dźwignię jednostronną. Takim powszechnym przykładem dźwigni jednostronnej jest taczka. Jeśli taczka jest licha, a nałożymy dużo, to złamią się rurki tuż przy skrzyni ładunkowej, czyli przy środku taczki.

Edytowane przez Stołczynianin
  • Like 1

• 0

Gdyby mi się nie zdarzyło mocne falowanie podłogi to bym może nie zgłębiał tematu.

Też myślę że na sztywność pontonu wpływa wiele czynników - jak ciśnienie w kilu i tubach, jednak na pewno warto zadbać by listwy usztywniające i panele podłogowe nie łączyły się w tym samym miejscu.

• 0

Gdyby mi się nie zdarzyło mocne falowanie podłogi to bym może nie zgłębiał tematu.

Dla mnie w Marewicku(4,00m) falowanie podłogi nie zdarzyło się. Pływałem po falach Adriatyku jak i falach Wielkich Jezior Mazurskich. Jednak czasami jak się właduję z dużą prędkością na fale, to coś tam zatrzeszczy. Trudno mi sobie wyobrazić, aby podłoga falowała przy zastosowaniu listew usztywniających.

• 0

Witam ponownie

Dałbyś radę wstawić fotkę, jak to wygląda, z góry dziękuję.

Przypomnij mi czego to dotyczyło bo dziś i jutro nie mam dostępu do kompa a w telefonie ciężko się przegląda posty z przed roku .

Przy pontonie będę w piątek to coś tam mogę cyknąć ;)