Skocz do zawartości

Mosty Żelizna Podedwórze

mentnooki

Rekomendowane odpowiedzi

Kłusownictwo na tym zbiorniku występuje, jest coraz mniejszym zjawiskiem ale jest. W tym roku został kolejny raz złapany na gorącym uczynku kłusownik który mieszka w pobliżu slipu. 

Jego ojciec całe życie siaty tam stawiał to i on. Ostatnio opowiadał jak przyjechali myśliwi i napierdzielali do wygrzewających się amurów.

A co do lubelskich wędkarzy to dwa-trzy tygodnie temu zaczepił mnie i mojego kolegę koleś, który szukał miejscówki na Mostach, bo mu ryba z Podedwórza śmierdzi i który się chwalił jak to z kumplem bębenki zastawiają i jakie ryby w nie wchodzą ;)   

Jego ojciec całe życie siaty tam stawiał to i on. Ostatnio opowiadał jak przyjechali myśliwi i napierdzielali do wygrzewających się amurów.

A co do lubelskich wędkarzy to dwa-trzy tygodnie temu zaczepił mnie i mojego kolegę koleś, który szukał miejscówki na Mostach, bo mu ryba z Podedwórza śmierdzi i który się chwalił jak to z kumplem bębenki zastawiają i jakie ryby w nie wchodzą ;)

Trzeba było mu powiedzieć że, z Mostów jest jeszcze bardziej śmierdząca [emoji6]

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Na Mostach podobnie, ryb było niewiele, największa o której słyszałem to osiemdziesiątka złowiona przez ekipę z Siedlec, niestety zberetowana. Za to na Podedwórzu kumpel złowił metrówkę, drugi kumpel dziewięćdziesiątkę.

Ja miałem jedno branie, kumplowi z pontonu spadła ryba i to było na tyle z majówki. Zdjęliśmy też sieć z rozkładającymi się rybami. Były w niej szczupaki, piękne okonie i dwa sandacze.d0447cbd53a06655b2e4be05a336acb0.jpg19e8045f258798fb8e7003ba73469c54.jpg6f8b0773124844f0a8e57f3d3f1c910a.jpg45d5cef18565d837f237c65e4915f1a6.jpg

• Like 5

Na Mostach podobnie, ryb było niewiele, największa o której słyszałem to osiemdziesiątka złowiona przez ekipę z Siedlec, niestety zberetowana. Za to na Podedwórzu kumpel złowił metrówkę, drugi kumpel dziewięćdziesiątkę.

Warto dopisać ze metróweczka pływa dalej, łowca chłopak urodzony w Białej. To tak w temacie tych żałosnych stereotypów w tym wątku.

To prawda. Grzesiek ma na koncie dużo pięknych ryb. Ryby zaczął wypuszczać jak jeszcze nie było to modne, jak w obecnych latach. Chociaż mieszka od paru ładnych lat we Wrocławiu, zawsze chętnie wraca na rodzinne wody, szczególne miejsce w jego sercu zajmuje Bug. Ma też talent do opisywana swoich wędkarskich wypadów, czyta się je, jak opisy Bartka "malinabar"

wzdręga już wytarte

O kurde  :o  :o Ryby nie przestaną mnie zaskakiwać :o  :o Nie dość, że w tym roku wszystko opóźnione o kilka tygodni to w tamtym roku na Mostach tarło było w pierwszej połowie czerwca, a na Podedwórzu jak przez cały maj wpadałem na chwilę to też była jeszcze przed tarłem. Mało tego jak byłem 3 tygodnie temu na Podedwórzu to wzdręgi nawet nie myślały o tarle  :ph34r:  :ph34r: 

Ewentualnie coś Wam nie poszło w co prędzej uwierzę :lol:  :lol:  

Obserwuję ten wątek z powodów raczej sentymentalnych, bo nie łowiłem w tych okolicach już ze 20 lat, ale skoro u mnie, na południu wiosna jest spóźniona o co najmniej miesiąc, to u Was jeszcze bardziej. Na majówce, na płytkim 2m jeziorze woda miała u mnie zaledwie 10 °C, wszystkie złowione, a było ich kilka szczupaki w rozmiarze 40-50 moim zdaniem nie były jeszcze gotowe to tarła z przyczyn metereologicznych lub biologicznych. Wiem o złowionej 110 cm mamusi, która była pełna ikry, więc myślę, że natura jeszcze lekko przysypia. Moim zdaniem tarło białorybu jeszcze przed nami. Co mnie martwi, to fakt, że z początkiem czerwca sandacz będzie jeszcze pilnował gniazd, a wtedy to już będzie rzeź...

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Na Mostach chyba ze względu na powierzchnię najciężej będzie namierzyć i pływać za wzdręgą. Ostatnio brała na Podedwórzu(mowa o spławiku), ale w ogóle pływać na każdym zbiorniku będzie słabo, ze względu na ziele.
A co do ilości i jakości to na każdym chyba to samo  :)

Edytowane przez radek_u
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Który zbiornik polecacie na początek? Chciałbym w najbliższym czasie odwiedzić tamte strony. Mam łódkę z małą 4km spaliną i echo. Chciałbym poszukać większych szczupaków. Ostatnio łowiłem tam kilkanaście lat temu. Jak obecnie sytuacja z dojazdem, wodowaniem i możliwością pływania (zielsko)?