Skocz do zawartości

Mosty Żelizna Podedwórze

mentnooki

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Wiem, rozpowiadanie o tym zbiornikowi w niczym nie pomoże, wręcz zaszkodzi [emoji6]

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Zbiornik PZW każdy wędkarz może łowić . Nie jestem osobą która na reklamie zarabia tylko łowi i wypuszcza ryby. To jeden zbiornik który doczekał się remontu po wielu latach. Pozdrawiam kolegę i sugestie niech zostawi dla siebie.

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Byliśmy dzisiaj z bratem na Podedworzu od Rusił. Woda i aura wprost idealna na jerki. Woda odpowiednio wysoka, roślinność opada, kępy zeszły już pod wodę, sporo wiatru, może za dużo słońca ale coś tam się działo zwłaszcza gdy popołudniu słońce zeszło niżej i schowało się za chmurę. Brat złowił życiówkę, u mnie dwa szczupłe, dwa spady i kilka nie wciętych pobić. Jeden ze spiętych szczupaków ukręcił kółeczko w małym węgoru Savage Gear....To już kolejny raz gdy strzela mi kółeczko łącznikowe na dużym szczupaku w gumach tej firmy. Poprzednio miałem taką akcję z Alienem....  

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam
Slip na Zeliżnie jest tylko jeden na prawej komorze zbiornika ma mapkę gdzie się znajduje. Ze zbiornika lewego na prawy nie da się przepłynąć bo nie są połączone . Na lewy zbiornik tylko środek pływający to ponton i trzeba się trochę przespacerować ponieważ słaby dojazd i jak jest sporo samochodów to ciasno. Pozdrawiam

post-46487-0-39714200-1699995334_thumb.png

Pojechaliśmy na prognozę w okienko pogodowe w czwartek na Podedworze ponownie od Rusił. Nie padało ale niestety było ponownie dużo słońca a w najlepszych popołudniowych godzinach nad wodą zaległa kompletna flauta. Coś tam jednak udało się wydłubać. Pięknie wybarwiony, ciemny, zdrowy szczupak bez wahania zagryzł Fatso 10S EP.

Z innych atrakcji trafiliśmy akcesoria kłusownicze....

https://youtube.com/shorts/tGtYucYDdbo?feature=share

https://youtube.com/shorts/ro8K2w46JwM?feature=share

post-46332-0-56508500-1700405951_thumb.jpg

• Like 2

Pojechaliśmy na prognozę w okienko pogodowe w czwartek na Podedworze ponownie od Rusił. Nie padało ale niestety było ponownie dużo słońca a w najlepszych popołudniowych godzinach nad wodą zaległa kompletna flauta. Coś tam jednak udało się wydłubać. Pięknie wybarwiony, ciemny, zdrowy szczupak bez wahania zagryzł Fatso 10S EP.

Z innych atrakcji trafiliśmy akcesoria kłusownicze....

https://youtube.com/shorts/tGtYucYDdbo?feature=share

https://youtube.com/shorts/ro8K2w46JwM?feature=share

Koniecznie trzeba zgłaszać do SSR  Białą Podlaska .

• 2 tygodnie później...

Z ciekawostek w sezonie 2024 Podedworze bez spalin, jedynie elektryki

Witam

Ubolewam na tą decyzją dlaczego tylko zbiorniki Podedwórze . Żelizna i Mosty tak samo powinny być wyłączone z pływania na silnikach spalinowych i dziwię się decyzji organom co się pod tym podpisały. W latach wcześniejszych były dopuszczone do 2.5 kw a i tak wędkarze tego nie przestrzegali .

• Like 1

W latach wcześniejszych były dopuszczone do 2.5 kw a i tak wędkarze tego nie przestrzegali .

To jest jeden powód. Drugi jest taki, że to jednak na Podedworzu jest najwięcej ptactwa, w tym rzadkie gatunki. Więc w sumie ma to sens. Wędkarze na Podedwórze a lansiarze maja dwa inne zbiorniki ;)

• Like 1

Natura 2000 jest już 23 lata i dopiero teraz ktoś oczy otworzył.Ptaków jest na każdym zbiorniku retencyjnym znaczna ilość.Na Podedworzu i tak tylko woda jest maj i potem długo jej brak. W listopadzie dopiero uzupełniają. Pozdrawiam i życzę w nowym sezonie sukcesów wędkarstwie.

Koledzy pływam po tych zbiornikach od lat 80 nie było problemów z wodą ani tak z roślinością. Obecnie inwazja roślin typu osoka aleosowa to tragedia. Wcześniejszy właściciel WZIR nie dbał o zbiorniki a obecny Wody Polskie tym bardziej . Nawet jak wykaszaja rowy to pozostawiają skoszone ziele w wodzie co gnije.Dopuszcznie wody na zbiorniku to porażka totalna .To tylko zbiornik retencyjne które dzierżawi PZW .Umowa dzierżawy z PZW to inna strona medalu i trzeba się zwrócić do Okręgu Biała Podlaska. To co wiem to spożadzona bardzo dawno temu.