Skocz do zawartości

Mosty Żelizna Podedwórze

mentnooki

Rekomendowane odpowiedzi

Dojedziesz nad samą wodę, choć to wąski kanałek, ale da się wypłynąć. Silników spalinowych wolno używać. Łowić da się wszędzie, ale zależy to od stanu wody. Latem, ubiegłego roku, najskuteczniejszą metodą było brodzenie z dętką na biodrach.  :D

• Like 1

• 2 tygodnie później...

planuję odwiedzić Wytyckie - poszukuje mapy batymetrycznej

dzięki z góry za pomoc

Baty brak, za to nocleg super jest tanio i zintegrować się można w razie braku ryb.

Główny punkt programu to jednak łódki, Andrzeja vel@godski spytaj, ma tam znajomości :D

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Dzięki Maciej za info, ja bardzo lubiłem łowić na Żeliźnie, zresztą, mieszkałem wcześniej w Międzyrzecu i miałem blisko do tej wody, ale jakoś ostatnio ten zbiornik w ogóle do mnie nie przemawia. Byłem tam tylko raz w 2015 roku w maju i już więcej nie jeździłem. Jak na tę porę roku, to za mało tam wody jak dla mnie. I ryby jakieś takie wtedy małe się czepiały

Ale i tak warto tam pojechać, jerkując można złowić ładnego szczupaka no i Bąki - ptaki, które wydają głos podobny do tego, jaki można uzyskać dmuchając w plastikową butelkę. W żadnym innym miejscu, nawet na Podedwórzu takiego czegoś nie słyszałem. Tylko na żeliźnie. Warto ich posłuchać.

Wczoraj spinningując za jaziem na Krznie w Białej spotkałem jakiegoś gościa, który był na Podedwórzu rano. I według jego relacji, też bardzo słabo brały drapieżniki, w dodatku ponoć było gęsto od ludzi na wodzie.

Ja jutro tam się wybiorę razem z żoną na ponton, więc moje łowienie będzie takie raczej rekreacyjne, ale może choć uda mi się ogon szczupaka zobaczyć. Jak coś złowię, napiszę o tym w tym wątku.

Dzięki Maciej za info, ja bardzo lubiłem łowić na Żeliźnie, zresztą, mieszkałem wcześniej w Międzyrzecu i miałem blisko do tej wody, ale jakoś ostatnio ten zbiornik w ogóle do mnie nie przemawia. Byłem tam tylko raz w 2015 roku w maju i już więcej nie jeździłem. Jak na tę porę roku, to za mało tam wody jak dla mnie. I ryby jakieś takie wtedy małe się czepiały

Ale i tak warto tam pojechać, jerkując można złowić ładnego szczupaka no i Bąki - ptaki, które wydają głos podobny do tego, jaki można uzyskać dmuchając w plastikową butelkę. W żadnym innym miejscu, nawet na Podedwórzu takiego czegoś nie słyszałem. Tylko na żeliźnie. Warto ich posłuchać.

Wczoraj spinningując za jaziem na Krznie w Białej spotkałem jakiegoś gościa, który był na Podedwórzu rano. I według jego relacji, też bardzo słabo brały drapieżniki, w dodatku ponoć było gęsto od ludzi na wodzie.

Ja jutro tam się wybiorę razem z żoną na ponton, więc moje łowienie będzie takie raczej rekreacyjne, ale może choć uda mi się ogon szczupaka zobaczyć. Jak coś złowię, napiszę o tym w tym wątku.

Witam i pozdrawiam. Tak myślałem że się tu spotkamy wcześniej czy później :). Ja dziś ruszam za jaziem w rejony gdzie ostatnio ustawiałeś swoje mrówy.

Witam i pozdrawiam. Tak myślałem że się tu spotkamy wcześniej czy później :). Ja dziś ruszam za jaziem w rejony gdzie ostatnio ustawiałeś swoje mrówy.

A dzień dobry. Próbowałem w sobotę w międzyrzecu na nie coś złowić, ale bezskutecznie. Wczoraj z kolei próbowałem tam, gdzie się ostatnio widzieliśmy i też nic nie mogłem złowić. Dziś odpuszczam łowienie, ale jutro już nie daruję, tak chce mi się pontonem popływać i połowić jerkami.

• 3 miesiące temu...

Witam wszystkich.

Powiedzcie, czy łowi ktoś latem na Żeliźnie?

Ja dziś byłem, pierwszy raz z pontonem i jestem trochę hmm ... zdziwiony. Jeździłem nad tą wodę od dziecka i łowiąc z brzegu i patrząc na patelnie wyobrażałem sobie wielkie ryby jakie tam pływają na tej " wielkiej wodzie". Dziś pierwszy raz wypłynąłem i zrozumiałem jak ta "wielka" woda wygląda. Głębokość na większej częsci zbiornika nie przekracza 80cm. Ciężko znaleźć miejsce gdzie można połowić nie wyciągając w każdym rzucie ziela. Masakra. Powiedzcie jak wy tam łowicie? Czy zawsze było tam tak płytko? 

Dodam, że złowiłęm jednego pistoleta, więc jakieś ryby są.

Od wielu lat jest bardzo płytko. Łowi się głównie przynętami powierzchniowymi i mikro główkami jigowymi. Okoni i szczupaków nie brakuje, a na osłodę można połowić gigantyczne wzdręgi, polecam lato na Żeliźnie.

Ostatni raz tam bylem

jeszcze w poprzednim tysiącleciu.

Bardzo mi się podobało.

Dla mnie Żelizna to zbiornik o najmniejszym potencjale, choć widziałem przepiękne ryby z tej wody(do dzisiaj wspominam jeszcze walkę z rekordowym szczupakiem którą przegrałem :D ). Niestety, ale ostatnio jak obserwuję Żeliznę, Mosty, Podedwórze czy Zahajki to odnoszę wrażenie, że zbiorniki poddały się i nie chcą już dalej walczyć z ludzką głupotą, pazernością i wszystkimi innymi przeciwnościami. Presja wędkarska czy kłusownicza jest zdecydowanie mniejsza niż kilkanaście lat temu, ale one już nie mają się z czego dźwignąć.  

Edytowane przez radek_u

Byłem dzisiaj na Żeliźnie od 6 do 11. Wyniki złe. Jeden szczupaczek i jeden okoń. Drugi szczupaczek spadł. Do tego jakieś wyjścia, ale też maluchów. Wymiarowy szczupak byłby sukcesem w tych warunkach.(przynajmniej dla mnie). Próbowałem łowić na żabę Mann's w zielu ale bez skutku. Chyba jednak nie siedzą w zielu albo nie lubią żab. 

Pływanie pontonem po wodzie do ud a miejscami do kolan, troche dziwne. Na patelni spokojnie możnaby spacerować w spodniobutach. Jeszcze nie odpuszczam i będe szukał w tym bajorku wymiarowej sztuki. 

do luk_80: Żelizna, zbiornik lewy Żeliźniecki

Edytowane przez adriano185

Wczoraj był mój brat na Żeliźnie. Efekt to 4 krótkie szczupaki i kilka okoni. Kiepsko, ale biorąc pod uwagę słońce, trudno spodziewać się tam nie wiadomo jak dobrych wyników, jak woda jest taka prześwietlona.

Inaczej sprawa wygląda, jak jest pochmurno. Nawet na płytkiej wodzie, da się pobawić całkiem nieźle. Choć ja i tak wolę pojechać na Podedwórze.

• Like 1